Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Všem milým písmákům

Výběr: So_what
22. 12. 2005
7
0
2201
Autor
pacajda

Dovolte, abych vám touto cestou popřála - snad to není zneužití...

Vánoce? Ano, Vánoce. Venku je taková tma, že skoro celý den svítíme. A před okny jsou takové šňůry aut, že jedou jenom krokem. Asi je to tím, že bydlíme u jednoho z největších nákupních středisek ve střední Evropě – u Zličína. Lidé běsní, chtějí, aby jejich blízcí a bližní dostali od Ježíška nějaké úžasné dárky.

Vždycky mi bylo divné, že Ježíšek dává dárky, když má narozeniny, vždyť běžně se to dělá obráceně! Ten, kdo slaví své výročí, má být středem pozornosti a má být obdarováván. Výjimku z obvyklých postupů činí moje dcera, která mi v den svých narozenin přinese nějaký dáreček a děkuje, že jsem ji přivedla na svět. Je mi líto, že mě to také nenapadlo a že jsem alespoň jedinkrát takhle nepoděkovala  svým rodičům. Vraťme se však k Vánocům a k dárkům.

Lukáš 1:14  Z čehož budeš míti radost a veselé, a mnozí z Jeho narození budou se radovati. Snad tedy je ten důvod obrovská radost ze Spasitele, která se takto projevuje. Možná si lidé chtějí duchovní skutečnost spasení zhmotnit. Třeba je vše jen obratný tah obchodníků. Asi si lidé tímto způsobem vyjadřují náklonnost. Pravděpodobně se chtějí mít dobře. Nejvíce ze všeho jde o rozzářená očička dětí. A nejspíš  je to od všeho něco.

Tak tedy přeji nejen  „veselé“ a převeliké radování, ale také takové zastavení a vnitřní zahloubání, aby byl obdarován Ten, jenž má narozeniny!


_nemo_
23. 12. 2005
Dát tip
Ten dárek rodičům je krásnej nápad :) . Za něj dávám *** ....

Andulka
23. 12. 2005
Dát tip
Mila predvanocni uvaha a z toho darku na sve narozeniny si vezmu od tebe priklad a podekuji mamince....:-)*

dadíková
23. 12. 2005
Dát tip
hezky napsáno... taky přeji pěkné Vánoce..

So_what
23. 12. 2005
Dát tip
vánoce!

maartin
23. 12. 2005
Dát tip
tak jest... O tom obdarování naopak slyším poprvé, nemá chybu. A přidávám se s přáním... Hezké svátky...

Taky mi nikdy nesedělo, že by měl Ježíšek někoho obdarovávat. Možná i proto, že jsem si jako dítě neuměla představit, že malé miminko - to, které jsem vídala ležet v jesličkách - by mělo tahat někam kupu dárků... a pak ještě z jednoho důvodu, viděla jsem, že když se někde narodilo děťátko, nosili dárky všichni příbuzní jemu. A pokud by nenosilo dárky dítě, ale Ježíšek dospělý, tak u toho se má zase za to, že ten největší dárek lidem už přinesl... No, tradice bývají ve své podstatě většinou legrační, ale to rozhodně neznamená, že bych teď všem ze srdce nepřála chvíle plné pohody, klidu a míru... Tak tedy hodně štěstí a radosti - a nejen o vánocích... *

hai_mal
23. 12. 2005
Dát tip
krásné Vánoce i tobě

pacajda
23. 12. 2005
Dát tip
VŠEM VELIKÉ DÍKY!

vesuvanka
22. 12. 2005
Dát tip
To je velmi zajímavý pohled.... také mě nikdy nenapadlo dát v den svých narozenin dáreček rodičům za to, že mě přivedli na svět a ani jsem se nesetkala s nikým, kdo tak činí. Úvaha je pěkně napsaná - TIP Přeji Ti krásné a radostné prožití vánočních svátků

Nicollette
22. 12. 2005
Dát tip
neznam nikoho kdo by měl 24. 12. narozeniny... blbý no

pozorovatel
22. 12. 2005
Dát tip
táta má taky 24. narozeniny:)) a já jsem Lukáš:)) to jsou mi náhody..:) je docela dobrý dát v den svých narozenin dárek rodičům...hm úvaha je to krátká, vlastně nevim, jestli to úvaha vůbec je..

Nicollette
22. 12. 2005
Dát tip
ano?

pozorovatel
22. 12. 2005
Dát tip
ano

Hrobař
22. 12. 2005
Dát tip
hmmm

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru