Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co je a co není?

08. 12. 2005
3
0
1729
Autor
Sali

Tento text tady už byl, jako prolog k jedné básni. Několik lidí, řeklo, že je lepší naz ono dílko. Byla to pravda, tak jsem to trochu upravil a doufám, že se to bude líbit. Varováni: Vše zde jsou pouze moje názory, poku jsou scestné, omlouvám se, ale jou moje. Děkuji za pochopení. Omluva: Pokud budou chybět nějaké háčky a čárky, omlouvám se, snažím se to vychytak, ale chybky jsou zde pořád. Doufám že to bude časem lepší.

Mnoho lidí (i já to dělal) nadává na USA, pálí americkou vlajku, plive na ní a křičí ``fuck, fuck, fuck`` a přitom, tajně, aby o tom přátelé nevěděli, se snaží vyjednat si zde studijní nebo pracovní pobyt.
Za vše špatné mohou američané a každý kdo je odsuzuje je hrdina. Trochu absurdní, ne? Připadá mi to, jako před pár lety, kdy vše z USA bylo na nic a vše ze SSSR bylo nejlepší. Mimochodem, začíná to být dost moderní. Trička se srpem a kladivem, CCCP a ostatními komunistickými proprietami, ale na druhou stranu každý nadává politikům do komunistů. (Což je možná Pravda, ale?) Začínám v tom mít trochu nepořádek.
Já nějak nevím, pro mně je to stejné jako by na nich byl hákový kříž nebo Hitler. Jak je tohle vůbec možný? Každý volá Chegevara to je revolucionář a náš hrdina. Zkuste se jich, ale zeptat kdo to byl. Většina mlčí, protože pro ně, je to jen obrázek na tričku. Možná kdyby lidi znali příběh tohoto muže, tak by se trička neprodávala moc dobře. Pořád hledáme jen někoho, na koho svést svoje problémy a přitom si za mnoho věcí můžeme sami. Však je mnohem jednodušší říct, že za to může někdo jiný a dál kecat u piva o tom, jak lehké je změnit svět. Však jen mluvit, nedělat nic.
Před několika dny jsem si četl příspěvky na intrenetove diskuzi okolo návštěvy Čínského prezidenta v České republice. Zvláštní dvě strany, každá svůj názor. Nadávají si do pubertálních zaslepenců co polouchaji média a oblbovace. Však obě strany mají stejné argumenty. Snaží se prosadit svou. Však, že by se snažily najít kompromis to ne. Jen mluvit a mluvit, ale neposlouchat.
Stejné je to s McDonaldem. Někteří lidé ho nenávidí, říkají, že je to nadnárodní globalisticka firma, která týrá zvířata, šlape na lidská prava, krade identitu atd. Však s klidným svědomím jdou do KFC nebo Hesburgeru, což jsou firmy založené na absolutně stejném ekonomickém principu a se stejným způsobem expanze jako McD. ``Nepijte Coca-colu, je to symbol USA, pijte Fantu, což je Bambucha``. Mluvíme o svobodě, ale sami si ji berem, těmahle hloupostma. Protze jak může být člověk svobodný, když si v klidu nemůže dát hambuger s kolou, bez toho, aby se na něj ostatní dívaly jako na vraha.
Nesnášíme diktátory a chceme svobodu, přitom však posloucháme naše ``svaté``, kteří nás ovládají stejně jako ostatní. Není důležité jestli mluví o kapitalismu, fašismu, komunismu, budhismu nebo něčem jiném. Je to pořád stejné. Jsme jak ovce, které se ženou za stádem a říkáme si, že tomu tak není.
Studujeme východní náboženství a přitom neznáme naše vlastní a to jen proto, že je to moderní, což samozrejmne popíráme, protože vše moderní je americké a tudíž špatné. Tak z moderního se stane nemoderní, však vše nemoderní je dobré tedy neamerické,a to opět se stává moderním pro nás. Takový malý koloběh. Otázka zní: Dokážeme vůbec rozlišit co je moderní a co není? Mně se neptejte, já už se v tom nevyznám. Což je škoda.

 


Sonor
09. 12. 2005
Dát tip
jo jo. Ještě, že žiju na vesnici tam se tyhle( výdobytky ) doby tak rychle nedostanou *

Sali
09. 12. 2005
Dát tip
Diky moc za tip, jsem si zil skoro rok v klidu na vesnici a pak mi ruplo v bende a prestehovl jsem se do hlavniho mesta.

Sonor
09. 12. 2005
Dát tip
to se dá napravit

Sali
09. 12. 2005
Dát tip
Jo da, jenze jsem se upsal tu zustat cely rok, ale uz se nemuzu dockat toho nadherneho klidu zimni vysociny. To bude parada. Uz jen osm mesicu.

hai_mal
08. 12. 2005
Dát tip
jo, jako úvaha je to skvělé.....k zamyšlení mě se vždycky líbí jak kdekdo se chce odlišovat od ostatních, tvrdí a myslí si o sobě, že je jiný......a přitom zároveň chce být IN :-)).. a s tím hledáním...každý si tím musí projít a najít to své... za dílko *

Sali
08. 12. 2005
Dát tip
Moc ti dekuji, jsem rad, ze jsi to pochopila, pesne tak jak jsem chtel, coz mnozi nedokazi, jeste jednou dik.

vesuvanka
08. 12. 2005
Dát tip
Moc pěkně napsaná úvaha.... je na tom hodně pravdy... ono je to tak skoro se vším ... přesně jak píše Hai-mal - lidi chtějí být většinou IN.... TIP

Sali
08. 12. 2005
Dát tip
Jo jsem moc rad, ze se to libi a moc dik za tip. Uij si vikend pa.

vesuvanka
08. 12. 2005
Dát tip
Není zač, i Tobě krásný víkend :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru