Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ještě že tě mám

Výběr: hai_mal
23. 11. 2005
14
0
3934
Autor
Mezon

Moje pětiletá dcerka je to nejúžasnější stvoření, co znám.

Ten den se mi moc nevyvedl. Do kanceláře jsem přijel kvůli zácpě pozdě, oběd jsem nestihl, manželka mi volala asi ve tři hodiny s výčitkou, že jí ani nezavolám i když vím, že jí není dobře. Tak jsem alespoň slíbil, že přijedu domů do šesti hodin, abych mohl v obýváku přidělat to světlo a položit nový koberec. Jenže ...

Přijel jsem až v půl osmé, hladový a utahaný, večeři jsem v myšlenkách zapudil abych stihl doma udělat všechno, co jsem slíbil.

Při vrtání děr pro hmoždinky mi vrták tancoval ve spárách mezi cihlami a já musel sádrovat. Nadával jsem přitom jak špaček. Dcerka, ten můj malý andělíček, mi pořád chtěla pomáhat a jí to trpělivě dovoloval. Ale první pokus se nezdařil a jedna hmoždinka při dotahování šroubu vypadla. Všechno oddělat a přitom povolila i druhá. Nadával jsem ještě víc a Verunce už jsem na její upřímnou snahu mi práci ulehčit začal říkat "dej mi pokoj". Nedala. Pořád se smíchem poskakovala, brala mi nářadí a radila a vůbec dělala věci, co děti normálně dělají.

Když bylo světlo hotovo, chvilku jsem se nechal celou rodinou obdivovat, jak jsem šikovný a že když chci, tak je to všechno jak má být a tak podobně. Oknem jsem dostal do pokoje nový koberec abych za pět minut zjistil, že jsem ho špatně změřil a chybí mi na jedné straně skoro metr.

Naštvaný na celý svět (na sebe vůbec) jsem se pokoušel tu neskutečně tvrdou, těžkou a netvárnou hmotu nějak posunout a otočit, ale všechno bylo marné. Verunce už jsem říkal dost výhružným hlasem, aby toho nechala, ale víte jak je to s dětmi. Nakonec jsem na ni zařval "vypadni vocaď!" a zoufalý z té situace a manželčiných pohledů lehl na koberec, abych "něco" vymyslel. Jak tak ležím, všiml jsem si čerstvě vymalovaných zdí a rohů tím zatraceným kobercem odřených až na omítku a mé zoufalství se prohloubilo.

Verunka na mě z vedlejší místnosti chvilku smutně koukala, v očičkách slzy, a najednou si lehla ke mně a řekla, že mi pomůže přemýšlet. Schoulila se do klubíčka vedle mě a zadeček mi vmáčkla do klína. Jak jsme tam tak leželi vedle sebe, začal jsem ji hladit, a najednou mi došlo, že nic nevymyslím, že koberec je prostě malý a nic s tím nenadělám. Díval jsem se na ten uzlíček, který se ke mně tiskl čím dál víc, na tričku fleky od vodovek a černé kalhoty samý chlup z našeho zlatého retrívra. Otočila hlavu, podívala se ne mě těma svýma čokoládovýma očima, usmála se, a já se taky usmál, tak mě pohladila po neoholené tváři a řekla s vážnou tvářičkou "co budeme dělat?"

V ten moment jsem na celý nepovedený den zapomněl a cítil se neskutečně šťastně. Uvnitř jsem se strašně zastyděl, objal jsem ji a pak s ní chvilku na tom nešťastném koberci blbnul. Najednou bylo po problému.

Druhý den jsem koupil koberec nový, tentokrát už ve správné velikosti a ten "nepodařený" schoval na půdu, protože do dětského pokojíčka bude tak akorát.

Na to přišla moje dcerka. Moje Verunka.


Ale ještě se pořád sám před sebou stydím.
sk8ergirl
08. 01. 2006
Dát tip
hecký :o)...takový příjemný pohlazení, moc příjemný :o)*

Je to krásně citlivě zpracované. A moc mě zahřálo u srdíčka, že to všechno tak dobře dopadlo, protože dospělí občas zapomínají, že děti vidí svět jinak a povyšují své (občas - přiznejme si to - malicherné) starosti a zájmy nad jejich a ty malé dušičky tím nezřídka velice trpí. TIP

exorcista
15. 12. 2005
Dát tip
co se dá říct, bylo řečeno, velice pěkně vyprávěno...mám rád pěkná vyprávění

Barman
11. 12. 2005
Dát tip
Zavzpomínal jsem si na malování pokoje úžasnou barvou, která mě v půlce došla a už nikdy jsem ji nenamíchal. Jenže já neměl pomocníky a teď to u mě vypadá jak u kubistů. Parádní povídka*

Eileen
09. 12. 2005
Dát tip
do dětského pokojíčka přesně takhle by to řeklo dítě.. žádnýho pokojíčku, ale pokojíčka.. :) je moc hezký a upřímný

Bernies
08. 12. 2005
Dát tip
Moc pekny! Muj syn nam krome napadu nosi i naradi a velmi vazne stanovuje pracovni postup. Nekdy je to k zesileni! Ale to jeho mazlivy srdicko a rozzareny oci - prenesu se i pres porazitkovanou sedacku:)) Diky***

trigate
08. 12. 2005
Dát tip
Asi si fakt budu muset pořídit nějaké to dítě. Abych o tom jenom nečetl. tip

Alojs
03. 12. 2005
Dát tip
velmi pěkné. četl jsem se zájmem a na konci jsem jen tak nenápadně pokýval hlavou. za to tip *

evalota47
26. 11. 2005
Dát tip
No tak tohle je moje káva-mám doma taky Verunku a je jí sedm a k tomu ještě nádavkem skoro čtyřletou vnučku.Vím o čem mluvíš a o něco podobného jsem se pokusila tady na písmáku taky.takový popis nebo nevím co to může být,ale není to vůbec tak dobře napsané jak to tvoje.Tip si zasloužíš na každý pád.

evalota47
26. 11. 2005
Dát tip
Koukám,že ani nestíhám sledovat-četl jsi to-a za to ti dík

StvN
25. 11. 2005
Dát tip
Výborně napsaný, Andulu neposlouchej. Jenom si říkám, co se to se mnou děje, když mě to tak dojímá a dokonce ti závidim. Ono kdyby všechno šlo vždycky dobře, takový chvíle by sis vůbec neužil. Máš kouzelnou dceru.

hai_mal
23. 11. 2005
Dát tip
krásné, něžné, sama mám už dospělou dceru a vím...vím mnohé vzalo mě to za srdíčko, takže hodnotím hlavně obsah díla, formu a podobně přenechám povolanějším, než jsem já... TIP a V

Andulka
23. 11. 2005
Dát tip
no...kritika...to je tezky, protoze to co ti napisu....si muzu napsat pod svoji posledni taky...:-) Ma to tempo, takze to ctenare vtahne do deje.....i kdyz ke konci by to chtelo malicko vzpomalit....protoze ctenar ma hrr pocit....jako kdyby byl v tom fofru a ten koberec pokladal sam.... Ten samotny konec bych zkratila....ona se pritulila, aby ti pomohla premyslet....a tobe to doslo. jednou vetou. Podle me ta zmena na konci tomu hodne pomuze......Jinak je to fajn, ze zivota mladeho otce, navic donuti ctenare se pozastavit, jestli nedelaji stejne chyby. *

fungus2
23. 11. 2005
Dát tip
Povedené**

Marcela.K.
23. 11. 2005
Dát tip
...nezdařil se prvý pokus...nebo první? Oprav si to ;-) Jinak povídání moc milé...my jsme si dceru ,,vymysleli" po dvou klucích za odměnu ;-) Jednou,když už byla notně rozlobená a nevěděla jak argumentovat, prohlásila:,,Naplácej si na hlavu modelínu!" Tu si ,,plácáme" dodnes a to už naše ,,malá" chodí do tanečních...zkus to taky...fakt to pomáhá :-) !!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru