Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Radujme se - tři, dva, jedna, teď!

27. 11. 2005
2
1
5444
Autor
Fairiella

Když se blíží ty Vánoce, chtělo se po nás ve škole, abychom něco na to téma stvořili.. tak zde máte můj pokus o fejeton :-)

 

Vánoce – svátky klidu. Ale čí je to klid? Dětí a přírody. Honba za dárky, komercionalizace Vánoc ničí zbytek atmosféry…

          Vánoce – svátky radosti. Pro koho však? Pro ty, jichž se příprava umělé vánoční nálady týká co nejméně. Pro materialisty mající největší radost v roce, když sedí před velkou hromadou dárků. Pro ty, kteří na prchavý okamžik uvěří, že láska, porozumění a souznění, které jim chybí po celý  rok, se zjeví  právě na konci zimy uprostřed všech světýlek a cukroví a jehličí…

           Vánoce – svátky tradice. Ale jaké tradice? Rok co rok se duch Vánoc vzdaluje, jak jsme starší a starší. Postupem věku totiž poznáme, jak je toto období neromantická záležitost. Už nevidíme krásu ve vůni jehličí, když si uvědomíme, že musely být podťaty desítky smrčků a jedliček jen proto, aby uschly v přetopených domovech… Už se netěšíme z dárků, vidíme totiž, jak těžce se vybírají, jak je to každým rokem těžší, jak se z nás snaží maloobchodní řetězce vycucat peníze a jak se jim to daří.

          Vánoce – svátky zrození Ježíše. A vysvětlí mi někdo tedy, proč na mě odevšad zírají poblikávající Santa Clausové (z útrob některých dokonce znějí americké vánoční koledy)?! Proč je vše tolik uspěchané, kýčovité, přebarvené a zuřivě se snažící navodit vánoční atmosféru?

          Vánoce – svátky koho? Hypermarketů, výrobců a… dětí. Jen díky nim patrně přetrvává snaha udržet vodu ve spojených dlaních. Však prapůvodem těchto svátků bylo prý také jedno malé dítě – Ježíšek.


1 názor

Pár doplňujúcich myšlienok: nie som veľkým uctievačom biblie, v tomto prípade sa jej ale budem držať. Písané je, že Ježiš sa narodil v čase keď prichádzali na svet ovečky. V tom prípade, aký má význam slávenie vianoc v zime? Asi jediná relevantná odpoveď, ktorá na to existuje je, že sa kresťanký pohlavári snažili vykoreniť zvyk sviatku zimného slnovratu. A čo sa týka Santa Klausa, zdieľam názor, že je to smiešne komerčne prenikajúca figúrka. Avšak, Ježiša považujem za jedného z najväčších filozov histórie a oblbovanie detičiek, že im nosí cez komín darčeky mi príde veľmi ponižujúce, či už voči Ježišovi alebo deťom. Aby som ale len neprezentoval svoj názor, musím pochváliť tvoj postreh a trefnosť. Zdá sa, že sa v tebe skrýva niečo viac, než vo väčšine ľudí v tvojom veku:-)

Hmmm, trochu přespříliš pesimistické. Souhlasím s tím, co tam sděluješ, ale je na každým, jak Vánoce vnímá. Upřímně lituju lidí, co už nechápou, o co o Vánocích jde. Je to smutný. Santu Caluse bych nejradši v Evropě zakázal jako narušení kulturních zvyklostí a folklóru jednotlivých oblastí. Ale je to....hmmm, prostě válka. Nebojuje se zbraněmi, ale obchodně. To je chyba moderní doby, která vede k těm odpornejm dědulům v červeným a k tomu,že děti už jeho podobu přioudily Ježíškovi. A lidi už sou moc uspěchaný na to, aby Vánoce prožili tak, jako za starejch časů. Nu, každej svýho štěstí strůjcem. Čili, těším se na tvou účast v pátek a dál, ať žijou vánoce :-))))) jupííííííííí

StvN
04. 12. 2005
Dát tip
Klasika.

Trochu života do toho umírání. V sedmnácti jsem byl ještě pln iluzí a viděl na světě jenom to dobré (což se s postupem věku rapidně obrátilo a teď vidím jenom to špatné :)). Spíš je to kritika než fejeton. Na fejeton tam postrádám důvtip, nadhled, i když vím, že je těžké tam tyto dvě věci protlačit. Rozhodně ale dílko nezatracuji a určitě se pokus o další fejetony!

2Big_George> Omlouvám se autorce, ale dlouho jsem tu nebyla a teď kulím oči - totiž - kdyby se nejednalo o téma Santa Clause, které bylo vyhlášeno - ohradili byste se (ano, myslím vás - správce Klubu levého fejetonu), že to zas tak úplně fejeton není - spíše zamyšlení, jak říká RMM kritika, tak mi není jasné, to to dělá KLF. Navíc je toto téma tak proprané, že jen velmi dobrý autor by se ho zhostil s originalitou a špetkou ironie. Nemám nic proti tomuto dílku, je slibné, jen se pozastavuji nad tím, jak se mění hodnotící kritéria některých zde..prostě jen stačí, že je to na dané téma?

Dave_Zw
30. 11. 2005
Dát tip
buďme víc dětmi a míň ustaranými dospěláky. prosím... Vánoce můžou být přece pořád krásný, jenom nebuďme otupělí k maličkostem, které dělají to kouzlo..Vůně stromečku bude pořád stejná..

Augustus
30. 11. 2005
Dát tip
Není to fejeton, nýbrž úvaha. Snaha se tedy nezdařila, ale jako zamyšlení je tovelmi dobré.

Fairiella
30. 11. 2005
Dát tip
prosit můžeš, ale stojím si za svým. Vůně stromečku bude pořád stejná. Ale co komu bude asociovat?

Fairiella
27. 11. 2005
Dát tip
děkuji :-) Můžeš to zařadit :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru