Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuse poesie

Výběr: Shammann, Rabb
10. 12. 2005
6
0
8207
Autor
pozorovatel

Jde spíše o diskusi, ve které se objevily zajímavé názory. Za formu se omlouvám… je spíš hovorová. Jinak tak trochu reaguji na dílo So whata (vlatně Bukowského) a vlastně i Damiena.

Vybral jsem si jen zajímavý úseky z diskuse pod mým dílem. Nechci nijak vyvracet něčí názory, ale spíš přidat k nim názor svůj.

 

 

Zbora: "mám rád, když to spolu slovům sluší, když mi hezky samozřejmě zpívají...a zároveň proto, že ve mne vyvolávají emoce...to ovšem nutně neznamená, že k tomu potřebuji obrat jako: Babička mi umřela...naopak na mě daleko silněji působí, když se dozvím, co se děje v autorově vnitru, vyjádřeno externími prostředky...např:

Vpůli nalomená rozlévám vodu na rozpálené kamení.

V tomto obrazu například nic konkrétního, čeho by se mohl čtenář chytit není...ale přesto působí velmi silně a přesvědčivým způsobem vyjadřuje okamžitý psychický stav. "

 

To je poněkud povrchní přístup k dílu a tenhle přístup se z nějakého důvodu na Písmáku rozšířil...(proč tomu tak je a proč si to myslím, se pokusím vysvětlit později)

Ten citovaný úsek, ten obraz se vskutku velice dobře čte, ale je to jen povrchové...pouhý nápad...lehké naznačení něčeho... autor totiž nedokáže popsat vlastní stav a tak ho přibližuje čtenáři jakýmsi obrazem, metaforou…svou fantazií (namísto aby rozkódovával, tak naopak kóduje (a absurdní na tom je, že se tímto dostáváme k počátku a důvodu poesie – kódování, jenomže naopak)) Na druhou stranu, ale autor může i cosi objevovat… cosi, o čem víme jen málo….

Proč se tento nejasný způsob vyjádření písmákům líbí? O tom se dá dlouze polemizovat, takže vám jen předhodím pár svých pohledů:

 

Písmácká díla nepřetrvávají, ale mají krátkodobou životnost. Tomuto faktu se i díla rychle přizpůsobila a autoři tak tvoří na první pohled zajímavá díla, která jen tak někdo nenapíše. On je opravdu jen tak někdo nenapíše, protože ve skutečnosti to jsou jen barevné plky. Proč plky? Protože autor je neschopný hloubku myšlenky či pocitu vyjádřit jasně a srozumitelně. Používá tedy berličky. Něco jako krásné šaty, v kterých se nedá chodit… jsou nepoužitelné. A tedy k čemu báseň, z které máme JEN dobrý pocit? Pocit, že tohle je fakt dobrý dílo. Proč, když mi to nedává nic jiného? Jsme nejspíš povrchní a nechceme to přiznat, což je logický. Jsem taky povrchní a líbí se mi číst kouzelné verše, u kterých mám i docela pocit, že autora vnímám a vím, co tím chtěl. Ale ve výsledku z toho nemám vůbec nic.

Ale zas je tu druhá strana mince a taková díla mohou být silně inspirující…

 

Ovšem nejlepší báseň člověka ovlivní, něco mu dá.

 

Amerika:

„a vem si jakou cenu by mělo umění - když chceš ty obrazy - kdyby Picasso maloval stejně jako všichni ostatní - samozřejmě. Co bys na tom pak měl rád, kdyby to byl v podstatě průměr nebo něco, co zvládneš udělat sám. Vždyť ocenění přichází vždy za to něco navíc, nejen v umění - a je to logický.“

Jasně, aby se umělec stal slavnějším a uznávanějším, tak se musí něčím lišit a třeba i šokovat. To je pravda, ale zase dost povrchní pravda. Umění tu není jen od toho, abychom jsme se jim jen kochali a říkali si „Ten je dobrej!“, ale takhle to bohužel nyní je a nestojí to za moc. To už jsou jak ty reklamy – záměrem je jen prodej, úspěch.

Jako tady je záměr většiny lidí úspěch, čemuž se nedá divit – normální lidská vlastnost, ale tu má každý. Málokdo se z toho dokáže vymanit a stát se vážně autorem a ne prodejcem.

 

a2a2a:

„dobré, abstraktní básně by měly nás jaksi spontánně navádět do vlastní fantazie. často, přečasto je to tak, že nás k tomu nutí.

Já osobně neupřednostňuji formu před obsahem, myslím si, že báseň by měla být motivována potřebou především něco sdělit,
ale vřele souhlasím s tím, že forma tomuto sdělení dává rozměr.“

 

Jasně, fantazii bychom u čtenáře měli rozvíjet, ale asi bychom to neměli přehánět. Taková doba tu už byla, kdy se psali díla ryze fantazijní. I když to už je lepší se dobře zfetovat a fantazie vám běží na plný obrátky.

Fantazie v literatuře je spíše pro větší líbivost a zajímavost. Nevím, jestli se to dá nazvat dalším rozměrem, protože jde pořád o to samé, jen v jiném kabátě. Barevnějším.

 

Jinak já neupřednostňuji formu před obsahem, a ani naopak. Upřednostňuju dobrý dílo, což je alibistická odpověď, ale účinná.

 

Che (ops):

„Myslim, ze delate obrovskou chybu, ze se pokousite aplikovat rozumovy pravidla na basne a na umeni vubec.

Vsechna dila maji smysl (az na ty opravdu ryze dadaisticka dila, kde autor opravdu taha listecky z osudi - ty ho primartne nemaji - ziskavaji ho ovsem sekundarne, projekcemi ctenare, proto jsou mozna cistsi...). Nezavisi to na tom, jestli mu rozumi nebo nerozumi konkretni ctenar ci autor. Cato k nam totiz mluvi jazykem, kterej je starej jako lidstvo samo - jazykem symbolu. Symboly totiz opravdu nikdo mevymyslel, zda se, ze tu existuji jaksi objektivne. To je duvod, proc, kdyz se clovek hodne snazi, tak INTUITIVNE "chape" smysl jakehokoli symbolu. Je ovsem problem, ze nase civilizace se nas snazi privazat ke "konkretni realite" a odcizit nas tak svetu symbolu. Dusledek toho je takovahle aplikace rozumu na umeni. Dalsim dusledkem je neschopnost symboly ciste zaznamenat. To ze jsou jaksi hloubeji, neznamena ze tam nejsou... Stejne tak i v nasi civilizaci sme se symbolu nezbavili - odcizene jsme je naprojikovali do vnejsiho sveta...

Hodnoceni umeni bych prirovnal k vykladu snu, nebo mozna jeste spis k astrologii.... (proto jsem ze sebe udelal redaktora ;-)) )

Asi tak...“

 

A tohle další pohled na věc, kde bych se asi nejvíce chytnul té INTUICE. Protože právě intuice je základem většiny poesie.

Že je svět odcizený, je podle mě trochu až moc zavádějící. Odcizený být může, když si uvědomíme, v jak moc technickém světě žijeme a že svou pozornost spíše přesouváme k okolí, než samy k sobě. Ovšem dá se stejný názor aplikovat i na poesii? Možná.

Umění se těžko hodnotí, ale přesto se dají přesně určit autorovy úmysly, jeho pohnutky a mnoho dalšího. Umění není zas tak nedotknutelné…

Podle mě se umění DÁ hodnotit a kritizovat. Ovšem někdy to bývá těžší, než umění tvořit…

Pokud mě některé dílo zaujme, tak bych měl vědět, ČÍM…nebo alespoň mám velkou šanci na to přijít.

 

 

 

A na závěr bych jen citoval jednoho autora:

"Jediný, co má nějakou cenu a co můžete druhýmu dát, je stav vaší duše. To všecko vostatní je jen jakejsi Josefův kabátec, to je na nic..."

 

 

 

Chápu, že je tato diskuse docela chaotická, ale vyskytuje se v ní mnoho zajímavého, na co – pokud chcete – můžete reagovat. Budu jen rád.


Damien
06. 01. 2006
Dát tip
Pišta_Hufnágl - poslední jenykovo dílo, dole v kritikách, je to zažlucený, on to tam vysvětluje, jak to bylo

Damien - no o tom právě mluvím. ON vysvětluje. Já bych rád aby teda řekl, kde přesně to bylo, a jak to konkrétně znělo. Jeho dojmy z toho jsou milé, leč subjektivní. V jeho případě veeelmi subjektivní, troufám si tvrdit.

Mistrů jsem ještě nepil.

Damien: No, ono to moje plácání nic jiného ani v podtextu nemělo.. P.S. O tom, kam a jestli jenyk šel, nemám šajnu.

Damien
02. 01. 2006
Dát tip
Pišta_H - tys chtěl vyvolat úsměv tim, že někoho pošleš za jeho rodinou do plynu? no kdybys chtěl vědět, kam jenyk šel, najdeš to u něj pod posledním dílem. ale nepředpokládám, že by tě to zajímalo

Damien: Nepředpokládám, že jsem to řekl takhle. Cituješ, nebo si vymýšlíš?

pozorovatel
02. 01. 2006
Dát tip
ono to sem nepatří.... ale já jsem ten "nacistickej text" nikde nečet.. kdes to, pišto, napsal?

Copak já si to pamatuju? Dám ale ruku do ohně za to, že se jednalo o stupňované (byť třeba neoprávněné, o tom lze diskutovat) popichování, v kontextu s jasným vyzněním ptákoviny.

pozorovatel
02. 01. 2006
Dát tip
aha to já se pořád divim, o čem všem se dokážem bavit ..a jak dlouho už aby začala gambrinus liga

Budvar liga by nebyla?

pozorovatel
02. 01. 2006
Dát tip
...pokud chceš pít druhou ligu...

Tak to aby pro tebe uspořádali Kofola Cup....

pozorovatel
02. 01. 2006
Dát tip
no... CocaCola Cup už byl:) ale přejmenovali ho na Ligu Mistrů...

Rowenna
30. 12. 2005
Dát tip
dlouho jsem tu nebyla a nestačím zírat. Tvé řeči jsou populistické, milý Pozo, takže se zdánlivě dá souznit. Kdyby sis jako ukázku nevybral tenhle verš: Vpůli nalomená rozlévám vodu na rozpálené kamení kde už se konkrétně strefuješ do něčeho, já nevím, čí to je, odkud a komu jsi to vyškubnul. Možná jsi zvolil špatnou ukázku toho, co se pokoušíš pranýřovat, protože tenhle verš na mě, i takto vytržený z kontextu, působí. Protože něco říká, mi, je to o těch pocitech, taky si tak někdy připadám, je sdělný, je uchopitelný, je navíc poetický, protože jestli mě oslovil, tak oslovil mě, pojmenoval mé pocity, a pojmenoval je jinak, než bych to udělala já. A v tom je smysl poezie. Taky bych mohla napsat místo výše zmíněného veršíku, že ty bláho, věčně dostávám kopance do zadku, a přesto se nevzdávám, a pořád a pořád dokola se pokouším dejchat a činit něco, abych nebyla zcela chcíplá....

pozorovatel
30. 12. 2005
Dát tip
já si ten verš nevybral... nezapomeň, že tam jsou názory zbory, a2a2a a ameriky.... nehledě na to, že o ten verš vůbec nejde.... nezastáváš se dítěte, že ne? co neni kurzívou je moje

Rowenna
30. 12. 2005
Dát tip
pozorovatel: to je dítěte? já nevím. Já se zastávám tohoto verše, a promiň, mi ta diskuze zněla akademicky, dokud se tu neobjevil jeden verš... takže já se mohu opřít jen o ten jeden verš.

pozorovatel
30. 12. 2005
Dát tip
v tý diskusi jde právě o různost pohledů na poesii protože poesie je právě o různosti pohledů jde o to, jestli existuje cesta k poesii a jaká je a pak jaké jsou záměry autora...mají nějaké být...proč to napsal?...proč to čtu? jednoduchý

Eva_S
30. 12. 2005
Dát tip
nom....nevim zdali sem tu mezi Vámi dostatečně uvědomělá na posuzování podobnýho "problému"....pokud de přesně o ten odstavec Tvuj tady nade mnou....odpovídáš si tu sám ještě před tim, než položíš otázku....pohledy sou různý, proto snad sou různý cesty k poezii, různý důvody, proč to člověk čtě, různý zaujetí, ať už je to povrchní nebo ne, tim že se ti to líbí ti to taky snad něco dá, i když na to nebudu myslet příští celej měsíc, potěší, každej ji snad bere jinak, proto moc nechápu esli se tady pokoušíte o něakou univerzální definici poezie....každej o tu svoji samozřejmě....přece diskuze, žeee.... no....vlastně mi příde hloupý přistupovat k poezii jako k celku....se snad ani nedá....stejně všichni všechno posuzujou tak jak jim to v ten moment příde a pak už nezáleží na něakym zamyšlení proč se poezie vlastně čte a píše, jaká se čte a píše, atd....hlavní je snad co to dává autorovi, a něak mi nepřišlo že by někdo psal k zalíbení bez myšlenky, tak něak "pro tipy", chceš něco sdělit, sdělíš, třeba pochopí, třeba ne....spíš hledání těch spřízněnejch....to bys moh takhle diskutovat nad veškerou lidskou činností....ono je sice fajn se čas od času zamyslet, ale z přemejšlení se Ti může taky pjekně zatočit hlava.... další vjec....sem si do této chvíle dokonce myslela, že poezie je o obrazech, zastřenym popisování, hledání vlastního smyslu tamtéž....i o tý líbivosti občas.... p.s.:nejvíc se mi líbí srorumitelný, pjekně pospojovaný slovíčka s trochou experimentu....:)) no, myslim že tu máš spoustu podnětnejch názorů, se aspoň pjekně poměješ....:))

pozorovatel
30. 12. 2005
Dát tip
"esli se tady pokoušíte o něakou univerzální definici poezie..." ne e, to bysme šli vlastně samy proti sobě je moc lehký říct si "každej to ňák vidí.." tady jde o to, co poesie dává...co by měla dát... dá se o tom dobře filosofovat je rozdíl mezi poesií pro sebe a pro nejen sebe... "....spíš hledání těch spřízněnejch....to bys moh takhle diskutovat nad veškerou lidskou činností..." ovšem psaní poesie není činnost jako každá jiná... nelze nad ní diskutovat jako o něčem jiným... dobrá báseň nemusí hledat ty spřízněný.. pro mě je poesie především prostor díky, žes napsala:))

Shammann
30. 12. 2005
Dát tip
když to tak shrnu tak mi z toho vyplývá jedna naprosto nevyvratitelná teze. Nasrat na internetovou poezii. nemám z ní radost...ale vyvrátit nejde..

pozorovatel
30. 12. 2005
Dát tip
ale jde... já tu našel úplně nový rozměr... je tu rychlá komunikace..i sebereflexe možná pro nás až moc rychlá:)) ale to se dá omezit... a myslim, že omezeních se dočkáme už brzo všechno to špatný tady...se krásně zužitkovat:))

Shammann
30. 12. 2005
Dát tip
dá ale pak se prostě vyhrabeš na určitou "úroveň" a najednou zjistíš že nemá smysl sem něco publikovat protože ne každej tady stojí o nějakej růst.. a podle toho taky vypadaj kritiky názorový přestřelky atd...

pozorovatel
30. 12. 2005
Dát tip
ty sice nejsou moc pro literaturu ale člověk se může učit od všeho...no....ale to je docela moje pohodlná odpověď, vim

Shammann
30. 12. 2005
Dát tip
to by asi neměla milý pane kritiku...

pozorovatel
30. 12. 2005
Dát tip
holt nejsem šalda:)

Damien
30. 12. 2005
Dát tip
napsal jsi to kvalitně, ale přesto mám pár otázek - co je dobrý dílo? a když tě něčím zaujme, proč to k tomu dílu nenapíšeš? mě jsi u naší diskuze popohnal k tomu, abych neflákal tipy bez vysvětlení, za co jsou a tohle, co jsi tu napsal, to je hodně dobrá věc, protože vyvolává další otázky t. a vzkaz pro Pištu Hufnágla - pokud jsi to ty, kdo vyštval jenyka, nechápu, že šel. pro mě by tvoje reakce byly jen důvodem k širokýmu, pobavenýmu úsměvu

pozorovatel
30. 12. 2005
Dát tip
"co je dobrý dílo?" jak tě ta otázka při čtení napadla? vlastně nevim, proč se tak ptáš... "a když tě něčím zaujme, proč to k tomu dílu nenapíšeš? mě jsi u naší diskuze popohnal k tomu, abych neflákal tipy bez vysvětlení" - mám pocit, že ať je diskuse jakákoliv, vždycky sjedeš k tomu samýmu... napíšu, co mě zaujme, když to mám za nutný nikam jsem tě nepopoháněl tenkrát byl problém, že jsme se dostali do osobní roviny a teď to zase začíná...

Damien
30. 12. 2005
Dát tip
ne, nejsem tu pro konflikty. řek jsem, že jsi vyvolal otázky a to je dobře. dílo, který nevyvolá nic, je samo k ničemu

pozorovatel
30. 12. 2005
Dát tip
jo pokud chceš, můžem diskutovat, ptát se

Damien
30. 12. 2005
Dát tip
"co je dobrý dílo?" jak tě ta otázka při čtení napadla? vlastně nevim, proč se tak ptáš... nenapadlo mě to, jsou to tvoje slova: Upřednostňuju dobrý dílo, což je alibistická odpověď, ale účinná.

pozorovatel
30. 12. 2005
Dát tip
moje slova, tvoje slova...jeho slova....... "co je dobrý dílo?" je podle mě blbá otázka jak to může být účinná odpověď?

Shammann
29. 12. 2005
Dát tip
velký agitátor pišnágl

Že ti osahám přítelkyni, ty hubatče hubatej!!!!!!

Shammann
29. 12. 2005
Dát tip
měl bys písmák brát vážně a ne se tady vylejvat!

pozorovatel
29. 12. 2005
Dát tip
tyjo, pišto, našel jsem tvý fotky, jak se hrabeš ve vnitřnostech...moc hezký:) a cos udělal jenykovi, ty joudo?:)

Jenykovi? Ále, už mi lezlo krkem, kterak se všude předvádí, tak ho kapinku popichuju, no:) Ale už mi to ani moc nebaví, tak toho asi nechám...

pozorovatel
29. 12. 2005
Dát tip
ještě aby tě to bavilo...když už tu neni:) a přestaň se předvádět a řekni, cos mu udělal... pišto! takovej citlivej a hodnej kluk jsi býval..... :)

Nojo, starý dobrý časy. To už je všechno pryč..

pozorovatel
29. 12. 2005
Dát tip
neskrývej své pravé city pod rouškou drsného psavce a kápni božskou... lituješ svých činů, že jo?

Shammann
29. 12. 2005
Dát tip
koukám že se diskuze poezie svezla do pěknejch sraček:-))))))

pozorovatel
29. 12. 2005
Dát tip
nonono! do osobního života p.h.

Shammann
29. 12. 2005
Dát tip
to bych si mohl vyložit jako osobní život p.h. = můj předešlý výrok seš si jistej?

pozorovatel
29. 12. 2005
Dát tip
tos řekl ty..

Shammann
29. 12. 2005
Dát tip
já sem to vyřkl ale tys to přiklonil!

Volové:)

Shammann
29. 12. 2005
Dát tip
rádo se stalo:-)

pozorovatel
28. 12. 2005
Dát tip
tam nejsou jen moje texty....

Ty víš jak jsem to myslel. Je to... ubohoučký.

pozorovatel
28. 12. 2005
Dát tip
no, vlastně nevim... blbost to asi je... ale malá otázka: jakou funkci tu maj výběry?

Nijakou, když to pitomci jako ty devalvujou.

pozorovatel
28. 12. 2005
Dát tip
síla jednotlivce, jo?:))) to víš, že jo... tak si přečti Moje pojmy a názory (Vstupem do redakce chci jen na některá díla upozornit.) nevim, co od toho víc čekáš já čekám na P2

Víš, já spíš čekám, že jednoho dne začneš chtít spíš něco dělat, než si jen hrát... Ale to je fuk. Brou noc.

pozorovatel
28. 12. 2005
Dát tip
myslíš tim, abych začal brát písmák vážně? to snad ne.. já ti nevim, ale mám spíš dojem, že věci beru až příliš vážně.. pokud to tu je o něčem, tak to vážně beru...

Uvidíme...

Hele, pupitel, proč si výběruješ svoje vlastní texty?

supizmus
15. 12. 2005
Dát tip
v tomto máme úplně stejný názor. taky v tom nemám jasno. může ho někdo mít? hezké Vánoce a blahý příští rok

pozorovatel
15. 12. 2005
Dát tip
:))ono je asi dobře, že tak úplně jasno nemáme... díky veselý vánoce i tobě a šťastný nový rok

Andulka
15. 12. 2005
Dát tip
Damien byl vtipnejsi...:-) Jsi jeden z mala lidi, co tu hodne cte. Tve kritiky jsou fajn, tve kritiky se nijak nelisi od kritik nas ostatnich. Problem je, ze kdyby si jeden mel dat praci s opravdovou kritikou, stihl by napsat tak jednu za den a pri tom mnozstvi del na Pismaku by to pro ostatni autory byla skoda. Nejhorsi kritici jsou ti, kteri dilo prectou a nereknou ani a ani b. Ja to beru tak, ze Damien mel vtipny napad napsat Pozorovatele leziciho a spiciho (moje komentare pod jeho diskuzi).....ale vsichni dobre vime, ze misto Pozorovatele, si klidne muze dosadit svoje vlastni nicky. Zkratka jsi popularni, tak si vybral zrovna tebe...:-) no a ja ti dekuji, ze si na me, i na ostatni vzdycky najdes chvilku casu...:-).

pozorovatel
15. 12. 2005
Dát tip
:)))) já vim, četl jsem to a jsi hodná vim, proč a jak to napsal... a už to máme i vyjasněný:)) tahle kritika nemá nic společnýho s Damienem... měl jsem tohle napsaný už před tim... a co říkáš na tohle dílo?:)

Andulka
15. 12. 2005
Dát tip
Velmi osobni, zapalene....jako vzdycky tvoje nazory....jako vzdycky s leccems se da souhlasit, s leccems ne....ale jsou tvoje..:-) mysleny uprimne a je videt, ze sis s tim dal cas a praci....:-). I kdyz by se i tady dalo na tom jeste neco zapracovat, upravit, sjednotit....:-)

pozorovatel
15. 12. 2005
Dát tip
nedalo to moc práce:)) jde vlastně o diskusi několika lidí...

supizmus
14. 12. 2005
Dát tip
ikdyž odpovídám s dvoudenním spožděním, snad je to platné ještě : ) v tomto máš pravdu a nelze než souhlasit. snad jen že až vymře člověk, krása zůstane (ta kterou stvořil). napadá mě, myslíš že krása a láska můžou vzniknout i právě tím, že je objevím v nějakém díle či člověku, aniž by to jejich tvořitel, příp. onen člověk primárně zamýšleli?

pozorovatel
14. 12. 2005
Dát tip
vim asi, co myslíš... ale na to je pro mě těžký odpovědět myslim si, že pokud člověk není, tak jeho díla jsou náhle jiná... je rozdíl mezi subjektivním a objektivním já krásu beru jako naše zjednodušené nahlížení na věc... určitá stopa tu vždy zůstane ale nebude taková, jak ji vidíme my... láska je věčná jako my (teď ale nevim, jestli jsem ti odpověděl na to, co jsi chtěl:))

supizmus
14. 12. 2005
Dát tip
ano, odpověděl. díky za názory, jsou inspirující...

pozorovatel
14. 12. 2005
Dát tip
ale názorově se asi trochu lišíme, že jo?:)) díky za diskusi... takových je vždycky potřeba... hlavně mám teď pocit, že tak úplně jasno v tom nemám, jak jsem si myslel:))

Shammann
13. 12. 2005
Dát tip
Koukám, že tady děláš špinavou práci a to se hodnotí...

pozorovatel
13. 12. 2005
Dát tip
:)))kamaráde:)

maartin
12. 12. 2005
Dát tip
Pokud můžu mluvit za sebe: je určitě lepší, když je autor kritiky fundovaný a dá si s čtením a psaním kritiky práci... ALE jinak - nevadí mi žádná kritika (snad kromě prvoplánovitě sprosté, ale ty tady skoro nejsou), nevadí mi ani negativní kritika, ani kritika, ze které je jasné, že pisatel vůbec nic nepochopil, nevadí mi ani nějaký úlet kterým kritik dílo tzv. "zkazí" - fakt mi to nevadí, naopak, jsem za to rád, ani strohé "tip", protože tohle všechno je signál, jak dílo na lidi působí, a i ty kritiky se nakonec stávají jeho součástí. A deset lidí - třicet názorů a padesát momentálních nálad - co si budeme povídat... Takže - pozo - moje (třeba blbá) rada - piš kritiky normálně dál, jak to právě cítíš - díky Tobě za to - a na ostatní se vyprdni.

Zbora
12. 12. 2005
Dát tip
Avizoval jsem už dopředu, že se k této diskusi nebudu vyjadřovat...a s radostí si ponechám svůj hrubě nesprávný pohled na poezii :o) Svůj názor jsem zveřejnil kdysi v TOMTO textu a vpodstatě už nemám potřebu o něm nikterak polemizovat. Omlouvám se tímto i dítěti na skleníku. V oné diskusi jsem použil obrat z jejího díla jako příklad, který mě napadl. Nevěděl jsem a ani nechtěl aby byl můj text zkopírován a vedena o něm polemika.

Zbora
12. 12. 2005
Dát tip
Tak pardón...asi ZDE :o))

pozorovatel
12. 12. 2005
Dát tip
maartin: dík to já se na ostatní klidně vyprdnu:)) to neni problém...

maartin
12. 12. 2005
Dát tip
snad jen... ono se to všechno (a hlavně každý z nás sám sebe)nesmí brát tak vážně

pozorovatel
12. 12. 2005
Dát tip
jojo:))

supizmus
12. 12. 2005
Dát tip
Věc, která spojuje lidi dnešní doby je krása a ta se dá sdělit jen uměním. Máme zde empirickou přírodovědu, racionáloní filosofii a mystiku. 3 naprosto odlišné proudy v poznání a to co spojuje všechny je právě krása. Cílem umělce je tedy ukazovat na krásu, příp. na určité vyšší hodnoty a nepoužít k tomu ani jednu z výše uvedených cest. howgh [něco podobného jsem dnes dopoledne vyčetl od Tomáše Špidlíka, tak jenom plagiátuju : ) ]

pozorovatel
12. 12. 2005
Dát tip
a já jsem to samý četl tušim u Scrutona... a souhlas akorát ta krása má občas divný podoby:)))

supizmus
12. 12. 2005
Dát tip
krása potenciálně existuje a nejlépe ji samozřejmě zachytí ten komu chybí

pozorovatel
12. 12. 2005
Dát tip
krása právě že ve skutečnosti neexistuje... spíš bych to nazval poháněcí ideou člověka ...stejně jako láska (ta má přinutit člověk k reprodukci a výchově)

supizmus
12. 12. 2005
Dát tip
krása i láska existují !!! jenom je dnes nedokážeme vnímat. Proto je umění, aby nám je připomínalo. To že se stále posouvá k abstrakci asi taky o něčem svědčí (o čem si netroufám soudit). poháněcí ideou je pro každého něco jiného (ikdyž dost možná že je to něco společného). Moje osobní přesvědčení je, že existuje Krása a Láska (nazýváme Bůh) a je velice osobní. a právě umělci, bez ohledu na své vyznání, na něj svými díly ukazují (ač sami intuitivně ukazují na krásu a lásku s malým k a l). a hnací ideou dle mého bude touha každého člověka po naplnění (umělec je naplněn tím, že se realizoval v díle, "pozorovatel" umění je naplněn hloubkou a krásou umělcova díla. howgh

pozorovatel
12. 12. 2005
Dát tip
jo, ale pak je na místě se zamyslet nad významem slova "existence"... láska a krása (případně i Bůh) může totiž být i jen průvodním jevem "něčeho"... jeho příšinou, důsledkem, ozvěnou, atd. pak tyto pojmy neexistují samy o sobě, ale jen jakou souvztažné s "něčím" jiným si myslim

supizmus
12. 12. 2005
Dát tip
je-li krása jen průvodním jevem např. básně, potom o básni nemůžeme tvrdit že je krásná, je-li láska jen průvodním jevem vztahu, potom tento vztah není založen na lásce a nemá tudíž příliš dobré vyhlídky do budoucna. krása a láska (příp. Bůh) tedy musí být právěže nosným základem umění a vůbec všeho. Dokonce si soudím tvrdit, že právě báseň je průvodním jevem krásy, její součástí, řečeno mysticky: báseň je zjevením krásy, poukázáním na ten prazáklad, který už každý pozná jinak a v něčem jiném). huj ty mi dáváš zabrat : )

pozorovatel
12. 12. 2005
Dát tip
myslim, že to zkresluješ láska je výsledkem vztahu dvou lidí...tudíž je jejich průvodním jevem, kterému říkají láska (láska - to, co je ve výsledku... tudíž ji vytvořili dlouhodobějším dějem - oni) to člověk si v sobě vypěstoval lásku a krásu (přip. Boha), ta láska si nás nenašla a nespojila... pociťují zvířata lásku a krásu? to člověk napíše báseň, tedy on vytvoří krásu... je náhle částečným stvořitelem... (tudíž by se dalo jedině říci, že Bůh je člověk nebo spíš v člověku) a pak přijde druhý člověk a krásu objeví...a objeví ji právě pro to, že je také člověkem, který krásu vytváří, hledá a pozná krása sama o sobě neexistuje... jakmile lidé vymřou, vymře i krása a láska to, co dělá krásu krásou jsme My líbí se mi ta naše diskuse:))

romale
11. 12. 2005
Dát tip
Ano, vcelku zajímavé... je možná rochu škoda té chaotičnosti, a taky toho, žes' přesně nespecifikoval, co je ten kámen úrazu... Myslím, že se to taky týká toho, jestli je účelem poezie, potažmo umění, předat něco jejímu konzumentovi, nějak jej obohatit nebo jestli toto není její prvotní poslání, byl jsem dlouhou dobu převědčen, že skutečně ne...

pozorovatel
11. 12. 2005
Dát tip
Zuzu: no já si právě myslim, že písmak je dost různorodej a že by se neměl dělit na určité skupinky lidí.. je dobrý, když nejsou všechny kritiky stejný jinak souhlas.. romale: když já nevim, co je přesně ten kámen úrazu:)) ale pak co je účelem poesie? předat prožitek? nebo jsou čistě terapeutický?

no, nebudu zastírat, že sem tuhle diskuzi přečetla do konce jen z jediného důvodu (tím důvodem je odcitovaný verš ve zborově reakci) nebudu zastírat, že mě to trochu vyděsilo (ta citace) že mě trochu vyděsilo, že jste schopní ten verš posuzovat bez kontextu; můžete vybrat prakticky cokoliv, co takhle vytrhenete, a budete moci říct stejně tak, že jde o vyprázdněná slova no, ne že bych si za tím textem po takové době dokázala stát, nicméně - pokud strhat, tak v kontextu, tady to máte: http://www.pismak.cz/dilo.php?num=124682&&&upd=1

pozorovatel
11. 12. 2005
Dát tip
ale tam tak trochu vůbec nešlo o ten verš.... byl to jen jasný přiklad a stejně tak vůbec nešlo o tu báseň pokud si diskusi četla, tak je to myslim jasný...

vím, o co tu šlo, a vím, že reaguju na to, o co tu ani tak nejde - jen detail, možná drobnost, přesto můj údiv zůstává, protože to, že jste tu něco postavili jako model líbivosti na základě toho pidiúseku, je fakt nicméně, moje reakce je samosebou naprosto ješitná přestože mi to vadí obecně a nejde mi tu ani tak o tenhle konkrétní případ, bylo pravě tohle tím popudem, který mě donutil na to vůbec reagovat, jinak bych se na to asi vyprdla:) - tak to berte prostě tak jo a tahle formulace: "ale tam tak trochu vůbec nešlo o ten verš", je nesmyslná; stejně jako "(...) je podle mě trochu až moc zavádějící" (z textu); taky se najde pár protivnejch chyb, jako třeba "kdy se psali díla ryze fantazijní" to abych taky přinesla něco užitečnýho do mlejna, jinak celkem fajn diskuze

pozorovatel
11. 12. 2005
Dát tip
jo

StvN
11. 12. 2005
Dát tip
Zlobíš se neprávem. Tys to napsala jinak. Já vidím rozdíl mezi chodím pro vodu k chromému jezeru a cestou zpět ji - v půli nalomená - zbůhdarma rozlévám na rozpálené kamení A! Vpůli nalomená rozlévám vodu na rozpálené kamení. Samo, že kontext je potřeba, ale ta Zborova interpretace je právě ta prázdná. Záleží na tom, jak se to podá a dobře, já jsem tu tvou původní verzi neznal. Přesto můžu zboru strhat, ne? On si to zaslouží.

Che_(ops)
10. 12. 2005
Dát tip
"Umění se těžko hodnotí, ale přesto se dají přesně určit autorovy úmysly, jeho pohnutky a mnoho dalšího. Umění není zas tak nedotknutelné… Podle mě se umění DÁ hodnotit a kritizovat. Ovšem někdy to bývá těžší, než umění tvořit… Pokud mě některé dílo zaujme, tak bych měl vědět, ČÍM…nebo alespoň mám velkou šanci na to přijít." Mas sanci prijit tak maximalne na svoji projekci, nebo si muzes pomoct rozsirit obzor duchovnimi tradicemi lidstva... S umenim se da pracovat, ale ne zpusoby, ktere v te diskusi zaznely (teda jde to, ale znasilnite tim sebe, dilo, autora, nebo vsechno najednou).

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
pokud se ponořit do díla, znamená znásilnit ho.....tak s tebou asi nesouhlasim jak se dá s uměním pracovat? že se díla dají kritizovat, už předvedlo mnoho lidí a sim tě... tady na amatérskym serveru se dá i naprosto lehce kritizovat a radit....nepřeháněl bych to a neodváděl diskusi všeobecně k umění nechci bejt drzej, ale v tvých knížkách nejsou úvahy týkající se amatérského lit. serveru....

Che_(ops)
10. 12. 2005
Dát tip
je ponorit se a ponorit se.... Jestli znamena ponorit se logicky ho analyzovat, tak je to znasilneni....a to hlavne sebe a dila. Promin - zkus zamenit slovo pracovat s jednim z tech ponorit se Ale jak chces - me to tahne vseobecne k umeni....je to tvoje diskuse... P.S.:V mejch knizkach nejsou vetsinou ani uvahy tykajici se umeni v tom smyslu, jak ho pouzivas... ________________________________________________ Ja lit kritiky nectu - ani horoskopy z tiny me nezajimaj ;-)

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
"Jestli znamena ponorit se logicky ho analyzovat, tak je to znasilneni." ale o logice tu nikdo nemluvil.......nechápu

Che_(ops)
10. 12. 2005
Dát tip
Nevim, asi se mijime - je problem, ze nevime na co navzajem reagujeme....

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
no já zrovna reagoval přímo... jinak jasně.... i ta celá diskuse je trochu zmatená...jak už jsem napsal ale mně stačí se bavit i o jedné myšlence jenom

Che_(ops)
10. 12. 2005
Dát tip
to po me chces trochu moc - bavit se jenom o jedny myslence :-)) Dobra, uz tady nebudu mlzit :-)

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
"ale mně stačí se bavit i o jedné myšlence jenom" a ty mi odpovíš takhle......notyvole...

Che_(ops)
10. 12. 2005
Dát tip
zacina mi pripadat, ze ses dneska divnej spis ty...

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
to mi jen tak konstatuješ nebo zase jen popichuješ? abych se přiznal, tak jsem docela naštvanej, když čtu tyhle koniny... který jsou jen osobního rázu bez špetky zamyšlení se jo, vadí mi to víc než jindy

Eileen
10. 12. 2005
Dát tip
znasilnit muzeme, kdyz se znasilnovane brani. kdyz ne, neznasilnujeme. brani se umeni?... ja vam nevim co se tech symbolu tyce, naprosto souhlasim, kdyz udelam vyklad basne (ktera MA obrazy a symboly) zhruba ve stejne rovine jako vyklad snu, dostanu v podstate tentyz vysledek, akoratze sen "autor"(tedy snici) vetsinou nechape, neovlivnuje, kdezto do dila symboly vklada sam a zamerne (a maji porad stejny vyznam). no a ted bych to mela asi nejak uzavrit ten svuj kec, ze, no.. :)) takze je to tezky, na posouzeni, jak vlastne posuzovat, ale nedokazu se zbavit nazoru, ze chapani umeni proste musí byt subjektivni. kdyby to zalezelo na me, tak napriklad ten picasso by diky me slavnej nebyl, co se vymyka je fajn, uz proto, ze to sokuje(to se reklo), ale nemusi se to vsem libit, a nemusi mit vsichni pocit, ze to musi videt cely svet (timto se omlouvam za pripadnou urazku picassa, i kdyz to tak neni, to je proste priklad:) )

Che_(ops)
10. 12. 2005
Dát tip
Konstatuju.... Ci koniny? Moje? :-)) Snad ne.... Cau, jdu pric.... mej se!

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
Che: taky...+ ty ve zlatym výběru Eileen: jo, subjektivní jsou kritiky vždy, ale většinou je třeba si udržet odstup a nadhled nad dílem a tak ho kritizovat picassa moc rád nemám....ale zas jsem od něj moc neviděl, tak nevim:))

Eileen
10. 12. 2005
Dát tip
napodobne (picasso) nenechat se moc omamit, to jo, s tim souhlasim

StvN
10. 12. 2005
Dát tip
Tohle se mi líbí. Dobře píšeš. Můj názor. 1. ta zborova věta - klasika písmácká - líbivé obraty=poesie - tak to tady bohužel chodí Jinak si myslim, že spisovatelé tu vždycky byli spíš od toho, aby nás o světě něco naučili. Aby řekli to, co mi říct neumíme tak, abychom tomu rozuměli. Vpůli nalomená rozlévám vodu na rozpálené kamení. Tohle bohužel neříká vůbec nic. Tím méně o nitru. Je to pouze líbivé a to jen na první pohled.

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
souhlas a díky, že ses vyjádřil jinak líbivej brak je asi taky potřebnej... nevim sice proč, ale určitě je:)

StvN
10. 12. 2005
Dát tip
Tohle je ale líbivé nic. Nezprostředkovává autorovu zkušenost, neučí, neobohacuje. Je to jepičí záležitost. Co se týče výpovědní hodnoty, tak i ty hrozně napsaný kraviny o lásce maj větší. Brak je dobrej. Je to zábava. Působí na něaco v tobě. Horor, romantika, sex, akce, napětí, ale na co působí tohle? A neříkej na fantasii:)

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
na ego?:))) mně se to samotnýmu nelíbí... podle mě je to už hodně velkej úlet od jádra literatury ale když tomu lidi věřej a uznávaj...tak jsou pro mě blbí

StvN
10. 12. 2005
Dát tip
Ale oni tomu nevěří a dokonce si myslim, že to vnitřně neuznávají.

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
tak proč to tedy chválí?

StvN
10. 12. 2005
Dát tip
To přece víme, ne? Buď a) tip za tip nebo b) protože tomu nerozumí, ale chválí i ostatní. To ale dávno víme a ví to i ti, co to dělaj. Ví to každej a v hospodě ti to i potvrdí, jenom tady si hrajou na umělce:)

Mandarínek
10. 12. 2005
Dát tip
možná proto že z toho cítí zmatek(líbivej),kterej v sobě máme každej..prostě takové přitákání ne s obsahem,kterému je těžko rozumnět,ale se stavem mysli...jako: zítra napíšu něco podobného...chce to prostě sebevědomí to "strhat"..mimochodem mě se to líbí taky.

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
nevim, ale mám dojem, že strhat to je dost těžký..

Mandarínek
10. 12. 2005
Dát tip
to vypadá na vstupenku...

StvN
10. 12. 2005
Dát tip
Strhat to je nesmírně jednoduchý. Pokud teda chce někdo poslouchat, ale když se jedná o autora, kterej si stojí za svou pochybnou filozofií tvorby, tak nepomůže ani pořádně těžký kladivo.

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
jako tobě?:)))proč? strhat takovou věc je jako zkritizovat bláto na tričku...

Mandarínek
10. 12. 2005
Dát tip
vpohodě,stejně bych nepřišel...já jen že tadle vytržená věta přece nereprezentuje celej pytel nějakýho autorskýho snažení...navíc neni uplně špatná..vpůli nalomená,paráda ne?

hai_mal
10. 12. 2005
Dát tip
je to zajímavé a taky mě to už napadlo, protože mě se třeba líbí poezie kde jsou různé metafory asi právě proto, že mi dovolují moje vlastní obrazy a pocity.......ač já sama metafory v básních používám velmi zřídka, přesto se mi taková poezie líbí....... možná je to jen o líbivosti, neotřelé podání apod...ale když nad tím přemýšlím, tak básní které mě nějakým způsobem silně zasáhly tady moc není a daly by se spočítat na prstech ... Taky asi rozhoduje momentální nálada, stav.....někdy mi nějaká blbůstka sedne i přestože mám mnohem raději vážnou poezii a hlavně - já vůbec nejsem odborník jako mnoho dalších tady a posuzování je tedy čistě subjektivní. Osobně taky dávám přednost kvalitní a silné myšlence před metaforami, ale záleží hodnmě na zpracování té myšlenky, když se to nepovede, tak to celou báseň posune definitivně do kytek a mě se to stalo taky už párkrát.....no jo, jsme jenom lidi asi.......

StvN
10. 12. 2005
Dát tip
Vyloučit pozouše!!!! Hurá. Pryč s pozéry. A na to si dáme kuře.

pozorovatel
10. 12. 2005
Dát tip
ale to jsou kritiky poesie... jinak je to dobrá diskuse myslim, nekritizuju zúčastněný, aspoň doufám to spíš jdi k damienovi a jestli pamatuju, tak ta tvoje kritika byla moc krátká:)))) tohle je něco jinýho

Zuzulinka
10. 12. 2005
Dát tip
přečetla jsem si a uznávám, velmi zajímavé pohledy..pocity se dost těžko popisují, neboť je prožíváme každý docela jinak, přestože podobně..ale používáme k jejich vyjádření jiná slova..řekla bych ,že to hodně odvisí na prostředí ,v kterém se pohybujeme..na tom, co čteme, co děláme..používáme obrazy nám blízké a nemusí být zákonitě blízké jiným proto se tady tvoří "skupinky"..kolem autorů...k nimž má ten či onen blízko...pokud má ..zaměřuje se povětšinou už na jeho díla aj iná čte jen zřídka jsou samozřejmě výjimky, které disponují časem a přečtou vše já přiznávám, že čtu své oblíbené ..plus věci namátkově dle času a nepíši žádné odbornosti..na ně nemám, jen momentální pocit a dojem

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru