Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K řece mě přitahoval stav marnosti....

03. 01. 2006
5
0
3427
Autor
Eva_S

....bylo to ráno jako jedno z mnoha. Cítila jsem to \"žluklý mlíko\" v žaludku, v puse a vůbec všude, kudy včera teklo to špatný víno. Hrnek čaje to spraví....ale co ta hlava, ta duše....tam, kam se víno zařezalo, zely teď hluboký, prázdný rány....

      Ten den mě to k ní přitahovalo jako nikdy dříve. Vidět ji, políbit její ledové tváře, přivonět si k ní.

      Hned v první chvíli jsem na ni zpozorovala podzim. Zrezivěla a trochu pospávala, po vlnách převalovala první spadané lístky, vlasy si cuhcala o potrhanou trávu. ( Znám Tě, znám! Přicházíš za mnou i ve snu.) Sama si vytvořila své okolí, sama ho podporuje....Dává život mrtvému, nechává rozkvétat duhové květy, pečuje o kořeny stromů, chrání život svého dna. Nedovolí ublížit, je přeci tak dobrá, tolik dobrá!

      Posadila jsem se na břeh. Požádala mě, abych smočila své nohy v její vodě. Nikdy jsem jí nedokázala nic odepřít. Omývala mi tedy teď krev z bosých chodidel, hladila kotníky. Měla ve zvyku laskat vše kolem sebe, snad to ani jinak neuměla. Kameny, rákosy i větve do ní ponořené....a ty nešťastné, které na ni nedosáhly, tešily se alespoň z jejího smíchu.

      Nevím ani, proč mě tolik přitahovala. Snad že se měnila každou vteřinou a přitom zůstávala stejná, snad že utíkala a nikdo jí nepodrážel nohy, nelámal kosti.

     Jednou jsem po cestě za Tebou potkala nějakého člověka, nevím, byl - li starý, mladý, muž či žena. Optal se mě tehdy, kam jdu. ( Přísahám, nechtěla jsem Tě prozradit, ale.... ) Tu on mi vypravoval, že, "tam u nich", kráčívá také za vlnami, v marnosti přicházívá k proudu. Byla jsem si jistá, žes to ty, která tiší jeho smutky, protože Tys přeci jediná....!

      Hodiny jsem dokázala zírat do Tvého dna, na Tvé tváře. Chvílemi jsi okázale šeptala kamenům, potom hned spílala jemnému písku. Duhově zářily Tvoje odrazy v korunách stromů, jste přeci z jedné krve, jednou Rukou vtištěni do světa. Stalo se mi slastí pozorovat vaše hříčky, milování dřeva a vody, bez dotyku.

      Tam, o něco dále po proudu, šíří do velké tůně, rozlévá se v široké oko. Kdysi mě tam zavedla, chtěla se pochlubit, co dokáže. Přichystala mi tu i plochý balvan na posezení a nechala slunce zapadnout. Když si mé oči přivykly náhlému zatemnění, uviděla jsem vprostřěd jejího těla bílé labutě. Nepřiletěly odnikud, nedosedly na hladinu....To ona je vytvořila ze svého života, snad proto, že mi chtěla ukázat, jak učiní z neživé tmy bílý život. Chtěla mi jít příkladem, chtěla mě tomu naučit, jen pozapomněla, že jsem jen člověk, něco takového přece nikdy nedokážu! Pro tento výjev jsem ji milovala ještě víc.

      Jen jednou jsem se odvážila do ní vstoupit, nechtěla jsem narušit její život, protože, přes všechnu spřízněnost, nemohla jsem jí být natolik přirozená jako oblázky a stébla. Tu ona mi zábleskem na hladině ukázala místo, kde se má chodidla dobře vtisknou do měkkého písku. Nechtěla totiž, abych si poranila nohy o kamení.

      Přicházela jsem za ní vždy v úzkosti, v marnosti, v pohrdání okolím a ponejvíc sama sebou. Často ze mě cítila "žluklý mlíko". Přijímala moje stížnosti na Svět bez sebemenší vrásky, polykala a topila mé neustálé vzdechy, tiše bořila hranice mezi duší a tělěm. Polykala moje hříchy....

      Přes její shovívavist jsem si nikdy nedovolila přinést na návštěvu k ní svoje víno. Nechtěla jsem, aby mě takhle viděla, i když jsem bývala veselejší....nesnášela totiž faleš. A navíc....při našich setkáních jsme rozmlouvaly výhradně v tichosti, což by bylo mou opilostí dozajista porušeno.

   

      Ale dnes jsi jiná. Ne....nezlobíš se na mě, přesto že shlížíš do mé duše. Nevyčítáš. Nevyčítáš, že už nemůžu dál. Tvé vznešené vlny jen dál líbají mé kotníky a chystají se přijmout moje zničené tělo. Toužíš po mě, stejně tak já po Tobě. Vstupuji mezi rozeklané břehy, na mou žádost mi podrážíš nohy. Stávám se konečně Tebou, příjmáš mě mezi své vlny navždy. Naposled Ti poděkuji.


Nicollette
18. 01. 2006
Dát tip
hmmmm :o))

Nicollette
17. 01. 2006
Dát tip
ty jo Evo.... vždyť já psala o nymfě co si u tý řeky smáčela zkrvavený nohy a nakonec ji řeka utopila.... to je viď

Eva_S
17. 01. 2006
Dát tip
hmhem....to sou mi vjeci.... sem přeci Tvoje nymfa....:))

Pearlian
15. 01. 2006
Dát tip
tohle je pro mě inspirující. Potěšení někdy, ztráta jindy... a přesto šťastné. Jako bych cítila tu vůni a byla lákána setkáním s NÍ T

Eva_S
15. 01. 2006
Dát tip
heleee....sem si tohoto ani nevšimla.... jo, sem vlasně uražená....:)) lepší než za střízliva.... ZA CO? za chvíli mi asi vypdnou oči z tohoto....

romale
15. 01. 2006
Dát tip
Ježkote, toho jsem si taky nevšiml...;-) Se nepamatuju, že bych to psal. Kdo to je - ten romale?! Ňáký kokot nejspíš... ;-)))

Eva_S
15. 01. 2006
Dát tip
s musel teda vypadat....:)) nom, zatim seš mi docela sympatickej....:))

romale
15. 01. 2006
Dát tip
Jo, to já v takových situacích vypadám prý hodně bídně... radši se nedívám do zrcadla... ale zažil jsem toho večera spoustu zajímavých (inspiratvních) okamžiků... no, zas né spoustu, ale šlo to... mno, když teda myslíš..;-))

romale
13. 01. 2006
Dát tip
Evíííčko, Evičko... by mi jako mělo projít to všecko... až to skoro NEočekávám... haha... směju, protože jsem pod vlivem omamných tekutinek...;-);-);-)................ Ale odpustíš mi to projednou... že ji?!?!!?! DĚKUJU ! ! ! ps. Jsem zatím naživu, to chce útěchu, jejejeje.................... ...ne bo nenene...............?..................................

Pearlian
12. 01. 2006
Dát tip
ave Ef..... snad se tu nekdy sejdem

Eva_S
12. 01. 2006
Dát tip
Pear.: to mělo znamenat jako ať si to přečteš....!....:)) romale.:šmarjá takový vjeci mi píšeš a ještě k tomu se na mě usmíváš a mrkáš na mě....no to jako neee, to Ti neprojde toto....

Eva_S
11. 01. 2006
Dát tip
fuuuu.... se něak zaklížily oči ku neděli.... tak něak jsem to automaticky četla jako "těžký"....ani bych si nevšimla že vje tam něco jinýho....:)) díik....pjekná....:)) nebude hůř, ni líp, to jenom ta hlava si o tom myslí co se jí zachce....

Eva_S
11. 01. 2006
Dát tip
avi marg.....:)) a dobrou....:))jeee....ty už tu nejseš....tak to máš na zítra....:)

romale
11. 01. 2006
Dát tip
Zmateno je zamotaný rybník neublížených... Jsem tam... venku... Zitra to třeba už budu mít za sebou... ;-) ;-) ;-)

Eva_S
08. 01. 2006
Dát tip
s něaký v rozpacích mi připadá....:)) bylo to docela fajn volný téma, ště sem to dotvářela v hospodě u třináctky.... spíš z něakýho nedostatku tvorby to tu je.... ostatně....docela Tě zanedbávam posl. dobou, nestíham....:))

romale
08. 01. 2006
Dát tip
Jé, no to já taky nestíhám a sám se tomu divím, protože vůbec nic nedělám a zanedbaný teda sem, to zas jo...;-) A v rozpacích celou dobu, co se znám... V hospodě se píše krásně... už to skoro neznám... Dobře, že to tu je... Co Ty, v pohodě teď?... doufám že jo... ještě taky jedna věc: Když si v tísni řekni to písní ! ! ! ;-)

Eva_S
08. 01. 2006
Dát tip
heeee....sme na tom si stejně....mam samý plány, asi dvouměsíční, a porád nic a porád nestíham stejně....:)) rozpaky....docela fajn věc....takový....překvapující samy sebe věčinou.... nehospoduješ? v pohodě nevim, de to ....mam doma kamaráda kocoura....sice se nevyspim dyš mi leze po hlavě, ale aspoň tu na to nejsem sama.... Ty? :))

romale
08. 01. 2006
Dát tip
Jójojó... Já tedy hospoduju, to zase ano, jenomže, dívko milá, v hospodě nic nepíšu, jenom piju... to bude asi onen zásadní problém...;-) Momentálně je mi ze sebe zle, ale to už tak bývá, takže to beru a čekám až bude ještě hůř... Kdysi jsem míval rád překvapení, něž jsem si všimnul, že neexistujou... Zvířata jsem jednu dobu neměl rád, ále pak jsem zjistil, že to jsou lidi... nebi spíš lidi - zvířata to co nemám rád... Jinak ale lidi miluju --- dneska samý paradoxy... Ňáký havran by ale bodl, bych si mohl vykládat takto po nocích... Kocour je potom druhý nejlepší, hned bych taky bral, černého... i když po Poeovi mám trochu strach... Nojono...;-) uvozovky autem nebo pěšky život je pořád hezký levně nebo draho všechny čeká stejné ráno pomalu anebo prudce hlava oči nohy ruce oběť nebo kat každej má život rád ženská nebo chlap každej má život rád uvozovky

romale
08. 01. 2006
Dát tip
Teda má tam být těžký v druhém řádku - blbý přepis...

Eva_S
08. 01. 2006
Dát tip
školní slohovka....:)) dík....

romale
08. 01. 2006
Dát tip
Školní slohovky většinou stojí za hovno... tak mě to teda překvapuje... i když vlastně ani ne... pročby... je to hezké... a to smutnokrásno nás někdy poláme jak dřevěné kolo...

romale
07. 01. 2006
Dát tip
Něco mi to připomíná... něco... Hezké, myslím... moc hezké... Tak rochu nakažlivý smutek... ###

Eva_S
05. 01. 2006
Dát tip
s to četla? ....:)) víme o Tobě!....:))

Listopadka
04. 01. 2006
Dát tip
všechno je marnost, marnost nad marnost... tohle ale není marné. poetické až patetické (a možná spíše v tom anglickém významu slova), docela pěkně se to čte. dávám tip a těším se na jiné výtvory.

houmles
04. 01. 2006
Dát tip
ehm.. jak zacit. psany je to docela ctive, jediny co mi kazi dojem je, ze tak nejak od samyho zacatku tusim jak to vlastne dopadne. joo, laaska k vode vodce vodicce, to neni kdejaka lecjaka vec.

Eva_S
04. 01. 2006
Dát tip
jeee....dík....sem se už lekla, že se na mě všicky vakašlou....:)) neee....:)) Houm.: vidíš, a já to od začátku ani netušila jak že to vlastně dopadne....:)) dik....:))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru