Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZEPTEJTE SE DĚTÍ

Výběr: vesuvanka, a2a2a
04. 12. 2005
17
20
7339
Autor
Marcela.K.

...dospělí to snad vědí...

 


Zeptejte se dnes dětí ve školce, jak vypadá Ježíšek.Polovina z nich vám hrdě oznámí, že má čevenou čepici s bílou bambulí a čevený kabát a červené kalhoty a červené boty a červené ponožky...a nějaký vtipálek dodá , že má červené trenýrky a červený nos! Leze do domu komínem a nosí dětem dárky!

Jenže pak holčička s velkýma hnědýma kukadlama řekne:,,To není pravda! Ježíšek je miminko,co se narodilo v Betlémě,dýchal na něj oslík a ono se narodilo aby měli lidi pokoj!"

,,Jé to je blbina, jakej pokoj"...vykřikne ten nejzlobivější kluk, není důležité, jak se ten chytrák jmenuje...i když nějaké jméno mě napadá...

Jenže holčička s copánky a velkýma hnědýma očima zasela semínko pochybností...,,No jo, ten červenej je Mikuláš!"

,,Ne, ne, to není Mikuláš, ten má na hlavě takovou korunu s křížem a u nás byl modrej!

,,To je Santa...Santa president!" vyprskne uličník ze školky.

Děti se začnou smát a nejsou k utišení...

No tak znova. Jak vypadá Ježíšek? Otazníky v dětských očích se obrátí na cůpkatou.Miminko přece nemůže nosit dárky. Kdo mu pomáhá?

Holčička zčervená vzrušením. Paní učitelka přikývne a dívenka začne.

Ježíšek se narodil mamince v Betlémě. Jeli tam na oslátku a nikde pro ně nebylo místo. Jen ve chlévě. Maminka se jmenovala Marie a tatínek Josef. Když se Ježíšek narodil přiletěl anděl a říkal :,,Dnes se vám narodil Spasitel." A on měl rád lidi a tu lásku je učil a říkal , že se lidi mají mít rádi a odpouštět si. A tak se usadil lidem v srdci a oni vždycky na Vánoce si dávají dárky a říkají, že je přinesl Ježíšek...ale Ježíšek jim dal jen tu lásku do srdce.... A naše maminka bráchovi říkala, že když bude zlobit, tak mu Ježíšek přinese starou bačkoru a brácha pořád zlobil. Tak mu maminka tu starou bačkoru zabalila do krabice a on ji rozbalil jako první a pak hrozně brečel a nechtěl už si žádné dárky rozbalit...a maminka říkala, že to byly ty nejhorší vánoce, protože brácha brečel a Ježíšek staré bačkory nenaděluje a maminka prý plakala taky, že to zkazila a máme to vyfocený doma na fotce."

Děti poslouchají a souhlasně pokyvují hlavičkami...ano, tenhle příběh přece znají.

Jenže co s tím čeveným dědou?! Před supermarketem rozdával bonbony! A je takovej veselej! A má červenej nos jako pan Vitásek, když jde z hospody!A hlavně unese Óóóbrovskou hromadu dárků!!!


20 názorů

Aru
28. 10. 2021
Dát tip

kdepak Ježíšek, nebo Santa, ale vánoční skřítek, má červenou čepičku, zelený kabátek a vousiska a je to právě on, kdo nosí dětem dárky, jelikož Ježíšek je moc malý, vlastně mimino, rodiče nosí ty starý bačkory, to už víme a Santa pije Colu a na Štědrý den je s cukrovkou v nemocnici, takže to musí být vánoční skřítek :D


Jinotajná
16. 08. 2009
Dát tip
Je mi z toho smutno, i když tam, kde jsem doma, nenaděluje ani ježíšek, ani santa prezident. Tam si nadělujeme sami a radujeme se z konce zimy, která je tu delší, než kde jinde...

Lakrov
27. 02. 2009
Dát tip
Povědomí o víře se dá udržovat podsouváním zvyků, z nichž se časem stanou tradice, které jsou nevykořenitelné (jak se donedávna zdálo). Jenže když do tradic vstoupí tržní ekonomika, marketing a diktatura peněz, ty kořeny se někam kousek posunou. Naštěstí ne pro každého. Příběh se starou bačkorou je něžný. Dík a Tip.

Marcela.K.
28. 03. 2008
Dát tip
Svázat do pytle a hodit do řeky?! ;-)))

Diana
28. 03. 2008
Dát tip
To nemá chybu! Úžasné! Ale - tak co se Santou? T************

Marcela.K.
14. 12. 2007
Dát tip
..má tam starou bačkoru...co bys asi dělal ty! :-)) Náhodou, nikdy víc už jsem dětem vánoce nezkazila :-))

ruprecht
14. 12. 2007
Dát tip
nevypadá zrovna nadšeně... :-)

Marcela.K.
14. 12. 2007
Dát tip
Já vím... to bylo bez té fotky...to je náš Ondřej :-))

ruprecht
14. 12. 2007
Dát tip
to už znám... *

Marcela.K.
14. 12. 2007
Dát tip
:-))) a takových příběhů je tolik! Stačí jen vyzobávat rozinky :-)

moje maminka, ročník 1942, ve svých třech měsících hrála jezulátko :o) její maminka se jmenovala Marie a otec Josef...:o)

Marcela.K.
14. 12. 2007
Dát tip
...ale to už by byl jiný příběh...Ta okatá holčička se narodila v lednu 1990...a její maminku nevzali kdysi na pedagogickou školu, protože by prý měla špatný vliv na děti...jako zadostiučinění ji bylo, že její nejmladší dítě...ta okatá holčička... hrálo na školní besídce anděla, co přinesl všem lidem tu nádhernou zprávu :-)))

a byly doby, milé děti, kdy taková otázka položená paní učitelce vyvolala velké rozpaky...:o) a není to tak dávno...

slovak
14. 12. 2007
Dát tip
Áno, dvojkoľajná výchova, a všetko ostáva na televízií a propagácií v reklame. Rodičia nemajú čas, a niekedy ani chuť sa s deťmi rozprávať.Aj tí, ktorí nepráktizujú kresťanské Vianoce, by mali vysvetľovať svojim deťom prečo je to v niektorých rodinách ináč. dobrý fejtón.

Maeslo
14. 12. 2007
Dát tip
"...a máme to vyfocený na fotce." Jo, tak přesně takovou pointu bych čekal od dítka. Líbilo moc. Dokonce se začínám trochu těšit na Vánoce. Díky :)

jak vypadá Ježíšek? špatně položená otázka (řekl by Santa prezident) :o) ale jinak jo...

a2a2a
14. 01. 2007
Dát tip
ylenko, děkuji za avízo, a řekl bych, že je to velmi dobře napsáno. Dobře se to čte, a zejména to získalo krásnou autencitu s minipříběhem se starou bačkorou. Tam to vyústění maminčino je krásné. Hezké je i to, že nebojuješ proti Santa prezidentovi nebo Dědovi Mrázovi, ale velmi nenásilně dokumentuješ na skutečnostech, cose děje.Je to to nejlepší, co jsem od tebe četl. TV

:-) *

Mezon
30. 12. 2005
Dát tip
... jejda ... to bylo tak hezký počtení ... *** ... se ti to fakt povedlo ... mylenko ...

JiKo
07. 12. 2005
Dát tip
Tak kdo je to ten děda červenej? :-)))

Marcela.K.
07. 12. 2005
Dát tip
Hádej,šmudlo :-)

Marcela.K.
07. 12. 2005
Dát tip
...můžeš 3x!

JiKo
07. 12. 2005
Dát tip
Bolek Polívka? ... ten má červenej nos jíá to viděl v manéži

JardaCH
07. 12. 2005
Dát tip
Povedené, i když musím souhlasit s jenykem, že to zas tak úplně fejeton není. Ale co na tom sejde. Mám pocit, že ta próza ti nějak líp sedí.

Marcela.K.
07. 12. 2005
Dát tip
ANO! Bolek Santa presidetnt Polívka Mikuláš Claus - ten co Vánoce vám čmajz ;-)

Marcela.K.
07. 12. 2005
Dát tip
...no, hlavně, že tobě ty moje výtvory ,,neleží " vžaludku jako někomu...(a pak mi sem bleje do komentářů ;-)

JardaCH
07. 12. 2005
Dát tip
Já mám radši, když mi v žaludku leží kus flákoty.

Marcela.K.
06. 12. 2005
Dát tip
I když se to jenykovi samozřejmě nelíbí, děkuji vám ostatním za pochopení i uznání ...a kdyby mi tu zase někdo chtěl vyčítat, že hraju na ,,citovou strunu", věřte mi, že to prostě jinak neumím a píšu o tom,co znám a vidím...

Marcela.K.
06. 12. 2005
Dát tip
...jo a Big Gregorovi děkuji za téma...bez něho bych asi toto nenapsala...a i když nejsem vyznavačkou srocování, Klub levých fejetonů beru sice jsem ,, pravák" , ale snažím se psát oběma ;-)

Andulka
05. 12. 2005
Dát tip
Skvely fejeton, od zacatku do konce!***

Print
05. 12. 2005
Dát tip
Ano!*

vesuvanka
05. 12. 2005
Dát tip
moc hezky napsaný fejeton.... TIP

Marcela.K.
05. 12. 2005
Dát tip
...jenyk mě opět odhalil! Sem ti říkala,ať se na mě vykašleš. Já se s těmi tvými PSEudobásněmi také netrápím! Budou Vánoce...dej mi pokoj...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru