Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Blues o ztracených hodinkách

30. 12. 2005
4
0
2253
Autor
Ezechiel

:o) co se vám může stát, když ztratíte hodinky

Ztratil jsem hodinky a přehled o čase

Co na tom záleží, však byly levný

Jenže teď nevím až půjdu ke kase

Kdy bude pozdě a kdy bude včas

Vím není to tak hrozný, našel jsem práci

Jenomže tuším, že iluze ztrácím

 

Ztracený digošky za dve to padesát

Šly trochu dopředu, a já podle nich

Já sundal je z ruky, když jsem chtěl hrát

A po sedmým panáku já ztratil i hlas

Tak němej a vláčnej balím si věci

Ztratil jsem cestu domů i svý chytrý kecy

 

Teď už je mi fajn, mají tu teplo

Okna sou zatřený bílou barvou

Není o očistec a ani peklo

Sestřičko repete ještě tu růžovou

Našel jsem odvahu upřímně říct

Že našel jsem v Jihlavě na kopci….

… posvátnej klid.


Ezechiel
06. 01. 2006
Dát tip
Ha, to že se Jihlava objevila v písni, neznamená, že s ní mám mnoho společného. Jinak jezdím hrát různě po republice, včetně Prahy a samozřejmě Brna, kde taky přebývám a pracuju. Rád ti věnuju lístek :-)

blood
05. 01. 2006
Dát tip
Já se ztožňuji s Levim v tom, že písňovej text potřebuje rytmus. Obávám se, že to čemu ty říkáš blues, bude asi nějakej melodram, pokud tam rveš "nevyrovnanej počet slabik":-) Blues je podle mne zkrátka "dvanáctka" nebo "čtyřiadvacítka" a šmytec. Feeling s frázováním nemá nic společných - je to pocit výraz a takovýhle věci. Jestli jsi četl můj text, psal jsem to jen kvůli představě o frázování a jestli sis povšiml, je tam odkaz na tvůj "originální text" a ty se klepeš o autorská práva?? Hohoho, já bych ani jeden ani druhej text do bluesový muziky nepoužil, to mi jsou milejší americký originály. Bluesových českých textů bude asi hodně málo, pár jich možná má Mišík nebo Šlupka Svěrák. Osobně já se radši budu držet kytarových sól, ta mohou mít feeling bez ohledu na "kvalitu" textů. Tak ať ti to šlape:-)))

Ezechiel
05. 01. 2006
Dát tip
hm ... možná ti tam ještě chybí ono proklínané šestnáctkové blues, když už se teda chceme zaplétat do hudební teorie. Ale víš co? Nejjednodušší bude když prostě opravdu přijdeš na koncert a basta, nemá cenu tě přesvědčovat, kdyžs to ani neslyšel. Stejně jako já nehodlám někoho přesvědčovat, že je něco dobrý. Řekni odlud jsi a já ti řeknu jestli tam teď někdy v budoucnu budu hrát a basta :o) (poznámka o autorství byla myšlena z legrace) ...

blood
05. 01. 2006
Dát tip
Já svou variantu neoznačil za blues, ale aspoň jsem na tom demonstroval, že u písničky jsou slova na stejný počet dob a že je taky dobrý, když se to rýmuje. Toť vše. Pokud je tady vyskytla polemika o blues, je to namístě, máš to v názvu. Do Jihlavy to mám daleko a času na koncerty mám dost málo, takže si vybírám. A to je asi tak vše. Howgh.

a já to slyšela!!! :o) je to fajné.... povedlo... :o) *

Levi
04. 01. 2006
Dát tip
Pokud jsi schopen to dobře nafrázovat, upřímná omluva.

Ezechiel
02. 01. 2006
Dát tip
Přátelé, těší mě, že ste se toho taky chytli, ale kdosi tu použil "bluesovej feel". Myslím, ale že ten dotyčný si sám protiřečí, protože právě ten bluesovej fell dovoluje nevyrovnanost počtu slabik. Mimochodem tenhle text vznikl zároveň s muzikou a fakt, že se to zpívat do to jen potvrzuje. X krát jse si to hrál a myslím, že mám po šesti letech vystupování natolik objektivní pohled, abych byl schopný říct, že to je nehratelné :o) Jinak pozor na autorská práva ;-)))) Rád vás pozvu na nějaký můj koncertík, kde speciálně pro vás tento kousek zahraju ;o)

blood
31. 12. 2005
Dát tip
Nešlapejte kolem kaše, sólo to nevytrhne:-))) Písňový texty nejsou jednoduchý, musí se to nejen rýmovat, ale mít i rytmus (odpovídající počet slabik) a zpěvné koncovky. Obsahově i stylisticky to má svý mouchy. Co říkáte nápadu, že by to všichni s "názorem" vč. autora zkusili volně překopat a pak si uděláme malou soutěž o nejlepší použitelnej text? Ve druhé fázi bychom mohli zasoutěžit o nejlepší melodii k tomu (předpokládám, že co Čech, to muzikant), takže liga v MP3???

blood
31. 12. 2005
Dát tip
Tak jsem to zkusil přeonačit, ale protože by se to dalo zpívat spíš jako country, tak to zkuste najít pod příznačným názvem Písen o ztraceném čase:-)

blood
31. 12. 2005
Dát tip
Jinak: "Píseň o ztrátě času", to bude příznačný.

Levi
30. 12. 2005
Dát tip
Něco bluesovýho v tom je... t*

jaza
30. 12. 2005
Dát tip
Zkoušel jsem to hrát blousově , nevím možná to tam natlačíš já ...teda

Levi
30. 12. 2005
Dát tip
Myslím bluesovej feeling, ne, že by se to dalo hrát... to si nedovedu dost dobře představit...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru