Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S mrtvou Klárou v posteli

Výběr: So_what, Lorwen, sidonia
23. 12. 2005
22
4
4184
Autor
vrah

„Myslíš, že tě zabíjím?“
„Myslim, žes mě už zabil,“ řekla a hned potom usnula.
Vadilo mi, že tak lehce spí. Možná mi to vadilo víc, než pocit vraha.
Klára mi od začátku našeho vztahu říkala „Miluju tě, miluješ mě taky?“
Říkala mi to často a mně po čase došly všechny vtipy, kterými jsem se bránil. Řekl jsem jí „Ne,“ i když jsem to chtěl tajit. Je dobrý, když vás někdo miluje.
Klára spala vážně tiše. Pozoroval jsem ji a občas se zamyslel, jestli není mrtvá. Šťouchl jsem do ní. Nereagovala. Šťouchl jsem více:
„Nejsem žádná děvka,“ řekla ospale, jakoby ze snu. Přemýšlel jsem, co se jí asi tak zdálo.
Přemýšlel jsem dlouho a přitom hleděl na Klárčino mrtvé tělo.
Jednou se mi zdálo, že souložím s mrtvolou. Byl to divný sen.
Čím déle jsem civěl na studené tělo Kláry, tím větší chuť jsem na ni měl.
Nemilovali jsme se týden, ale až teď mě skutečně vzrušovala.

Tu noc jsem neusnul. Jen jsem sledoval měsíční odraz slunce na jejím těle. S měsícem byla ještě mrtvolnější. Dlouho jsem ji neviděl tak uvolněnou jako dnešní noc. Nehýbala se. A zpod peřiny bylo vidět její obnažené stehno.

Vyšlo slunce. Vzbudila se a koukla na mě. Dělal jsem, že spím. „Měla jsem divný sen. Zdálo se mi, že se milujeme.“
Pořád jsem dělal, že spím, i když mi bylo jasný, že mě prokoukla. Ona vůbec všechno hned poznala. Jen že ji nemiluji, Kláře nějak uniklo.
„Byl to vážně hrozný sen, protože jsme byli oba mrtvý. Přesto jsme se ale milovali. Strašný sen,“ řekla a šla si uvařit kafe.
„Něco takového se může zdát jen tobě,“ a šel jsem si uvařit čaj.

Mezi slazením kafe a mazáním chleba medem jsem si uvědomil, že už spolu nechodíme. Nemáme vztah. Jen jsme ve stejném pokoji. Opravdu byla pro mě mrtvá.
„Měli bychom si některé věci ujasnit, Kláro,“ v životě jsem ji tak odtažitě neoslovil – bylo to odměřené, až mi ten chlad slov projel po zádech.
„Vim, o co ti jde,“ řekla Klára a usmála se na mě. No, usmála. Spíš se ironicky ušklíbla.
„To jsem rád, že v tom máme jasno.“
Klára vstala, svlékla se a natočila boky ke mně. Pořád držela chléb namazaný medem v ruce. Ještě si nekousla.

4 názory

domin.go
14. 06. 2007
Dát tip
klárko proč jako avi mě?

"...notak Kláro, jak to s tebou vypadá vod půl devátý do vosmi ráno..." :-D *

Zbora
28. 05. 2006
Dát tip
t

vrah
27. 05. 2006
Dát tip
příběh je jednoduchý, ba žádný ve skutečnosti ani on neni nijak popsán vlastně jsem vůbec nepsal o nich, ale o tom, co je mezi nimi mrtvolnost nebo způsob zabití je ústřední motiv víc jsem nechtěl, než vzbudit známý pocity

Narvah
27. 05. 2006
Dát tip
jako bys po celou dobu příběhu konstatoval, že kláru už nemiluješ. od začátku do konce. klára, to jaká je, je vlastně vedlejší. bez ní by to však nešlo. takže tam až na to konstatování, které je líbivě syrové, není nic, co by povídku udělalo nečím neobyčejným, nečím, co by zasáhlo dovnitř..

vrah
08. 02. 2006
Dát tip
ne, nebyl jsi vtažen nenapadlo tě napsat zprávu? to chceš mít veřejně? vihara jsem už vyhodil povídka musí mít zápletku? a že o tom nevim něco jako zápletku tu klidně najdu

Lasy
08. 02. 2006
Dát tip
ještě jednou se omlouvám . . . Lasy

vrah
08. 02. 2006
Dát tip
ještě jednou!

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
popření není relevantní důkaz :o)

StvN
07. 02. 2006
Dát tip
Obvinění taky ne.

vrah
07. 02. 2006
Dát tip
vihare: bejt osobní na internetu může jen blbec nedívej se na dílo jako písmák, ale jako autor a čtenář napsal jsem, co jsem chtěl přidávat stránky je hloupost kdybych chtěl úspěšnost, napíšu to pod jinej nick kecy který se netýkaj povídky mě nezajímaj nechápu: vrah nastavuje zrcadlo - ještě může bejt sranda díky

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
teď píšeš jak stvn... :) zvláštní hra jsou tyhle putovní nicky...skoro lepší než alternicky, nebo výměny nicků mezi autory :o) Kdybych měl povídku hodnotit školním způsobem, tak průměr - 3 dvojku plus za zpracování a nápad, jedna mínus za pravopis, čtyřku za plytkost myšlenek, úpravu a jazykovou hloubku... celkově tři až tři mínus... tři výběry a sedmnáct tipů je vysoce nadhodnocený stav (nikoliv překvapivý) jako autora se mě dotklo, že dílo, na které jsem po dvou hodinách již zcela zapomněl, je zde několikanásobně kolektivem přeceněno, než podhodnocená díla vlastní i cizí, jejichž účinek a přínos je soudě dle kritik mnohem hlubší a trvalejší z pohledu náročnějšího čtenáře ve mne dílko nezanechalo žádných trvalých stop - jen troška prázdnoty a neuspokojení jako konzument jásám a utíkám pod další bobulku - musím jich takových pro pouhé přežití dnes sezobat a ohvězdičkovat ještě celou kopu... (jejich výživná hodnota bývá totiž velmi nízká)

vrah
07. 02. 2006
Dát tip
tohle neni vážná kritika, to jsou bláboly zhrzenýho uživatele najdi si ve slovníku, co je kritika a už jsem ti psal, že mě kecy netýkajících se povídky nezajímaj - nedělal jsem si srandu, myslel jsem to vážně dvakrát měř, jednou řež /vrah/

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
Hele proč držkuješ? odstavce z pohledu čtenáře a autora jsi si vyžádal a hodnocení není součást kririky? Proč se mám v tom dál šťourat? Psát něco o chytlavých klišé tu a tam, a neméně chytlavých a osvěčených, ustálených šablonách, frázích, otřepaných jinotajích, pasážích sesbíraných tu a onde a poskládaných do další v nekonečné řadě poněkud unylých mozaik s povrchností a dokonalým make upem z komerčních časáků? Jediné, co oceňuju, je vyvážená zručnost z citlivostí pro zdejší prostředí. Pokud je povídka psaná účelově, je velmi dobrá až vynikající Pokud je psaná ze srdce a s potřebou něco sdělit, je středně podprůměrná. Proč, to už jsem napsal několikrát výše...

vrah
07. 02. 2006
Dát tip
kririku mi sem netahej a já ty tvý dlouhý odezvy nečtu, napiš to někomu, koho to zajímá

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
A tohle jsi někdy četl? (cituji:) Milá autorko / Milý autore, ....Je zde nepsaným pravidlem, že pokud chceš názory (kritiky) na svá díla přijímat, měl(a) bys je i ty sám(a) psát. Vzhledem k velkému objemu děl které jsou zde publikována se právě svým názorem pod díly zapíšeš do podvědomí ostatních autorů kteří tě tak budou nadále jistě spíše číst. Kritika neznamená jen fundovaný rozbor díla, ale i poznámku o tom jak na tebe text zapůsobil, co se ti líbilo, či nelíbilo.

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
(konec citace) :o)

vrah
07. 02. 2006
Dát tip
vihare, já vim, že je to těžký a l e m ě t o n e z a j í m á votravuj stvna

Markéta
07. 02. 2006
Dát tip
skvěle ***

Lasy
07. 02. 2006
Dát tip
Vihar: avi moc nechápu, vložíš sem větu, kterou jsem psal jinam a pak na to upozorňuješ? No, budiž, beru to jako slušnost, jako upozornění, že se někde o mně bavíš a nechceš, aby to bylo beze mne, potud díky. Nicméně - ačkoliv jsem si říkal, že na Tebe už nebudu reagovat, tentokrát prostě budu. >>mě fascinuje ta vaše klika, jak se vzájemě podporuje a snaží se uzpůsobit celý písmák, nebo aspoň oblast prózy k obrazu svému (stejně jako Lyryk, Vella/Sonatina a hafo zdejších klanů) << Nejsem se STVN, ani Katugirem a ani s nikým jiným členem žádného klanu. Ke STVN mám poměrně velké výhrady, tedy k tomu jak se v kritikách a připomínkách profiluje - osobně si myslím, že by to šlo méně hulvátsky, ale je to jeho věc - nejsme ve vztahu, kdy bych ho mohl/měl usměrňovat. Katugira i STVN jsem viděl jednou v životě na srazu a povídali jsme si všhovsšudy maximálně dvě hodiny, ale nikdy mezi náma třema nevznikl žádný "podporovací klan", není to pravda. Jen jsem Ti napsal příklad autorů, kteří IMHO píší dobré (na Písmácký poměr) povídky a o psaní technicky něco vědí. To je celé. Na celém Písmáku mám jen tří kamarády, které znám osobně: Kovi, Swandrow (ta se už zase smazala), MiKeeho (hrajeme spolu v kapele) a pak jednoho, kterého považuju za kamaráda, ale nikdy jsem jej neviděl face to face a to je Rimmer. V kritikách k jejich dílům může z mé strany docházet k pozitivní deformaci názoru. Btw, Rimmera si určitě přečti - jeho povídky jsou naprosto super zábava. Tak, doufám, že tímto máme jasno. Na Písmáku funguji jako jediná isntance a nehodlám na tom nic měnit. Nepíšu (až na jednu vyjímku prózu, protože na to (zatím?) nemám), takže nechápu jak můžu být osočován z toho, že si snažím "uzpůsobit písmák k obrazu svému" - není to pravda. Prostě rád a intenzivně čtu, a dříve více dnes méně i něco sám tvořím a proto jsme zde. Pokud mi tohle nevěříš, nebo pokud máš pocit, že lžu sám sobě, ignoruj mou osobu prosím. Neřeš má véčka ani tipy a dej mi prostě pokoj, prosím. Na Tebe jsem narazil náhodou, protože jsem záměrně hledal delší povídku, nechtěj abych toho začal litovat, prosím. vrah: omlouvám se, vím, že sem toto v podstatě nepatří, ale byl jsem sem vtažen Viharem a rozhodl se reagovat. K Tvé povídce asi toto - pro mne je nejdůležitější tato věta: "Mezi slazením kafe a mazáním chleba medem jsem si uvědomil, že už spolu nechodíme. Nemáme vztah. Jen jsme ve stejném pokoji" - je to pocitovka, bohužel v dobré povídce by měla být zajímavá zápletka nebo pointa. Takhle je to pro mne spíše "jen" o pocitu. Ale, to "jen" patří do velikých uvozovek, protože k čemu by byla literatura (v jakékoliv podobě či formě) bez emocí? Lasy

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
to StvN Nepřipadá ti trapný, že tady doporučuješ svý alternicky ubožejší než ty sám coby "mistry" prózy? Ty nikdy nevybředneš z upoceného, vyvzdorovaného a přesnaživého průměru, ve kterém se už léta plácáš, nebo snad až tehdy, když přestaneš se svou tlupou účelově napadat lidi, co napíšou něco lépe než ty. Nenávist totiž otravuje v tobě i ty chabé tvůrčí záchvěvy, které se v tobě občas objeví. A také když v sobě rozvineš empatii a nadhled. Chováš se pod díly jak vzteklej chromej pes - jen cákance jedovatých slin tu po tobě zůstávaj napříč celým písmákem. Skoro bych si tipl, že dílko napsal(a) illias, jeden z alternicků co ti leží v žaludku... ------------------------- K dílu: Je vidět, že se autor vyzná v písmáckých poměrech. Počínaje názvem, přes styl, obsah a konče vypočítanou délkou přesně na plochu jedné obrazovky monitoru. Copak bylo účelem napsání takovéhoto díla? Pouhopouhý lov tipů a výběrů? Provokace? Zrcadlo? Nebo se nám vedle toho snaží autor něco sdělit? Na poněkud stísněné ploše vytyčené písmáky se snaží do co největší hloubky popsat směsku nejrozličnějších sekundárních pocitů provázejících rozpad vztahu mezi pohlavími? Nevím. Uvítal bych, kdyby autor dílo rozvinul tak na deset, patnáct stran při zachování současného spádu a hloubky. Patřím k těm několika málo písmákům, kteří by ocenili. Přesto jsem rád, že jsem tě čirou náhodou (přes souhrnný seznam kritik) našel...dík

StvN
07. 02. 2006
Dát tip
Mýlíš se.

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
45rpm není jeden ze tvých alternicků? nebo "vrah" je tvůj alternick a celá přestřelka v kritikách je divadlo?

StvN
07. 02. 2006
Dát tip
O co ti jde?

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
30.01.2006 Lasy [Redaktor] [Výběr] StvN je často jako slon v porcelánu, ale myslím, že za ním stojí poměrně slušná řádka povídek, které patří skutečne k nejlepším co jsem tady četl. -------------------------- mě fascinuje ta vaše klika, jak se vzájemě podporuje a snaží se uzpůsobit celý písmák, nebo aspoň oblast prózy k obrazu svému (stejně jako Lyryk, Vella/Sonatina a hafo zdejších klanů) vy už tu pakárnu kole sebe nevidíte, protože jste tu už moc dlouho, zapadli jste do ní, stali jste se její součástí a zároveň jejími aktivními spolutvůrci... já tu jsem stěží půl roku a už mě to pohluje taky (jenže narozdíl od vás si to uvědomuju a považuju takové přizpůsobení se za úchylné a škodlivé sobě i jiným )

StvN
07. 02. 2006
Dát tip
Co ti vadí na Lasyho větě?

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
vzájemně...

Vihar
07. 02. 2006
Dát tip
Co neodpovídá a nechce se podřídit vašemu vkusu, je špatné již touto skutečností. synergie, semknutost a vytrvalost jistě přináší vytoužené plody ale nezvyšuje jakost tvorby

StvN
07. 02. 2006
Dát tip
To neni pravda.

Eileen
27. 01. 2006
Dát tip
líbí to jsi celá ty... celá celičká.. ! :)))

vrah
27. 01. 2006
Dát tip
to jsem celá já

Eileen
27. 01. 2006
Dát tip
sestra moje se jmenuje klára.... ale-spis bych ji videla lip v pozici chladnyho cynickyho vraha:))

vrah
27. 12. 2005
Dát tip
Jen chci pořádnou kritiku a přimět tě, abys mi to vysvětlil blíže...

StvN
27. 12. 2005
Dát tip
No hele, na díle je vidět, že je psané pro písmák. Je neoriginální. Alternick zplodil alterdílo. Vypadá to, že ti nezabralo víc než půl hodiny. Děláš si z nás legraci. Už ses dívala na 45rpm?

vrah
27. 12. 2005
Dát tip
Pořád si mi to nevysvětlil blíže... Trochu... jsou tam miniatury, který nezaberou víc jak čtvrt hodiny

StvN
27. 12. 2005
Dát tip
A to ti to mam rozebrat větu po větě? Například tuhle blbost? - Vadilo mi, že tak lehce spí. Možná mi to vadilo víc, než pocit vraha. Nebo snaha vrazit do díla celou minulost vztahu. - Klára mi od začátku našeho vztahu říkala Motáš dohromady povídku s románem. Ale já se nchci hádat, protože mi stejně nevěříš. Co chceš vysvětlit blíž? Že sis s tim nedala práci? To musíš ty vědět nejlíp.

vrah
27. 12. 2005
Dát tip
Ale že to trvalo... díky

StvN
27. 12. 2005
Dát tip
Che, to je jenom začátek. Spokojíš se s málem.

vrah
27. 12. 2005
Dát tip
Tak pokračuj

StvN
27. 12. 2005
Dát tip
Nemá to cenu, když nedialoguješ. Měla bys dílo hájit nebo něco říkat.

vrah
27. 12. 2005
Dát tip
Potřebuješ dialog, abys kritizoval?

StvN
27. 12. 2005
Dát tip
Ano. Abych věděl, že o to stojíš.

vrah
27. 12. 2005
Dát tip
Stojím o to... Už můžeš kritizovat

StvN
27. 12. 2005
Dát tip
Řekl jsem, že takhle to nepůjde. Potřebuju dialog.

vrah
27. 12. 2005
Dát tip
Vy chlapy k tomu vždycky něco potřebujete... Jste neschopný!

StvN
27. 12. 2005
Dát tip
:) Mě nevyprovokuješ. Co takhle přečíst si něco ode mě? Že se někdo narodí jako neznamená, že bude na druhý jenom hulákat.

vrah
27. 12. 2005
Dát tip
Mně stačí, co píšeš sem...

StvN
27. 12. 2005
Dát tip
Ty jsi spíš líná.

vrah
27. 12. 2005
Dát tip
Ty spíš jen plácáš.

StvN
26. 12. 2005
Dát tip
Na můj vkus nezajímavej. Je těžký snažit se hledat, co na dílu chybí, to je vlastně nemožný a nesmyslný.

uBruss
25. 12. 2005
Dát tip
Vykuř!!!

eleja
25. 12. 2005
Dát tip
teda, uBrussi, dik za avi :-))))))))))))

Liana
25. 12. 2005
Dát tip
lubi t

StvN
25. 12. 2005
Dát tip
Vzhledem k celkové nezajímavosti stylu a vlastně i naznačené situace jsem čekal pointu.

ubrussu, vyoperuj si žebro a zvládneš to sám!:)))))))))))

uBruss
25. 12. 2005
Dát tip
Vykuř!!!

neotravuj, vyoperuj a jestli máš něco delšího než vykuř na srdci, napiš mi zrávu a neotravuj chudáka vraha pochybnýma kritikama. to sem drsná! a žádná kuřba nebude, prasáku!:)

eleja
25. 12. 2005
Dát tip
chichichi, chudak uBruss, chlapec jeden neukojeny :-)))))))))

takových je... ježiš, ať si to dělá sám! určitě nebude jediný...:)))

eleja
25. 12. 2005
Dát tip
:-)))))))

uBruss
25. 12. 2005
Dát tip
Vykuř!!!

Matylda
25. 12. 2005
Dát tip
Řekla bych, že všichni tipovali za umně syrově vyjádřený pocit neutuchajícího chtíče "s cizí ženou v cizím pokoji". To je realita, je to dobrý, ale mám ráda jiný zpracování.

vrah
25. 12. 2005
Dát tip
StvN: proč je nezajímavý?

Myna
25. 12. 2005
Dát tip
Dost dobrý! TIP!!!!!!!!!!!!!!!!

turandot
24. 12. 2005
Dát tip
chacha, to je pecka/teda jako: je to velice úderný, sem chtěla říct

tristes
24. 12. 2005
Dát tip
jo takhle ;o) *

sidonia
24. 12. 2005
Dát tip
*tv

StvN
24. 12. 2005
Dát tip
Jsem větu po větě, odstavec po odstavci čekal, až se dočtu tam, za co všichni ti lidi tipovali, avšak ničeho takového jsem se nedočkal. Mohla bys bějt učedník mistra 45rpm.

vrah
24. 12. 2005
Dát tip
Co jsi čekal?

_nemo_
23. 12. 2005
Dát tip
Úžasně cynický. Krátký a říká vše. *

slonovina2
23. 12. 2005
Dát tip
dost, dost. dost dobré............****************

So_what
23. 12. 2005
Dát tip
vánoce!

dadik
23. 12. 2005
Dát tip
dobrá věcička... t

Lorwen
23. 12. 2005
Dát tip
WOW!!!T

eleja
23. 12. 2005
Dát tip
je to .... krute ..... ale skvele! * avi

fíha, dost kruté (sice jsem tak nějak čekala, že to skončí podobně...) a skvělé!!! pokud je to ze života, zajímalo by mě, jaké je to s klárou teď...:) tip avi

Hrobař
23. 12. 2005
Dát tip
jsem tady správně? :))) *

juju:))))

Zuzulinka
23. 12. 2005
Dát tip
nooo*

sue
23. 12. 2005
Dát tip
jsem překvapená jenom ještě zvědavá, jestli se ty sny opravdu zdály.

vrah
23. 12. 2005
Dát tip
děkuju

fungus2
23. 12. 2005
Dát tip
Pozoruhodné**

Kytiii
23. 12. 2005
Dát tip
jak elegantní :o) fakt dobrý... nemám na nějaký dlouhý stylizovaný kritiky, ale tohle mě dostalo

vrah
23. 12. 2005
Dát tip
sklenička: klára je mrtvá teda...vymyšlená jsem chtěl říct hrobaři: bez tebe by to ani nešlo sue: mně se zdá spousty prasáren...hlavně o vánocích Kytiii: klidně se rozepiš díky

Hrobař
23. 12. 2005
Dát tip
vrah:ha ha :)). bez tebe bych byl bez práce :D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru