Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sváteční oblouková

28. 12. 2005
12
11
3611
Autor
Ostrich

Radši bych místo pár slov napsal esej. Jenže ten bych nedokončil a i kdyby, nikdo by ho doopravdy nečetl. Přímé cesty obvykle vedou jinam, než by samy chtěly.

Už vlastně nejsou
opravdové svátky
V průměru možná
nikdy nebyly

Jen v dětských myslích
vzplanou křižovatky
dělící rok
jak život omyly

Když mysl stoupá
ve svém půloblouku
svět se jí ploští
vzhlížet není kam

O rok jsem dál
nahoru či dolů
kdopak ví kam se
za rok podívám?


11 názorů

lawenderr
29. 12. 2019
Dát tip

myslíš, že demonstrace je vlastně taková náhrada procesí ... ? :) No trošku, asi. Pohyb na vzduchu je zdravý, a když hulákáš hesla, rozšiřují se ti plíce :D Ona ta adorace vykupitele má něco do sebe ... jen je čím dál tím těžší uvěřit :)


Ostrich
27. 12. 2019
Dát tip

No třeba chodil Ryba na procesí a předzpěvoval? 

Nejsem věřící, ale zdá se mi, že jakási metanarace, společně sdílená "svatost" nám vysloveně chybí. Osobní svátost je láska, pokud ji člověk žije, všeliká výročí s ní spojená jsou opravdová, ale všeobecně, co nám může být svaté? Rád bych napsal cosi jako "poznání, vedoucí ke zlepšení lidského údělu," ale vím, že to tak není, nové léky se třeba většinou nehledají tak jako kdysi, ale je to především byznys, a to i ve vědě... 


lawenderr
27. 12. 2019
Dát tip

:))) neumím si představit Rybu na Letné ... ale víra je mrška klouzavá, třeba by stál s tím největším transparentem v první řadě :)) - a doufám, že ne


Ostrich
27. 12. 2019
Dát tip

No jo, opravdové... já to myslel tak, že kdysi snad lidé jako třeba J.J.Ryba fakt cítili radost z toho, že kdysi dávno přišel vykupitel - a ta radost byla sdílena, bylo to...možná jako na demonstracích v roce 89 nebo teď na Letné?


lawenderr
25. 12. 2019
Dát tip Gora

kdopakví, co je dnes opravdové :) a zítra ...


voice
27. 09. 2010
Dát tip
křižovatky dělící rok jak život omyly....líbí*

Manuamanua
27. 06. 2010
Dát tip
Hezkozvědavoteskná.

Ostrich
20. 03. 2010
Dát tip
To máš pravdu, nakonec je to vždycky za obzor:-) Den, rok, čtvrtživot, půlživot, celý. Je pěkné čím dál víc nalézat možný smysl. A je nejspíš moc dobře, že čím víc člověk rozumí, tím méně toho reálně může:-) Asi jako ty ochomety, čím víc září, tím víc končí:-)

Krakatice
20. 03. 2010
Dát tip
...možná za obzor kde bude líp až chytím kometu oblohu zametu. líbí..T

Merxanta
21. 01. 2010
Dát tip
...a kdoví, kam za pět :o)

Induan
06. 02. 2006
Dát tip
jj, je to tak, už prolog mě oslovil. Přímý cesty málokdy vedou k cíly neboli jak říká Murphy: Každý problém má jednoduché nesprávné řešení. A to s těma rokama no to je bez komentáře. t.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru