Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letopisy Narnie vol. 1

03. 01. 2006
8
0
2721
Autor
Jinny

Nejslavnější tvář filmu, herecký veterán Jim Broadbent, stráví na plátně cca 3 minuty.

Ve spojitosti s Letopisy Narnie prakticky každá recenze skloňuje jméno známého a kolegy  C.S. Lewise, duchovního otce této říše. Oním přítelem nebyl nikdo menší než J.R.R. Tolkien, dnes už obchodní značka zajišťující komerční úspěch. Jaké osobní vztahy mezi sebou měli tihle dva ctihodní profesoři z Oxfordu, to už se dnes nedozvíme. Zpočátku byli nepochybně přáteli, ale jejich vztahy časem ochladly. Největší zásluhu na tom měla právě jejich tvorba. Lewis nemohl strávit Tolkienovu zálibu v lyrice, Tolkiena dráždilo, že Lewis svých sedm knih o Narnii vydal za pouhých sedm let, tedy za pouhou polovinu času, kdy on sám pracoval na své prstenové trilogii. Navíc Tolkien Lewise obviňoval, že se nechal víc než inspirovat částmi Pána Prstenů, které mu ve čtyřicátých letech předčítal – a drze ho předběhl s publikací Lev, čarodějnice a skříň.

Čtenářská přízeň se během let přiklonila spíše k Tolkienovi. Spisy o Narnii patří sice na Západě taktéž k "rodinnému stříbru", ale nemají zdaleka tolik oddaných fanoušků. Lewis si totiž nestihl při rychlosti svého psaní vyhrát i s těmi nejmenšími detaily, které ze Středozemě dělají životaschopný a uvěřitelný svět, pro což jedni Tolkiena zbožňují a druhé svým záběrem odrazuje. Nepřekvapivě se i na plátno dostalo dílo obou profesorů téměř ve stejnou dobu. Po úspěchu Pána Prstenů se studia přestala kalkulovat s tím, že fantasy filmy jsou technicky náročné a tudíž drahé. Režisérovi Andrew Adamsonovi sice dával Shrek asi tolik kvalifikace natočit velkofilm jako Bohdana Slámu předurčují Divoké včely k akční komedii, ovšem i Peter Jackson býval mistr kravých hororů o krysoopicích. Letos tedy na stříbrné plátno zavítala i okouzlující Narnie. A i když stejně jako předloha pokulhává za Tolkienovým světem, nedopadla zdaleka špatně.

Na začátku filmu zavítáme do II. světovou válkou sužovaného Londýna, kde se nám představí čtyři sourozenci Pevensiovými. Lucinka je roztomilá žabka, Edmund outsider s komplexem mladšího bratra, Zuzana o všem moc přemýšlí a Petr se snaží nahradit otce, který odešel bojovat do války. Kvůli bombardování města je jejich matka pošle k příbuznému na venkov. Na jeho sídle najde Lucinka skříň, která vede do světa, který leží pod věčným sněhem a vládne mu Bílá čarodějnice.

V Narnii se nakonec ocitnou i její sourozenci a postupně odhalují její tajemství. Nejsou tady náhodou, jsou předurčeni, aby bojovali a zachránili pohádkovou zemi. Znamenají naději na jaro a lepší zítřek. Ale naši zranitelní hrdinové jsou přece stále ještě - a to především - děti.

V Narnii nemají Vánoce, Ježíška a balicí papír ovšem ano.

Příběh prvního dílu Letopisů Narnie není nijak složitý. A nebylo by  fér  to označit za nedostatek. Lev, čarodějnice a skříň je pohádka, a tak by k ní měl divák přistupovat. Nenajdete tu temné a opravdu depresivní okamžiky, kameraman nepoužíval tmavé filtry, takže barvy jsou převážně jasné a pastelové. Pro někoho to v době dark fantasy znamená krok zpět, jiným to bude připadat jako příjemně staromilský styl vyprávění. Ostatně i dětští představitelé jsou vybráni tak, aby vypadali jako děti ze čtyřicátých let. Nejsou tak roztomilí jako Dakota Fanning nebo Maculay Culkin zamlada, hrát ovšem umí. V jejich podání jsou sourozenecké hádky a popichování uvěřitelné a občas dokonce vtipné. Překvapivě nejvýraznější z nich je mladičká představitelka Lucinky, která s přehledem zahrála dobře vychovanou malou slečnu znající zásady společenské konverzace a úskalí způsobného pití odpoledního čaje. Její setkání s faunem Tumnusem (skvělý James McAvoy, kterého si možná budete pamatovat z televizní minisérie Děti Duny) patří k nejlepším částem filmu.

Zápletka Lva, čarodějnice a skříně snad bude dospělím připadat příliš jednoduchá a motivy infantilní. Jenže právě tak to bylo myšleno. Děti nemusíme zatěžovat traumaty a volbami, kterým zatím nerozumí. Starší ročníky mohou ocenit, že Lewis do příběhu obtiskl křesťanské motivy (lev Aslan je srozumitelnou alegorií na Ježíše) kombinované s řeckou mytologií, klade důraz na rodinu a oslovuje to lepší v lidech. Dnešním dětem bude stačit, že je na chvíli vezme do jiného světa, kde se každé z nich může stát hrdinou a velet armádě bojující se zlem.

Ateistickým našincům s citem pro odstíny šedi možná bude vadit klasické dělení na dobro a zlo. Stejně tak to, že Narnie je zabydlená snad jen jednorožci, kentaury, fauny a spoustou mluvících zvířat (mimochodem povedených po vizuální i hlasové stránce). Vždyť jsme země spravedlivých čertů a sympatických vodníků a byli jsme odkojeni na pohádkových parodiích Macourka a Vorlíčka.

Bílá čarodějnice je znalá módních trendů letošní zimy.

Nepochybuji, že pro Čechy jsou přijatelnější hobiti a elfové bojující v konečné bitvě o osud světa a sympatičtější je jim schizofrenik Glum než párek rozhádaných bobrů. Pramálo ovšem záleží na tržbách z jedné malé země ze středu Evropy. Adamson totiž natáčel pro anglosaské děti a přes toto omezení vyhrál. Neměl sice lehkou ruku jako Wolfgang Petersen v dobách Nekonečného příběhu, přes laťku nasazenou Harry Potterem se ovšem přenesl celkem hladce. Scény jako jacksonovský nájezd na mapu, která se promění v otevřenou krajinu za doprovodu krásné hudby Harryho Gregson-Williamse mají tendenci vzít nejen dětem dech. Pokud bude mít Adamson dobrou vůli, jednou se z něj může stát velký režisér, ne jen velkolepý. Možná nám to ukáže už v pokračování Narnie s podtitulem Princ Kaspian, které nedávno dostalo od studia zelenou. Což je přes desítky řečených výhrad dobrá zpráva pro příští Vánoce.


Marise
23. 03. 2006
Dát tip
Já jsem Narnii hrozně milovala jako malá, takže jsem měla radost, že to chce někdo zfilmovat...Ale ...Nevím, nemůžu soudit, film jsem neviděla, ale vadí mi jak všichni říkají-Pán prstenů je lepší- ale tohle je přece něco ůplně jiného! Především pohádka a ne fantasy, můj dětskej svět :-) u kterýho je těžký uvěřit, že mi ho všichni berou a navíc pomlouvají když to třeba ani nečetli... letopisy jsou krásný, dokonce i jako seriál (dávali ho kdysi ráno v neděli)se mi líbily... A určitě se v nich může zhlídlout nejedno dítě, kterýmu chybí měkčí a citlivější svět... ale není to pro dospělý! ty to ani pochopit nemůžou S pozdravem navždy malá Marise

Induan
05. 02. 2006
Dát tip
Zkusím to zkouknout, třeba to nebude tak špatný, jak jsem původně myslel. Ale Pán prstenů mě moc nechyt. Jinak recenze dobrá, takže t.

Kytiii
22. 01. 2006
Dát tip
Mě se ta recenze líbila... Můžu sice s Armandem souhlasit, ale osobně mě tam nic nerušilo... Docela bych Narnii i shlídla... Tak dík a tip

Armand
13. 01. 2006
Dát tip
:) Ano jsi "anglická".. jako Lucy (včera jsem Narnii viděl osobně). A to je okouzlující. Někdy ovšem je také vhodné nebýt anglickým .-)) Mimochodem, je to krásná pohádka... a ano více pro děti - hlavně proto, že děti hrají hlavní role. Herecky mě neoslovila ona starší sestra - opakem byla přirozenost Lucy. Paralel s Pánem Prstenů je tam až až.. ale na druhou stranu, jsou to okamžiky společné všem pohádkovým a mytologickým příběhům světa (dary hrdinům např.)... hmmm.. takže to ať si rozhodne každý sám .-) Jinak jsi dobře vystihla dvě základní velmi silné stránky/momenty filmu a naprosto s tebou souhlasím (a u filmu jsem si vzpomněl na tvou recenzi) - setkání Lucy a Tumnuse je opravdová lahůdka, protože působí nesmírně opravdově. Druhým je Aslan jako alegorie Krista. Měj se krásně .-)

Jinny
09. 01. 2006
Dát tip
Armand: Vím, co myslíš. Ono to ale není tím, že si nejsem jistá svým názorem, ale tím, že jsem asi prostě tak nějak moc hodná a politická. V tom jsem jako Angličani ;) Já prostě otevřeně neříkám: "Bílá čarodějnice otročí lid Narnie, jmenovitě jednoho fauna a párek bobrů."

Armand
08. 01. 2006
Dát tip
Pěkně si to napsala... jsi pořád lepší - od těch dob co tě tu a tam čtu :) Dovolím si ale poznámku: občas budíš v recenzi dojem, že se omlouváš za to, že se ti ten film, pohádka.. líbila. Budí to dojem nejistoty - a vnímavý čtenář se ptá: "Tak je ten film super nebo není?" Pokud je, jak to tak vypadá, proč často zmiňuješ, že tohle či tamto se někomu nemusí líbit? Recenze, dle mého, je o tom napsat svůj názor, a to co možná nejobjektivněji - a hlavně opravdově. Zdá se to být protimluv, ale není. Pro mě je přijatelné, když napíšeš: "Ve filmu je vše až příliš jasně rozděleno na zlo a dobro." než když si přečtu: "Někomu může vadit jasné rozlišení dobra a zla." Čtu tvou recenzi... ne recenzi někoho, komu by se to mohlo zdát jinak .-))) Celá má reakce má jediné poselství: věř si a stůj si za tím co vnímáš a vidíš. A uvidíš, že to (a tebe spolu s tím) budou ostatní respektovat. .-) *

salome_sisi
05. 01. 2006
Dát tip
To je to, srovnánáná Pána Prstenů s Narnií, mohu Ti s čistým srdcem říct, četla jsem Narnii tak před 7 lety, do dnes ji považuji za nejkrásnější pohádku! plnou myšlenek, něco jako Malý Princ- pro děti to je pohádka, my dospělí si odneseme spoustu rad do života, ba dokonce, Narnie se mi líbí ještě víc, než Malý Princ, Pána Prstenů ani nemusím...S autorem bych se v pár věcech neshodla, ale to je jeho pohled, nebudu mu jej vymlouvat...hezký den

salome_sisi
05. 01. 2006
Dát tip
přesto dávám tip

StvN
05. 01. 2006
Dát tip
Narnie se četla dětem před spaním na našem táboře. A chápu, že se ti Narnie líbí víc než Malý princ, protože Malý princ není pohádka.

StvN
04. 01. 2006
Dát tip
Takže nás čeká sedmilogie Narnie?:) Nemůžu si pomoct, ale už mě začínaj nudit filmy, kde hlavní roli hrají speciální efekty (Narnie má prý několik prvenství jako nej - nevimco masku kentaura a tak dále, prostě blbosti). Před pár dny jsem koukal na pořad o Vorlíčkovi a neni pravda, že by Pán prstenů nešel natočit bez digitálních technologií. Je to o efektech, ne o příběhu a to je smutný a hlavně nudný nudný nudný. Matrix a konec. Recenze dobrá. I když zpočátku není zřejmé, jestli recenzuješ knihu nebo film. A možná bych tolik nerozebíral, co se asi líbí v čechách, to nepatří do kompetence recenzenta, ty bys měla říct, jakej film je a rozhodnutí nechat na nás.

Eidam
03. 01. 2006
Dát tip
je to pohádka.... no.... :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru