Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Santaclausování

Výběr: vesuvanka, Print
03. 12. 2005
8
5
8592
Autor
Markel

Mluvil do mne a mluvil do mne a přesvědčoval a prosil a chtěl i klekat na kolena. To už jsem nevydržela a řekla, že teda jo, že to teda zkusím, ale jenom příští rok a šlus. Dostal mne na svý smutný oči a křečový žíly.



Abych ale začala od samýho začátku. Loni jsem se dívala na jednu šílenost americký filmový produkce, neměla jsem ani sílu se natáhnout pro ovladač a přepnout na něco míň zhovadilýho. Jen jsem tak relaxovala po práci, sama doma, zvuky televizní mne kolíbaly do spánku…. Najednou……, zvláštní pocit. Ten všichni znáte, takový to mrazení v zátylku, když víte, že se na vás někdo upřeně dívá, i když ho vy nevidíte. Procitla jsem a koukám na obrazovku a někdo kouká z obrazovky na mě. Sedí pod obrovským vánočním stromkem v nějakým velkým supermarketu, tváří se utrápeně a hypnotizuje mě pohledem. A on ví, že já vím, ani nevím jak to, že to vím. Zírám na jedinýho nefalšovanýho pravýho Santu a jak už jsem říkala, tak on ví, že já vím. Tak jsem tu blbost, celá vyklepaná, dokoukala, chudá holčička dostala moc dárků a novou rodinu, všecko to zařídil Santa, poněvadž byla sirotek. Všichni televizní diváci jistě slzeli, jen já tupě zírala a tak nějak čekala na nějakej pokyn a nebo tajný znamení, prostě jsem tušila, že stiskem ovladače to pro mne nekončí. A tušila jsem správně. No, řeknu vám lidi, ještě že jsem byla sama doma, ale to on věděl a asi to měl už dávno naplánovaný a vykoumaný. Televizní budlina se začala najednou zvětšovat a já trnula hrůzou při představě, kterak se náš nábytek prolamuje k sousedům nad náma, jak jim tam praskají ty jejich exkluzivní dlaždičky pod nohama a oni ječí a ječí…
Tak ta naše hlasatelka dobrých zpráv přestala růst asi metr pod stropem, dosáhla výšky bratru tak asi dva metry a já, prsty zaseklý v opěradle křesla, jsem byla svědkem nevídaný podívaný. Ani sklo neprasklo a z televize mi napochodoval, teda spíš nakulhal, do obýváku sám velký pravý Santa, co jsem s ním sotva před minutou navázala to mimosmyslový propojení. Zhroutil se do druhýho křesla a ztěžka oddychoval.
Tu celou červenou parádu měl ošuntělou, no co chcete, po víc jak dvoustech letech, taky byste nebyli v ažúru. Otočil ke mně krhavý oči, ale ne takový opilecký, ty já dobře znám, ale takový ty k smrti unavený. Začal si zouvat svoje kozačky či co to měl na nohách, čepici si položil na konferenční stolek, povolil si knoflíky u kabátu a….a usnul.
Nechápu to, ale nohy mu vůbec nesmrděly. Nechala jsem ho asi pět minut pochrupávat a pak jsem zakašlala, pak znovu a hlasitějc. Probral se, nadskočil a nechápavě se začal rozhlížet. Když mne uviděl, tak se usmál a řekl, já to věděl. A já se zeptala, co věděl. Trochu jsem teda tušila, co asi věděl a jeho proslov mne nenechal na pochybách. Říkal mi paninko, mluvil česky a tvářil se santovsky dobrosrdečně. Bez okolků to na mne vybalil. Prý ví, že jsem hodná ženská, že ho neodmítnu a podobný kecy. Ať to prej příští rok za něho vezmu, že už je unavenej a potřebuje si aspoň jednou odpočinout.
Odmotal i onuce a ukazoval křečáky. Moje námitky ho nezajímaly, předvedl mi nějaký kejkle, třeba dupnul nohou a já viděla, fakticky viděla celou naši matičku zemi a tisíce Santů, co je budu prý mít příští rok na povel, co je budu prý koordinovat a říkal ještě nějaký další pro mne nesrozumitelný slova, no řekněte, kde bral takový slova? No, to je celkem šumafuk, prostě do mne klavíroval, a já se bránila a protiřečila jeho šílenýmu nápadu, on, jako by mě neslyšel, rozvíjel svý plány, mužskýho že ze mne před vánocema udělá, nikdo prý nic nepozná. Děkuju pěkně, řekla jsem mu, a co moje rodina? To prej zařídí, ať se nestarám. No, zkrátím to. Ukecal mě, zblbnul svýma řečičkama, nechtěl slyšet nic o tom, že by si našel nějakýho bezdomovce oblý postavy, s pěkně červeným nosem a touhou být aspoň jednou v roce pan Důležitej.
Pořád jsem se ho ptala, proč já, proč zrovna já? Usmíval se záhadně a prý mi to poví, až budu mít ten záskok příští rok za sebou. A litovat prý nebudu. Pořád jsem se ujišťovala, jestli na mě nešije boudu, jestli neskončím jako ten zlej král z pohádky, co mu dal převozník do rukou to pádlo, nebo veslo, já už nevím, a pak ten král musel převážet lidi už nafurt. Tvářil se ukřivděně, zlobil se, že mu nevěřím. Já mu ale říkala, že nevím, nakolik se můžu spolehnout na santovský slovo, protože s těma čestnýma slovama tady na zemi je to nadraka, každej kecá, slibuje, zapřísahá se… a pak, skutek utek. Už mi nic nevymlouval, smutně se koukal do země a čekal.
Každej pátek odpoledne, když není rodinka doma, tak mě zasvěcuje do těch santovskejch tajností, neřekli byste, jak je to náročný, jeden jedinej blbej den a roční přípravu to chce. Bojím se, že něco popletu, že to bude velkej kolosální celosvětovej trapas, Santa mě ale utěšuje, že to zvládnu, že mi bude z dálky našeptávat a radit. Tak nevím. Taky naznačil, že se mi bohatě odmění. Moc tomu nevěřím, nedělám to přece pro nějakej mamon, že jo. Jsem prostě měkosrdcatá, mírně infantilní a naivní, jak někdy říkají lidi kolem. Santa věděl, na koho si políčil.
Tak mi držte palce, vy všichni, co jsem se vám svěřila, bublalo to ve mně celej dlouhej rok, tak to muselo ven. Doufám, že se někde neprokecnete. To by bylo fópa, jak říkal Santa, nevím, co je fópa, snad nic moc sprostýho.
Zůstane to jen mezi náma, jo? Stejně mě hřeje trochu u srdce, že v tomhle roku bude mít veškerej ten mumraj santovskej na starost ženská, teda já. Končím, mám totiž za malou chvíli poslední sezení se Santou, poslední dolaďovačky, jak říkal. Myslete na mě a jestli se mi všecko nepovede a nebude tak, jak má být, odpusťte mi to, když teď víte, jak se věci mají.

5 názorů

dobrú nôcku, zdravím krásne postieľku a ospravedlňujem sa jej tvojím prostredníctvom, že som ťa zdržala;)

Markel
08. 01. 2007
Dát tip
Usmáty_autor: ne nedal, lakomec, ale co bychom chtěli od individua, co se prohazuje tak daleko za mořem :-))), dobrou noc, jsi statečná čtenářka, jen co je pravda, i já se co nejdříve podívám na tvá dílka, teď už jdu spinkat, postýlka čeká, kde jsem, se leká :-))

huh;))) Santa Claus ti nič nedal?;)

Markel
08. 01. 2007
Dát tip
Usmáty_autor: to jsem napsala na nějakej pokyn od jednoho z Písmáků, tak nějak na zakázku, prostě jsem si trochu zažertovala a přehodila výhybku, díky, že jsi to vydržela :-)) a... nedostala jsem nic, nic, nic :-)) další rok se už záskok nekonal :-))

no? a čo si teda dostala?;) Aké pocity? Aké skúsenosti?;)zaujímavý nápad;)

Augustus
16. 12. 2005
Dát tip
Chápu a beru na vědomí. Jenom si nemohu odpustit otázku, kam že se to poděla ona tak proklamovaná (a mnou bezvýhradně schvalovaná) zásada, že klub je určen pouze pro ty nejlepší fejetony a zařazení v klubu se může považovat za víc než TIP.

Augustus
14. 12. 2005
Dát tip
Ty podstatné věci jsou vlastně dvě...obsah a originalita. Atmosféru, nadhled i humor Tvá próza má, to jí nikdo nemůže upřít, a v rámci úrovně děl na Písmáku si vede dobře, ale od Tebe jsem čekal něco trochu jiného. Podle mne máš na víc.

Augustus
13. 12. 2005
Dát tip
Obávám se, že Tě zklamu. Též se mi to nelíbilo. Ne, že bych nedokázal dočíst. Ne, že by to bylo špatně napsané. I když přímou řeč by ses psát pořádně naučit mohla. Ale jednak nejde o fejeton (v tomto případě nechápu, co to dělá v klubu fejetonů, to se musel BG zbláznit) a jednak tomu něco chybí. Ne, že by to nebylo pohodové. Ne, že by to bylo vyloženě špatné, ale něco tomu stále chybí...něco dost podstatného.

Augustus
13. 12. 2005
Dát tip
Do časopisu to nedoporučím, ale redakci přesto ukáži. Měj se a nezlob se na mne, pokud jsem Tě ranil.

Markel
13. 12. 2005
Dát tip
Augustus: to se nedá svítit, nemusí se líbit každému, já si tohodle dílka taky zvlášť necením. A co se týče toho, že to není fejeton, tak to vím a ví to i BG. Já jsem se mu do toho jeho ranku (vypsaná jakási soutěž o Santa Clausovi) přesto vnutila :-)), viz výše uvedené kritiky. Zraněně se vůbec necítím, jsi hodný, že vůbec takhle uvažuješ, moc takových, kteří by přemýšleli nad tím, zda někoho zraní, tady není. Ale přesto by mne zajímalo, co podstatného v tom postrádáš, jak to vidíš, pokud budeš mít čas, dej mi vědět, třeba zprávou. Měj se krásně a pohodově

guy
07. 12. 2005
Dát tip
palce držet budu, ale tenhle vedlejšák ti moc nezávidím ... ale taky ti moc nevěřím, že bys to vzala jen z dobrýho srdce ... :-)

Markel
07. 12. 2005
Dát tip
guy: Díky za návštěvu, ale vůbec mne nepotěšilo, že si myslíš, že ten záskok beru ze zištných důvodů. Měj se krásně a ty palce mi drž, spolíhám na Tebe :-))

guy
07. 12. 2005
Dát tip
bych teda Santy na povel nechtěl ... bych se před Ježíškem styděl :-)

Markel
07. 12. 2005
Dát tip
guy: a kdo říká, že se nestydím, ale dala jsem své slovo, co už nadělám. Snad nebude se zlobit Santa když nadělovat budu ježíškově a Madlenka s Jirkou, taky Franta mne uvidí v jeslích coby robě :-)))

guy
07. 12. 2005
Dát tip
no, když myslíš, že ti to takhle projde ... :-)

StvN
06. 12. 2005
Dát tip
Já nevim, co je tak nepochopitelnýho na tom, že některý věci se zkrátka číst nedaj. Že sloh je tak bezbarvej a nudnej, že když čtu, zapomínám, co bylo před chvílí. Napsat povídku nebo kus prózy nebo třeba kritiku tak, aby si ji člověk rád přečetl, to neni žádná prdel, jenže tady si asi každej myslí, že na tom nic neni, tim spíš, když mu to pečetí výběr od vesuvanky a printa, že ano?

Markel
06. 12. 2005
Dát tip
StvN: Já to vidím tak, že nemůžeš přenýst přes srdce, že jsem tak dobrá, tak se moje dílko snažíš shazovat. Nelíbí se Ti, že se ostatním to, co jsem napsala, dost líbí. A tvrzení, že se moje dílko číst nedá, tomu sám nevěříš, prostě žárlíš na moje úspěchy. Jsem evidentně na vyšší úrovni vyjadřování, myšlení ... a vůbec.To prostě nejsi schopen pochopit. Ale hůl nad Tebou nelámu, jsi prostě ještě mladý a vyvíjíš se. Tak je to a ne jinak. Měj se pěkně a pracuj na sobě, ať jsi jednou aspoň zpolovic tak dobrej, jako já (a to není žádná prdel, používám Tvýho výraziva). :-))) :-))))) :-)))))

StvN
06. 12. 2005
Dát tip
No jasně.

Markel
05. 12. 2005
Dát tip
StvN: už výše jsem psala, že vím, že to není fajeton a přesto dala jako fejeton a proč. Ale to je jedno. Je mi smutno z toho, že Tě to nepobavilo, přesto se slzou v oku: dík za návštěvu a trochu parodie snad sneseš: Nic jsi nepochopil, protože kdyby jsi jen z poloviny pochopil, co jsem svým veledílem chtěla říci, nezbylo by Ti nic jiného než žasnout a chválit a chválit.... :-))) Měj se krásně a nic ve zlým.

StvN
05. 12. 2005
Dát tip
Já výše nečet. Měl jsem co dělat s pár prvníma větama. Kritické příspěvky vůbec. Na to nemam.

Markel
05. 12. 2005
Dát tip
StyN : no vidíš, a já na to mám, neb jsem absolvovala veškeré kritické i nekritické příspěvky a Tvoje vlastní reakce pod Tvý dílem: "čeká budoucnost na naši přítomnost", - možná jsem ten název trochu popletla, Slušňák .... Chtěla jsem vědět, s kým mám tu čest. Vím, že to samé nemohu očekávat od každého přispěvatele na P. Ale to je moje věc, že si chci udělat názor na určitého autora a jeho věci. Takže nelituji času, i když ho moc taky nemám. Měj se fajn a dobrou noc :-))

Print
04. 12. 2005
Dát tip
Já se jen přidávám k chvále ostatních!:-)

Markel
04. 12. 2005
Dát tip
Vaud: Děkuji, jsem ráda, že líbilo :-)) vesuvanka: že jsi se pobavila, to mne moc těší, za T a V moc děkuji :-)) Anyz: Díííky za návštěvičku a Tvůj úsměv :-)) Print: Chvála Tvá mne moc těší, dík :-)) Big_George: jsem ráda, že jsi to šupnul do santovský sekce, seš šikulín, měj se krásně a střádej pilně santablbovinky a jinak uchopená témata :-))

pozorovatel
04. 12. 2005
Dát tip
neba ale snad neva :)

Markel
04. 12. 2005
Dát tip
pozorovatel: neva, že Tě to neba, díky za Tvůj čas, pokud jsi to přesto přečetl celý, měj se krásně :-))

pozorovatel
04. 12. 2005
Dát tip
šťastné a veselé:))

Eva_S
04. 12. 2005
Dát tip
....hum, aspoň vim na koho to svést, až budu mít pod stromečkem kousavý fusekle....:) docela dobrá hříčka, jen do fejetonu bych to moc neřadila, pokaď mam teda dpbrou představu, co to je....ale to jen školní příklad....:) T

Markel
04. 12. 2005
Dát tip
Eva_S: Já vím, že to do fejetonu nepatří, chtěla jsem se jen vnutit do tématu o Santovi, co ho vypsal na tento měsíc velkej Džordž :-)) a chtěl to mít fejetonový, podařilo se, už jsem prý zařazená v santovský sekci, tak jsem spokojená. Na Tebe budu myslet s těma ponožkama, nadělím Ti krásný barevný a určitě nekousavý. Za T díkánek. :-))

Eva_S
04. 12. 2005
Dát tip
sem si myslela, že to bude tak něak....:) se tady moc nevyznam.... a ještě něaký auto by se mi pod ten stromek vešlo...což? :) papá

Markel
04. 12. 2005
Dát tip
Eva_S: Milá Evičko, musím Tě zarmoutit a podat menší vysvětlení. Budu sice suplovat Santu, ale tak nějak chudě, po česku, takže to auto Ti bohužel, věř, že mne to opravdu neskonale mrzí, dopřáti nemohu. Rozpočet mám napjatý a přece nechceš, aby kvůli Tvýmu autu nedostal Pepík Karásků z Horní Dolní to červený autíčko na setrvačník a Boženka Oulehlová z Olbramovic tu panenku s blonďatejma vláskama a ......, to snad chápeš. Tak snad příští rok, ale to už budu z obliga a nadělování nedbude v mé kompetemci :-))

Eva_S
04. 12. 2005
Dát tip
Bych se stejně akorát zabila vo první strom, takže bez výčitek naděluj potřebným....hodně štěstí....papá

StvN
04. 12. 2005
Dát tip
Taky neba. Navíc to asi neni fejeton.

Diana
03. 12. 2005
Dát tip
Zahřálo u srdce, rozveselilo. Celou dobu té příjemné četby jsem se musela usmívat. Nádherně napsané, vtipné, dobře volené výrazy. (Letos se mi určitě splní všechna přání, když bude tak skvělý záskok za Santu). Dík za hezký zážitek. T*******************

Markel
03. 12. 2005
Dát tip
Diana: Moc a moc děkuji za milá slova, T*** a hlavně za to, že Tě neodradilo tak dlouhé čtení. A protože jsi má první čtenářka, tak na Tebe budu extra myslet při tom nadělování a splním , splním :-))

TASYA
03. 12. 2005
Dát tip
ze začátku mě to moc nechytlo, ale pak už jo :o) fakt dobrý... tip .o)

Markel
03. 12. 2005
Dát tip
TASYA: Díky za návtěvičku a tip, jsem ráda, že líbilo :-))

Vaud
03. 12. 2005
Dát tip
;-)) hezky ses zhostila námětu!! *

vesuvanka
03. 12. 2005
Dát tip
nápadité a moc hezky a vtipně napsané.... pobavila jsem se moc... díky... TIP a V

Anyz
03. 12. 2005
Dát tip
vykouzlilo usmev na tvari:D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru