Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Někde tam Nashledanou

26. 12. 2005
2
1
2786
Autor
assez

Rainer Maria Rilke Kde, v kterých zahradách, blaženě sáknoucích hojností vody, u kterých kalíšků, z nichž lístek za lístkem klane, zraje to cizokrajné ovoce útěchy? Tyto plody skvostné, z nichž leckterý možná na louce rozdupané své chudoby najdeš. Nyní i potom, znova a znova žasneš nad velkostí plodu, nad jeho zářením. nad něžností slupky, která jej v sobě chová, a že ti nebyl vzat lehkovážností ptačí a žárlením červa tam dole. Jsou tedy stromy, anděly obletované, skrytými sadaři zvolna a zvláště vypěstované, aby nám nesly, a přece nebyly naše? Nikdy jsme nedokázali, my neživé stíny, aby náš postoj, předčasně zralý a zase uvadle líný, lhostejnost onoho klidného léta vyrušil plaše? Myslím,že každý si o té básni pomyslí své a pochopí ji jinak.Já to pocítila takto...ale rozhodně se nemíním srovnavát s originálem ;-))




Obmotal nás v okamžiku
Život sta tisíců perel
Z bílých,i černých ortel
Nás pouhých proroků

Skládáme je do řádků
Třesoucí se bázlivci
V očích tichou otázku
Pro naději jsme i lovci?

Kdo obtočí si jen bílé
Hořkosladce nevinné
Zpocenou starou dlaní

Vítejte,zde já se stranil
Jen oprátku svou si vysnil
Slaná je jen na dotek

1 názor

Jehanne
25. 11. 2006
Dát tip
Jen oprátku svou si vysnil Slaná je jen na dotek tohle jo..jinak to nechápu.Vrátím se..

Pickwick
10. 01. 2006
Dát tip
děkuji, děkuji, slečinko:-) mě ty verše znějí jako psané o ráji, ovšem vaše pojetí je opravdu krásné...*** líbí se mi, že to nejsou jen slabomyslná slova co prolétnou jedním uchem tam a druhým ven a také báseň neříká vše naplno, nýbrž si uchovává své tajemství...tajemství já rád:-)

assez
10. 01. 2006
Dát tip
Pickwick : podle toho,co si představuješ pod pojmeme "ráj" ;-)) Děkuji, strašně ráda tohle slyším:-))

Cairo
09. 01. 2006
Dát tip
nebudu tim ztrácet čas se s váma bavit...je to jak házet PERLY sviním:)))

assez
09. 01. 2006
Dát tip
Pickwick : pro tebe :-)) viz.prolog

Pickwick
08. 01. 2006
Dát tip
Nesnáším lidi, co sami nic neumí napsat a kritizujou ostatní, to je trapné a taky je vidět, že, Cairo, a nechci se tě dotknout, nevíš spíš ty, o čem je tu řeč, ne autorka...takže??? mě se to líbí, jenom bych si potřeboval přečíst ten podklad k básni. Která od Rilkeho to je?

Cairo
07. 01. 2006
Dát tip
víš co...třeba si porovnej význam slov: - moje báseň nemá žádnej obsah - nevim vo čem mluvim v mý básni

assez
07. 01. 2006
Dát tip
cairo : me to prijde docela hodne rozdilne.Ze a basen nema obsah pro me vyzniva,ze nema nic,co by rekla,naprosto prazny souhrn slov,ktery nikomu nic neda.Ze nevim,o cem mluvim v me basni znamena,ze pisu o necem,o cem nemam ani paru,co nechapu a snazim se delat,ze ano..Tak jsem si to porovnala...a ??!!

Cairo
06. 01. 2006
Dát tip
spousta lidí píše tak, že skládaj slova na sebe aby to vyvolalo nějakej pocit a nemá to vlastně žádnej pořádnej obsah. přišlo mi to jako jedno z toho zmiňovanýho okruhu.

assez
06. 01. 2006
Dát tip
cairo : pockat,ale ted se dostavame uplne k necemu jinemu,ted tvrdis,ze to nema obsah,predtim,ze nevim,o cem mluvim...takze ????

Cairo
05. 01. 2006
Dát tip
uznej že to ordinérní návštěvník může sotva vědět, pokud tato zmínka o Rilkem není nikde psaná

assez
05. 01. 2006
Dát tip
cairo: jasne, jenze tim jsem ti pouze chtela naznacit,ze opravdu vim o cem mluvim a i kdybych ti to takto nenaznacila,tak by me zajimalo, jak ty muzes mou "nevedomost o cem pisu" vznat.Proc bych to vubec stvorila??

Cairo
02. 01. 2006
Dát tip
Ach můj Bože! nelíbí se mi to...víš vůbec vo čem mluvíš? mimochodem, název zní jak: ...to řeknu vám tam u nebeských bran...fakt ne

mortecino
02. 01. 2006
Dát tip
maj ty velka pismena v ndpisu nejaky hlubsi vyznam?

assez
02. 01. 2006
Dát tip
cairo : někomu líbí ,někomu ne....tahle báseň je psaná na motiv Rainera Maria Rilkeho...proto vím,o čem mluvím...pokaždé ,když něco píšu,tak vím čem mluvím...díky za optání. mortencino: no na začátku je velké pokaždé a Nashledanou jsem pouze chtěla zvýraznit....

Bossman
30. 12. 2005
Dát tip
Ale, ale :))

assez
30. 12. 2005
Dát tip
copak?? :-D

jaza
27. 12. 2005
Dát tip
už sem vlezl a zas tak moc sem se nenabil

assez
27. 12. 2005
Dát tip
jenyk : ja jsem cely mrzky zmrsk :-)) diky :-) jaza : treba priste :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru