Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PŘEJEZD

Výběr: dream, a2a2a, Print, drfaust
23. 12. 2005
20
2
6731
Autor
Fouckault

trhlina v obloze se  už zase rozevřela

mohu se teď dívat přímo z křesla (nemám záclony).. jsem náhle dojatý

pak hledám ponožky

mezitím co s nimi zápolím

nebe zahalují mračna

pomalu mi dochází co všechno je už pro nás minulost

naše budoucnost leží hluboko v odpoledni

a nyní je noc

jakoby ty poslední roky byl jen bezvýznamný noční přejezd

odněkud někam

asi aby řeč nestála, rádio lká

a venku štěkne pes.. Ne dnes vstávat nemusím, vím dobře že jsem zamkl.

2 názory

Tahle je taky moc povedená.T.


Wee
23. 12. 2006
Dát tip
zato já jsem tu rozervaná, Zboro :-) čím víckrát ji čtu, tím víc se mi nějak formálně nelíbí, takže se bráním dát tip, ale je to silnější než já *

Ostrich
24. 01. 2006
Dát tip
"pomalu mi dochází co všechno je už pro nás minulost" - tak to jsi vystihl tak přesně, až mne zamrazilo. Já jsem si z toho udělal "sváteční obloukovou" - to přehoupnutí na druhou stranu cesty je ale i v něčem úlevné - ¨proto ta vyrovnanost, souhlas s pocitem, nakonec souhlas i s tím tvým postupným "nenásilným" rozepisováním, všední, nepřiliš destilovaný text je mi blízký. *

Fouckault
21. 01. 2006
Dát tip
ok.. dík za postřeh.. myslím pro mé chápání poezie tam není nic nazbyt.. nemám rád básně vykoštěné na pouhou myšlenku.. takové texty mi sice přinesou myšlenku až k nohám.. .. ale já mám rád pezii neartistní, nemoralizující, poezii všednosti.. a v ní jen jakési náznaky a záškuby přesahů nevtíravě uložených do zdánlivé banální popisnosti .. jež ve čtenáři (snad-někdy) probudí nejistotu a napětí.. a zájem se k textu vracet ale dík za názor, možná jak tomu tak na netu bývá mluvíme v podstatě o tomtéž :-)

Zbora
21. 01. 2006
Dát tip
Jasně, vím o čem mluvíš...já osobně se nebráním žádnému stylu básnění...a i když právě květnatější básně jsou mi bližší, najdu si svoje i v haiku, nebo beatu...musí v nich ovšem být něco, co mě praští...okamžik, kdy si člověk říká "to je fakt ono" ...mám rád, když je z textu cítit život. U tvých děl jsem kolikrát na rozpacích...většinou se mi svým způsobem líbí, bývají hodně otevřené, přímočaré a vpodstatě jednoznačné...ale většinou se nemůžu ubránit dojmu, jakoby něco scházelo avšak zároveň i přebývalo. Asi by mi ovšem dalo značnou práci vyjádřit se konkrétně. Já totiž přesně nevím, co to je. Možná mi schází právě ten impuls, který text v určitém okamžiku vyšle ke svému čtenáři pomocí nějakého zázračného obratu, či myšlenky. Možná mi chybí trocha tajemství (něco ve smyslu, že se text nestane přečtením objevený a postihnutý...viz P. Android, Mravenci...). Netvrdím, že by něco bylo špatně...máš svou poetiku...nesnažíš se ukrývat smysly do převratně složitých metafor...rád si Tě přečtu...ale hlubší zážitek si odnáším jen vyjímečně...což ovšem neznamená, že je navině text (nelíbí se mi spousta uznávaných autorů :o) ...myslím, že úroveň tvých básní (i v porovnání s ostatními zdejšími autory) je bezpochyby ucházející, ale nechci otrocky tipovat vždy když text překročí nějakou pomyslnou hranici, za níž už se dá, dejme tomu, i číst :o) Poslední dobou se u autorů, kteří patří mezi ty vypsanější, snažim spíš vyjádřit jak na mě dílo působí. Možná se pletu, ale mám za to, že ač je moje reakce třeba sebevětší volovina, má pro autora určitou informační hodnotu (pokud samozřejmě autor není ignorant, jakým jsem třeba zpočátku býval já :o) Teď, když Tě ještě jednou čtu mě napadá...Nevím zdali se dá mluvit v obecné rovině...ale zrovna tento text je tak nějak pohodový...vyrovnaný...smířený...rovný...možná to mě provokuje...není v něm ani známka po něčem jako je naléhavost, nebo špetka rozedranosti, což většina básníků mívá...zase: není to špatně, jen mne to napadlo :o)

Fouckault
21. 01. 2006
Dát tip
jo.. docela jsi to přečetl správně.. je v tom nějaká vyrovnanost s něčím od čehož jsem dobrovolně zahodil klíč.. já sám nad čerstvými dílky nemám dost nadhledu, obyčejně až po delší době dokážu posoudit jak text působí ..skutečně.. mimo mé emotivní vidění dané konkrétní aktuální inspirací které je logicky pokřivené. dík za názor.

Zbora
04. 01. 2006
Dát tip
Poslední verš se mi moc líbí...zbytek mi příjde dost rozvláčný (ukecaný) Setkávám se v něm s dividiovými linkami, které jakoby se snažily text exponovat, ale vpodstatě nikam nevedou. Navozují sice konkrétnější náladu, ale příjdou mi zbytečné. No, když to vezmu kolem a kolem, dílo mě oslovilo...a to je asi nejdůležitější.

drfaust
30. 12. 2005
Dát tip
Ne dnes vstávat nemusím, vím dobře že jsem zamkl. // čistota, průzračnost

Armand
28. 12. 2005
Dát tip
*

Pacer
26. 12. 2005
Dát tip

Amanda
26. 12. 2005
Dát tip
Velmi dobra pocitovka :-))

Print
25. 12. 2005
Dát tip
Jsem náhle dojatý, ale nezapomenu!*

Markéta
25. 12. 2005
Dát tip
*

dadíková
24. 12. 2005
Dát tip
.............t

pomijivy cas

Jeheheman
24. 12. 2005
Dát tip
no jó. má prostory v sobě.. to je hlavní. tiptomu***

a2a2a
24. 12. 2005
Dát tip
Moc hezká báseň v trochu špatný čas. Asi teď o Štědrém dnů je zde na Písmákovi, a večra taky, nižší návštěvnost a tak tyto tvé hezké básně se s mnohými nejspíše minou. Zde se mi líbí mimo civilní obraznosti ajakási vyváženost mezi tím, co jsi chtěl sdělit a tím, jak chápeš, že je to jen pomíjivé. Takové to zlehčení, že hraje rádio, někde štěká pes, život jde dál a pak, že jsi se zamkl, je to umné podtržení tvého sdělení a to nenucené, inteligentní. Bezvadný obraz - minulost jako bezvýznamný noční přejezd, to je velmi krásný obraz, bezvadné jsou i ponožky, bezvadná je celá báseň. t,v

pozorovatel
23. 12. 2005
Dát tip
:)))nene, ty si pere jen nějaký nezval...

romale
23. 12. 2005
Dát tip
Trochu uvykládaná, rozdílná... má však hodně k sobě... #

Fouckault
23. 12. 2005
Dát tip
dík...

pozorovatel
23. 12. 2005
Dát tip
tam nakonci asi chybí čárka mně je jen divný, že to neni nudný:))*

dokážeš navodit takovou atmošku... je krása(i utrpení) takové věci číst...*

sirka
23. 12. 2005
Dát tip
je to neotrela vec. zajimava. ctiva. Dojima to,malicko.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru