Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K čemu?

Výběr: Lucie_Plocová
20. 01. 2006
13
0
3458
Autor
pekylau

 

´´Chceš ještě trochu salátu?´´

Trhl sebou: ´´Ne, děkuji, už mám dost.´´ Snad až trochu provinile se rozhlédl kolem. Všichni tedy přijeli.

Takhle pohromadě je naposledy viděl  před dvaceti lety. Na pohřbu Lídy. Prožil s ní dobré i zlé a pak, když už to bylo na spadnutí, jí ztratil.

Lída patřila k posledním, kteří zemřeli přirozenou smrtí.

 

O pár dní později přišel Helmut Hayn na veřejnost s něčím, co doslova převrátilo všechno na ruby. Pravda, všichni již několik let dobře věděli na čem pracuje, ale díky jeho introvertní povaze a komickému vystupování byl se svojí fantastickou vizí každému jenom pro smích. Nebýt majetného mecenáše,  který ho po celý čas finančně podporoval, zřejmě by se mu to nikdy nepodařilo.

Nicméně. Přes všechny úšklebky a posměch, oznámil jednoho dne na obrazovce zjevně zaskočenému reportérovi, že dokončil přípravek umožňující lidskou nesmrtelnost.

To co následovalo se jen těžko popisuje slovy. Nekonečná vlna obrovského nadšení nad  splněným lidským snem nebrala konce. Media se předháněla v superlativech a Hayn se stal přes noc nejváženějším mužem celé planety. Lidé se chovali, jakoby skončila světová válka, jakoby se naráz vyřešily i všechny jejich osobní starosti.

 No a jak už to po takové slávě bývá, přijde kocovina a návrat k normálnímu životu.

Normální?

Jak se to vezme. Kdo čekal zázrak, dočkal se. Kdo očekával vyřešení lidského problému, byl zklamán. Skutečně vymizela smrt a nemoc jako taková přestala existovat. Však již za pár let nebylo možné pouhým okem přehlédnout  přibývající množství zdravých šedesátníků. To se stárnutí zastavovalo. Lidstvo dosáhlo takového počtu, že prostě muselo přijít nějaké radikální řešení. Pokus vysadit přípravek nepomohl. Po užití se stával součástí lidského organismu a oplodněním byl předáván dalším generacím. Rozmnožoval se společně s lidmi.

Z oslavovaného Hayna byl najednou Hayn proklínaný a z nesmrtelnosti časovaná bomba.

Zasáhla Světová organizace. Padla jedna z posledních lidských svobod. Právo na početí. Kontrolované množství porodů, které však bylo pouze odsunutím hlavní hrozby. Ne novorozenci byli největším  problémem, nýbrž staří. Staří, kteří neměli v úmyslu zemřít. Nebo ještě lépe, nemohli.

Musel přijít nový Hayn.

Již ne tak veřejně oslavovaný, o to netrpělivěji očekávaný. 

Nový zákon byl schválen téměř současně s ukončením výzkumu. Vše již předem připravené. Absolutní regulace úmrtí. Hranice sto let a kdo je za ní, musí z kola ven.

 

Patřím k těm, kteří jsou za ní. Proto se tu všichni moji přátelé a příbuzní dnes sešli. Nevím jak se jmenuje ten nový, geniálně šílený Hayn, který vymyslel prostředek na smrtelnost nesmrtelnosti.

Můj pohled na věc je dnes pouze osobní. Zbytek světa se všemi jeho vymoženostmi se mi stal ze poslední roky  ve své podstatě lhostejný a  na vše kolem se dívám s velkou dávku nedůvěry.

Jsem přes sto.

Za hranicí.

Vstávám od stolu, loučím se se svými nejbližšími, beru z věšáku starý kabát a stejně jako všichni ostatní nadstoletí vycházím do tmavé noci, abych nenarušil zítřejší denní chod světa.

      

Před dvaceti lety jsme oslavovali nesmrtelnost.

Dnes překvapeně zjištujeme, že vlastně nevíme co s ní.

 

 


pekylau
28. 03. 2006
Dát tip
On je s tou ´´originalitou myšlenky´´ věčný problém. Takže snad jen, jak řekl klasik... ... ´´kdo originální, at hodí kamenem.´´ Všem vám moc děkuji za komentáře.

Mohykan
26. 03. 2006
Dát tip
Zajimavy namet, zajimeve.....t

jo, zajímavej nápad, zajímavý zpracování :) *

Hmm... no, jak už zaznělo, těžko to považovat za originální myšlenku. Takže myšlenka samotná mě moc nezaujala a nad ní už toho moc není. Takže znovu, jak již zaznělo, postavit na ní ještě zajímavý příběh by asi byla trefa hřebíčku... pro mojí hlavičku. Každopádně se to četlo pěkně, byl jsem docela zvědavej, jak se první odstavec spojí s "historickým" středem... fajné...

Markel
04. 02. 2006
Dát tip
fajnově jsem si početla, - T

pekylau
27. 01. 2006
Dát tip
Dekuji, potesilo...

Výborná povídka, která má hloubku - což zvlášť oceňuji. tip

Lakrov
25. 01. 2006
Dát tip
> původní myšlenka byla - 'jak byly objeveny nevypratelné ponožky´ Potěší mě, když se dočtu, že někdo tvoří (povídku) takhle 'skokově'. Tj. něco napíše - přečte, a při čtení dostane nápad, který ho přiměje změnit původní podstatu textu (nebo třeba napsat úplně jiný). Prostě si jen nehraje se slovíčky a jejich pořadím, a rozmístěním na řádku a..., ale zabývá se spíš (zřetelnou) myšLenkou, která je v pozadí těch slov. Ale to už začínám plácat o něčem, čemu nerozumím a plácám se v tom :-)

Lakrov
23. 01. 2006
Dát tip
Neuvažoval`s o tom, že bys tohle téma rozpracoval trochu víc do šířky (hloubky)? Ne, že by to snad ještě nikdy nikoho nenapadlo (jako kterékoli jiné téma), ale dal by se do toho schovat příběh. Jeden, dva, několik. Pár mě jich hned napadá... nekradu :-) . Oceňuji. TiP.

Lakrov
23. 01. 2006
Dát tip
A ještě mě napadlo: 'Nesmrtelnost můžeš vyměnit prakticky za cokoli...' třeba za svobodu. Jenže takhle je to jaksi 'údernější'. Taková svoboda je pojem dost relativní. Život a smrt jsou daleko snadněji měřitelné a snad proto se lépe hodí pro tu alegorii. I po několika hodinách od dočtení si na tuhle povídku (v množství dalších) jasně vzpomenu. Je dobrá. K čemu se pokoušet o objektivnost. Trefila mě. Škoda, že byla tak krátká.

pekylau
23. 01. 2006
Dát tip
... život a smrt - naše největší svoboda. Je pravda, že původní myšlenka byla - ´´jak byly objeveny nevypratelné ponožky´´, ale pak jsem je radši vyměnil za nesmrtelnost. [divila by ses, jak málo jsem musel upravovat]. Tvůj komentář mě moc potěšil. Díky [a jestli tě něco díky mým řádkům napadlo, klidně ´´krad´´]

Vitex
21. 01. 2006
Dát tip
Dalo by se to považovat za alegorii ? Jestli ano, je to paráda. (je to paráda...) *

pekylau
21. 01. 2006
Dát tip
Díky ti fungusi. Vitex - dalo, dalo. Ba dokonce muselo. Nesmrtelnost můžeš vyměnit prakticky za cokoli jiného a výsledek bude stejný. Za ´´parádu´´ dík.

fungus2
20. 01. 2006
Dát tip
Tak to je dobrá povídka.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru