Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hřbitov

13. 02. 2001
16
0
7475
Autor
Deltex

Hi, jedna taková malá náladová povídečka! POchopte jí, nebo ne ...je to jedno!

Všude se převalují chomáče šedivé mlhy! O zem pleskají malé, mrazivé kapky deště. Kolem samé kříže, temné kameny. Ticho. Mrazivá atmosféra. Hřbitov. Uprostřed toho všeho je jáma. Velká temná, strašidelná jáma. A dole… dole spočívá mladý člověk. Je mrtvý? Ne ještě ne! Proč je tu, když není mrtvý? Kdo ho sem dal? To svět pohřbil ho! Proč? Protože neuměl v něm nebylo místo, nedokázal se stát takovým jakým měl podle lidí být! Jaký měl být? Měl být člověk, takový normální člověk! A jaký byl? Byl mladý, naivní! Taky upřímný a věřil v lásku, to ho odsoudilo! Proč? Protože, být jiný než ostatní je dnes špatné! A když tedy není mrtvý, probudí se? To nevím, můžeme jen, doufat! Tak budeme doufat! Déšť sílí. Temná, olověné oblaka valí se oblohou. Nikdo nechodí na ten opuštěný hřbitov. Nechceme vidět toho spícího v nás! Zatím ne! Stále se neprobouzí, kéž bychom alespoň jednou za čas na ten hřbitov zašli. Třeba se na něj jen kouknout! Jemu je dáno se probudit tehdy, až pro něj bude ve skutečném světě místo. A jednou možná bude! Až zajdem na hřbitov! …nebo taky ne!
Deltex
21. 09. 2005
Dát tip
Dekuji... ano, presne tak.

Brosqička
23. 03. 2005
Dát tip
pohřbený, protože byl jiný.. nerozuměl světu, nepatřil do něj.. jak se asi cítil? Sám, tak beznadějně, beznadějně sám... znám ten pocit doslova. *T*

Deltex
09. 01. 2003
Dát tip
:o)

Tygřice
06. 01. 2003
Dát tip
Super myšlenka....je to prostě můj hřbitovní:)))) styl

Deltex
23. 12. 2002
Dát tip
:o)

parchant
22. 12. 2002
Dát tip
moc se líbí mně povídka tato , yen tak dále v tomto stylu , líbivém a mladém , - ale myslim si že bychom , a ti ostatní ědinci tady na zemi , neměli čekat na "vhodné" místo , takové se totiš nikdy samo nevyskytne , ale činit se sami , udělat si vlastní prostor - je to sice složitá kráděž , ale jak dobře víme dobrý zloděj je ten , co si umí udělat příležitost sám :! , ps:t zapálil bych mu ale svíčku ^ naděě

Já tedy nechi moc rýpat, ale mám ten pocit, že poeta překrucuje skutečnost. Ve skutečnosti Franta sice v hrobě leží, protože je trochu jiný než zbytek společnosti. Ovšem na druhou stranu, každý si rád přihne a když si pak cestu domů zkracuje přes hřbitov, tak se ráno nemůže hrobník divit co najde ve své neukončené práci... že?

Notreal
21. 12. 2002
Dát tip
klub

Ruth
07. 11. 2002
Dát tip
Vždyť sem to říkala, že se to zlepší. Tohle je ohromný, má to nápad, hloubku, ale nic mi to nenutí, to se mi líbí. Teď mi to přijde, jako kdybys deníček napsal někdy tak na základce a sem ho dal jen tak z recese, nebo aby to kontrastovalo třeba právě s tímhle. Jen tak dál, nápady máš. Te hřbitov celkem chápu, já už tam ležim dlouho, na tom lidském smetišti, jako nepohodlný odpad společnosti...takže dík.

Deltex
26. 10. 2002
Dát tip
:o)

Shammann
25. 10. 2002
Dát tip
A ten hřbitov mám takhle vzadu v hlavě!

Deltex
14. 10. 2002
Dát tip
Děkuji:o)

Notreal
10. 10. 2002
Dát tip
velmi dobré *

Tu díru vidím vykopanou v Rokycanech, jak je ten divnej pomník pro nás a takovej ten dvě prkna kříž, ale nevidim tam toho týpka, když píšu, směju se, když sem mám s někym dobrym po ruce-kapišto? Prostě musí tam párkrát zajít do tý díry, aby se mohl těšit na to goodnesso, tom u věří m já! Každej má asi takovýho svýho typa a díru, hlavní je, by ta díra měla víko nebo díru!

Deltex
03. 10. 2002
Dát tip
Chm, no to možná...:o)

Deltex
08. 09. 2002
Dát tip
Jeanne, děkuji ti za uznání:o) a ano, svět není hezké místo. Měj se krásně:o)

Jeanne
01. 09. 2002
Dát tip
četla jsem to znava a znova a mrazí..***

Deltex
06. 08. 2002
Dát tip
Ne, to jsi pochopila špatně... nemluvím o generačním problému. To ne.

aRmida
06. 08. 2002
Dát tip
1. aRmida = he/er/el ...a tak podobně 2. opravdu tam není nic o tom, že až se probudí (a bude pro něj místo), on už nebude "jiný", ale "stejný"?

aRmida
05. 08. 2002
Dát tip
mladý - "jiný" starý - "normální" ... ale vždy mu připadá, že je to tak správně!

Mínox
02. 08. 2002
Dát tip
sorry, nebudu číst všechny kritiky - jsem v práci a... ale: Protože, být jiný než ostatní je VŽDY špatné! a ještě (Mínox - Šaman v nás): http://web.quick.cz/P.Kubik/tvorba/saman_v_nas.htm Napřed to trochu bolí, to se šaman hlásí o slovo. Pak pokrčí tiše rameny a odchází pryč. A ví, že příště to budou dny TŘI!

Mínox
02. 08. 2002
Dát tip
Možná to není jasné - tak - jen jsem chtěl říct, že společnost vždy odsuzovala a odsuzuje (a asi bude odsuzovat, přestože se učí toleranci) odlišnosti. Odlišnosti národnostní, rasové, náboženské, sexuální orientace, inteligenční, znalostní a co já vím ještě jaké. Je to zvláštní - odlišnosti doplňují chybějící vlastnosti a činí svět pestřejší a přesto je lidé nenávidí. Možná je to způsobeno tím, že se lidé cizinců bojí. V dávné minulosti existovala spousta rituálů pro přijetí cizince do vlastního kmene - a to patrně jen ze strachu z něj.

Deltex
02. 08. 2002
Dát tip
To je hezké... moc hezké. Ono, být jiný je špatné, ael slovo špatné je v tomto pojetí dosti relativní... bohužel. Svět je jedno velké bahno, aby byl člověk štastný, musí zavřít oči a nevnímat.

Deltex
19. 07. 2002
Dát tip
Jeanne, děkuji. Měj se překrásně:o)

IVANOL
19. 07. 2002
Dát tip
:-)

Jeanne
16. 07. 2002
Dát tip
líbí T

Deltex
13. 07. 2002
Dát tip
:o) Dík:o)

Francois
12. 07. 2002
Dát tip
Souhlas s abcd. tip

Deltex
24. 06. 2002
Dát tip
:o) To jsem rád, a věz, že je to dobře. Díky a měj se krásně.

abcd
23. 06. 2002
Dát tip
Je to skvěle napsané. Znám naštěstí pár lidí, kteří navštěvují taková místa často.Stejně jako já.

Narvah
29. 05. 2002
Dát tip
Ať si... Co ty?

Narvah
28. 05. 2002
Dát tip
Milý Deltexi. Pripadam si tu jako v psychologicke poradne. Myslim si, ze clovek by nemel davat nevyzadane rady. Presto: - pokud se stavis k zivotu s pesimismem a marnosti, uz samotny postoj te takovym cini - verim tomu, ze plati: Co zasejes, to sklidis! - pokud nedokazes rozlisit dobro a zlo, zkus odkryt svoje ciny az na holou kostru a poznas, co te k nim vedlo - a dobro se ti nevrati hned, mnohdy to trva cely zivot, ale vrati se, avsak v podobe, kterou treba ani nepoznas. Stejne tak je to i se zlem. Ja tomu verim. Pokud nejdes s davem, tak si toho vaz. Jen vyjimecni lide na tomto svete neco zanechaji. Ne ti, co cupitaji ve stadu. A chtit vsechno hned je sobecke. Cesta za stestim je cesta zivota a ja jsem rad, ze to tak je. Aspon se clovek muze zdokonalovat a hledat. Je to takova nekonecna hra... Tak cau a zkus napsat neco optimisticky ladeneho. Myslim si taky, ze lide se pohřbivaji sami. Podivej se na ty chodici mrtvoly kolem sebe. Myslis si, ze je pohrbil svet? Ze vinu ma spolecnost? Clovek si nemuze vybirat cas, pro to, kdy se narodi. Kazdy cas ma sve vyhody a nevyhody. Jen mit tu silu hledat. *

Deltex
28. 05. 2002
Dát tip
Ne, ...ono pokud člověk jde ve stádu, tak se orientuje podle davu a ten ho modeluje a utváří. Ovlivňuje jeho mentalitu a dav sám o sobě voří svět... je to tak nějak vzájemná interakce. Dav lze komplexně a velmi neotesaně pojmenovat světem a ten pak formuje jedince, pokud to jedinec dopustí. S tím dobrem a zlem máš pravdu... ono všeobecně platí pravidlo, že jakýkoliv čin (či spíše jeho povaha) se ti vrátí několikanásobně ač třeba v jiné podobě - jak kladný tak i jeho protiklad. každopádně děkuji za vyjádření. Měj se fajn...

Narvah
28. 05. 2002
Dát tip
Pokud to jedine dopusti...

Deltex
28. 05. 2002
Dát tip
A většina jich tak koná...

Josefk
24. 05. 2002
Dát tip
nepodceňuj vás mladé :-) a nás starší :-), je i bude...T Mikey: trochu optimismu do toho pesimismu :-)

Deltex
24. 05. 2002
Dát tip
Díky!

Deltex
13. 05. 2002
Dát tip
:o)

Marco
12. 05. 2002
Dát tip
snad najdu své místo... ať jsem jaký jsem, vždy budu myslet na kouzlo dobra a úsměvu...snad nebude mi chybět síla a odvaha, abych nezapoměl... ... pěkný myšlenkový náčrtek :)

Deltex
28. 01. 2002
Dát tip
Horak> Dekuji. Mej se fajn!

horák
23. 01. 2002
Dát tip
Nechci moc psát o tom duchovnu v povídce. Líbí se mi npápad udělat to formou rozhovoru. Je to úsečné, jasné (možná). Potěším tipem.

Deltex
05. 09. 2001
Dát tip
Bezejmený - přesně tak... bohužel.

Deltex
03. 09. 2001
Dát tip
Petula: No... je to samozrejme subjektivni... velmi. Mozna, ze je spatne rozlisovat barvy, ponevadz v komplexni forme jde o jeden celek. Vse je relativni... Vis, ono neni dobre byt jiny - jak se to vezme - ja bych bez toho byt nemohl - poprit svoji individualitu. Nevim... nevim!

Bezejmenny
03. 09. 2001
Dát tip
Ba ne. Je dobré být jiný. Tuctovost je z hlediska konkurenčního boje nevýhodná. Ale jen nepříliš významně, a ve zvlášť vybrané specifické oblasti. Vše, co se příliš odlišuje, či co se svou odlišností dotýká základů spoelčností uznávaných statutů, je společností nemilosrdně likvidováno, či odsouváno na periférii.

Bezejmenny
02. 09. 2001
Dát tip
Nepřehánějte to. ;o))))
Dobro je bezvýznamně subjektivní pocit, nic jiného. Má význam jen ve vztahu k subjektu. ;o))))

Petula
09. 07. 2001
Dát tip
Stříbrná i bílá odrážejí tu barvu, jakou na ně svítíš. Každé dobro lze někdy vykládat špatně. Černá je černá. Vždy – je-li opravdu jen černá... ...bez příměsi šedi. Černou bez lži k dobru neobrátíš! A šeď je zase jen černá s bílou (nebo bílá s černou, podle toho, jak velké má která zastoupení). (Ale proč ty barvy? Černá, já mám ji ráda. Je to barva tajemství, barva noci, barva elegance a barva.... Jsem noční zvíře a noc není vždy jen zlá! Je to Chladivá Matka po Palčivém Dni. Vím, je to, někdy, i Mrazivá Královna...)
Neumím konat bezbřehé dobro – ani v tomto okamžiku, a mnohdy bych tak chtěla... A někdy to ani neumím, jsem jata vztekem či emocemi.
Zabij tu mouchu, leze mi do talíře! ZABIJ!
Dobro je relativní. Jen jedna věc je na něm absolutní: Moje subjektivní vnímání — CHCI ČINIT DOBRO, ČINÍM DOBRO, UČINILA JSEM DOBRO... Jsem ráda, že se mi to jěkdy snad i povedlo.
DOBRO SE VRACÍ – KDYŽ NA TO NEMYSLÍTE PŘI JEHO KONÁNÍ.
Ale ke Hřbitovu – NIKDY NENÍ DOBRÉ BÝT JINÝ NEŽ OSTATNÍ...
A přeci, právě to je jeden z velmi důležitých aspektů života!
Chodím na hřbitovy. Chodím tam ráda. Většinou tam cítím pozitivní sílu. Odpočinu si tam – stejně jako v kostele. Nevím, myslím, že ten, kdo není mrtvý, ten, kdo čeká na probuzení, na mých hřbitovech není. Buď se již probudil, nebo tam, ó hrůzo!, NIKDY NEDOŠEL!

Deltex
20. 06. 2001
Dát tip
Hm, ano, ale kolikrat neni umysl tak relevantni a patrny, jak se na prvni pohled zda... nektere veci delas dokonce bezdecne, nikoliv umyslne- ani si neuvedomis, ze je delas a muze to mit plne odlisne vysledky. Ne, stribrna neni jen barvou stinu, stribrna je takou barvou, ve kterem prostredi zrovna je - vsak v srdci bila! Mej se krasne Wicano! DeX

Wicana
19. 06. 2001
Dát tip
V okamziku, když neco delam, vím, co chci udelat - dobre, nebo spatne. Umysel rozhoduje.
Relativni je vsechno predem, a pri pohledu zpet, to souhlasim, ale ja se citim odpovedna za okamziky.....
minulost a budoucnost, to jsou dobre nebo spatne nasledky :--)
dobro muze mit spatne nasledky, v tom s tebou opet souhlasim :--)
Stribrna je barva stinu, pokrocileho veku, moudrosti. Budu si s ni muset vylicit steny jeskyne, aby se mi tam varovne odrazela moje hloupost :--)

Deltex
18. 06. 2001
Dát tip
Wicano, me presvedceni je, ze konam dobro, vsak presvedceni nestaci... ono kolikrat jsem delal bilou, respektive jsem o tom byl presvedcen a pozdeji jsem si uvedomil, jak cerna to byla! Je to relativni a proto se nesnazim uz tak presvedcive tvrdit ze konam pouze dobro... uznavam jednu nadhernou barvu - stribrna - ve tme temna, na svetle zari.... preber si jak chces! Mej se krasne! DeX

Wicana
17. 06. 2001
Dát tip
Dobro je druh umění, podívej se na svoje dlaně, a čti..
co se do nich během života vejde, se nedá vyčíslit, ani počet takových životů
nic si v nich nenechávej, dělá to vrásky :--)

Wicana
17. 06. 2001
Dát tip
moje přesvědčení je, že děláš dobro :--)
dobro je i to, co o zle nevíš
a zlo je ten zbytek..
Deltexi, odpověz si několikrát za den.. co jsou věci, které nemáš rád.. a nechceš, aby je dělal někdo tobě
chtěla bych se o zlu hodně naučit, pořád se snažím rozlišovat různé barvy, a kreslit je na obrazech černou a bílou
viděl jsi první malby v jeskyni ?

Deltex
07. 06. 2001
Dát tip
Víš, konat dobro je náplní mého přesvědčení, jenže co je DOBRO, co?!

Kacapitoma
05. 06. 2001
Dát tip
Ty si nedáš pokoj:o))) Je důležité vidět to špatné, protože jestli jsi citlivý, tak se nad tím zamyslíš a dojde Ti, že je to špatné, a to Ty dělat nechceš a proto,aby jsi žil, je důležité vidět a konat dobro:o)))

Deltex
17. 05. 2001
Dát tip
ale je škoda vidět tolik špatného....

Kacapitoma
14. 05. 2001
Dát tip
ale je škoda ochuzovat se o to hezké, nemyslíš?:o))

Deltex
11. 05. 2001
Dát tip
a hlavně to špatné, kterého ejst bohužel víc...

Deltex
09. 05. 2001
Dát tip
A nebo zavřené - to spíš!!!!!

Kacapitoma
09. 05. 2001
Dát tip
Ale to pak nevidíš to hezké...:o)))

Kacapitoma
07. 05. 2001
Dát tip
Já neříkám, že jsi naivní:o) Ale možná je někdy lepší naivní být...:o) Ale vážně si myslím, že svět je krásný! Jen je třeba mít otevřené oči:o)))

Kacapitoma
04. 05. 2001
Dát tip
Myslíš, že by to bylo pokrytectví? A nebyla by to spíš naivita? Taková milosrdná, pro lepší život...:o)

Deltex
04. 05. 2001
Dát tip
...ne, naivní nejsem...

Deltex
02. 05. 2001
Dát tip
Ano pochopil, ale to by potom bylo pokrytectví. Ac vlastně ve světě nic nového!

Kacapitoma
28. 04. 2001
Dát tip
Já doufám v to, že ta krása opravdu existuje a jen nám se ji občas nedaří vidět... A nebo je to naopak? My ji nevidíme, protože žádná není? Kdyby tohle byla pravda, tak by život byl hodně těžký, možná je lepší věřit té první variantě a radši ani nehledat možnost, že by mohla existovat ta druhá... Nevím, jestli jsi mne pochopil...:o)

Deltex
24. 04. 2001
Dát tip
Jo, pokud je ve světě krása, tak je třeba jí vidět... pokud ale je! Je? No, je to spíš zamyšlení...

Irwin
23. 04. 2001
Dát tip
pěkný... je tohle ale povídka?? ... spíš líčení, né?

Kacapitoma
23. 04. 2001
Dát tip
hezké zamyšlení...ale myslím si, že udělal chybu, že se nechal pohřbít...je potřeba bojovat...a svět JE krásný, jen člověk musí umět jeho krásy vidět...

Deltex
06. 04. 2001
Dát tip
Hmmm, to byl jen pokus ...většina mých dílek jsou jen náčrty na nichž experimentuju! Do úvah? ...no nevim! Uvidíme, uvidíme...:)) Měj se!

ty taky....

hhmmmmmmmmm........ toto není povídka. .... kdybys to hodil do úvah......tak máš t.i.p. kdyby chyby....já vim

Deltex
21. 03. 2001
Dát tip
Máš pravdu Mikey, k veselosti není na tomhle světě důvod! Měj se nádherně!

Deltex
16. 03. 2001
Dát tip
Tak to máš štěstí, kterého se mi zase naopak ještě nikdy nedostalo (možná párkrát a to jen na malou chviličku, kdy jsem byl šťastný, ale tu pak hravě vyvážily tvrdé rány konců)! Máš štěstí a já ti ho přeji - zasloužíš si jej!

Kate
16. 03. 2001
Dát tip
můžeš ho přeci mít taký :-))) je tu pro všechny hlavně nebud smutný, nekuř ve starém skladišti, prostě si sedni a napiš jedné mladé dámě, která nese jméno Kate

Deltex
16. 03. 2001
Dát tip
Milá mladá dámo, napíšu, ale své skladiště si pro jistotu nechám... kdo ví kolik je tu štěstí!?

Deltex
15. 03. 2001
Dát tip
Kate: Ne, věř, že nejsem Kate:-), ale možná máme hodně společného. Ono se lehce řekne - nenechat se světem změnit, ale realirování je 100x těžší, škoda, však zatím se snažím držet, někdy, ale prohrávám a slábnu. Většinou však zatím ne a proto jsem spíš snílek ukrytý před tím hnusným světem ve svých snech, v psaní atd. Takových lidiček je hodně málo a proto neprohrávej, je to důležité!!!!

Kate
15. 03. 2001
Dát tip
Sláb je jenom ten, kdo ztratil v sebe víru a má ji jen te, kdo má jen malý cíl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kate p.s. teď už neprohrávám, neboť mám Někoho, kdo mne miluje a opatruje mne!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kate
14. 03. 2001
Dát tip
ano, takových lidí je velmi málo tak mě napadá, nejsi nahodou Kate :-))) už jednou jsem ti řekla, že mi hodně připomínáš mne už si ani nepamataji, kolikrát jsem byla na takovém hřbitově, na který mě dostala dnešní doba, lidi a mentalita, kterou jsem nikdy nepochopila člověk musí zůstat takový jaký je, nenechat se změnit tímto světem, který je zkažený a chce mít stroje, ne lidi se srdcem, city a svědomím Kate tip

Deltex
28. 02. 2001
Dát tip
Určitě ano, ale je těch lidí velmi ...velmi málo! Bohužel a je to smutný :-((((

StvN
20. 02. 2001
Dát tip
Věřim, že se tu pro mě ještě místečko najde, i když jsem jiný.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru