Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vize

Výběr: jenyk
10. 12. 2005
6
0
1371
Autor
protiproudu

Pozor, člověk! Děkuji za výstrahu, půjdu jinudy. (WIESLAW LEON BRUDZIŃSKI)

Vize, rozpětí orlice, hvězd, jež krvácejí, nářadí na svlékání hlav, vize touhy nesnášet. Je přímo nutné dávit pohrdáním. Vize velké stresové poruchy .Lesklé nory, hustící svůj odpad a já v myšlení nezkrotně trhám hvězdokupy o rolí křídla, jako že patří k sobě.  Po ulici sbírám květy do úst, abych příliš nešlehal plameny, které by mne nakonec stejně pohltily. Co je dobré? Tolerance suti, špinavosti. Vize jednoduchosti, povrchnosti, kolejí pro všechny. Ale nikdo za nic nemůže, svět za nic nemůže, Darwin nemůže, nemůžeme…

 

Mezi tímto a následujícím zápisem stojím na gigantickém podpadku a přeci, orlice i hvězdy, stále krouží nad mojí hlavou, mé dlaně na ně nedosáhnou, plameny je nespálí, plamen mění se v plavuni.

 

Ještě stále je zde vůle k prstokladu, k jedné propasti, do níž jsme bravurně meteni, proti své vůli. Až se bude zvolna šírat, zlomím jim zrak! A až dosním, budu opět vrhat květy, masky plamenů. A pro většinu dneška bodnu z očí sžírající koberce a prázdné prostory, nebádající k nekonečnému hroužení do sebe sama, bolesti pykání ad absurdum. Za člověka, tak aktuálně nízkého, že, buď ať složí svá křídla, vůli v krvácení hvězd, božským pláním, nářadí na svlékání hlav, nebo ať zakryje dekou člověka! Mám božskou chuť mít něco nasládlého z tančícího jara, rozevírat květy, které zapálím a sám se utopím, spokojen z konce nižších lidí. Neboť vyšších není a lev stále potřebuje trhat, holubice tokat a já usínat.

 


musim říct že tvoje ostatní nezařaditelné sou něpřekonatelný věci ani se nedivim že se to Ingmarovi líbí, on píše taky výborně totiž :-) to čumim, četla sem od tebe dřív jen poezii a ta mi nějak nebyla úplná, ale tyhle prózy teda * * * (hulila)

je v tom kus paličkářství, neřku-li, že kapka husí krve rozmazaná v děsuplném lese plném víl, hihatek, vran a promovaných loupež níků. Zde je takřka erbovně dáno do popředí téma lidství, téma to bolestné a někdy až psychické jádro iritující, ovšem v podání mistra Protiproudu má tóninu komičtější a subverzivnější než předvolební bilboardy. Mnoho slov, mnoho náznaků, možná až příliš ztěžkující forma na úkor zásadnímu obsahu, přesto je to vyjímečné dílo stojící za připomenutí. Citát klasika jakoby shrnuje celou báseń do jednoho-to je nápad, který nakonec významotvorně převyšuje celý text! Proto to není absolutní dílo, ale jinak je suma sumárum kpřečtenívhodné.

Miniatur
10. 12. 2005
Dát tip
nemám slov..*** kdybych mohl, dám V....je to téměř geniální zamyšlení nad současným lidstvem..

leenai
10. 12. 2005
Dát tip
zaujaly mě ty obraty.. a tok slov.. buď jsem už příliš dlouho nic moc nečetla, nebo je to fakt dobré.. t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru