Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ofsajd

27. 12. 2005
17
0
13278
Autor
papouch

Naše jazyková poradna obdržela zajímavý dotaz ze sportovní branže:
- Co znamená slovo „ofsajd“? A je to vůbec slovo spisovné? -

Na první otázku je odpověď jednoduchá - „ofsajd“ je postavení mimo hru.
Avšak druhá část otázky je poněkud problematická. Nemělo by se skutečně správně česky psáti „ovsajd“?
Mělo - to je totiž tak - v minulých dobách, když fotbal neměl ještě pevná pravidla a hřiště byla různě improvizovaná (tu na návsi, tu vedle pole), vymyslel jeden vykuk, že se nenápadně schová do ovsa poblíž soupeřovy brány a v nestřežený okamžik vyleze a nechá si nahrát; ocitne se tak ve výhodné pozici a dá osamocenému brankáři gól ... Samozřejmě, že se to ostatním brzy nelíbilo a zbančili ho za to, ale od té doby se tomu triku říkalo ovsajd.
(Poněkud jazykolamné "žitajd", "pšenicajd", či "ječmajd" se neujalo.)
Když pak angličtí kupci odkoukanou hru zavlekli do Anglie, došlo z nepochopení původního významu k překroucení názvosloví, které se poté díky imperiálním tendencím Britů rozšířilo do světa.
Základ slova je tedy výraz „oves“ a tudíž by se mělo spisovně psát ovsajd.

(Nutno ještě doplnit, že můj vědecký kolega Dr. Chr. Oust se domnívá, že "ovsajd" bylo původně označení hráče, jenž se tohoto prohřešku dopustil - kterýžto do ovsa šel (srov. do ovsa jda). Na rozdíl od zastánců mého vysvětlení já se přikláním spíše k theorii kol. Dr. Ousta.)
Má oucta!
váš Dr. Pap. Ouch
martinez
24. 05. 2006
Dát tip
miluju slovní hříčky!!! :o))

Zajímavý postřeh! Píšu si .. . . .

Noe1
08. 01. 2006
Dát tip
:-)

477
02. 01. 2006
Dát tip
tož tak

sidonia
29. 12. 2005
Dát tip
to snad neni mozny ani:))) myslim jako neco takovyho vymyslet:) *t

blekota
29. 12. 2005
Dát tip
Nyní proškolena. Trapně uzarděna. Hodně do-do-do...vesela. Páni to je teda mela:-))) To jjjjjjsem ani nevěděla, že do ovsa je při hře třeba.

Prokletí
29. 12. 2005
Dát tip
Obec Vyhrazená SAJDkárám

papouch
28. 12. 2005
Dát tip
Velevážený pane koleno, .. éé . kolego, já si svůj pařátek budu strkat (vopatrně!!) do hovně .. éé .. do vohně podle svý libosti a pouze tam, kam budu JÁ chčít!! .. éé .. chtít!! Takže mlaskavě .. ééch .. laskavě .. mé uhoření nechte na ... hmm .. řekněme .. na příští úterý? Ono zmíněné slovo (..teď už si nevzpomínám o které šlo, ale to je celkem jedno) se opírá o prazáklad slovanské řeči, .. ano! opírá se přímo o zeď u Hlavního nádraží, je ožralé, kouří a je mu všechno jedno. Ba, ano, je to pramáť našeho hlaholu; kdožs Slovan, rozuměj!! Smysl našho hovoru, jazyka (i jasyka), hrdosti národní, pokroku, sebeuvědomění, moudrosti lidové, pokroku technického - vše, ano, přátelé, VŠE je obsaženo v tom našem milém, líbezném a lahodném českém slově ... které se parchant zhulené válí kdesi u zdi na Wilsoňáku , bez prachů a bez vobčanky a čovek by mu kolikrát dal takovou přes držku, že by z toho mělo psotník!!

To máte z toho, že přemýšlíte pérem, můj milý opeřený vědče....

papouch
28. 12. 2005
Dát tip
ano, perem, občas je nutno to zasviněný povlečení dát do pračky

Na druhou stranu, babička nedala na škrobený dopustit.

papouch
28. 12. 2005
Dát tip
škrobený xichty nemusim!!

No kdo by na tom taky spal, žejo. Dře to, a tak vůbec...

Yeziiinka
28. 12. 2005
Dát tip
:))) Nádhera!!! Protože jsem ale v poradně, taky bych ráda odcházela ještě chytřejší, než jak je to teď a tedy - Vážená sportovní-linguistická poradno, co je pravdy na tom, že když hrajou o "baráž", dostane vítěz barák přestavěný na garáž...? A proč? :(

pozorovatel
27. 12. 2005
Dát tip
Jakožto expert v této sféře, nemohu jinak než souhlasit!

477
27. 12. 2005
Dát tip
a co gól? to je česky?

Hrobař
27. 12. 2005
Dát tip
"žitajd", "pšenicajd", či "ječmajd" cha chá !!!!! tip jak cip

Honza_Princ
27. 12. 2005
Dát tip
:))) já su pro prosajd, zemákesajd nebo velice vypečený chlívsajd kdy gólman "voňavý" míč radějí pustí. (lepší jesle než smrdět) pobavilo jak se říká...a při tom taková blbost :)*****

děvče
27. 12. 2005
Dát tip
.-))) krása, ale oprav si: (tu na návsi, ty vedle pole). Jsem se hodně zasmálo .-))))))))))))))))))) T

papouch
27. 12. 2005
Dát tip
chrůů - děkuji, doplněno! .-)))

Diana
27. 12. 2005
Dát tip
Obracím se na vaši jazykovou sportovní poradnu šťastna, že jsem ji objevila. Nejsouc sportovně založena ani vzdělána, trpím mindráky při každém zaslechnutém slovu sportovního žargonu, kterému nerozumím. Konečně chápu význam i ethymologii slova ovsajd. Díky a tip** Mohla bych využít této příležitosti a přeptat se na jiné mindrákózní slovo a sice "u Efa", případně "u efa" - co je to efo?

papouch
27. 12. 2005
Dát tip
Di.: Efa Karel - český herec, komik, tramp, písničkář a zarytý slávista (vida, zase ten fotbal!) tedy,.. on se psal Effa, ale to nehraje roli, my likvisté na ňáký to pífmeno nehledíme :-)

pozorovatel
27. 12. 2005
Dát tip
UEFA:)))))) to je přece hospoda u Efa...maj dobrý párky

papouch
27. 12. 2005
Dát tip
oprava doplňku! .-)

zana_zana
27. 12. 2005
Dát tip
nene, efo je hospoda..(to ze vznikla za zahadnych okolnosti,je pravda,majitel byl nezvestny nekolik mesicu a pak po navratu sa nechal prejmenovat z eda na efa, zacel praktikovat podivni ritualy, na dome ma mega satelit, a jednou za 4 nedele k nemu sviti silny proud z nebe...jo,ale o tomhle sa nemluvi,protoze kazdyho kto se o tom zmini zacnou navstivovat podivny tvorove, ktery se pravidelne schazej prave u efa, no pry to není sranda) no a jak je znamo aby meli vice clenu,musej byti medialne znami,a tak jednoduse opustili navsi a pole a vydali se na medzinarodni scenu a krom toho,ze si takhle buduji pozice v ramci jednotlivych "efa" modifikaci, pracujou na uplnem ovladnuti lidstva. ale prosim pssst

zana_zana
27. 12. 2005
Dát tip
pozo...si ma predbehl:)

pozorovatel
27. 12. 2005
Dát tip
:))))je vidět, na co oba myslíme:)

zana_zana
27. 12. 2005
Dát tip
svaracka bych si dala:)to je fakt:) ale dneska bude pokojny vecer pri punci:(

papouch
27. 12. 2005
Dát tip
oprava opravy doplňku! :-)

Diana
27. 12. 2005
Dát tip
Kamarádi, pěkně jste mne vyděsili. Sice jste moji otázku zodpověděli vyčerpávajícím způsobem (jsem na kolaps), ale trápí mne obava, jestli jsme se nestali mediálně známými, když se na PÍSMÁKU mír nix týr nix bavíme vy víte o čem, pssst! (A ten zmíněný herec byl asi potomek vy víte koho, proto to jméno,že?)

zana_zana
27. 12. 2005
Dát tip
no jo,doufam nas nenajdou:)

JiKo
27. 12. 2005
Dát tip
K prapodivnostem fodbalu patří též skutečnost, že každý zápas začíná prvním výkopem. Přesto jsem na hřišti nikdy nepozoroval nějakou jámu či alespoň náznak kopáčských prací, lopaty ni krumpáče zkrátka nevidno. MuDr Jik O

JiKo
27. 12. 2005
Dát tip
Naproti tomu třeba rozhodčí je svému termínu strůjcem. Spousta rozhodčích na před zápasem rozhazuje po hřišti mince, zřejmě pro chudé hráče.

krev
27. 12. 2005
Dát tip
:-) a proc nosi rozhodci kopacky, kdyz do mice nekope, hm?

Je mrzuté, že v této jinak velmi poutavé eseji zcela zapadlo překrásné a prastaré "kukajd". V dobách, zmiňovaných Dr. Ouchem v souvislosti s "ovsajdem" bylo totiž běžné to, na co dnes obilninářská veřejnost přichází pomocí složitých vědeckých metod znovu - tedy cyklické střídání jednotlivých plodin na daném poli (přičemž každý čtvrtý rok se vyskytoval tzv. úhor, čili vlastní hřiště). Jelikož políčka se tehdy dotýkala velmi těsně, bývalo vpravdě častým úkazem, že (vezmeme-li v potaz, že oves se nacházel za brankou hostujícího týmu, jak bylo nepsaným zvykem) po jedné z delších stran hřiště rostla kukuřice, kam byli sportuchtiví diváci nuceni se uchýlit. Je už jen perličkou, že diváci, sledující zápasy pořádané za chladnějších podvečerů roku, rozdělávali si v kukuřičných polích ohníčky, a položili tím vlastně základ dnes tak módní konzumaci popcornu při podobných příležitostech.... V úctě doc. Huphnagel

papouch
27. 12. 2005
Dát tip
Velevážený Doc. (Docela jste mne roščílil!) Doc. Hlavní Uzávěr Plynu H. Jehlo!! (Nechápu, proč ve styku s ČESKOU veřejností ostentativně používáte NĚMECKOU versi Vašeho ctěného jména?!) Výraz "kukajd" (a to byste MĚL vědět, při Vašem ctěném vzdělání) je přeci známým slangovým a okřídleným výrazem gynekologů! Je to něco jako "podívej se nejdřív, zdali nemá pohlavní nemoc". Nehledě na to, že Vámi zmiňovaná kukuřice byla zavlečena jako nekulturní (ostatně jako téměř vše, co pochází z USA) plodina do místních krajů mnohem a mnohem později, než byl z místních krajů fotbal (původ toho výrazu vysvětlím v příští kapitole) vyvlečen barbarskými národy z naší kuturní země. Rovněž jest mi záhodno odporovati Vašemu jistojistému tvrzení o prapůvodu oněch chřupavých bezchutností, kteréž diváci pochybných spektákulí požívati hodlávají. Neníť pravdou, že na hříštích českých neřesť tato prapůvod má! Spíše hledejmež jádro zlořesti v osobě jistého trubadůra, či kejklíře snad, jenž jménem Korn honosí se a v Rusku mezi pravoslavnými kněžími pobývalť a od nich zvyk jak hovádko boží co po ruce jest požírat a plevy plut vně pochytil a v naši zemi uvedl!! Ale pazouru do vohně za to nedám, to teda nééé !!

No bodejť byste dával, velectěný oponente. By vám uhořela... Gynekologické využití zmíněného slova pochází PRÁVĚ ze zmíněných polí, neboť - a to si přiznejme - ne všichni návštěvníci se věnovali výhradně sledování pobíhajících spoluvazalů.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru