Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ti dinosauři žerou lidi a já jsem slepý jak patrona

Výběr: sidonia
27. 01. 2006
29
16
7915
Autor
Alojs

ke dni 26.01.2006 - Je to vyprávění!!! Žádný fejeton. Jen mi tu chybí patřičná kategorie. :-) pro lehké pousmání

Není tomu dávno, co jsem se rozepsal na téma mé brzké sklerózy. Uplynul nějaký ten měsíc a já mohu – prosím, famfáry – s nesmírnou radostí prohlásit, že už nezapomínám (za což děkuji – zvlášť ve zkouškovém období). Nicméně… to bych nebyl já, aby nenastala určitá kompenzace.

A tak, i když už neodcházím od doktora v nazouvácích a neodcizuji z potravin nákupní košíky, trápí mě v současnosti něco jiného. Já jsem totiž slepý jako patrona!

S příznaky této „choroby“ se potýkám již od začátku školního roku. Začalo to nevinně – rozhovory na ICQ a mírně poplantanými prsty.

Psal se ještě jeden z těch teplejších víkendových dní a co se mi nepoštěstilo – narazil jsem na člověka s podobnými zájmy, jako mám já (a tedy jaderná fyzika, teorie černých děr…). Samo sebou, že se jednalo o slečnu ucházejícího vzhledu, před kterou jsem se snažil prezentovat v co nejlepším světle. Ne že bych se pokoušel lhát a vymýšlel si dostatečně vábící „$$$ background“ – prostě a jednoduše jsem omezil produkci debilních vtipů a zprovoznil schopnost komunikovat na úrovni jednadvacetiletého člověka (což po mně už nikdy nechtějte). Naše společná diskuse trvala přibližně tři hodiny, a přestože se kvalitativně nesnížila ani po této době, po úderu dvanácté jsem jaksi taksi usoudil, že by bylo vhodné zalehnout a položit tak základ tomu, abych byl fit při zítřejším stěhování (export bráchy na balkón).

Mírně rozespalý jsem tedy napsal:

„Katko, promiň, ale mně už se chce vážně srát.“

Chyby v napsané větě jsem zprvu nedbal, a tak mě celkem zarazila její reakce:

„Heh… a proč mi to říkáš?“

I na to jsem však v poklidu odpověděl:

„No protože se mi chce.“

***

Ačkoliv mám poslední dobou problémy rozpoznat známého a neznámého člověka i ze vzdálenosti několika málo decimetrů, týden nazpět jsem si byl absolutně jistý. A to i navzdory tomu, že mnou zbystřené osoby stály asi sto metrů ode mne.

Na zmrzlém chodníku jsem se rozeběhl jako lehce retardovaný Maurece Green a oba výtečníky pozdravil placákovým úderem do zad – jen tak přátelsky samozřejmě. V domnění, že mám tu čest s lidmi ze základky (kteří mají asi půlmetrové obvody svalstva), jsem pak ještě kamarádsky prohodil: „Nazdar hovada!“

Mé bystré očko se však spletlo…
- kupodivu -
… a já takto „počastoval“ naprosto cizí lidi.

Sama náhoda se poté zasloužila o to, že jsem nedostal přes držku. I když byl pozdní večer, mnou „napadení“ byli povahy přátelské a organismu čilého a všechno si nechali v poklidu (a prostřednictvím lehce roztřepaného hlasu) vysvětlit.

***

Tohle je však velmi frekventovaný trapas u většiny normálních lidí (/slepců). Bohatě by o tom mohl vyprávět můj otec. Kterak jakožto mladistvý plaval ve veřejném bazénu a všiml si před sebou „kolegy z práce“…  a jak jej zezadu napadl a začal jej v duchu chlapáckého srandování topit… a jak se mu pak po pětiminutové ochutnávce chlorované vody omluvil („Sorry“) a s chladnou hlavou odkrauloval dál…

***

Nezmínit nemohu ani svého sourozence, který čerstvě přestoupil na střední školu. S tamními poměry se sice sžil velice rychle – dodnes mu však činí potíže zápis diktovaného slova. Když se pak k tomu přidá skutečnost, že se můj brácha učí jisté předměty nazpaměť, je celkem pochopitelné, že u nás doma vznikají následné situace.

Tři měsíce zpátky jsem takhle koukal do monitoru a praktikoval to, čemu se říká „internetové surfování na milimetrové vlně“. Nudil jsem se a marně přemýšlel nad tím, kam bych ještě zaloudil. Velmi záhy mě z tohoto stavu vyvedl bratr Petr, který se tou dobou učil a pendloval mezi obývákem a kuchyní.

Zprvu jsem jej jakožto normální sourozenec ignoroval a vyžíval se v tom, že se musí učit  – pak mi to ale nedalo, a když můj sluch zaslechl to, co zaslechl, uhnízdil se mi v hlavě pořádně velký hovnivál.

Brácha mezitím pokračoval dále: „Zhrocení zlé šelmy… Zhrocení zlé šelmy… Zhrocení zlé šelmy…“

Tohle opakoval do aleluja a má hlava byla zmatená tak jako při silvestrovském výpadku „od dvou do tří“.

Zhrocení zlé šelmy???
Co se to proboha učí?

Že by zoologii a praktiky kastrace?

„Petře? Co to máš za předmět?“ optal jsem se jej nakonec – když už jsem to zkrátka nevydržel.

„No co asi? Češtinu…“

Jakožto nedávný maturant jsem zapochyboval. Ale jen na okamžik. Netrvalo dlouho a všechno mi do sebe zapadlo. Zvláště pak, když můj bráška přestoupil na další políčko ze svého výlovu: „Sen noci svatojánské“…

Ani si nedokážete představit, jak dlouho mi trvalo, než jsem ho přesvědčil, že Shakespeare napsal dílo Zkrocení zlé ženy a nikoliv Zhrocení zlé šelmy.

***

Brácha je v tomhle směru vůbec expert a nedávno se zaskvěl podobným způsobem. Učil se ekonomiku a u jedné kapitoly stále papouškoval: „Mírná inflace nemá žádný odpad na ekonomiku… Mírný inflace nemá žádný odpad na ekonomiku…“

***

Nechme však bráchu na pokoji. On to stejně nemá rád, když o něm píšu (dokonce to mám zakázané, takže doufám, že mě nenapráskáte).

***

Ještě jednu věc si však nemůžu odpustit (promiň, Petře - vím že mě umlátíš hokejkou a následně dorazíš pukem)…

Brácha mi totiž leze děsně na nervy se svou hygienou a se svým značně zúženým a striktně podmíněným jídelníčkem.

Není den, aby nestál mamce za zadkem a nesledoval systém, jakým připravuje večeři, popř. oběd.

Den co den musí poslouchat:

„Proč krájíš tu cibuli na prkně, na kterém jsi sekala maso?“
„Je to maso dobře propečené? Jak dlouho jsi ho pekla?“
„Ty talíře jsou špinavé. Myje ta myčka dobře?“
„Proč šaháš na ty špagety holýma rukama?“
„To maso smrdí. Určitě je zkažené…“
„Ty jogurty jsou prošlé.“
„Jestli jsou v tom vajíčka, tak to nejím.“
„V tom je majonéza????“

A tak dále, a tak dále…

Brácha může být rád, že je ještě stále naživu, neboť ponorka již staví v přístavu domácím.

***

No ale nyní zpátky ke mně.

Já totiž zjistil (minulý týden), že jsem selhal.

Zklamal jsem jakožto pečovatel malého dítěte. A jen málokdo z vás si dokáže představit, nakolik mě toto bolestivé prozření poznamenalo.

Já se před holkama vždycky vydával za toho, který to se špuntama umí… To bylo keců, jak se nedokážu vžít do jejich věku a nepřetržitě se s nimi unášet na vlně nespoutané (a rodiči mnohdy neschválené) zábavy. Ostatně, kdybych nebyl vůl, mohlo mě to napadnout už loňského léta. To když jsem si hrál s dětmi mé sestřenice na schovávanou a při jednom pokusu uvíznul pod válendou.

Dva metry a osmdesát kilo – to se jen těžko schovává...

...a ještě hůř vyprošťuje.

***

Abych však neodbíhal od tématu...

Minulý týden se u nás konala velká oslava (paměť vymazávací) a jedni naši známí si k nám přivedli i svého mazlíčka. Osmiletou dceru Martinku.

„Martine, prosím tě, můžeš se jí věnovat?“

Otcovým „psím očím“ nešlo říci „ne“.

„Jasně. Já to s dětmi přece umím.“

(No, sebevědomí mi rozhodně nechybělo.)

Avšak… stačilo pár minut, abych si uvědomil, jak se věci ve skutečnosti mají. Všechno odstartovalo zdánlivě nevinným zkřížením zájmů… Když mi osmiletá Martinka řekla, že má ráda dinosaury, nehledě na její věk (a příslušný rating), zahrabal jsem ve své sbírce filmů a vylovil třetí Jurský park.

Ta bude koukat, pomyslel jsem si a hned na to vrazil DVD nosič do přehrávače.

Osudová to chyba.

Jen co se „na plátně“ objevil první střet s dinosaurem, malinká Martinka (či spíše zvědavý skřetík) spustila a já měl co dělat, abych jí po pěti minutách odpovídání nevyhodil z okna.

„Ti dinosauři žerou lidi?“

„Ano,“ odpověděl jsem stroze (nemám rád, když někdo vyrušuje projekci).

„A oni jsou zlí?“

„Ne. Mají jen hlad.“

„Aha. A ti lidi umřou?“

„Ne všichni, někteří přežijou.“

„A kdo umře?“

„Uvidíš.“

Po „dlouhých“ třech vteřinách mlčení:

„A oni umřou?“

„Ne. Tihle přežijou.“

„A kdo teda umře?“

„Jeden chlap, však uvidíš…“

„Ale oni jsou stejně zlí ti dinosauři.“

Po pěti minutách (když konečně někdo umřel):

„A on umřel?“

„Ano.“

„A proč ho zabil?“

„Ten dinosaurus má ostré drápy a velké zuby. Chtěl se předvést.“

„A umře ještě někdo?“

„Ano, ale až později.“

Po dalších pěti minutách, když se v ději objevili býložraví tvorové:

„A tihle dinosauři jsou hodní?“

„Ano.“

„A proč?“

„Protože nežerou maso, ale trávu.“

„A jim to hutná?“

„Nevím, já trávu nezkusil."

.

.

.

No a takto jsem trpěl přibližně hodinu, a když film konečně skončil, Martinka vstala a řekla mi: „To byla ale blbost, co?“

Grrrrrrrrrrrr…

***

Ačkoliv mám nutkání napsat ještě cosi o své debilní zvědavosti (zvlášť bych se rád podělil o historku s vypůjčenou pistolí), vzhledem k dosažené délce již musím pomýšlet na vhodné zakončení.

A poněkud stylově navážu na první odstavec.

Mám totiž obavy. Obrovské obavy z toho, že až se mi zase navrátí zrak, tak přijde něco jiného. Něco mnohem horšího. Do budoucna tak vzhlížím s jistou skepsí. Doufám, že nedopadnu tak jako můj špatně slyšící kamarád, který si sjednal rande v hospodě. V podniku to veskrze rušném.

Když mu jeho současná přítelkyně řekla, že se posledních pár let živila jako chůva, vyschlo mu v ústech, a jen co zavrhl možnost, že by vzal nohy na ramena, s nenapodobitelným výrazem se podivil:

„A víš, že jako kurva nevypadáš?“


16 názorů

Augustus
20. 11. 2009
Dát tip
Příjemné čtení o vcelku nezajímavých útržkovitých epizodkách ze Tvého života, které však umíš velmi vtipně podat. Dávám tip.

Alojs
09. 01. 2009
Dát tip
to jsem jenom rád :) díkes za návštěvu

Velmi příjemná chvilka. Díky.

Patcheesa
18. 08. 2008
Dát tip
jo, chtěla jsem tě trošku vyděsit :).

Alojs
18. 08. 2008
Dát tip
ty to děláš u některých filmů doteď? :) děsím se :)

Patcheesa
18. 08. 2008
Dát tip
hele já nevím, ale mi ještě tečou slzy, jak jsem se smála. úžasná byla ta osmiletá martinka :). nutno podotknout, že já to občas u některých filmů dělám doteď ;). tipec.

Alojs
14. 08. 2008
Dát tip
máš pravdu... tohle nepatří k nejlepším dílků, ani k těm nejzábavnějším, nicméně... jak jsem psal u kurzu... :)

Alojs
07. 08. 2008
Dát tip
zajímalo by mě, jak vypadá v reálu ta kamarádka :)

Alojs
07. 08. 2008
Dát tip
přesně tak. přitom, když jsem tady býval redaktorem, tak jsem před odchodem vzkázal: "To vyprávění a dělené výběry!" A dnes... po roce... furt nic. ... jestli sis vážně povídala se sloupem, tak klobouk dolů :) ... děkuju za návštěvy takhle brzo ráno :)

Alojs
07. 05. 2007
Dát tip
no, tenhle útržek mám z celé sbírky nejméně rád (společně se šutrem)... samozřejmě, ta antipatie vykvetla až s odstupem času :) každopádně jsem rád za každý takový "defekt" :)

Pro mírné pousmání?Tak proč jsme se u toho smála na celý kolo? Nazdar hovada..ty máš vážně historky:-D

Alojs
05. 04. 2006
Dát tip
díky za přečtení... ty otazníky nejsou mým záměrem. to bych byl úchyl, kdybych je tam mlátil záměrně. jde o to, že jakmile písmák přešel do nové podoby, veškeré mé staré texty klekly... místo tří teček, uvozovek a pomlček se teď všude objevují otazníky. zejména díky této skutečnosti mě nový písmák neoslovil, neboť mi tímto způsobem zlikvidoval všechna díla :/

žale
27. 03. 2006
Dát tip
I když už jsem četla lepší (i od tebe), tak se mi to líbilo....je to prostě ze života - otázky malých dětí zná každý, kdo má doma mladšího sourozence - překlepy jsou vzhledem k množství napsaného textu taky docela časté - vadilo mi akorát to množství otazníků - a bráchu nevynechávej, zdá se být pro tebe dobrou inspirací :) ....t

Beketamon
12. 02. 2006
Dát tip
Ty máš fakt dva metry??? já mam metr a pul....Pěkný, u některejch částí sem fakt nemohla....t

dva_karlove
03. 02. 2006
Dát tip
"famfáry" :)))) To je dost dobrý :))))

guy
02. 02. 2006
Dát tip
jo, fajn pro lehké pousmání ... což je dost dobrej druh úsměvu - nekřiví se při něm příliš ústa a nevznikají předčasně vrásky .. :-)*

wedle_vazy
31. 01. 2006
Dát tip
**

Eidam
30. 01. 2006
Dát tip
ty seš opravdu mistr povídek a fejetonů *

pikacu
29. 01. 2006
Dát tip
Co napsat? JO - dobrý. Víc není třeba ... Snad jenom: O bráchovi piš dál, byla by škoda o něm nepsat ... vzpomínám na povídku S tou klikou něco není v pořádku .. u ní jsem se tak řehtal, až mi tekly slzy (mam pocit, že jsem to tam taky napsal ..) No, nedalo mi to, a ač jsem se Tě nedovolil, tak jsem si tuto povídku (S tou klikou ...) vytiskl a přečetl, když jsme byli s kamarády na pivu ... no nakonec jsem musel číst znova a poslouchala (a řvala smíchy) celá hospoda, protože se divili, proč se válíme po zemi smíchem .. no, tak doufám, že mi odpustíš takovou prezentaci, příště se pozeptám, smím-li Tvojí povídku přečíst někde nahlas ... ;-) T*

Alojs
28. 01. 2006
Dát tip
reko: nekopíroval jsem žádný vtipy, a pokud to tak vypadá, tak mě to docela mrzí. Jinak díky za nášvětvy tří děl (resp. pěti) - shodou okolností sis vybral vždy ty, ve kterých šlo o tzv. vaření z vody (grafománie - jak říká StvN). Zvlášť Moderní lovec vlkodlaků... zajímalo by mě, jak ses k němu dostal (přeci jenom by mi více dávalo smysl nějaké dílo z hlavního seznamu :))) Ale což... Lishaak: ono je to napsáno v upřesnění kategorie. Jak už jsem psal několikrát, chybí mi tu kategorie "vyprávění" a co se týče toho zkrácení... věřím, že by to možná bylo vhodné, ale jak takhle čtu jednotlivé reakce - tomu se líbí ono, tomu zas tohle... Už jenom z toho důvodů bych to musel smáznout celé. díky za náštěvu. Tohle dílko mělo za účel to, co má napsáno v prologu: "pro lehké pousmání". Pakliže se cíl zdařil, jsem o to více spokojen. A stejně jsem rád za tu rozdílnost názorů... člověk nikdy neví, komu se strefí do noty... a to je na tom to suprové. jsem ujetej... tralalá

reka
28. 01. 2006
Dát tip
ja nevim, co to je hlavni seznam. povidku s vlkodlakam jsem si vybral, protoze mam vlkodlaky rad.

Alojs
28. 01. 2006
Dát tip
já taky... hlavní seznam je ten seznam, který ti najede na autorově stránce po kliknutí na jeho nick. upoutal tě tedy nejspíš název sbírky. inu... vysvětlení je na světě. těžko říci, co bych spíš doporučil... na oplátku bych měl jistě navštívit já tebe... ale pokud si ještě najdeš čas, zkus třeba Tři tečky, Kdy, když ne teď... jak chceš. zabýváš se dílem hlouběji a tvůj názor by mě zajímal (stejně jako skutečnost, jestli pustíš alespoň jednoho tipa :))

reka
28. 01. 2006
Dát tip
podivam se. ale asi ne dneska, jsem uz ospalej. klidne mi toho doporuc vic, a ja si to prectu tak nejak postupne. a tipa uz jsem ti dal, za vlkodlaci trilogii. kdyztak se mi ozvi do zprav.

Alojs
28. 01. 2006
Dát tip
jo, tak to jsem si ani nevšiml... však ono na těch tipech nesejde... důležitá je pro mě náplň kritiky. nikoliv nějaká hvězdička (i když potěší :))

reka
28. 01. 2006
Dát tip
jo, ja sem tadyvtech vecech na pismaku docela mimo. nevim, co je hlavni seznam, a krome toho taky kdyz davam tip, tak do kritiky nepisu hvezdicku. myslim, ze by se toho naslo vic.

sidonia
28. 01. 2006
Dát tip
ty deti - vim, o cem mluvis.. mam segru kery bylo v prosinci 8... narez obcas jinak preklepy na icq... hmm.. znamy veci... to ja jednou jakoze sem si psala s jednou pani profesorku a resily sme dulezite veci a ja ji pak desne dekovala ke konc a rikala sem jaxi te jeji rady vazim a jak mi pomohla a tak a na konec sem chtela napsat "ještě jednou díky, páčko" a vyšlo z toho "ještě jednou díky, pičko"... takze to bylo taky docela vtipny no... psano pekne ctive, clovek se nenudi a hlta:) teda ja aspon:) mam rada tvuj styl - tohle je vazna kritika.) *tv

Alojs
28. 01. 2006
Dát tip
"ještě jednou díky, pičko"... :)))) dlouho jsem se u vážné kritiky tak nezasmál. díky za návštěvu

sidonia
28. 01. 2006
Dát tip
;)

Alojs
28. 01. 2006
Dát tip
ještě jsem zapomněl. BAD_GIRL: v blízké době si dám asi zase pauzu (měsíc, možná dva), ale ve sbírce se mi hromadí více podobných děl. Tohle je svým způsobem jen další kapitola. Přesto i když avizuju (nechť se za to uškvařím v pekle) mám pocit, že jsi to možná četla. Já totiž... i když tvrdím, že nezapomínám, tak někdy opravdu zapomínám :-) a zuzulinka: ten "ftip" je záměrné zkomolení :)

Micro
27. 01. 2006
Dát tip
:))) Teda některý části byly dokonalý, u toho "srát" jsem se málem smíchy utloukl :). Líbilo se mi to, kolikrát jsem se v tom viděl - třeba ta "vyptávací osmiletá dceruška", to znám moc dobře :). Pěkný - *

StvN
27. 01. 2006
Dát tip
Ty vole ty máš dva metry? Tak to sorry za všechny negativní kritiky. Beru zpět a doplnim tipy. Jinak místy silnější, místy slabší. Oddechovka docela příjemná.

Alojs
27. 01. 2006
Dát tip
jen tak mezi námi - do dvou metrů mi chybí pár ceňtáků... ale ti tipy klidně našlehej. když si vezmu podpatky, tak budím ještě větší respekt. Jinak díky za návštěvu, Tobě i Microvi - za účelem oddechu byl text zplozen.

Eidam
27. 01. 2006
Dát tip
Fajnétóny :)) *

Kandelabr
27. 01. 2006
Dát tip
příjemné, to ano. občas je tan vtípek takový vydřený, ale to je čistě osobní pocit. bylo to fajn.

Dva metry? Pcha! Bych si tě se svejma 176 cenťákama dal jako malý dítě! Ještě rok nato bys brečel doma v koutku.. :))) Fejetono-vyprávění ze života fakt super. Hodně dobrý, skvěle jsem se bavil! tip

Alojs
27. 01. 2006
Dát tip
já o tomhle nedostatku vím a pokusím se jej vytlačit :) termín mám zítřek. to je totiž uzávěrka :) díky za návštěvu tobě i malému muži, kterého bych samozřejmě zašlápl svou dvanáctkou :)

overflow
27. 01. 2006
Dát tip
:) pousmání *

pekylau
27. 01. 2006
Dát tip
Coby neobryleny slepous jsem se zasvecene ´pousmival´ az dost. t.

Zuzulinka
27. 01. 2006
Dát tip
začátek a konec Lojzíku nemá..opravdu chybu....ve slově vtip se píše v né f...to si oprav, jinak za 1..bavila jsem se*

Lasy
27. 01. 2006
Dát tip
jo, tak to je docel nářez k pobavení ;) já teda častěji píšu psát/spát a ne srát, ale i tak Tě velmi dobře chápu - zdravení cizích lidí je můj koníček (myslím, že an olympiádu bych se dostal i bez kvalifikace . . .) každopádně pobavilo . . Lasy*

Zbyhoň
27. 01. 2006
Dát tip
Veskrze pěkný, doporučil bych to snad příště trošku zkrátit, respektive zachovat zhruba nejlepší dvě třetiny. Ale i tak si rozhodně tipnu... už proto, že jsem mám sympatie k lidem okolo dvou metrů... můžu se jim dívat do očí... T + K.

Lishaak
27. 01. 2006
Dát tip
Zdarec. Zrovna sem si říkal jak to strašlivě zkritizuju ale vidím tady jenom semé pozitivní názory. Tak abych moc nevyčníval, tak některé vtipy byly celkem hezké (viz, překlep v smsce nebo skvělá příhoda v bazénu). Ostatní jsou takové nic moc. Jinak musím říct, že v polovině sem se začal strašlově nudit a musel sem se nutit to přečíst do konce. Možná to bylo proto, že sem fakt čekal fejeton a on se nedostavil. Zkus příště do upřesnění kategorie napsat "nesouvislá snůška více-či-méně vtipných příhod z života mého i jiných". Zatím se měj...

:-D *

reka
27. 01. 2006
Dát tip
hmhm. vetsina vtipu mi prijde takovych horko tezko vydolovanych. historku s icq jsem slysel v ruznych variantach uz parkrat (nefigurovalo tam icq, ale treba dopisy, nebo smsky). skoro mi to prijde, jako bys jenom copy and pastoval vtipy jeden za druhym z nejaky stranky na internetu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru