Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohádky: Varování rodičům!!!

27. 01. 2006
4
0
2022
Autor
Zbyhoň

S křížkem spěchám na konec funusu... tedy pohádkového symposion Klubu levých fejetonů.

  Ono se řekne pohádka – a že prý je to pro malé děti. Jenže dívali jste se někdy se svými dětmi třeba o Vánocích na televizi? Se starými pohádkami ještě není tak zle. Budiž, sežraná Karkulka nakonec z toho vlčího břicha vyleze. (Ačkoli za jakou cenu? Sešije ještě někdo ohroženému vlkovi beznadějně rozpárané břicho?) I bratřím Grimmům bych těch pár krváků odpustil.

   Co ovšem nehodlám přejít mlčením, jsou pohádky moderní. Na nebohé dítě tyto údajné krásné a harmonické příběhy ve skutečnosti chrlí záplavu ožehavých témat, otázek, nad kterými se může dětský mozeček trápit dlouhá léta, sociálně patologických jevů.

   Musí Bob a Bobek rušit idylku radostného dětství poukazováním na tíživou bytovou situaci? Jistě, je to realita, ale nemůžeme přece děti každý večer – nota bene před spaním – děsit představou nelidských a nedůstojných životních podmínek, katastrofální hygienické situace, jakou s sebou nutně nese živoření v klobouku kouzelníka Pokustóna!

   A co motiv utrženého sluchátka v Machovi a Šebestové? Není to přímo učebnicový symbol existenciálního strachu, osamělosti člověka v přetechnizované civilizaci? Vzpomeňme jen scény z filmu The Wall, kde strachem schoulený Pink zoufale svírá sluchátko, z nějž se ozývá jen zvuk vyvěšeného telefonu. Není snad neuvěřitelně necitlivé k dětské duši předkládat jí analogickou situaci s tak chatrným maskováním jako pohádkový příběh?

   Je nutné, aby se na děti večer co večer mračil horský despota Krakonoš? Vždyť tenhle zapšklý stařec odmítá sebemenší diskusi a kde není schopen argumentovat, uzurpuje si moc silou na úkor obyvatelstva. Nebohý Trautenberk – který se spořádaně stará o svůj majetek a navíc poskytuje pracovní místa; dnešními měřítky tedy pravý občan-základ státu! – je denně perzekvován a zesměšňován za pouhou snahu zavést veřejnou debatu o vedoucí úloze Krakonoše.

   A nakonec Rumcajs - raubíř, loupežník a socialista. Posuďte, je tohle dobrý výchovný příklad naší mládeži? Před každou zimou Rumcajs prochází lesem a kontroluje. Kdyby jen kontroloval, ale on zasahuje, rukou tvrdou a nivelizátorskou. Aktivní veverce, která si pelíšek na zimu pěkně a spořádaně zateplila, hrábne dovnitř, mumlaje cosi o chamtivosti, a sebranou vystýlku přidělí veverce flákačce, která celé léto na pelech ani nemákla.

  

Já se, vážení, ptám: skutečně chceme vystavovat děti tak krutému působení? Vždyť tím musí nutně utrpět jejich citový vývoj i výchova! Proto navrhuji výše zmíněné „pohádky“ označit viditelnou nálepkou „Nevhodné pro děti a mládež“ a pod drakonickými tresty zakázat jejich uvádění před dvaadvacátou hodinou večerní.


Lishaak
31. 01. 2006
Dát tip
Naprosto souhlasím se zbahoňovou definicí fejtonu. Je takový vskutku fejetonistická. A skutečně děláš z komára velblouda a skutečně ironicky. Ale neděláš to NÁLEŽITĚ!!!!!! a tohle slovo v té definicy právě odlišuje hezký fejeton a trapné křeče. Jinak nic ve zlém a zatím se měj...

Neber si to nějak zle, asi nemám správné rozložení hvězd, ale nijak moc mě to nezaujalo. Despota Krakonoš je fajn, ale to ostatní mi přišlo takové bez jisrky. No, zkusím si to později přečíst ještě jednou a kdyby se něco změnilo, tak ti dám vědět.

Alojs
30. 01. 2006
Dát tip
no... trochu mi tu nefungoval humor... což o to, některé pasáže jsou docela trefné, ale i tak jsem se nezbavil pocitu "násilnosti". vím, že píšeš dobře, a tak později juknu na další tvá díla

Malá_Holka
29. 01. 2006
Dát tip
Super *** ztotožňuji se hlavně s Tvým názorem na Krakonoše a Rumcajse :))) *t

Vaud
28. 01. 2006
Dát tip
Jsem moc rád, že jsi se zapojil ;-) * Já si myslím, že pohádky jsou dobrá přípravka pro následné sledování televizních novin.

Zbyhoň
28. 01. 2006
Dát tip
Lishaaku, fejeton není od vyjadřování názorů, ale od dělání velbloudů z komárů náležitě ironickým způsobem :o) Mmch. znáš ekopsychologickou operu od Těch Syčáků? "Lišák je lišák je lišák je lišák..."

Zbyhoň
28. 01. 2006
Dát tip
BG - dík za altervýklad:o) Původně je sice odjinud, ale Tvoje verze se mi zamlouvá.

Lishaak
27. 01. 2006
Dát tip
Teda dnseka asi nikoho moc nepotěším asi mám nějak zapšklou náladu nebo co. Prijdě mě, že tenhle fejeton je snůška keců o ničem. Pět minut sem ho četl a za minutu ho zapomenu. Přijde mě to jenom jako takové zaplácnutí místa na papíře. Takový ten fejeton, co se napíše na koleně ve vlaku půl hoďky před koncem termínu na odevzdání pololetní písemky v prváku na gymplu. Přijde mě, že je to strašně plytké na to, aby to vyjadřovalo to co si fakt myslíš. Nebo to cos napsal je fakt tvůj názor???

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru