Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muj syn a ja...

Výběr: a2a2a
29. 11. 2005
19
0
3906
Autor
Andulka

“Mami, pojd se se mnou divat na film,” laka me k  sobe do pokoje muj pubertalni syn.

Padnu  k nemu na postel a on mi rika, ze ma hlad. Tak mu nabizim pizzu z mrazaku, amolety, spagety….nakonec kyvnul na rozpeceny chleba se syrem a pomazankou. Je fakt, ze bych mela uvarit normalni veceri, jako normalni matka, ale cely den jsem delala na pocitaci, v hlave mi to nemysli a stat u plotny je ta posledni vec na svete, po ktere touzim.  .

“ Pojd, ukazu ti, jak se to dela, aby ses umel o sebe postarat.”

“Az priste, mami.”

Stve me to. Ale jako vzdy  jdu a postaram se. Mam vycitky, ze moje dite je vyvinu a je hubene, protoze nemame nic v lednici, jak rika.  Tedy, mezi nami, lednici mame obcas plnou, ale to

on bud nerad, nebo to chce trochu prace. Pred tydnem mi napsal na lednici, “Nejsme somalska rodina, dojdi nakoupit.”

Ja to nechapu, ja kdyz mam hlad, jdu do lednice a snim na co prijdu. Moje dite bude hladove sedet treba cely den a cekat az mu jidlo prinesu.  Anebo mi zavola na telefon, jestli si muze objednat veceri domu. Ja si na jednu stranku rikam, ze ho

rozmazluji, na druhou si vycitam, ze nejsem doma a neuvarim mu neco dobreho. A pak si zase rikam, ze se mnou muze jet nakoupit a vybrat si  co chce. A jemu rikam, ze kdyz se chce chovat jako dospely, musi se o sebe umet postarat jako dospely.

Ale on je liny, a ja ho v tom podporuji, protoze mam vycitky svedomi.Tedy, uprimne, ja ho podporuji, protoze nedokazu byt dusledna.

 

Nechce se mi divat na televizi, mam jeste spoustu prace, ale podvedome citim, ze moje dite me potrebuje. Cely minuly tyden nemel cas si se mnou povidat, a ted je same objeti a pusa.A tak si lehnu znova k nemu na postel, abych mu udelala radost a on pusti dvd. Film se jmenoval  SAW, a nejaky cvok tam hral hry s lidma a pritom je zabijel, pomalu a sadisticky.

.

“ Mami, pochopila si to? “  Pochopila. A nejen to. Pochopila jsem taky, ze moje pubertalni dite vubec netouzilo ztravit vecer s matkou, ale balo se divat na film samo.

 Od zitrka z neho zacnu vychovavat chlapa. Naucim ho varit!

 


Julian
23. 01. 2006
Dát tip
Mas len jedneho ja mam 2 + 2 dcery ale trojica starsich pubertu prekonala teda ak nie su po mne potom bude vacna )+T

andromeda
23. 01. 2006
Dát tip
taky pěkná povídka....ze života.....u nás je to podobné...tip

pekylau
28. 12. 2005
Dát tip
Měl jsem po přečtení pocit, že musíš zákonitě bydlet s námi. Nebydlíš - to znamená - je nás víc - to znamená - jsme ´´normální.´´ T.

zvedavec
07. 12. 2005
Dát tip
Pred tydnem mi napsal na lednici, “Nejsme somalska rodina, dojdi nakoupit.” :) mala si napísať, čo má kúpiť a dať mu na to prostriedky :) "Od zitrka z neho zacnu vychovavat chlapa. Naucim ho varit!" jéj, tak toto sa mi nesmierne páči! TIP! (A vďaka za pohodové čítanie)

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Já se naučil vařit na koleji a myslim, že nejsem jedinej chlap, co k tomu byl timhle způsobem donucen. Ale je fakt, že z domova jsem byl zvyklej na to, že se stará mamka. U nás v Čechách stále platí, že nouze člověka naučí. Neboj se, víc jak dva dny o hladu nevydrží a pak si sám něco udělá.

Andulka
01. 12. 2005
Dát tip
uz je nas vic..:-)

hai_mal
01. 12. 2005
Dát tip
dílo bylo dáno do Výběru a tudíž odstraněno z klubu *Tipy písmáků* děkujeme za účast

Andulka
01. 12. 2005
Dát tip
my dekujeme za navstevu...:-)

hai_mal
30. 11. 2005
Dát tip
dílo vloženo do klubu *Tipy písmáků* děkujeme

a2a2a
30. 11. 2005
Dát tip
Pozdrav do Kanady. To pises o mem klukovi ? Vzdyt ho neznas. A nyni trochu vazne. Kratky text, ktery absolutne nekalkuluje a presto je krasny a vtipny zaver. Jen tak ten text zlehka popisuje, jak to chodi a z kazde vetyje citit trochu utahana maminka a citlivy pubertak, ktery ani poradne nevi, jak ma mamu rad, protoze to jde jaksi z neho mimo jeho pozornost, kdyz ma to DVD a sympaticky nechape. t,v

adraj
30. 11. 2005
Dát tip
ANDLKU Opetne veliky dik a TIP

adraj
30. 11. 2005
Dát tip
a sorry uteklo mi pismenko

Káčátko
29. 11. 2005
Dát tip
To mě pobavilo :) I když je to teda trochu smutný.. z pohledu matky. A to je co říct, že to říkám já.. jsem zatím jestě v tý druhý roli.

Diana
29. 11. 2005
Dát tip
Ani nevíš, jak tě chápu! To dilema snad zná každá žena. Jenže když máš obtížné a zodpovědné zaměstnání, tak prostě už na domácnost čas nezbývá. Muž si z toho těžkou hlavu nedělá - dokonce i když sám nepracuje a ty ano, tak čeká sedě celý den před T.V., že až přijdeš, tak zvládneš všechno. Z toho je pak to špatné svědomí. Myslím, že neprávem, ale tak nás prostě vychovali.... Popsala jsi to naprosto přesně T************

guy
29. 11. 2005
Dát tip
Myslím, že když se začne s výchovou až v pubertě, tak je dost pozdě. V souvislosti s tím si vybavuji jedno slovenské přísloví, které podle mě platí celosvětově a ve všech dobách: Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, keď ja budem Jano, neohneš ma, mamo. Pokud si dobře vzpomínám, i na mě to bylo kdysi používáno. :-)

Sarrah
29. 11. 2005
Dát tip
***super***

Mezon
29. 11. 2005
Dát tip
Něco podobnýho, ale v bleděmodrým mám doma. Nejčastější rozhovor: Tati, mám hlad. Tak si něco udělej. A co si mám udělat? Víš kde je lednička? Vím. A víš kde sou rohliky a chleba. Jo, vím. A víš taky kde máme nože? Co bych nevěděl, přece nejsem blbej. Takže, když to všechno víš, tak si něco najdi a udělej si jídlo. -- po chvilce slyším otevření dveří lednice -- -- po pěti minutách se dveře zavřou -- Tati, otevřeš mi tu paštiku? Otevři si ji sám, je ti, do prdele, skoro třináct roků. -- destet minut tichých sprostých nadávek z kuchyně -- Tati, ukrojíš mi chleba? Ukroj si ho sám. Já to ale neumím. Když umíš zničit nový boty, umíš i ukrojit chleba. Já se ale říznu. No tak tě odvezu na pohotovost. -- dalších destet minut tichých sprostých nadávek z kuchyně -- Výsledek: syn si sám udělal večeři, v kuchyni zůstal neskutečnej bordel a já jsem ten největší debil na světě. Ale v duchu si říkám, že sem ASI nebyl jinej.

vesuvanka
29. 11. 2005
Dát tip
:-))) TIP

Sarrah
29. 11. 2005
Dát tip
Mezon.......díky za úsměv na mé tváři.....:o)))) I Tobě Andulko

pozorovatel
29. 11. 2005
Dát tip
chlapy nevařej :) hele, mně vaří rodina stále.. a když nechci, tak mi přinesou namazanej rohlík nakonec se každej o sebe postará až odejde od rodiny, protože na tom neni nic těžkýho někteří jsou holt připravený od matky a některý zas rovnou hozený do vody a mám takovej dojem, že z psychologického hlediska, tím že se s tebou chtěl dívat na film, protože se sám bojí, vyjádřil, že ti věří nebo něco jinýho třeba:)))co já vim

Andulka
29. 11. 2005
Dát tip
ale nebude ti smutno...:-) budes moc chodit doma v trenyrkach a milovat svou zenu treba ve ctyri odpoledne, a lednice bude porad plna a nikdo tam nebude delat bordel.....a kdyz dite prijde na navstevu, nebude zavreny v pokoji s pocitacem, ale bude chtit, aby si mu naslouchal...:-)

hai_mal
29. 11. 2005
Dát tip
jo, tohle znám taky až moc dobře :-)) *

dadíková
29. 11. 2005
Dát tip
ať má kluk pěknou pubertu - pěkně se o něj starej...:))) ještě si užije možná i vaření... t Mezon . napsal jsi to roztomile...:)) pozorek to taky cítí správně...na co by byly mamky a babičky ne?...:)))

Bossman
29. 11. 2005
Dát tip
Ja se to musel naučit sám. A jsem rád, že jsem mamce nepřidělával další starosti. Měla jich se mnou dost. Mě se to líbí. *

prasonym
29. 11. 2005
Dát tip
Jako u nás, předně tak:-)) Až na to, že už má pobertu dávno za sebou ... T

fungus2
29. 11. 2005
Dát tip
Výstižné a dobré**

zelva
29. 11. 2005
Dát tip
super...tip souhlasím, že s výchovou je to v pubertě na tři věci a že se musí začít už mnohem mnohem dřív...

Marcela.K.
29. 11. 2005
Dát tip
Můj syn,v případě,že se mi nechce připravovat večeře a nosit jim ji k televizi,večeří čokoládu a tatranky a sušenky...pak to zají suchým rohlíkem,nebo si ho dokáže poklást kolečky salámu...pokud ho nesnědl už odpoledne, bez rohlíku...na filmy se dívá sám ...je dospělý...nezabiju ho...mám ho ráda.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru