Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PANSKÁ SKÁLA - 4.10. 2003

Výběr: tanec
17. 01. 2006
30
0
10756
Autor
vesuvanka

PANSKÁ SKÁLA - 4. 10. 2003

Žhavá řeka navždy zkameněla
zbavena žáru
proměněna ve varhany
jež hrají už jen tichou symfonii
o zrození hor...

Naše dnešní putování směřovalo k jedinečnému skalního útvaru připomínajícímu píšťaly varhan. Tak pravidelně uspořádané čedičové sloupce místy až 12 m dlouhé nikde jinde v Evropě nenajdeme.

Panská skála byla odkryta těžbou kamene ve vrchu na okraji obce Prácheň u Kamenického Šenova a zaujala geologa Josefa Emanuela Hubsche natolik, že lupozornil na její vyjímečnost a zasadil se o to, aby další těžba byla zastavena. Od roku 1895 se stala Panská skála a její okolí geologickou rezervací.

Cestou z Lovosic do Děčína jsme obdivovali středohorskou krajinu podél Labe. Stromy a keře se již oblékly do svého podzimního šatu v nejrůznějších odstínech okrových, žlutavých a karmínových barev, které byly dnes tlumenější, obloha zatažená s cáry nízkých mraků zahalujících vrcholy kopců, Velice dramatická scenérie, jejímž výsledkem bude déšť. I špatné počasí má svoji poezii.

Blížíme se ke Kamenickému Šenovu a před námi se otevírá panoráma Lužických hor, i když poněkud zastřené. Kopce Lužických hor se svými tvary podobají středohorským a my se znovu utvrzujeme o kouzlu severních Čech.

Panskou skálu jsem vidělal mnohokrát na fotografii a teď mám možnost ji vidět ve skutečnosti. Kdysi tu zřejmě býval osamělý vršíček s mírnými svahy na severu a východě. Teď se tu před námi tyčí majestátně varhany, při pohledu na ně se tají dech. Zamračené počasí dodává skále zvláštní kouzlo. Zvětralý čedič je na povrchu tmavě šedý a na mnoha místech se stříbřitě zelenavými lišejníky. Uvnitř je kámen černý. Obdivujeme dílo přírody - kamenné sloupce k sobě velmi těsně přiléhají a jsou tako dokonale složené, že místy na příčné straně připomínají dlažbu. Někde se přece jen mezi kameny uchytila semínka trávy a jiných rostlin. Tu a tam dokonce vyrůstají i břízky. Zaujaly nás červeně zbarvené bochníkovité trsy borůvčí.

Začíná drobně pršet, ale my jsme zaujati kouzlem tohoto místa. Obcházíme skálu a prohlížíme si ji důkladně ze všech stran, obdivujeme i jezírko vzniklé zalitím v odtěžené jámy dešťovou vodou. Jeho hladina stoupá nebo klesá, jak máme možnost spatřit podle stop hladiny na kamenech. Na jižní straně skály objevujeme osamělý modře kvetoucí zvonek broskvolistý a žlutý jestřábník zední. Obloha ještě více potemněla. Rozpršelo se vydatně, varhany téměř zčernaly. Pochmurná atmosféra, ale ne tak docela. Kapky dopadají na kámen a mně se zdá, že varhany hrají "Odu na radost"




vesuvanka
06. 03. 2006
Dát tip
Usmáty_autor - děkuji za milé zastavení i tip Sali - moc mě potěšilo, že Tě dílko zaujalo natolik, že chceš toto místo navštívit - je opravdu nádherné, až Ti to vyjde, přeji krásný výlet... děkuji za milé zastavení

Sali
05. 03. 2006
Dát tip
Udelalo to na me dost velky dojem, budu se tam muset jet podivat, dalsi misto krasnych Cech kde jsem jeste nebyl. Skoda. Napravim to hned jak to bude mozne.

Žhavá řeka navždy zkameněla zbavena žáru proměněna ve varhany jež hrají už jen tichou symfonii o zrození hor... *

synáček
14. 02. 2006
Dát tip
„…a mně se zdá, že varhany hrají Ódu na radost…" T****

vesuvanka
14. 02. 2006
Dát tip
synáček Petře, i krásné varhany od Tebe hrají Ódu na radost - moc jsi mě potěšil - děkuji za milé zastavení i tip

Akrij
30. 01. 2006
Dát tip
Myslim ze uz vim, kam pujdu na vylet :) Diky.

vesuvanka
30. 01. 2006
Dát tip
zvedavec - děkuji, jestli je to podobné jako Wikipédia, tak bohužel ne.... na tento typ serverů nemám nějak trpělivost.... vzpomínám také jaké jsem měla problémy s dílem na Wikipedii, chtěli mi je smazat, protože jsem neuvedla použitou literaturu... Akrij - děkuji, potěšil jsi mě svojí návštěvou i milými slovy, díky :-)))

zvedavec
27. 01. 2006
Dát tip
ano, mohla by si pozbierať svoje práce a spojiť ju v knihu. Ja som začala pred časom vkladať čosi do wikipédie - encyklopédie, ktorá je tvorená zdola o asertivite. Včera som s údivom zistila, že existujú wikiknihy a že čo som tam povkladala, niekto zhrnul do wikiknihy. Veľmi ma to potešilo. Tvoj záujem o Vezuv, Tvoj záujem o kraj, kde žiješ, to všetko už má svoje stopy. Navyše - naučila si sa pracovať s počítačom. Aj sem vieš vkladať obrázky, vieš už všeličo. Napíš WIKIKNIHY! :) Neber to ako vmiešavanie sa do Tvojej práce, len ako radu, alebo ako moju túžbu vidieť to všetko pospájané (a možno dopĺňané) Tebou a mnohými inými, ktorí možno tiež do budú pokračovať v tom, čo si vytvorila.

vesuvanka
27. 01. 2006
Dát tip
zvedavec - děkuji za milé zastavení a informaci. Ráda bych něco takového udělala, ale nevím zda Wikiknihy jsou jen na počítači nebo jsou to knihy, které vydává některé nakladatelství. Pokud je to server podobný Vikipedii, mám obavy, že s tím budu mít problémy jako jsem měla na Wikipedii - která je moc složitá a neumím se v ní orientovat. Nerozumím ani tomu dlouhému úvodu, odborným termínům - jsem antitalent na počítačovou techniku. Jestli je to nakladatelství, tak bych to zkusila poslat několik příspěvků s dotazem, zda by měli zájem je uveřejnit.

zvedavec
27. 01. 2006
Dát tip
je to niečo ako Wikipédia, ale nie je to tak zložité, že by si to Ty nezvládla. nedaj sa odradiť

vesuvanka
23. 01. 2006
Dát tip
Maxima_Gali - děkuji za milou návštěvu i tip

Robinia
20. 01. 2006
Dát tip
Děkuji Ti, vesuvanko, za vzpomínku, kterou jsi ve mně probudila... K Panské skále jsme často kdysi jezdívali, teď už jsem tam dávno dávno nebyla... tip

vesuvanka
20. 01. 2006
Dát tip
Robinia děkuji za milé zastavení i tip. Mám radost, že dílo probudilo Tvoji vzpomínku. Já jsem byla na Panské skále jen jednou - na jednodenní výlet je to dost komplikované cestování vlakem. Kdysi jsme si s manželem a dětmi udělali z Poustevny výlet na Jehlu u České Kamenice. Byl to pro lmě fascinující zážitek. Vzpomínám, že u Jehly právě kvetl kozlík lékařský a bylo ho tam hodně.

Sarrah
19. 01. 2006
Dát tip
a ještě obrázek...z jiného úhlu :o)

vesuvanka
19. 01. 2006
Dát tip
Sarrah - to je nádherný záběr... děkuji moc :-)))

tanec
18. 01. 2006
Dát tip
Opět po dlouhé době se dostávám k tvé práci. Opět mám pocit, že čtu nějakou knihu o přírodě, kterou jsi vydala.Každá věta mně dostává k místům, které jsi asi navštívila a já s tebou.díky za to, krásná opět práce.

katugiro
18. 01. 2006
Dát tip
Slohovka; zadání: popis výletu. I učitelka by asi zívala nudou, ale nakonec by dala jedničku, co jí zbyde... :)

vesuvanka
18. 01. 2006
Dát tip
tanec děkuji za návštěvu, milá slova, tip a výběr, kterého si vážím. Mám radost, že se Ti líbí. Zatím mi dílka o výletech po Středohoří vycházela v Lovosických novinách. katugiro díky za návštěvu, snažím se popisem výletů a především přírodních zajímavostí propagovat krajinu Českého středohoří, které se u nás nevěnuje moc pozornosti

katugiro
18. 01. 2006
Dát tip
Jestli ono to není tak lepší... krajina, kam moc turistů nezabloudí, kde je klid.

vesuvanka
18. 01. 2006
Dát tip
katugiro máš pravdu, krajina, kde potkáš turisty jen tu a tam, je příjemnější s propagací krajiny jsem začala z důvodu její ochrany.... chtěli jsme upozornit na jedinečnost Středohoří, když jsme bojovali proti tomu, aby Středohořím vedla dálnice, která má spojovat Balkán se Skandinávií

orbital
18. 01. 2006
Dát tip
vesuvanka: chápu Vaše obavy, určitě by byla škoda přijít o takovýto přírodní ukaz kvůli hloupé dálnice. text mi přijde tuhý, nepoutavý bez okras jaké umíte... ale moc moc se mi líbí verše na začátku :)

Norsko
18. 01. 2006
Dát tip
tanec to vyjádřil za mě :) 1*

Sarrah
18. 01. 2006
Dát tip
Moc hezké....České středohoří vůbec nemám zmapované, děkuji za tip na výlet vesuv. Překrásný závěr.....***

andromeda
18. 01. 2006
Dát tip
zaujal mě hned ten obrázek i zajímavé čtení...ráda bych se tam jednou podívala...díky Tobě celou tu krásu poznávám alespoň na dálku...a je to moc příjemné... (krásně by se četla nějaká cestovatelská knížka od Tebe doplněná obrázky...myslím, že by zaujala spoustu lidí) T I P

dadíková
18. 01. 2006
Dát tip
vypadá parádně, skála... dík za rozšíření obzoru....:)) t

Háber
18. 01. 2006
Dát tip
básnička je pekná, aj ten popis k nej v podstate ujde, aj keď ten je o inom, ale to je len doplnok pre toho, koho to zaujíma, osobne som o Panskej skále nič doteraz nepočul, takže ma to zaujalo

vesuvanka
18. 01. 2006
Dát tip
Mr_Neutron - děkuji za návštěvu, milou kritiku i tip orbital díky za návštěvu i kritiku - máš pravdu, že toto dílko není tak barvité jako ostatní. Možná, že to bylo tím, že u skály jsme se vzhledem k vydatnému dešti nemohli dlouho zdržet, případně se poohlédnout po okolí - navíc cesta z Lovosic, která pokračovala autem, byla poměrně dlouhá a z auta není není ten správný a inspirativní pohled na krajinu jako z vlaku :-))). Norsko - děkuji za návštěvu, milou kritiku a 1* :-))) Sarrah díky za zastavení, milá slovíčka i tip. Mám radost, že jsem Ti dala tip na výlet. Středohoří určitě stojí za návštěvu, přeji krásný výlet :-))) andromeda moc jsi mě potěšila milými slovy i zájmem poznat tuto krajinu. Vydání knížky "Putování po Českém středohoří" doplněnou obrázky - to je můj sen, který asi pořád zůstane jen snem.... díky za návštěvu i tip dadíková děkuji za návštěvu i tip, skála je nádherná, ještě, že ji pan profesor Hubsch zachránil před úplným odtěžením :-)))

maartin
18. 01. 2006
Dát tip
třeba se Ti to nezdá a varhany hrají, doopravdy, profesoru Hubschovi a dalším a dalším - určitě hrají... ***

oleandr
18. 01. 2006
Dát tip
krásné varhany

vesuvanka
18. 01. 2006
Dát tip
Háber díky za milé zastavení i kritiku. Verše jsou z mé básně Čedič, kterou jsem napsala před devíti lety. Tehdy byla inspirovaná Panskou skálou v době, kdy jsem ji znala ještě jen z učebnic geologie a fotek. maartin - díky za milé zastavení i slovíčka i tip. Je to tak jak píšeš. Vloni jsme navštívili muzeum J. E. Hubsche v jeho rodném domě v Homoli poblíž Litoměřic. Zde byl poeticky nazýván "synem Českého středohoří"

rainman
18. 01. 2006
Dát tip
líbí *...a taky se přimlouvám za knížku :-)

vesuvanka
18. 01. 2006
Dát tip
rainman díky za milé zastavení, tip i zájem o knížku. Pro mě samotnou je to neuskutečnitelné - náročné nejen finančně, ale i po jiných stránkách - umět udělat dílu reklamu, objíždět knihkupectví, zajistit si distribuci atd.

Print
18. 01. 2006
Dát tip
Alespoň jsem se něco dozvěděl! Díky*

vesuvanka
18. 01. 2006
Dát tip
Print - to mě moc těší, díky za milé zastavení i tip

wedle_vazy
18. 01. 2006
Dát tip
díky Tobě, nemusím ven*

guy
18. 01. 2006
Dát tip
ano, tohle je taky jedna z věcí, u kterých si dlužím pohled zblízka, skoro každý rok, když vidím na vánoce v televizi Pyšnou princeznu, si dávám přesevzetí, že se tam musím podívat ... až se k tomu opravdu rozhoupu, vezmu si s dovolením tenhle hezký text jako průvodce ... :-)*

Je to pěkná pozvánka na výlet. Je úžasné, když někdo umí tak příjemně navnadit na krásy naší země. Tak nějak by to mělo být napsané v učebnicích zeměpisu, aby učivo děti zaujalo. tip

Diana
18. 01. 2006
Dát tip
Jani, každé tvé dílko je óda na radost! Zase potěšilo a okouzlilo. Dík! T****

Lotoska
18. 01. 2006
Dát tip
*

zorka
18. 01. 2006
Dát tip
*

orbital
18. 01. 2006
Dát tip
chápu, v dešti to je nic moc... taky jezdím radši vlakem, člověk si to víc vychutná :) mějte se

Zbora
18. 01. 2006
Dát tip
pozorovatel, Mardou: hele jí :o))

pozorovatel
18. 01. 2006
Dát tip
hezky!:))) a kde je ten rybář??

Zbora
18. 01. 2006
Dát tip
V pravém dolním rohu...ale je z něj vidět pouze ten prut...to sis nevšiml?

pozorovatel
18. 01. 2006
Dát tip
ajo! já slepý...

Marcela.K.
18. 01. 2006
Dát tip
Ta básnička je moc hezká :-) Jsi velice jemná a vnímavá bytost a přitom ,,zamilovaná" do šutrů ;-) Rozšiřuješ nám obzory a za to ti patří veliký dík ( samozřejmě s tipem!)

Craerassy
18. 01. 2006
Dát tip
jak řekla dadíková...dáváš obzor...a s nimi krásné obrázky, ves:-) *

Dickers
18. 01. 2006
Dát tip
Jůů:o)Děkuji děkuji- víš, jak člověka oživit a zavést do krásy. Jupíí, už jsem zase vesel a jinde než doma a v práci:o)***Nádhera

Reddy
18. 01. 2006
Dát tip
Velmi výstižné, působivé, takové verše miluji.

vesuvanka
18. 01. 2006
Dát tip
wedle_vazy, guy, Lucie_Plocová, Diana, Lotoska, zorka, orbital, Zbora, pozorovatel, mylenka, Craerassy, Dickers moc jste mě všichni potěšili svojí návštěvou, krásnými, hřejivými slovy, tipy i hvězdičkami - díky :-))) Mám radost, že se Vám dílko líbilo:-))) guy Pyšnou princeznu v televizi sleduji opakovaně i kvůli krajině, Panská skála je pro mě zlatým hřebem. Také to byl dlouho můj velký dluh, protože vlakem je dost špatné spojení. Bude mi potěšením, když můj text Ti poslouží jako průvodce. Přeji krásný výlet Lucie_Plocová mým snem je knižní vydání souboru těchto dílek "Putování po Středohoří", ale není to bohužel v mých možnostech. Uvítala bych, kdyby alespoň některé dílko bylo zařazeno do sborníku nebo přílohy k učebnici. Diana - právě o to se snažím - zapálit jiskřičku radosti mylenka kamení ke mně promlouvá už od dětství, počínaje vápencovou dlažbou chodníků a žulovými obrubníky, fascinovaly mě skály i život na nich. Neměla jsem možnost se věnovat geologii ani jiným přírodním vědám jako svému povolání, a tak jsem si k těmto oborům vyšlapala svojí cestičku psaním a malováním.... zde jsem našla široké pole působnosti Craerassy snažím se spojit přírodovědu s poezií, právě proto svoje díla nazývám "putování", které je víc než pouhý výlet - poutník vnímá krajinu hlouběji, při svých cestách se zastavuje, pozoruje. Byla by škoda nechávat si tyto krásné dojmy z poutí jen pro sebe :-))) Dickers - to je prima, že Ti dílko zlepšilo náladu :-)))

vesuvanka
18. 01. 2006
Dát tip
Reddy - mám radost, že se Ti líbí, díky za milé zastavení

Markel
18. 01. 2006
Dát tip
pohlazení v tento zimní nejzimnější čas, díky - T

Arienalia
18. 01. 2006
Dát tip
Ódu na radost... :) *!

vesuvanka
18. 01. 2006
Dát tip
Markel - i mě pohladila Tvoje slovíčka, díky za milé zastavení i tip :-))) Arienalia - díky za milé zastavení a tip :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru