Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pán Ježíšek

04. 12. 2005
3
0
6527
Autor
StvN

Nenapsal jsem fejeton (tady by prolog mohl končit) o tom, co všichni dobře známe a čemu jsme každý rok nuceni podledhnout. Nemám rád Santu, který je jenom panák, herec a maskot. Se smíchem říkáme, že je to smutné, ale proč? Proč se smíchem! Nejsme přece takoví chudáci. Nebo ano?

Nikdy jsem nevěděl, jak Ježíšek vypadá a přiznám se, že mi to ani nevadilo, spíš naopak. Myslel jsem si, že Ježíšek je malý kluk, něco jako kamarád nebo bratranec, kterého mám teprve poznat. Ježíšek zazvoní a uteče a za ním zůstanou na koberci voňavé dárečky. S jejich rozložením mu musel pomoct tatínek, protože by to sám nezvládl, když měl v ruce zvoneček. Až později jsem s překvapením zjistil, že Ježíšek byl pán. Pán, jako je pán z obchodu nebo pán na ulici, který pozdraví maminku. Tomu jsem nemohl uvěřit. A ještě hůř. Pán Ježíšek žil dávno před námi. Byl bohatý tam, kde jiní byli chudí a dával jim dárky (vlastně všechny věci, co měl, třeba boty a sám chodil bos) a od té doby se říká, že dárky nosí Ježíšek, i když vlastně už žádný takový Pán není. Říká se to na památku.

 


evalota47
15. 12. 2005
Dát tip
pánové řekla bych,že jsme se dostali celkem daleko a zase na začátek-co tak: Bůh je příchozí z budoucnosti?on ví jka to tam vypadá a chce nás nasměrovat tím správným směrem?Stejně si každý udělá co sám chce-dobro nebo zlo?to už zapadám do scifi-ale námět byto mohl být....a už je to vyzkoušený.A ježíšek symbol je ,to je jasný.....no ale nemusíte mě brát vážně to je jen podmíněná reakce-nebo reflex?

Tragicus
15. 12. 2005
Dát tip
StvN: Tak to si urcite precti. Clarke je dobry. At uz jeho Vesmirna odyssea, kterou zfilmoval Kubrick (nebo naopak Clarke napsal scenar a az pak knihu, nejsem si zcela jist) nebo ony zminovane Rajske fontany. evalota: Proc porad vymyslet nove moznosti, kdyz je jen jedna ta prava? -Buh neexistuje.

StvN
15. 12. 2005
Dát tip
Odysseu jsem četl celou. Pak první díl Rámy, ale další mě už nebavily. On nepíše moc čtivě.

Tragicus
15. 12. 2005
Dát tip
To je pravda. Rajske fontany mi ze zacatku daly hodne zabrat. Ale jen ze zacatku, pak uz to bylo lepsi. Ale u odyssey jsem ten problem nemel. Precetl jsem to celkem rychle a rad.

Tragicus
14. 12. 2005
Dát tip
StvN: Nebyl jsem si jisty, jestli myslis to, ze jsem si jeziska nepredstavoval. Bylo to prave dost mozna tim, ze mam starsiho bratra a k tomu jeste souseda a hodne jsem se s nimi bavil uz od malicka... A tak, kdyz jsem zacal vubec na jeziskem premyslet, znal jsem jiz jejich predstavy, a tak bylo tezke si vytvorit nestrannou predstavu. A take dost mozna jsem se dozvedel od nich, ze jezisek ani neni... Kdo vi... Nenapada mne nic jineho, na co bys mohl jineho narazet. A vsiml sis, ze i kdyzs Elare poukazal na to, co jsem ve skutecnosti chtel slyset, stejne nakonec neodpovedela? Zase zacala mluvit o tom, ze pro kazdeho je to neco jineho a nikoli to, co je pro ni dobre...

StvN
14. 12. 2005
Dát tip
Všiml jsem si. Sám, nevim, k čemu bych došel, kdybych hluboce zavzpomínal na to, jak jsem to měl s ježíškem. Vim, že jsem hodně často mamce odsekával, když něco chtěla, takovým tim - ježíši, nebo jéžiš, ale to jsem si uvědomoval jako slovo, které vyjadřuje nechuť. Vánoce byly jedno do roka a já věděl dvě věci, že když nebudu celej den jíst, uvidim zlatý prase. Ale jsem si jist, že už jako dítě jsem věděl, že to je nemožný. No a za druhý jsem věděl, že dárky nosí ježíšek, ale taky jsem za tim slovem neviděl nějakého ježíška. Byl to symbol. Jo, já byl hodně vyvinuté dítě. Takovej ten přerod z víry v nevíru se u mě nekonal, protože já vždycky věděl, že ježíšek neni. Vždycky jsem věděl, že se to říká na počest někoho, ale že tam ty dárky dává táta. Dítě si ve své čistotě jasně uvědomuje pravdu, kterou mu pak lidé řečmi upraví. Nikdo z nás se nerodí jako věřící a nikoho by to ani nenapadlo, kdyby mu někdo jinej neřekl, že může věřit. Proto si mysim, že bůh neni. Protože kdyby byl, uvědomil bych si ho sám od sebe. To už jsem ale zabrousil daleko.

Tragicus
14. 12. 2005
Dát tip
S tim prasetem je to take dost zajimave. Celkem dosti dukaz toho, jak byli lide chudi. Tady s tou poverou na mne prisli dost pozde. Nejak jsem ani nemel nutkani to zlate prase videt... Jasne buh neexistuje. Nemam sice dukaz, ale mam rozum... A s tim uvedomenim, resp. neuvedomenim... Uz Clarke to napsal v Rajskych zahradach... Bavili se tam lide s mimozemskym pocitacem a ten jim potvrdil jejich myslenku, ze temer sto procent jinych vyspelych civilizaci veri v boha prave tehdy, vychovavaji-li je delsi dobu rodice...

StvN
14. 12. 2005
Dát tip
Zrovna tohle jsem nečet, ale mam podobnej názor.

evalota47
13. 12. 2005
Dát tip
Česká člověka je jaksi pořád setrvačností tažena davem a dav je tažen jedním "názorem".Je to bída.Jsme jak ty kurtizány-děláme to pro peníze-abycho uživili svoje rodiny.Teda aspoň si to většina myslí.... Tragikus-si za tím stojím-hodně lidí potkávám-a právě ve Vánoční čas vidím,že jsou naměko-možná je to od nich taky přetvářka a já jsem důvěřivej člověk-a ne jen o Vánocích,ale celý život.Mám lidi ráda ať jsou jací jsou-co jsme nám nikdo neodpáře a to mi nikdo nevymluví,že každý z nás má tady důvod být-a ber si to z jaké stránky chceš třeba z duchovní,lidské nebo třeba jako scifi.Jsem zkrátka tady a budu tady dokud to bude třeba.a třeba je to blbý názor,ale je můj.Havk.

evalota47
13. 12. 2005
Dát tip
StvN-a spousta lidí nestála na prahu smrti-Já ano,ale prozatím jsem dostala povolení tady zůstat-pěkně jsem si to musela vybojovat.A přesto mám takové nutkání se v tom davu ztratit,ale už jsem se rozhodla-budu vyčnívat ať se to někomu líbí či ne-já si to chci ještě užít.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Kde jsem napsal, že nemáš rozum?

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
A co je těžkýho na tom, rozlišit od sebe, když se řekne, že nemáš VLASTNÍ rozum a když se řekne, že nemáš ŽÁDNEJ rozum? Máš rozum a jsi určitě chytrá, akorát používáš cizí myšlenky, ale to dělá hodně lidí. Na tom neni v zásadě nic špatnýho, kromě toho, že se s takovými nedá diskutovat, protože nejsou schopni se rozvíjet a ty přejaté staré názory upravovat.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Každého se dotýkají, jinak bychom o nich nemluvili. No a tak si udělej vlastní názor. Tak, aby ti seděl nejlíp.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Ono je jedno, jestli se zastáváš křeťanství nebo ne. Ten názor je platnej i bez toho. A o něm se bavíme. A sedí, no dobře. Tak si ho nech. Ale jak vidíš, je to cesta mimo diskusi, protože nejsi schopná ho měnit.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Já jsem se přece už na začátku snažil vysvětlit moji myšlenku, kterou jsem se snažil zachytit v povídce. Podle mého ses ty dál nerozvíjela, ale můžeš si myslet, že jsem jenom chlap, protože pravdu má nakonec vždycky ženská. Tak na to zapomeň.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
No a Tragic se ptal, jestli se tím dobrem myslí - jestli to dobré, pravé, co má každý v sobě, čili například pud sebezáchovy, nebo jestli se tím dobrým myslí něco obecně daného, něco jako morálka, něco, co je dáno výchovou, víš? Tady může tedy začít diskuse. Co je podle to dobré?

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
K čemu pak takové dobro je? A je to vůbec dobro?

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Byli a jsou lidé, kteří cítí, že dobro je zabíjet jiné lidi a také to dělají. Stále si myslíš, že pokud to tak cítí, pokud cítí že to chceš dělat a dělá to, je to fajn?

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
S mírou. Takže by měl zabíjet jenom občas. No, tady se spíš dostáváme k tomu, že některé věci, o kterých si kdosi myslí, že jsou dobré, zkrátka dobré nejsou. V žádném případě a v žádné míře. Jsou zkrátka lidé, kteří v sobě nic dobrého nemají, pokud za to dobro považuješ to, o čem mluvíš, ale pokud by jsme tím dobrem nazvali něco objektivnějšího, jako třeba ten pud sebezáchovy, pak to má každý.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
O zvířata nejde, ale ty taky jenom tak říkáš, že každej by si měl uvědomovat, že zabíjet je hnusný, ale sama si neuvědomujueš, že tenhle tvůj názor - teda on neni tvůj - že každej má v sobě něco dobrýho, je stejně mylnej a zhoubnej jako zabíjení.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Snažim se ti pouze poskytnout dostatek informací, aby sis konečně mohla utvořit svůj vlastní názor. Nic víc.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Nesnažíš.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Neomlouvej se.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Já jsem vpohodě. Nemáš za co se omlouvat. Ani tu omluvu nechápu.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Komu jemu? Pánu bohu?:) Kašli na to, ne? Stejně je to jenom hra.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
A kdo je on? Ano, všechno je hra. Život je hra.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
Právě že to neni fuk. Je a neni. jak chceš, ale svěřit se mi můžeš. Já jsem dobrej:)

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
:) Jo, tak to se načekáš. A z toho matfyzáka nebuď smutná.

Tragicus
13. 12. 2005
Dát tip
Elara: Pokud mozno "tragicu". Take jsem nerekl, ze jsou to tve vymysly. Ptal jsem se, co si pod tim predstavujes... Zda se mi tragicke zabyvat se preklepy. Zvlaste tady. A nevim proc bys mela byt rada, ze jsem nenapsal to nebo ono. Jestli ti tak zalezi na spravne podobe spisovne cestiny, nechapu, jak ses mohla vubec ptat, jak se chci sklonovat. Ale to je jedno. P.S.: Nezajima mne, co mas v sobe. Evalota: Nemyslim, ze to bude pretvarka, vidis to na nich. Skarohlid by se jiste spise pretvaroval v opacnem smyslu, tj. predstiral by, jak je mu to ukradene a ho se to netyka a netkne. To je dobre, kdybych tady mel byt, dokud bude treba, jiz bych tady nebyl. A nikdo by tady nebyl. To je zase nazor muj. Vsech lidi, zvirat, rostlin, kamenu, etc. etc. je tady treba jako (domysli si neco sama, nechce se mi vymyslet nic tak nepotrebneho). StvN: Asi jsem nejak vypadl z kontextu, takze nevim, co tim myslis.

StvN
13. 12. 2005
Dát tip
To nevadí. O žádné velké myšlenky nešlo.

Tragicus
12. 12. 2005
Dát tip
Zasmal jsem se. :] A pak znovu, kdyz jsem si cetl tady ty kritiky... Uz dlouho jsem neslysel tak hloupe vyrazy jako Dobro, Nejvyssi jsoucno, apod. :]]] Zajimalo by mne, co si pod tim vasim Dobrem predstavujete... Jestli to opravdu dobre, lepe receno prave, to co ma opravdu kazdy v sobe, tj. pud sebezachovy a s nim souvisejici sobectvi, nebo to stadne "dobre", kterym se clovek poskvrni az vychovou. A Elara asi vazne nebude krestanka ani clenka jine podobne sekty, jinak by vedela, ze "Cesty bozi jsou nevyspitatelne". A take by mne zajimalo kde evalota prisla na to, ze by snad vsichni skarohlidi, dokonce i ti nejvetsi, meli zmeknout... Nevim proc, ale nevim o tom, ze bych si kdy jeziska nejak predstavoval.

StvN
12. 12. 2005
Dát tip
Elara - je spíš smutný, když místo rozumného uvažování opravuješ něčí překlepy. Tragi - Spousta lidí neumí používat a vlastně ani nemá svoje vlastní myšlenky.

JiKo
07. 12. 2005
Dát tip
No jo vono je prostě rozdíl jsou dva ... Ježíš Kristus, chlap kterýho přikurtovali na kříž a Ježíšek, osoba bez minulosti, jen je prostě na děti hodnej a dává jím dárky. Mě na tom otevřeným okně dycky štvalo, že je u stromku zima, Ježíšek jako takovej mi byl ukradenej, miloval jsem rybu, nenáviděl mezičas kdy se mylo nádobí, páč u nás se muselo ke stromku s čistým stolem, a furt se ptal kdy už přijde ten ježíšek... No ale spíš sem měl na mysli kdy už mi dovalí nějaký ty dárky, žejo, a taky mě štvalo, že táta tam byl vždy napřed a tak ho musel vidět a já ne.... Myslím, že to tak má každý dítě protože důkaz je na snadě. Odpovězte si sami Ptali jste se jako děti rodičů jak Ježíšek vypadá?

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Jiko - tak nějak to je i u nás. Ten mezičas je blbej i teď. Ale mě fakt nezajímalo, jak vypadá. Možná jsem si říkal, že až budu velkej, taky tam budu chodit dřív, k tomu stromku.

Plopez
06. 12. 2005
Dát tip
Jsem tu správně v Duchovním koutku? :)

evalota47
06. 12. 2005
Dát tip
Plopez-jsi tu správně u lidiček,kteří šli trochu hlouběji do sebe a mají pravdu.Nemusíš být zrovna věřící aby ses zamyslel sám nad sebou co děláš dobře nebo špatně?Co bys rád zlepšil pro sebe,ale hlavně pro druhé.Stačí úsměv-pozdrav,nebo přání hodně štěstí.Milé jednání,které zahřeje především toho kdo mile jedná-a i ti největší škarohlídi změknou-aspoň na chvíli.Škoda,že nás to k takovému jednání nenutí po celý rok ale většinou jen o Vánocích.....ale i za to díky.

evalota47
06. 12. 2005
Dát tip
T***

StvN
06. 12. 2005
Dát tip
Aby bylo jasno, tak já s kritikama pod tímto dílem nesouhlasím. Snad jenom s pozoušem. Ten fejeton je o něčem jiném, ale kdo by se to snažil pochopit, žejo? Tady je krásně vidět, jak je víra slepá. A lidi. Co takhle prolog, nepomohl by? Chytrému napověz.. Jo a ještě BG je vpohodě:)

evalota47
06. 12. 2005
Dát tip
Pěkně se v tom máchám-nutíš mě přemýšlet a to bolííííí-moc.Je to tak správně.

evalota47
06. 12. 2005
Dát tip
A taky se přád za něčím honíme-a nutíme k tomu i ostatní-aby se měly děti s čím pochlubit ve škole,dospělí v práci-a vůbec-stejně si pak sednem k televizi a čumíme na Novu.Ale stejně se nedozvíme kdo je lepší....Tak jestli se pořád sekám-dej vědět-se neurazím.Ale zamyšlení to je-jak řekl BG-já mám ráda tu atmosféru,ale ne tu honičku a je mi příjemné popovídání s lidičkama,které normální člověk nemůže pochopit protože ještě ve věku 50 a více-jsou pořád dětmi a vždycky byli-a jsou šťastní za všechno co jim život daruje-a dovedou to taky rozdávat.

StvN
06. 12. 2005
Dát tip
Dulezitej je prolog a pak hned prvni veta v dile. Z toho je jasny, ze nejde o osobu Jezise, ale o nejakou takrka archetypalni mytickou postavu. Vztyt ja nejsem z verici rodiny, ja v ty dobe nevedel, ze byl nejakej ukrizovanej Jezis, ja v ty dobe ani nevdel, ze je nejakej buh. To bylo to krasny. Dite nezatizeny pravidly a zakony, co si vsechno predstavuje po svym. Dneska ti prijde Presbyter a Elara, dva uplne cizi lidi a rozumi si ani se nemusi moc poznat a proc? Protoze jsou to loutky, nauceny stroje nejak se vyjadrovat a neco citit, uz nemaj vlastni rozum a nerozhoduji se sami za sebe, to neco nad nimi za ne rozhoduje a to je to smutny.

StvN
06. 12. 2005
Dát tip
Víš, ono jde o to, že děti nad tim vůbec nepřemýšlí. My se snažíme hledat vyšší principy, ale pravda je taková, že nic takového neni, to my jsme si je vymysleli, abychom si nemuseli myslet, že si za všechno můžeme sami. A tohle je smutný. Mimoto jsi ve svém prvním příspěvku psala: Souhlasím s Presbyterem, že je Ježíš pro nás spásou.. Z toho můžu vyvodit, že věřící jsi. Ale jestli ne, tak jsem to vyvodil špatně.

Presbyter
06. 12. 2005
Dát tip
O loutce nic nevím, Bůh není žádný loutkář... Ano, jsem asi stroj, poněkud zarezlý a skřípající... Potřeboval bych řádně promazat a ošetřit... Pak se rozjedu a převálcuju nevymáchané huby hlupáků... Tím chci říct, milý StvN, že když napíšeš dílko "Pán Ježíšek", nečekej, že na téma "Ježíš", "Vánoce", atd. se ozvou pouze lidé s tobě lahodícím názorem. Bylo by vážně hloupé myslet si, že kdo má (světo)názor jiný, je hned někým či něčím manipulován. Jsem svobodný člověk a o rozum jsem též nepřišel - víra se s rozumem (ani tím zdravým!) nevylučuje.

StvN
06. 12. 2005
Dát tip
Ono se špatně diskutuje s lidma, co znají jen své názory a pak názory druhých a je pro ně nemyslitelné o nich diskutovat, takže vám řeknu jenom, že jsem vaše příspěvky čet a buďte s Pánem.

Kandelabr
06. 12. 2005
Dát tip
tos teda píchnul do vosího hnízda :)

waldekke
06. 12. 2005
Dát tip
nebo se to říká spíš na "panátku". Neupoutalo.

Presbyter
05. 12. 2005
Dát tip
Já jsem si jako dítě myslel, že dárky nám nosí soused, který přiletí na rogalu - proto nechával táta otevřené okno, ne kvůli pohádce o Ježíškovi... Elaro, máš pravdu, v adventu hledejme v sobě - budeme-li hledat poctivě, najdeme v sobě Boží obraz - Ježíše Krista, "obraz Boha neviditelného" (Nový zákon, List Koloským).

pozorovatel
04. 12. 2005
Dát tip
:))))))))))))))))))))))

pozorovatel
04. 12. 2005
Dát tip
Říká se to na památku.:))))))))

Presbyter
04. 12. 2005
Dát tip
Zajímavě napsané. Otázka, kdo nosí dárky, je jak známo řešena různě (Mikuláš, Ježíšek, Děda Mráz). Historicky nejlépe asi odpovídá Mikuláš, neboť sv. Mikuláš z Myry (maloasijský biskup 4. století) potají vhazoval skrz okno dárky chudým lidem (např. nemajetnému mladíkovi, který si nemohl dovolit sňatek). Že by Ježíšek - toho času novorozeně - plazíc se po sněhu od domu k domu trousil dárečky schované za plenkou? Tomu se zdráhám uvěřit. Spíše je to tak, že si vyměňujeme dárky na památku toho, že jsme sami byli obdarováni darem spásy - Ježíšem. On sám je tím pravým vánočním darem pro každého člověka.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru