Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Faust na trase B

03. 01. 2006
15
0
4662
Autor
lobos

Faust na trase B

 

Stojím ve vagónu podzemní dráhy a vím, co se stane. Příští stanici přistoupí ďábel.

 

Když říkám ďábel, nemyslím tím žádného troubu z vesnické pohádky, ale skutečnou bestii, ztělesněné zlo. Stoupne si přímo proti mně, budeme si zblízka civět do ksichtů. Ucítím smrad z jeho mordy.

 

A taky vím, co udělá.

 

 

- - -

 

 

Všechno začalo na střední škole, s první hodinou deskriptivy. Před tím jsem v ničem nevynikal, ale tehdy se ukázalo, že mám abnormální prostorovou představivost. Úlohy, s nimiž se premianti školy pachtili, jsem řešil s nevídanou lehkostí, nenacházel jsem v nich problém.

 

Máš dar od Boha, říkali mi. Abstrakce je nejvyšší formou inteligenčních schopností! Jdi na matfyz!

 

Proč ne. Začal jsem vážně studovat matematiku a chystal se na univerzitu.

 

Na přijímačkách jsem se posadil vedle obrýleného hošíka s velkou hlavou a slabým tělíčkem. Vyprávěl ostatním vtipy: Funkce jde po Karlově mostě, proti ní se objeví derivace. Stůj nebo Tě zderivuju! Mně to nevadí, jsem é na ikstou! Tak to tě zderivuju podle é!

 

Sebral jsem se a šel pryč.

 

Našel jsem si místo v jedné projekční kanceláři, ale matematikou jsem se zabývat nepřestal, zůstala pro mě posedlostí na všechny časy.

 

Chodil jsem do Klementina a půjčoval si odbornou literaturu, za několik let jsem vstřebal penzum vědomostí postačujících k nejvyšším akademickým titulům. Postupně jsem se propracoval až k hranicím současného poznání.

 

Mým oborem se stala prvočísla. Pokud to bylo trochu možné, opouštěl jsem duchem praktický svět a hledal prvočíselné dvojice - takovou dvojicí jsou například čísla sedmnáct a devatenáct, odděluje je pouze jedno číslo.

 

Já jsem ale prvočíselné dvojice hledal tam, kde by jejich existenci laik těžko předpokládal. Mé království leželo na číselné ose hodně daleko od nuly, tam jsem se vznášel jak boží slovo nad vodami. Jaké to tam je? Mrazivé. Míval jsem mezi těmi nesmírně vysokými čísly pocit, že dosáhnu na samou podstatu bytí!

 

Jednou jsem připadl na otázku, která přede mnou ještě nikoho jiného nenapadla. Čeho se týkala? Nějaké odborné záležitosti, to už je jedno. Podstatné bylo, že jsem byl první, kdo si ji kdy položil! První v dějinách, první na světě.

 

Dřív jsem si říkával: jak se pozná, že člověk dospěl na samou hranici lidského poznání? A co při tom cítí? Konečně jsem si mohl odpovědět.

 

Cítil jsem nevýslovnou rozkoš, ejakuloval jsem.

 

 

- - -

 

Od té doby se to opakovalo nesčetněkrát.

 

Výjimečná potence v oblasti intelektuální vyvolala zvýšení potence v oblasti sexuální. A fungovalo to i opačně! Sexuální aktivita mě stimulovala k aktivitě inteligenční!

 

Něco podnětného mě napadlo - a stříkal jsem. Zvažoval jsem několik možných řešení jedné složité rovnice a semeno se ze mě dralo ven nosem i ušima, musel jsem masturbovat dvacetkrát třicetkrát denně! A s každým orgasmem přicházely hypotézy, definice, věty a důkazy.

 

A protože se matematika dávno stala nezbytností mého života, stal se můj život nekončící řadou orgasmů. Poznával jsem opravdovou slast, slast z poznávání pravdy.

 

Z počátku to bylo příjemné.

 

Začal jsem jezdit po nightclubech. Revoluční koncepci rozložení prvočíselných dvojic jsem nastínil v jednom bordelu na kraji Prahy, střídaly se na mně tři konkubíny, několik hodin nepřetržitě sály semeno.

 

Na nevěstince mi ale brzy přestaly stačit peníze. A přitom bylo potřeba vystavět nový pojmový aparát, bez něj se žádná převratná teorie neobejde.

 

Seznámil jsem se na inzerát s několika nymfomankami. Bohužel, ani jedna z těch žen nevydržela mnoho hodin mé extrémní mozkové činnosti.

 

Stal se ze mě velký masturbant.

 

Masturboval jsem v dopravních prostředcích, onanoval jsem v práci u rýsovacího prkna. Býval jsem častokrát přistižen s pyjem v dlani, brzy jsem se stal populární postavou pražských parků. Vymysleli mi přezdívku, která se rychle vžila: Ornitolog.

 

Udání, zatýkání a výslechy se staly mým denním chlebem. Opakovaná vyšetření u sexuologa k ničemu nevedla. Nabídli mi kastraci. Řekl jsem možná - potřebuji si ještě něco promyslet. Cogito, ergo masturbatio.

 

Nejedl jsem a nespal jsem, mou mysl stravovala prvočísla a mé tělo orgastický třes. Nedalo se přestat ani s jedním. Středověká teologie hovořila o chlípnosti vědění a měla svatou pravdu. Byl jsem jako seschlý strom s jediným vytrčeným pahýlem.

 

Co to všechno mělo znamenat? Byl to nějaký nepopsaný biologický mechanismus? Nebo to nějak souviselo s epilepsií a s priapismem?

 

Tušil jsem, že nejsem první, kdo něco takového zažívá. Musel to znát Mozart i Einstein, tím jsem si byl jistý. Nikde se ale neříkalo, jak ti se s tím vypořádali.

 

Byl jsem již blízko velkému objevu, ale zesláblé tělo mi přestávalo sloužit.

 

Všechny mé teorie směřovaly k jednomu zákonu, k něčemu, co se stane axiomem zcela jiné, nové matematiky, k jedné krátké větě podepřené velkolepou důkazní konstrukcí, či chcete-li, mnoha litry ejakulátu.

 

Formulace této věty byla na spadnutí, ale cítil jsem, že dlouhou intenzivní masturbaci již nevydržím fyzicky, tak jsem byl zchřadlý.

 

Začal jsem hledat pomocníka - a kde jinde jsem ho měl hledat než tam, kde je podstata bytí nadosah a kde člověka mrazí z blízkosti stvořitele. A nejen stvořitele.

 

 

- - -

 

Podzemní dráha je celkem infernální záležitost. Stojím ve vagónu, dávám se do přemýšlení a vím, co se stane.

 

Za chvíli vyslovím největší a nejkrásnější matematickou teorii. V bezedném moři všech čísel jsou prvočísla rozházena s božskou lehkostí a přesto v ďábelském rytmu. Je-li v tom nějaký systém, to zatím nikdo nevěděl. Já budu první, ode mě k Pythagorovi se poklene ten nejsmělejší oblouk dějin lidského myšlení.

 

A stane se ještě něco. Příští stanici přistoupí ďábel.

 

A když říkám ďábel, nemyslím tím žádného troubu z vesnické pohádky, ale skutečnou bestii, ztělesněné zlo. Stoupne si přímo proti mně, budeme si zblízka civět do ksichtů. Vím, že ucítím mrazivý smrad z jeho mordy.

 

A taky vím, co udělá.

 

Rozepne mi poklopec a začne mi honit péro.

 

 

lobos, 3.1.2006

 

 

 

 

 

 

 


Mezon
15. 02. 2006
Dát tip
Vynikající ... moc jsem se pobavil ... *****

Marnotrat
19. 01. 2006
Dát tip
správně, hoši, správně :-))) ...ani jsem nečekala nic jiného. Až budu přístě potřebovat nějaký sčot, vím, kam předložit. :-)

lobos
12. 01. 2006
Dát tip
To jsem netušil, ale je to docela možný - šifrování atd., tam mají prvočísla využití. Vědět to, povídka by se vyvíjela jinak. Jinak je hledání velmi vyvsokých prvočísel věcí prestiže, vypisují se soutěže, ceny, atd. O matematice něco málo vim, kdysi jsem studoval mat. statistiku. Soustava dvou rovnic ze slovní úlohy by snad nebyl býval problém, jolbah mě předběhl. Námitka proti derivaci podle é je pochopitelně oprávněná, nicméně, ten vtip je odposlouchanej z reálného rozhovoru, tak jsem to tak nechal. Pokud jde o inspiraci: v jedné memoárové knize se Max Brod zmiňuje o pražskoněmeckožidovském filosofovi a básníkovi Ehrenfelsovi - Brod tvrdí, že právě on dospěl v problematice prvočísel k velkému objevu, bohužel ale promarnil život přemlouváním nějaké mladé herečky... Dky za všechny reakce, potěšily.

MeTB
11. 01. 2006
Dát tip
x = 5, y = 7. :-)

reka
11. 01. 2006
Dát tip
tohle bylo vyborny. vis, ze kdyz objevis hodne dlouhy prvocislo, tak ho muzes prodat americky armade? tvuj hrdina by z toho moh mit fajn zivnost.

zirael
10. 01. 2006
Dát tip
nejvtipnější netová věc, co jsem četla za ROKY. t

Marnotrat
06. 01. 2006
Dát tip
letí dvě husí hejna a frontmeni hovoří: "když mi dáš husu, budeme mít stejně" říká první, "když dáš husu ty mně, budu mít jednou tolik" odpoví druhý. troufáš si na počet hus v hejnu před transakcí? bez urážky :-) ...dílko pobavilo.*

jolbah
06. 01. 2006
Dát tip
x+1 = y-1 y+1 = 2(x-1)

maartin
04. 01. 2006
Dát tip
dobrý... začátek dobře odsejpá, stručně a jasnš, od půlky mi to připadá zbytečně roztažené, ale jinak jo, dobrý ***

Lakrov
04. 01. 2006
Dát tip
Asi je to i moje úchylka (ta hra s čísly). A hlavně ta čísla, co občas obklopují násobky ďábelské šetky. Snad proto se mi text líbí! Druhá polovina se poněkud vzdaluje od matematiky a přibližuje skutečnému životu. Jen téhle větě nevěřím: 'Jednou jsem připadl na otázku, která přede mnou ještě nikoho jiného nenapadla.'

StvN
04. 01. 2006
Dát tip
Je náhodou krásný, jak to napsal. Proč by nemohl připadnout na takovou otázku? Důležité je, že ji v díle nezmínil. Navíc jde o Fausta a meze poznání.

Lakrov
04. 01. 2006
Dát tip
Napsaná ta věta vypadá krásně. Jen pravda to asi nebude :-). I lež může být krásná. Častěji než pravda. Lež mívá záměr, smysl. A pravda může být nesmyslná. > Proč by nemohl připadnout na takovou otázku? Jak by si mohl ověřit, že ta otázka nikoho jiného nenapadla? Možná připadl, ale jistý si tím být nikdy nemůže. Nikdo.

Lakrov
04. 01. 2006
Dát tip
.

StvN
04. 01. 2006
Dát tip
V té povídce to pravda je a jistý si tím klidně být mohl. Vždyť jsem říkal, že jde o parafrázi Fausta, je to dokonce v názvu a Faust znamená vševědění, takže ta bytost ví nejvíc ze všech lidí, čili si může být jistá, že ji napadla otázka, která ještě nikdy nikoho. Ale důležitější v tomto případě mi přijde důvěřovat autorovi. Je vidět, že ty na dílo koukáš jako na další písm. povídku, jako na rohlík nebo jinej konzum, ale takhle se literatura nečte.

Lakrov
04. 01. 2006
Dát tip
Jo tak! ...ta bytost ví nejvíc ze všech lidí, čili si může být jistá... To's moh' napsat rovnou a nemusel's zdržovat hloupou otázkou (která navíc napadne kdo-koho) Prosím, nauč mě číst, Fauste! Eso máš taky? V čem všem mám ještě autorovi důvěřovat? Je s tebou sranda :-))

lobos
04. 01. 2006
Dát tip
Dneska na první straně Práva: Vědci našli nejdelší prvočíslo. New York (čtk, ms) Až do nedávna mělo největší známé prvočíslo na světě "jen" 7,8 miliónu číslic. Dvěma americkým profesorům matematiky se podařilo tento rekord ještě vylepšit o dalších 1,3 miliónu vylepšit. Nejdelší objevené prvočíslo tedy zahrnuje celkem 9 152 052 míst...atd. atd. Důvěřujte mi všichni ve všem! Dík za přízeň, bavím se královsky.

MeTB
04. 01. 2006
Dát tip
Fajn fajn fajn, jen ten vtip z MFF hosik vypravel trochu podivne (ne, že by to bylo nutně špatně, ale dělalo by to problémy v zápisu, e jako promenna i konstanta v jednom (-:) - spíš chtěl říct "podle ypsilon" nebo tak. Ze do toho tedy tak matematicky stouram. :-) Dobra povídka, tip. Tom

jaza
04. 01. 2006
Dát tip
*Tipy písmáků* ty písmáku!

Piscis
03. 01. 2006
Dát tip
noooo zajímavé:-) mně se to líbí:-)

StvN
03. 01. 2006
Dát tip
Nejvíc jsem se zasmál tady: Máš dar od Boha, říkali mi. Abstrakce je nejvyšší formou inteligenčních schopností! Jdi na matfyz! A pak každou druhou větu, abych nepřeháněl. Je legrace, když někdo umí napsat lehce vulgární povídku s takovým nadhledem a cynismem, aby z ní nebyl cítit mentálně zaostalý úchyl, ale jeho pravý opak. A dokázal jsi mi, že máš načteno hodně a disponuješ utříděnými širokými znalostmi, zkrátka se bojim, že tohle dílo nebude náležitě doceněno.

Eidam
03. 01. 2006
Dát tip
já jsem ten zaostalec. klanim se *

sharkan
03. 01. 2006
Dát tip
Popravdě nevím, co na to říct. Rozhoduju se mezi tím, jestli je to skvěle sepsanej příběh nebo úplná kravina, ale spíš se přikláním k tomu prvnímu:-) Tip

Loutka
03. 01. 2006
Dát tip
já sem čekal jaký číslo z tebe na konec vyleze a ono pták- je fakt, že orgazmus ještě rovnící nikdo nepopsal :-)*

Pyj_ONear
03. 01. 2006
Dát tip
a co bych si netipnul.... :-)) *!

Micro
03. 01. 2006
Dát tip
Všechno tu padlo :) *

Detrewi
03. 01. 2006
Dát tip
sexuální povídka mezi řádky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru