Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Knihovna

Výběr: Rabb
27. 12. 2005
10
0
5326
Autor
Kandelabr

Rád utíkal do knih, realita se krčila někde v koutku, najednou nedůležitá, nepotřebná a nechtěná, zmenšovala se s každým přečteným slovem, obrácenou stránkou, v mysli vytvořeným obrazem, utíkal, schovával se, skrýval v blaženém nebytí své vlastní hlavy a mysli autora, vpité do stránek.

Bylo jen na něm, aby obsah extrahoval a vkládal jej do své iluzorní reality, čím dál častěji si dopřával ten luxus knihu přetvořit, tak aby se bez výhrad líbila jemu. Někdy tak vznikaly úplně jiné knihy, jindy zůstávaly napohled stejné, stejný přebal, autor, název a lišily se jen v několika větách, jindy se jedna kniha setkala s druhou, příběhy se propletly, smísily, postavy putovaly, proplouvaly díly, řekami imaginace, vrstvily se, probíhala setkání nevyhnutelná a osudová nebo i absurdní a poťouchlá, jen tak pro pobavení, když nálada byla hravá. Rychlostí myšlenky se měnilo prostředí, rekvizity, postavy, city, pocity. Mrtví ožívali a nesmrtelní tleli, stačilo pomyslet.

Nové knihy s láskou ukládal do knihovny ve své hlavě.

Často procházel mezi nekonečnými regály, klouzal pohledem po svazcích, usmíval se.

Když zestárnul, začal se v knihovně šířit požár, pomalý a dusivý, požíral tiše jednotlivé svazky, ničil jednotlivé stránky, nenápadně pronikal do zavřených knih a vymazával písmeno po písmenu, regály se vyprazdňovaly a realita se nafukovala, bubřela, dmula se za hukotu plamenů a praskotu puchýřů na přebalech, pohlcovala knihovnu a nebylo možné ji přehlížet.

Vítězila.

A knihovna, tak jako všechno, dříve či později, byla jen hromada prachu, která se krčila někde v koutku.
Rabb
06. 01. 2006
Dát tip
A ještě něco - TV..

Rabb
05. 01. 2006
Dát tip
(...realita se krčila někde v koutku... ...a knihovna, tak jako všechno, dříve či později, byla jen hromada prachu, která se krčila někde v koutku...) Hezké...

Jinny
30. 12. 2005
Dát tip
Ó mocný... *

alina
30. 12. 2005
Dát tip
mmmm.... pěkný! pěkninký!

alina
30. 12. 2005
Dát tip
nebylo by osobní věnování pro jednu Tvou oblíbenou knihovnici? :o))

pekylau
28. 12. 2005
Dát tip
Nutíš mě k zamyšlení. Zamykám knihovnu a jdu žít. Dík. T.

Lakrov
28. 12. 2005
Dát tip
Nevěřím. Ale věřit, že takhle dopadnu, zachovám se jako Pekylau. Nebo je to napsáno pro někoho určitého? (Jako že za trest :-( ) Naštěstí nikoho, kdo by ho zasloužil, neznám.

Kandelabr
28. 12. 2005
Dát tip
Lakrov: co nevěříš? nechápu. proč by to měl být trest?

Lakrov
28. 12. 2005
Dát tip
Chápej :-)) Ani předchozí kritika nebyla myšlena zle. Asi z ní jen (ve snaze zestručnéní) unikla srozumitelnost. Vysvětlím tedy: Nevěřím, že někdo, kdo postupně nahradil skutečnost vlastním světem (který vytvářel na základech vyčtených cizích světů) byl ve stáří stižen 'požárem v knihovně'. Přesněji řečeno: možné to samozřejmě je, ale nechci tomu věřit (vzdyť co by mi pak zbylo?) a nepřeji to ani svému největšímu nepříteli. Toho se týkala ta zmínka o trestu.

Barman
28. 12. 2005
Dát tip
Kde (co) to je, blažené nebytí své vlastní hlavy?

Sandman z knihovny... : Rád tě zase vidím, chlape:)

StvN
27. 12. 2005
Dát tip
Přesně jako moje knihovna. Ale já si ji vylepšim, až budou peníze:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru