Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Harmonikář

Výběr: vesuvanka, Print, jan(ek), Fouckault, dream, Markéta, Zbora
17. 12. 2005
130
135
29401
Autor
a2a2a

                  

          

 

Tuláci, kde jste?

Oken jako hvězd

a o talíř víc.

  

Harmonikář    
 

Motoráček byl téměř prázdný. V jiné dny vozí zpozdilé návštěvníky barů nebo dělníky z odpoledních směn, ale o Štědrém večeru jsou lidé doma. Těch několik málo cestujících mlčelo. Vesnice a městečka podél trati byly dnes vzhůru o něco déle, a tak  měl  měsíc společnost. Občas se na okně rozprskly vločky, když některá nepozorná větvička zavadila o sklo, ale ve vyhřátém vagóně byl každý pohroužen sám do sebe.  Pojednou vlak zastavil. Chvíli se nic nedělo, než si všichni uvědomili, že motoráček stojí uprostřed potemnělé krajiny a tázavými pohledy hledali odpověď. Konečně nakoukl průvodčí. 

„Minutku strpení, je tam fujavice, musí prohrnout kolej, už jedou," a zmizel v kabince strojvůdce.

Cestující se schoulili zpátky do svých míst. Jen dvě ženy se začaly o něčem dohadovat. 

„Ne, neblbni, seď,"  tahala jedna druhou za ruku. 

„Ale nech mně, nebudeme tady přece jako o funuse,"  zvedla se druhá a otočila se do vagónu.  „Tak si zazpívejme, jsou přece Vánoce," a aniž čekala na odpověď, spustila „Já mám gálanečku."

Její veselé oči těkaly po ostatních, a i když se nikdo nepřidával, nevzdávala se. V koutě u dveří podřimoval postarší muž. Musel někde upadnout, alespoň se tak zdálo podle roztrženého rukávu a špinavých kalhot. Ve vyhřátém vlaku si zjevně liboval, ale nenadálý zpěv ho vyrušil. Zvedl oči, chvíli se rozhlížel a začal pátrat po kapsách. Zato voják, vracející se z vycházky, předstíral, že je pohroužen sám do sebe. Jen babička, poslední z pětice cestujících, se usmívala, jak to umějí právě babičky. Konečně muž u dveří našel, co hledal. Foukací harmoniku. 

„Znáte to, poslední den v práci," rozhlédl se trochu nejistě po ostatních a nenápadně se nohou snažil zasunout pod sedadlo velkou plastovou kabelu. Nečekal na nic, rychle nasadil harmoniku a už odvážnou zpěvačku doprovázel.

Mezitím se postavila i druhá žena. "Omluvte nás, trochu jsme si cvrnkly". Ale to už zpěvačka zanotovala další a pohotový muž s harmonikou znovu nezaváhal.  Ozval se potlesk. Babička. Přidal se i voják. Zpočátku trochu váhavě, spíše ze zdvořilosti, aby nevypadal jako škarohlíd, ale chování obou žen jej zjevně zaujalo.

„Víte," pokračovala zpěvačka, "chtěla jsem být jako Simonová, nebo ta, no, co s tím Matuškou …  Pilarka," rozpomenula se. „Ale maminka říkala,  že nemám pěkné nohy a tak jsem tramvajačka," dodala vesele.

Babička o dvě sedadla dál vytahovala cukroví. „Jela jsem za dcerkou. Nějak jsem to letos popletla. Jezdím každý rok, ale zapomněla jsem, že chtěli na rekreaci. Dostala poukaz z práce,"  vykládala s patřičnou pýchou.  „A vy, vojáčku, pojďte taky,  a nestyďte se."

Zpívali všichni. I průvodčí se vrátil. Voják písničky příliš neznal, a tak alespoň notoval. A ženu, která svou  kamarádku zpočátku omlouvala, bylo slyšet nejvíce. Nikdo ani nezpozoroval, že se motoráček znovu rozjel.

První, obdařen rozpustilými polibky, vystoupil voják. Na další zastávce pak obě ženy. Babička byla poslední, které harmonikář pomohl ze schůdků. Vrátil se na své místo. Motoráček nezúčastněně uháněl do noci a naproti vybíhala  rozsvícená okna. Chvíli je sledoval a usnul.  

 

 

 


135 názorů

a2a2a
24. 08. 2022
Dát tip

Milá Anelo, děkuji a děkuji o to více, že ti stálo zato se zastavit u vícero mých textů a ještě být laskavá.


kadeřavá
23. 08. 2022
Dát tip

Už jsem vánočni povidku jednou četla a i v létě mne pohladila na duši


Děkujeme. <333


To určině ne. :) <3333


a2a2a
22. 10. 2021
Dát tip Petra Anna-Marie

Poděkování patří tobě


Děkujeme. <333


a2a2a
20. 09. 2020
Dát tip

Jaroušku,

V některých oknech ubíhajících domů mihotavá světla stromků připoměla nepromarněný čas.


Oldjerry
20. 09. 2020
Dát tip

... a v některých oknech nazad ubíhajících domů mihotová světla stromků podporovala pocit pomíjivosti času....


a2a2a
23. 09. 2016
Dát tip

IQ nick, a pak že mé povídky nejsou pro inteligentníhi čtenáře. Děkuji,


IQ nick
23. 09. 2016
Dát tip
U druhého odstavce mně naskočil film Kalamita, ale dál se to odvíjí jako na Ladově obrázku. Dýchla na mě atmosféra starých dobrých časů a jakéhosi vánočního zjihnutí. Myslím, že napsané to je s citem, vkusně a bez patosu. b:-)

a2a2a
05. 03. 2016
Dát tip

carefaul, díky alespoň za ty krásný oči a zbytek je více na čtenářích než na mně.


careful
05. 03. 2016
Dát tip

Jsem se na to podívala hlavně z toho důvodu, že jsem chtěla vědět jaké mistrovské dílo tu má takových tipů...no na mě je to obsahem jak řádně uleželý nutrií hovno ...ale nemůžu říct, že by to bylo špatný...ale tak snad sám víš, že tolik tipů to má jen z toho důvodu, že se to tu válí 200let a pro tvý krásný oči... v podstatě se nedá nic vytknout, ale žádná bomba se taky nekonala...


Gora
08. 12. 2015
Dát tip

Pěkný příběh, podle mne dnes už téměř nemožné jej prožít. Takové ty lidové postavy jsou do povídek jedinečné, myslím.          /T.


Gora
30. 09. 2015
Dát tip

Má to prima atmosféru...


a2a2a
26. 02. 2014
Dát tip

kopretinko1, děkuji a chci se zeptat, máš na mysli motoráček mezi Brnem a Oslavany? Před asi 5 léty jsem tam jel naposledy, byl to už takový modernější motoráček a ani jsem nepoznával okolí, ten příběh je starý 43let, ale stále vzpomínám a děkuji.


Garth
13. 05. 2012
Dát tip
hřejivá :)

Anelli S.
29. 12. 2011
Dát tip
Líbí,líbí. Pěkné! :)

a2a2a
02. 12. 2011
Dát tip
Hloubavá, NaNov a Aleeši, děkuji.

a2a2a
02. 12. 2011
Dát tip
Hloubavá, NaNov a Aleeši, děkuji.

Hloubavá
13. 11. 2011
Dát tip
Tak to jo - zavoněl jsi Vánocemi - je milé přečíst si tvou práci i v roce 2011! :-)

starland
22. 10. 2011
Dát tip
hezky jemný :)

a2a2a
19. 10. 2011
Dát tip
Jonash. děkuji, už tady nijak nepíšu a tak mne občasná a k tomu laskavá návštěva vždy potěší

Jonash
19. 10. 2011
Dát tip
Moc povídek jsem tu nepřečetl... ale tohle stálo za to!! Vynikající.. jako bych tam byl:)) *

médea
01. 03. 2011
Dát tip
příjemně plynoucí záležitost, víc takových rozpustilých žen!*

Armand
03. 11. 2010
Dát tip
na téhle stanici jsem dřív nezastavil, ale je tady útulno a příjemno... je tady pospolito .-) krásně * až bych skoro šel si lehnout a spát :)

Bíša
28. 10. 2010
Dát tip
Tak jak šepot***

..to já děkuji..:) ..manželovi přečtu..až mě to nebude nutit slzet..už zas to tu je..jsem fakt nemožná..no..stejně budu..jenže to se pak strašně špatně čte..když člověk vzlyká..fakt jo..:)

a2a2a
21. 10. 2010
Dát tip
Děkuji moc, tvá reakce mne přiměla si to znovu přečíst. A za oživení oné vzpomínky děkuji podruhé.


si přidám k oblíbeným ať to mohu přečíst i manželovi..pokud budu schopná..:)

..sakra!..můžeš mi říct proč brečím?

Parsifal
06. 07. 2010
Dát tip
Pěkná povídka, krátká a řekla vše, co říct měla.

FAE BOMB
02. 03. 2010
Dát tip
*Škoda, že už je skoro jaro, teď to nemá tu atmosféru...

beruška
07. 12. 2009
Dát tip
Sice to vlastně nemá skoro žádný děj, ale mě se to moc líbilo. A navíc se to skvěle čte. Dávám tip.

a2a2a
27. 03. 2009
Dát tip
Peto, to je v pořádku, nijak mi to nevadí, naopak, od přátel to přijímám snadno, neboť otevřené vyjadřování otevírá prostor k větší svobodě a sebereflexi. Děj té povídky je z 8O% skutečný, třebaže již bezmála 40 let starý. To, co působí tedy jako klišé, může být i projevem skepse, nedůvěry, že něco takového je možné. A když už zažijeme nějaký nečekaný hezký okamžik a popíšeme ho, pak čtenářům schází konflikt, hlubší psychologie, jako by svět stál jen na těchto atributech.

jejdavilda
04. 02. 2009
Dát tip
Tak tuhle atmosféru mám rád. přichází i odchází rychle, je to přesné*

A.H.
18. 01. 2009
Dát tip
moc hezky sepsané

a2a2a
17. 01. 2009
Dát tip
vlastikwill a petrq, děkuju

petrq
17. 01. 2009
Dát tip
přidávám se k vlastikwillimu. Na příští Vánoce se naučím nějaké koledy :)

pozorovatel
15. 01. 2009
Dát tip
ajaj, ono se to i vrací! hehe

a2a2a
15. 01. 2009
Dát tip
atjoV, děkuji za návštěvu a názor, jen mne nenapadá, jak bych ti ho mohl vyvrátit a je-li to vůbec třeba. Těší mne však i pouhá nezlomyslná pozornost.

atjoV
15. 01. 2009
Dát tip
Škoda, něco tomu chybí... málo dojemné, málo něžné, málo propracované, málo hřejivé, jak by to být chtělo... Ale třeba se pletu a jsem jen pomýlenej, možná mě od tohoto typu vyprávěnek odradil Coelho.

není zač .. je pravda, že v kratších útvarech je třeba asi vystihnout trochu jiné aspekty než zrovna detailní vykreslení postav, na to není většinou moc prostoru

a2a2a
12. 01. 2009
Dát tip
Zbyňku, dík za názor, tvé tvrzení, že postavy nemají žádnou psychologickou krsbu a že mluví jak na plakátech, co k tomu říci. Myslím, že vzhledem k pointě povídky jsou jako náčrt dostatečné na to, aby čtenář rozlišil a orientoval se. Povídka by mohla být v té psychologii hlubší, nepochybně, ale za cenu, že by byla významně delší, což jsem nechtěl. Píšu krátké prózy a vyznávám tak trochu přístup, uplatňovaný v poezii, tedy nedopovídat a ponechat prostor pro čtenářovu představivost. Ale podstatné je, jak jsi ostatně již poznamenal, záznam onoho sepětí lidí v situaci, kdy k němu mají jaksi blíže než obvykle i přes rozdílné osobní situace. Ještě jednou děkuji.

a2a2a
12. 01. 2009
Dát tip
K té chybě, pravidla připouští obě možnosti - Mě i MNE. Já jsem měl původně napsáno MNĚ, z tohoto pohledu to byla chyba faktická, nikoliv údajná, omlouvám se, nechal jsem se zmást tím MNE - MNĚ. Ještě jednou dík.

"...kdybych chtěl za každou cenu..."

Honzyk
12. 01. 2009
Dát tip
..jo, to už jsi mi psal..

nestojíš o hlubší kritiku, napíšu tedy snad jen to, co mne brnklo do uší na první přečtení - postavy nemají žádnou psychologii, všichni mluví a jednají jak na plakátech, rozdíly mezi nimi nejsou téměř patrné nemůžu ale vyloučit autorský záměr, jakýsi pokus zobrazit sváteční sepětí mezi lidmi, tom případě se určitému zploštění lze sotva vyhnout.. samozřejmě kdybych se chtěl chtěl za každou cenu hledat nějaké hlubší vrstvy, mohl bych si například veškeré zúčastněné osoby interpretovat jako rozdílné stránky jedné osobnosti, čímž by povídka rázem vyznívala o něco méně optimisticky

a2a2a
12. 01. 2009
Dát tip
Honzyku, ještě bych dodal, že v postavě harmonikáře o žádnou idylku nejde, naopak.

Honzyk
12. 01. 2009
Dát tip
ta chyba není "údajná"..:)) no nic...

a2a2a
12. 01. 2009
Dát tip
ještě avi

a2a2a
12. 01. 2009
Dát tip
Honzyku, žádná přecukrovaná idylka, ani motoráček z cizí galaxie, ale pouhá skutečnost. Přeji ti podobný zážitek. A tvá otázka na babiččin úsměv? Babičky mají dar usmívat se jako babičky. Také ti přeji, abys to poznal. A pokud jde o tvé upozornění na údajnou pracopisnou chybu, za to dík.

Honzyk
12. 01. 2009
Dát tip
..."ale nech Mě.".....prosím... babička se usmívala tak, jak umějí jen babičky...(?)...jak to je ?...neznám... inu, přeji ti, že s touto , po mém až přecukrovanou idylkou, máš úspěch i "po čase"...: pro mě prosté až moc...- a "lepivé". Máš velký talent vlézt do hlavy .. hlavně těm , třeba v adventní čas, "naťuknutým" : mně text dal jen celkem působivé líčení zadýchaného "motoráčku", který sjel sem snad z jiné galaxie.-. avi...

Tenhle text mi přijde jako obrázek na Vánoční pohlednici. Ukazuje nám, jak by to na světě mělo být.

baronka
23. 12. 2008
Dát tip
Tuhle znám a párkrát jsem jí zažila na západě Čech Je akorát ten motoráček je z pohádky když jsem nastoupila jel do Lokte Díky T

Kurosawy
13. 12. 2008
Dát tip
Krásné, napsané s takovou přijemnou lidskostí*

Tontarelli
12. 10. 2008
Dát tip
ok...takhle nějak bych si někdy představovala cestu vlakem domů o Vánocích.Je to kouzelné.

a2a2a
30. 08. 2008
Dát tip
deckart, Enek, Akkad Marduk, děkuji vám za zájem a názor, a vcelku souhlasím, snad až na to, že si tento text nedával za úkol sdělovat víc než jakousi opomíjenou člověčinu. A navíc já jsem Vánocemi posedlý. Rozhodně však děkuju.

Zhodujem sa z maartinom a Enekom. Za seba by som dodal toľko, že to skutočne hladí dušu, avšak mám pocit, že až príliš. Cítim z toho príliš sentiment, možno to je tou vianočnou témou. Neviem. Je asi zjavné, že ja si na tento sviatok zrovna nepotrpím, ale to je môj problém. Tvoj jazykový prejav je však skutočne brilantný, klobúk dole.

Enek
28. 08. 2008
Dát tip
není to špatné, jen by to chtělo víc rozvinout, dopointovat. přečetl jsem to, říkám si docela hezké, ale co z toho?

deckart
03. 08. 2008
Dát tip
17.08.2007 10:19:51 jsem napsal, že konec je zbytečně dlouhý. Jelikož čtu díla svých oblíbených autorů několikrát, přečetl jsem si po více než roce i tuto velmi příjemnou povídku. Tentokrát mi však konec rozhodně nepřipadá zbytečně dlouhý, připadá mi stejně skvělý jako celá povídka. Ovšem Tvoji povídku o panu profesorovi nikdo a nic zřejmě nepřekoná.

a2a2a
11. 02. 2008
Dát tip
Proti tomu se nedá nic namítnout, ale v tom vlaku to před 38 léty tak jednoduché bylo, ale byla to jiná doba a pravdu máš ty. Díky, beru.

maartin
11. 02. 2008
Dát tip
mně se to právě zdá příliš "bezbolestné" až idylické - a to je právě záludnost: autor, který to zažil (nebo vymyslel) vidí svůj text úplně jinak než všichni ostatní - příběhů (které se nás navíc přímo netýkají) je kolem nás tolik, všelijakých telenovel a reklam a zpráv a zvířátek a borců na konec, odevšad se valí "příběhy" a jeden by z toho až otupěl - právě proto, že jeden stíhá druhý a žádný se příjemce osobně nedotýká. A jestli nám něco schází, tak empatie - třeba vůči podobným textům, které - věřím- nejsou vykalkulované, ale schází jim právě zastavení - kdy si člověk řekne, že právě tahle situace nebo konflikt je i jeho - třeba víc o tom, odkud a jak se tam ti lidi ocitli, na co myslí - a stejná situace vyprávěná z různých pohledů by myslím nedopadla nejhůř, protože právě ve vlaku nebo v metru člověk až hmatá skořápku, ochranou bublinu, do které se každý zakuklujeme a nepustíme dovnitř nikoho, i kdyby seděl čtvrt metru daleko, několik hodin - bojíme se komunikace, každý si ostražitě hlídáme svoje – a že by neznámí lidi spolu ve vlaku zapěli, jsem nezažil od čundráckých dob - a teď mám pocit, že by takový svátek přeci jen zasloužil víc, pět deset stránek, možná sto... ale každopádně s protisměrnými proudy, aby náhodné splynutí nebylo tak jednoduché a samozřejmé, ani ve skutečnosti to samozřejmé určitě nebylo... jen můj pocit.

a2a2a
11. 02. 2008
Dát tip
Ahoj Maartine, děkuji za názor Není to poprvé a nejsi zdaleka sám, kdo mi doporučují nejen u této povídečky větší rozsah. Dříve jsem namítal, že se krom jiného podřizuji potřebám širšího, nejen prozaického publika internetu. Ani dnes nenamítám nic proti možnostem, o kterých píšeš a nepochybně by to věci neuškodilo. Poněvadž si vážím soudnosti ldi, jako jsi ty, přemýšlím, jak tento svůj počin plně obhájit. Jedním z důvodů může být i to, že i v poezii píšu básně spíše hutné než rozsáhlé, a prózu vnímám obdobně. Jsem stále hnán potřebou sdělit ústřední myšlenku, a také si myslím, že krátká povídka je určitá alternativa, snad jako jakási "prozaická poezie", ačkoliv to není přesné. A pak je tu ještě jeden důvod, o kterém jsem psal výše v reakci na kritiku ch_j_r. Totiž, že jsou příběhy spontánní, bez intelektuálnío zázemí nebo závažného důvodu, účastníme se jich stejně nečekaně a stejně spontánně a pak nás hřejí či zaměstnávají spoustu let. A taková může být i role čtenáře, na jednoduchém půdorysu vytvářet si půdorys vlastní. Myslím, že v této krátké povídce k tomu jsou příležitosti - babiččina neúspěšná návštěva dcery o Vánocích a osamělý muž a také třeba to, že nikoho z účastníků děje tyto souvislosti nenapadnou či nemají odvahu je zjistit. Závěrem chci ještě jednou zdůraznit, že účelem této reakce není odmítnutí tvé, ale spíše prosba o názor, jak tyto mé námitky posuzuješ právě ty a lidé, kteří prózu opravdu mají rádi a neváhám říct, že i její autory. Děkuju.

maartin
11. 02. 2008
Dát tip
myslím, že by to zasloužilo víc rozvést, převrátit to a přidat další rozměr - takhle mi to opravdu připadá příliš jednoduché... a přitom proti obsahu nemůže člověk říct ani slovo, ale možná - právě proto

ano, omluva Tobě, příště nebudu tak kousavě strohá.:) Dovolila bych si ještě opravit svou vlastní hrubku z "mě" na "mně" v předchozí kritice, předposlední řádce. Hezký večer :)

a2a2a
10. 02. 2008
Dát tip
To je v naprostém pořádku, stejně jako to, že jsi své vnímání osvětlila, jen se mi nezdála formulace, že je to celé k smíchu, ještě jednou dík.

Možná máš pravdu, no. Přiznávám, že kdybych takovouto situaci zažila na vlastní kůži, možná a možná určitě by mě nenechala chladnou. Ale stejně si myslím, že hezké věci se dají podat různým způsobem a mě tento zkrátka nevyhovuje. :P

a2a2a
10. 02. 2008
Dát tip
chytré rádio, díky, tvůj pohled je legitimní a řekl bych, že obecně správný a potřebný. Zde však jde z 80% o skutečný příběh a jak už to někdy bývá, prožijeme-li v tomto cynickém světě něco hezkého, proč o tom nenapsat, zvláště pak, když tomu odmítáme už pomalu věřit, tedy té možnosti veřejně se projevit způsobem, po kterém voláme a při kterém si již pomalu připadáme směšní. I toto byla má motivace. Jsou příběhy, které nemají intelektuální prameniště, jsou nečekané a spontánní ... a vzácné. Možná proto také oslovil.

Já ti ani nevím, milý doubleádvaá. Možná proto, že mi to má jaksi prvoplánově hrát na city. Prostě babička s cukrovím, stařec s harmonikou a zjihlý voják mě nedojmou, alespoň ne v tomto podání, tedy nestydatě naservírované jako chleba s máslem. Možná někteří tu oceňují, jak jednoduchým způsobem jsi je chytil za srdíčka, ale já se nechávám nachytat jinačími, ne tak okatými věcmi. Inu, jsem trochu cynik, ale nemám srdce z kamene! Jinak ale svým způsobem oceňuji, žes takto odhalil své city. :)))

Lakrov
10. 02. 2008
Dát tip
Vidím avízo, kouknu na text -- začíná mi být povědomý --, přelétnu Názory čtenářů a koukám, ten můj už tu skoro dva roky visí. Příjemné připomenutí po takové době. Obvykle to totiž vypadá, že Písmák (a podobná úložiště) žijí jen ze dne na den. Že by přišľo do módy ohlížení? TOho by se dalo využít :-)

a2a2a
09. 02. 2008
Dát tip
Markétko, Honzo, Houmles, S.J., děkuji Chytrá jak rádio, nezlobím se, ale byl bych rád, kdybych se od tebe dozvěděl, proč je to celé k smíchu.

Promiň, ádvojko, mně to ale přijde celé k smíchu. :))))

houmles
07. 02. 2008
Dát tip
stara ale pekna,lidska..

Zbora
07. 02. 2008
Dát tip
Obdivuji, že se nestydíš podat text (a nejen ten)tím nejupřímnějším lidským způsobem.

a2a2a
13. 12. 2007
Dát tip
Ze, děkuji, zaujala mne tvá výhrada k rekreaci. Nevím, kolik máš let, omlouvám se, ale generace dnešních padesátníků a starších si pamatuje (povídka je z doby totalitní), že ldé, aměstnanci dostávali běžně tzv. rekreační poukazy, ostatně to v menší míře je i dnes, a tak to patřilo k běžnému žargonu. nebo máš na mysli něco jiného? Zajímají mne postupy čtenářského vnímání.

vlastovka.
28. 10. 2007
Dát tip
Nějak mě tak o půl jedné ráno popadlo přečíst si tvůj text z 2005 a těšit se na vánoce 2007 a přát si, aby to rok co rok nešlo víc do háje... už ani ty vločky nechtějí padat... ale co už. Děkuju za tu povídku, je krásná *

SilverArrow
03. 10. 2007
Dát tip
No, tak rikat tem uchylnejm vecickam co jsem ze srandy hodil na net - tvorba... uprimne dekuji i tobe za oceneni meho dila :-) Ne beze srandy, obcas na pismaka zabrouzdam a ctu tu samy blaboly, ale tohle je proste dobry. Ja to cetl a byl sem ve vagonu, to me fakt dostalo!

a2a2a
25. 09. 2007
Dát tip
Amiško a Silvere, oběma poděkování. U tebe, Silvere, jsem se zase přiučil, jak krátkozraké je soudit lidi podle jejich tvorby. Podíval jsem se na tvé blbůstky a říkal jsem si, tomu šprýmaři se přece tyhle spíše vážné věci nemohou líbit, a zase jsem vedle, ale také o to více si tvé mírné úklony cením.

SilverArrow
24. 09. 2007
Dát tip
fakt dobry, ulne sem si to predstavoval, jak zive a pekne napsane :-) *

Amiška
17. 08. 2007
Dát tip
je to hrozně poeticky napsané.skvěle to vystihuje atmosféru.líbí.moc *

a2a2a
17. 08. 2007
Dát tip
Starrystar a Jakubisko, děkuji vám. deckerte, díky za názor, je to slutečně ze sklonku šedesátých let. Docela mne překvapil názor, že konec je zbytečně dlouhý. To si opravdu nemyslím, jednak jde o 5 řádků, ale také o 11 krátkých vět, které, myslím si, naopak zrychují podvědomě rytmus a tedy i spád. Ale díky za názor, rozhodně mi nabídl další úhel pohledu.

deckart
17. 08. 2007
Dát tip
Mě se to líbilo, jen je škoda, že to není delší. Konec mi připadá zbytečně dlouhý a nemotorný. Nevím, jak to popsat, ale trochu mi pokazil tu vánoční náladu. Podle obrázku jsem si myslel, že děj je tak ze začátku století, ale podle toho Matušky to bude tak o šedesát let později. A to byla druhé věc, které mi neseděla. Ale jinak hezké, příjemné.

Jakubisko
04. 08. 2007
Dát tip
moc hezká momentka :)*

Starrystar
03. 08. 2007
Dát tip
Celkem ujde...

Milly
29. 07. 2007
Dát tip
Tak tohle se mi líbí! :-) Připomíná mi, jak hrál kdosi v autobuse na kytaru- předloni na Silvestra. A 2 paní se skleničkama s vínem tam.. Už ani nevím, jestli jsem se přidala..., jelo nás tam pár... a všichni hned koukali tak nějak jinak- ani se mi na tý Vysočnský nechtělo pak vystupovat- říkala jsem si, kdyby tak lidi byli takoví otevření i jindy než v ten den..... -t-

těša
23. 07. 2007
Dát tip
dokonalý, atmosféru to má úžasnou, snad ještě z toho začnu mít vánoce aspoň trošku rád.

domin.go
06. 06. 2007
Dát tip
já si to klubnu...když dovolíš...:)

Najmladšia
04. 04. 2007
Dát tip
možes ho použivat...JA to dovolim Tebe

a2a2a
03. 04. 2007
Dát tip
děkuju, líbí se mi ten výraz.

Najmladšia
03. 04. 2007
Dát tip
žúr=párty=veselica=oslava=humbuk=žúrka

a2a2a
03. 04. 2007
Dát tip
děkuji, a nevyhrožuj, neznamená, že když jsi nejmladší, že nemůžeš dostat na zadeček. A ještě poprosím, nerozuměl jsem slovu - žúrka, přece jen zjišťuji, že z vašeho krásného jazyka všechno neznám.

Najmladšia
03. 04. 2007
Dát tip
batolátko?..bitku? :-) líbila...ľúbila,čo by nie,aha ako *

a2a2a
02. 04. 2007
Dát tip
poslouchej, batolátko, nerozumím, nelíbila se ?

Najmladšia
02. 04. 2007
Dát tip
peknú žúrku si tam spravili:-) *

palino8
08. 03. 2007
Dát tip
po prvé, neviem, kde sa tu toto dielko zrazu vzalo... minule si tu mal len dve, ale dátum má nie nedávny... no... mám doma knižku, ktorá o sebe tvrdí, že je vianočná a v nej sú presne takéto pohodové poviedky s vôňou Vianoc... super, potešila

Marcela.K.
14. 01. 2007
Dát tip
I když mi dnes Nikollette vynadala, prý nemůžu po lidech chtít , aby mě četli...atd...byla bych moc ráda, kdybys si přečetl moji ,,Zeptejte se dětí" ...myslím, že pochopíš proč...a tip určitě...za to olizování vojáčka starejma babkama ;-)))

a2a2a
13. 01. 2007
Dát tip
Gentlemane, byl, a měl jsem tu uniformu. A asi před 3 měsíci jsem tu stejnou trasu jel po 35 létech, a svíralo mne srdce, ale nejen kvůli této příhodě.

Strašlivě lidské. A nedivil bych se, kdybys byl jeden z cestujících :) *

Diana
06. 12. 2006
Dát tip
Moc milé a skutečně vánoční :-)*

LaMouette
04. 12. 2006
Dát tip
advojko.. mno.. tak ano.. raci mam dyz se lidi usmivaj.. to jo.. le zasejc vim.. ze k zivotu patri nejen usmev a smich.. a mi se tahle tri dilka wod Tebe mots libila.. netso tu us pamatuju.. ano ano..:-) a ja tu ctu.. docela i.. akurat ne dycky mam k dilku co rict.. a u Tebe sem mela.. a tesilo me to..:-) a nemas ni trosku zac.. :-)

a2a2a
04. 12. 2006
Dát tip
LaMouette moc děkuji, i za návštěvy pod panem profesorem a básní Hluchoněmý. Přiznám se, že jsem trochu překvapen, neb jsem tě vnímal jako "zdrženlivou starousedlici", která něco tady pamatuje a hned jen tak tipy nedává, a krom toho, možná se mýlím, tě mám, nevím proč, zafixovanou, jako člověka, který preferuje spíše věci vtipné a veselé. O to více jsem skutečně potěšen. Děkuji.

LaMouette
04. 12. 2006
Dát tip
smankote.. nez sem se na konets krytyk doplazila.. sem ouplne vycerpana.. cili vubets netusim.. esliva nakou zvladnu.. :-)) ale bajo.. to zvladnu.. pac tadlencta povidka je mots pjekna.. pac je.. se vsi uctou.. jednoducha. A ja kolikrat v jednoduchosti skutecne vidim krasu.. cili gratulka k povedenymu dilku..:-)*

bestye
03. 12. 2006
Dát tip
umíš to - atmosféru - a to je u povídek důležitý a pak na jejich dělce ani trošku nezáleží :c) těším se na vánoce. *

Oldjerry
30. 11. 2006
Dát tip
Kéž pravdu bys měl... mám dlouhé plány : moře práce i chutí ....cha......cha

a2a2a
30. 11. 2006
Dát tip
Vzpomínám si, to tu budeš ovšem ještě hezky dlouho, krom jiného i proto, že máš pevnou penzi, a navíc, jak tady občas naznačíš tvůj naturel ...

Oldjerry
30. 11. 2006
Dát tip
Sice jsi kousek mladší, ale do skupiny Písmáckých dinosaurů už patříš... mě bude za pár dní 69. Už mám napsaný epitaf (:-D)

a2a2a
30. 11. 2006
Dát tip
Snad mi nechceš namluvit, že erotická iniciativa omezila tvé možnosti. Mi sice do penze chybí pár předlouhých let, ale hrozím se, půjdu, pokud to tak půjde dál, do azylového domu.

Oldjerry
30. 11. 2006
Dát tip
Já - kupodivu spíš želím Strany přátel piva a úpadku Nezávislé erotické iniciativy - to byly totiž jediný dvě transparentní strany v celém spektru...

a2a2a
30. 11. 2006
Dát tip
Ať žije strana za životní jistoty ( je to myslím ta naše, viď ? )

Oldjerry
29. 11. 2006
Dát tip
Tak zdravím, dědo !

a2a2a
29. 11. 2006
Dát tip
Blbnu, protože je to tak

Oldjerry
29. 11. 2006
Dát tip
a2a2a - neblbni - tolik ti ještě není....to bys musel být můj vrstevník.. (:-D)

a2a2a
29. 11. 2006
Dát tip
Peeta, Oldjerry, děkuji pěkně za návštěvu a postřehy. Skutečně, to prosté člověčenství, které jsem skutečně zažil, mi umožnilo se takto vyznat. Nedávno, po 35 létech jsem po stejné trati znovu jel a vzpomínal.

Oldjerry
29. 11. 2006
Dát tip
Povídka s nádherně lidským rozměrem, takže ani nevadí, že je malinko stylizovaná...líbí

Peeta
18. 11. 2006
Dát tip
jojo, moc pekny, vanocni, mily, obcas bych asi volila malicko jinou stylizaci, ale celkovej dojem pohladi po dusi

a2a2a
16. 11. 2006
Dát tip
Lakrov, člověk_který není, Sierva Maria, kawa, stenosi, moc Vám všem děkuji. Sám mám tuto povídečku rád, snad proto, že se i stala. A snad přijmete mé pozvání na novou vánoční povídečku, ještě kratší, než je tato, měla by vyjít v prosinci, a je o zlatém prasátku.

stenos
16. 11. 2006
Dát tip
Pěknej jazyk...pěkné.

kawa
07. 11. 2006
Dát tip
smí se tu i zaslzet? Moc pěkně hladivě jsi to popsal děkuji za zážitek:-) t

sentimentální :o) *

Lakrov
30. 03. 2006
Dát tip
Vánoce (='Svátky Vkladních Knížek') mě příliš netěší, ale tohle - přečíst si to včas - by mi je docela vylepšilo. Ostatně proč si teď, koncem března, nevylepšit poledne vzpomínkou na ně. Teď už (a zatím) kvůli nim nikam spěchat nemusíme. Teď spěcháme zas kvůli něčemu jinému. TiP.

a2a2a
26. 03. 2006
Dát tip
Aleo a Kadersasi, děkuji za návštěvu. K těm zdrobnělinám - když v tom motoráčku bylo tak útulně teplo a jinak podél trati z Brna do Oslavan žádné město, než vesnice a městečka - není. Tak proto. A děkuji i za ocenění.

Kaderas
26. 03. 2006
Dát tip
Fajné, člověk si připomene atmosféru Vánoc; jen se mi nezalíbily zdrobněliny na začátku, ale to je nejspíš jen můj dojem...*

Alea
25. 03. 2006
Dát tip
Taky se mi to moc líbilo.Jsem,typ,který se jen tak nedojme,ale po přečtení tvojí povídky jsem zjistila,že se zjihle usmívám...

to je nádhera i když to čtu až v únoru:-)))))

a2a2a
03. 02. 2006
Dát tip
Slečno Mezková, děkuji Vám.

zelva
29. 01. 2006
Dát tip
zkus inzerát :-)))) že by kolem 80 :-))) toš ale já myslím, že tak kolem 60:-)))

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
nádherný pocit...tip

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
\tak ještě jednou děkuji, na nějakou dobu určitě naposledy za zastavení pod mými věcmi.

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
jak sem do týdne něco nedáš toš nebudeme kamarádi !:-)))

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
Nevadí, já stejně nechci kamaráda, ale kamarádku

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
dobře tak estli do týdne nedáš další dílo toš už nebudu tvoje kamarádka a ty můj kamarád! :-)))

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
však víš, že to říkám jenom tak, že nemožu hned řect, že chcu robu.

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
hmmm toš pokud ti je maximálně 26 tak proč ne:-))) víš opravdu nejdu:-))) s muži věku mého otce toš to nikdy :-))) to že chceš babu sem vyčetla už ze zpráv mezi řádky!

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
tož, zasej sem utřel.

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
toš třeba nějaký chlap si dá říct, když sa žádná baba nenašla:-))) a kolik pa ti vůbec je?

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
Chlapa nechcu, to radši ostanu na ocet. Tož kolik mivajú stařečci.

a2a2a
22. 12. 2005
Dát tip
estonia, nedá mi to, abych neodpověděl. Příběh reálný je, stal se, ale to přece důležité není. Důležité je, že je nás spousta, tebe určitě nevyjímaje, kteří si přejeme, aby se život podobným způsobem odvíjel. Je hodně zdánlivě cynických lidí a zdánlivě zlých nešťastníků, kteří nemají jen dost odvahy přihlásit se ke svému lepšímu "já." A i kdyby to byla nakrásně jen pohádka, pak by smysl měla. A i kdyby to bylo pouhé mé přání, pak nikdo, kdo mne nezná, nemůže říct, že je trochu falešné. Věřím tomu, že v přání toho přátelstějšího světa jsme na stejné lodi a stejně nás oba zlobí ten nepřátelský a proto a nejen proto děkuji za názor a přeji alespoň jden takový motoráček v příštím roce.

StvN
19. 12. 2005
Dát tip
Už jsem to četl dřív a něco jsem si o tom myslel. Faktem je, že se mi zdá, že chceš působit sugestivně, ale v mém případě se ti to nedaří. Vybíráš si zvláštní situace a přijde mi, že je nepopisuješ adekvátním způsobem. Můj názor.

a2a2a
19. 12. 2005
Dát tip
dadíku, abbe, Olinko, pekylau, reka - děkuji Vám.

Fakt svělý!

estonia
19. 12. 2005
Dát tip
Mám podobný názor jako stvn. Velká snaha o sugesci, ale bohužel, tohle se PROSTĚ NESTÁVÁ(NEDĚJE)... Alespon já nic podobnýho nezažil... Takže mi to příjde trošku falešný, spiš přání autora, že...

reka
18. 12. 2005
Dát tip
prijemne napsany, tak, hodi se na vanoce, i kdyz mozna jindy v roce bych to nezkousl. vadil mi jen zacatek, michani vet, ktere vyjadruji, jak to byva, s tim, ktere mluvi o tom, co se deje prave ted, ale to uz tady, koukam, napsal narvah. jinak dobre. tip

:o) dobrá...t. jsem rád, že jsi sem zase něco "švihnul"

hai_mal
17. 12. 2005
Dát tip
vše už tu bylo asi řečeno krásně něžné pohlazení po duši*

příjemná...

Griff
17. 12. 2005
Dát tip
pohádka pro lidi t*

yarda
17. 12. 2005
Dát tip
no nevim, nebudu chvált jako ostatní, mám totiž ouplně jinou zkušenost s vlakem o Štedrý den. Takovému chlápkovi po 24 hodinové směně na elektrárně nejni moc do zpěvu...

fungus2
17. 12. 2005
Dát tip
Moc povedené****

Vaud
17. 12. 2005
Dát tip
Báječný! Moc hezky to pohladilo po duši. Já se zrovna nadechuji před závěrečnou ztečí přelidněných obchodů a takhle na mě dýchlo trochu vánoc. *

a2a2a
17. 12. 2005
Dát tip
Augustyne, hai_mal, mravenečci z lesa, Griff, Big_George, fungus2, Spring, Vaud děkuji za vaše milé poznámky, obzvláště i proto, že mnozí z vás sami prózu dobře píšete yarda - také děkuji za návštěvu i ázor. Lidi i po 24 hodinové šichtě mohou mít radost, když mají příležitost se projevit. A co když ten harmonikář byl opuštěný bezdomovec, který se ve vlaku jen vyhříval a jinak moje zkušenost říká, že tam v práci, kde to jde, se před Vánocemi či Silvestrem často oslavuje. "Znáte to, poslední den v práci," rozhlédl se trochu nejistě po ostatních

yarda
17. 12. 2005
Dát tip
hehe, ten muj chlapik se moc projevovat nechtel, byl po čtyřiadvacítce a vlak měl hodinu zpoždění :) sama kurva piča a tak...

a2a2a
17. 12. 2005
Dát tip
no jo, Jardo, každý nejvíce mluvíme o tom, co nám nejvíce schází, teď mám na mysli toho tvého unaveného chlápka

Ngvadi
17. 12. 2005
Dát tip
mě to moc potěšilo, trochu dodalo takovou tu vánočně sentimentální náladu, která se mi někam poděla s popřením existence Ježíška.... vim, že je to už skoro klišé, ale bohužel už vánoce vnímám víc jako tu zteč obchodů, který se do poslední chvíle bráním... dík, povídka mi navrátila chuť do Vánoc:))) no a pochopitelně *

sk8ergirl
17. 12. 2005
Dát tip
moc příjemné čtení, jsem ráda, že Tě mám mezi oblíbenejma*

Kolben
17. 12. 2005
Dát tip
Nechci dokola opakovat co napsali už jiní. Mezi řádky číst neumím..vždycky tam vidím jenom bílej prostor a jestli tam něco je tak je to napsaný tak malým písmem, že to nevidím, ale jak to mám vidět, když mám čtyři dioptrie, ale to neznamená že tam nic neni. Takovej prima počin je, že mně to dostalo do stavu správný melencholie a to už jen proto, protože svátky v dnešním pojetí je jenom atrakce pro spotřebitele a tak je zcela faijn si přečíst něco co mi ty skutečný vánoce připomíná a to že k sobě mají lidi blíž. ................*

Narvah
17. 12. 2005
Dát tip
nakonec z toho byl takovej prosociální vagón : ) v prvních čtyřech větách moc mixuješ časy. nejdřív něco je (motoráček je prázdný), pak to nějak bývá, pak to zas je a pak to zas bývá. podržel bych ten čas alespoň na dvě věty, takhle to čtenáře (mě) vyruší. celý děj se držíš pekně mimo a popisuješ co se děje. dynamika mi tam nechybí. je to sice pro mě trochu málo, ale je to milé. nepřestupuje se do toho motoráčku náhodou až v moravských bránicích? pak se to vezme přes ivančice město a vjíždí se mezi akátovými keři do oslavan. napravo je černá kopa škváry, artefakt po těžbě, za kopkou jsou rozbořené objekty (jako u stalingradu). ale: vylezešli z vlaku, vlevo, za domy je vál. jenža ta voda je už teď strašně špinavá. oslavany jsou vůbec smutný město. vyběhnout si na koblihu nebo na kovářuj kopec, to už je teďka nuda. a v písečnáku, kde bylo kurva tolik vlaštovek je bordel a pneumatiky. oslavany jsou prostě po smrti..

Nemám co dodat... prostě líbilo moc.*

Flammea
17. 12. 2005
Dát tip
Krásný...*

a2a2a
17. 12. 2005
Dát tip
Ngvadi, sk8ergirl ,Kolben ,dream ,Narvah ,Čokoládová, Flammea znovu se sluší poděkovat a věřte, že jsem se obával, zda zdánlivě náhodilý a zejména bezkonfliktní příběh může zaujmout.. Napsal jsem ho proto, poněvadž si myslím, že je i dnes možný a že bolest tady je, i když nemusí být vykřičena a že z ní rádi utíkáme. . A řekl bych, že i dnes zafungoval, byť třeba dream nezpívá, jinak rozumím. Než jsem začal kdysi působit ve školství, byl jsem lev společenských salónů, od té doby chodím jen na svadby a pohřby. Ještě jednou děkuji, asi máme Vánoce docela rádi, byť to shánění a uklízení a pečení asi nemusíme.

dadíková
17. 12. 2005
Dát tip
je to vánoční přání - tak pěkné vánoce.....))

pekylau
17. 12. 2005
Dát tip
Moc hezky pohladilo... . Dík. T.

Lorwen
17. 12. 2005
Dát tip
budem asi hnusná ale nemám rada tento typ príbehov a tak. sorry.

a2a2a
10. 12. 2005
Dát tip
Andulko, děkuji moc, vím, že jsi sice hodná, ale že nedaruješ nic zadarmo, o to větší dík

a2a2a
10. 12. 2005
Dát tip
slíbené avi

synáček
07. 12. 2005
Dát tip
Jako Yeziiinka...ano, je „půvabná“... a stejně jako ona… i já ji vnímám „jako první a určitě jeden z NEJ vánočních dárků“... Děkuji… Je ve stejném duchu jako obrázek v prologu… stejná nostalgie v ní je, jako v jesličkách od pana Lady… něco, co se dotýká lidských srdcí… co je však velmi plaché… a může proto vstoupit pouze jen tam, kde je otevřeno… Je moc krásná… T****

Kytiii
07. 12. 2005
Dát tip
fakt hezká - vánoční... vonící... tip...

a2a2a
07. 12. 2005
Dát tip
Láďo, Robinko, synáčku, Kytičko, děkuji a máte pravdu, že hezké chvilky vstupují do naší paměti natrvalo, pan doktor ( synáček ) by jistě mohl vyprávět a věřte, tento můj příběj je trvalou součástí mých Vánoc. Děkuji Vám.

Andulka
07. 12. 2005
Dát tip
ja jsem spokojena....vubec jsem se nenudila.....povidka navodila prijemnou atmosferu a ja videla tu scenku jako doopravdy...:-))). Lidova, uprimna, ze srdce. Nesouhlasim s tim, ze se tam vubec nic nedeje.....protoze se tam deji desitky veci....ne na povrchu, ale uvnitr kazdeho cestujiciho. Ctenar vidi postavy jako cele lidi....s jejich rozpaky a citeni pro tu chvili....Nejenze po precteni zustane prijemna chut v ustech....ale navic pointa, ktere vede k zamysleni. V zivote je problemu dost, a tak proc si ho nezprijmnit. Proc koukat co i o nas kdo mysli, proc nebyt radeji spontanni a vyuzit chvilku k poteseni.... A ver ci never, neco podobneho jsem zazila taky, v Praze v tramvaji. Tam se zase dva trochu cvrnkli studenti vsadili, ze rozespivaji celou tramvaj...a rozespivali...:-) ****Diky

Robinia
06. 12. 2005
Dát tip
Neboj, zůstane v paměti, takové "lidské" chvilky zůstávají v paměti... tip

pozorovatel
05. 12. 2005
Dát tip
Trochu jsme si crnkli - nebo spíš cvrnkly? ano, je to jistě milé... proto to nejspíš bylo i napsané tvůj záměr je jistě chválihodný a lidský ale to nic nemění na faktu, že povídka je ukrutně nudná, nejvíc asi první polovina, kde se téměř nic neděje, pak se sice postavy rozezpívají, ale to je asi tak vrchol veškeré zábavy a potěchy pro oko čtenáře nerad kritizuju styl, protože je to na osobnosti autora, ale tady jsem se párkrát zarazil: nejspíš jde o vhodně zvolená slova, čárky, věty, melodičnost... i když aspoň konstrukce je tu znát - to chválim no a to je asi tak všechno, co bych k tomu napsal povídka nemá šanci se čím uchovat v paměti čtenářů a dovolim si tvrdit, že ta povídka příliš nežije potěší... a to je tak všechno, škoda

a2a2a
05. 12. 2005
Dát tip
Děkuji moc za vaši návštěvu a ocenění, každému z vás, zejména pak za to, jak čtete mezi řádky, jak to za vás všechny vyjádřila vesuvanka. Pozorovateli pak za snahu a upozornění na chybu. Ten motoráček jezdil mezi Brnem a Oslavany. Crnkly - nikoliv cvrnkly - je krajový zvukomalebný výraz používaný na Valašsku

pozorovatel
05. 12. 2005
Dát tip
u nás v praze říkáme "ožrali":))) ještě dotaz: kritika vesuvanky tedy odkrývá, co je mezi řádky?

Fouckault
05. 12. 2005
Dát tip
krásně ospalý závěr :-)... vypipláno.. ***

Alojs
04. 12. 2005
Dát tip
až na drobné chybky je to o.k. pohodové, vánoční a přesně v tom duchu, v jakém jsi tady publikoval "kdysi".... vítej zpátky *

Print
04. 12. 2005
Dát tip
Potěšilo v tenhle adventní čas*!!

Markel
04. 12. 2005
Dát tip
Moc pěkně jsem si početla, i já byla v duchu v tom vláčku motoráčku a notovala s nimi, tak dávám velikej tipínek

Markéta
04. 12. 2005
Dát tip
moc milé a něžné. Jako povídání k Ladovým obrázkům. Vzbudilo hřejivý úsměv :-). děkujeme ***

Smetiprach
04. 12. 2005
Dát tip
prosté, jednoduché, milé... co dodat. t+v

Vím,že Vánoce jsou velmi podnětný námět na dílo,ale já k nim nemám tak kladný vztah, přesto musím říct,že je to příjemně napsané a lidskou společnost se dívá rádo,někdy...***

vesuvanka
03. 12. 2005
Dát tip
Jirko, je moc krásná, jako bych v tom vagonu také byla a slyšela zpěv i hru na harmoniku, které šly přímo od srdce... a závěr dojemný a tak smutný, i takový může být pro někoho štědrý večer... povídka mě moc zaujala, díky....TIP a V

Yeziiinka
03. 12. 2005
Dát tip
Ježiši to je půvabné... :) Nějak jsem měla pocit, že to nečtu já sama, že mi čte ten hlas, který vyprávěl večerníčkové Pohádky o mašinkách... Adamíra? Děkuju za první a určitě jeden z NEJ vánoční dárek***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru