Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kouzlo Vánoc

19. 12. 2005
0
0
781
Autor
Postavička

Můj pohled na Vánoce

"Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé,..."
tak tato vánoční koleda se každým rokem začne ozývat z otevřených oken "šťastných"
českých občanů. Vánoce, už jen to slovo vyloudí úsměv na tvářičkách malých dětí i starých lidí.
Ale jsou Vánoce opravdu tak ideální dobou? Tucty a tucty uřezaných stromů se každoročně octnou ve výlohách přeplněných obchodů. Po ulicích běhají samí vystresovaní lidé, kteří shánějí co nejlevnější dárky.
Když už konečně ustane tento nesmyslný mumraj, teprve přijde to nejhorší. Štědrý den, již od rána je obrovský zmatek ve všech domácnostech. Udělat snídani, ale nic moc, aby se večer mohlo spatřit zlaté prase. Oběd radši úplně vynechat, musíte se postít. Mezi tím ozdobit strom a balit dárky. Přičemž přestože jste hladoví, unavení a naprosto vyčerpaní, nesmíte zapomenout usmívat se na všechny kolem, jsou tu přece Vánoce.
Ale to vše ještě nemá být koncem. Přijde večer a s ním vánoční večeře. Po hrozném dni bez jídla se všichni vrhnou na večeři jako hladoví vlci. To je pak těžké brát ohledy na ostatní, když každý si chce co nejvíc nacpat právě svůj bachor.
Když už konečně skončí tato krvelačná bitva, náhle zazvoní zvonek. Přecpaní lidé se odvalí ke stromu. Každý si rozbalí své dárky, a přestože to není přesně to, co by si přáli, snaží se na tváři vyloudit co nejvíce radostný úsměv.
Pak konečně spát. A za rok zase to samé. Takže se ptám, kde je to pověstné "kouzlo Vánoc"?
Mečislav
25. 12. 2005
Dát tip
Sice vánoce nemám rád, ale odpovím ti. Kouzlo vánoc je v dětských srdcích, je to jedno z vyvrcholení pohádkových příběhů jejich života. A mimochodem, podle toho co píšeš soudím, že zažíváš vánoce ještě ve snesitelné formě. Věz, bude hůř :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru