Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moje zimní sporty

Výběr: vesuvanka, Milly
10. 02. 2006
41
24
5821
Autor
Vaud

Téma: zimní olympiáda

Zimní mrazy mi nevyhovují. Jsem choulostivý pokojový typ. Nechápu, proč někdo běží na lyžích v třeskutém  mraze z bodu A do bodu B, když může mezitím v bodě C pohodlně pít horkou čokoládu s rumem a koukat se do hořících kamen v bodě D. Je zcela evidentní, že bod D by měl být někde hodně blízko bodu C. K běhu by mě nezlákala ani vidina diplomu s fixou vepsaným jménem místní tělovýchovné jednoty či hobla od trenéra  reprezentace. Lepší teplej rum, než zpocená Katka!  Pokud by mi dorostla srst jakou má lední medvěd, tak bych pohyb zasněženou krajinou na nezbytně nutnou dobu znovu přehodnotil.

 

Většinu zimních sportů ignoruji. Turnaj čtyř můstků bych tipoval na nějakou zubařskou soutěž. Pokud už musím něco takového sám provozovat, tak je to jen pro zábavu. Většinou zábavu těch ostatních. Zima mi prostě nesvědčí. Když se obleču, aby mi bylo dost teplo, tak se zase nepředkloním a nepřipažím. Ne že bych tyto činnosti potřeboval provozovat současně příliš často, ale občas se hodí. Nemohu třeba donekonečna prosit kolemjdoucí, aby se smilovali a zapnuli mi lyžáky. V zimní výbavě si připadám jako nadsamec tučňáka. Navíc se mě co chvíli  někdo ptá, dokdy máme u nás v ZOO vycházky. Jo, a existuje vůbec něco jako slušivá zimní čepice? Pokud se snažím nezmrznout, tak se musím smířit s tím, že definitivně ztratím poslední zbytky důstojnosti.

 

Nejhorší je prý srážka s blbcem. Na svahu je to komplikováno tím, že každý kdo vás sejme je v danou chvíli blbec. Z toho dedukuji, že v zimě jsou srážky vůbec nejhorší. K tomu, abyste se nestali srážencem potřebujete zpravidla trochu  štěstí. Štěstí v neštěstí měl můj známý, který  upadl s  flaškou slivovice už ve frontě na vlek. Kromě řidiče rolby měli ten den všichni jasnou představu o jeho poloze, ačkoliv v husté mlze nebylo vidět na krok. On jediný byl k nepřečichnutí. Dodnes si myslím, že by se v mlze bez podobného preventivního polití slivovicí neměl nikdo pohybovat. U potencionálního srážitele je  nutná i zimní výbava a  znalost techniky zvané odbočení případně zastavení. Ještě dnes si bolestně vzpomínám na lyže, které jsem měl na gymplu. Jmenovaly se Hot Dog a byly určeny pro akrobatické lyžování. Tento fakt byl sám o sobě drobnou zlomyslností výrobce, kterou se snažil kompenzovat jejich nevhodnost pro ostatní formy jízdy po sněhu. Jet s nimi z kopce dolů bez zbytečných salt a piruet by nezvládla ani Šárka Záhrobská.

 

Pohyb po svahu vyvolává u většiny lyžařů příjemné vnitřní chvění. Pokud vidí mne jedoucího z kopce, pak chvění neustává, jen trochu mění charakter. Divím se jim. Vždyť šus-pluh je jistě starodávná česká lyžařská technika. Ze svahu se řítím větší rychlostí než dokáže vyvinout závodní Škoda Felace. Většinou je to tím, že mi namrznou skla od brýlí, takže neriskuji zbytečnými změnami směru jízdy. Před sjezdem se poleju  slivovicí a křičím: ?Pozóóór? nebo mezinárodně srozumitelné: ?Uááá!?  Ještěže u nás lyžuje dostatek dobře pojištěných  Holanďanů, tak je vždycky o koho se zastavit.

 

Jen jeden zimní sport mě baví. Tedy pasivně. Je to hokej. Nechápu sice, jak může někdo vydělat miliardu tím, že postrkuje klackem kus gumy po ledě, ale budiž. Taky nevím, proč se hokeji říká lidová zábava, když se při něm boxují samí milionáři. Kromě hokeje je k vidění i zápas řeckořímský a hlasatel často slibuje i  mezidruhové křížení (například Špaček pokryl Straku).  Tomu se nemůže nic vyrovnat. Například u běhů na lyžích nemají v pokrytí  některých závodnic dodnes jasno ani vševědoucí média.

 

Další olympiáda se nám nezadržitelně blíží. U lahvového vína budu sledovat Nikolu  Sudovou, kauzu Lety přehluší kauza lety na lyžích. Katka Neumanová snad pojede rychleji než Pinďolino a  Aleš Valenta  se bude  vykrucovat víc než Grossův strýc. Snad si konečně všichni v teple svých domovů společně zařveme ?Hoši do toho!?  Možná proto, že jsme teď měli dost příležitostí volat ono obrácené: ?Hoši od toho!?

 


24 názorů

Vaud
14. 06. 2009
Dát tip
ono to skoro vypadá, že jsem nesportovec :-)) ale snad to není tak hrozný

Augustus
14. 06. 2009
Dát tip
Tohle je ještě lepší než fejeton, který jsem četl před chvílí! Na dílku je sice vidět zrádnost aktuálních narážek, které sice na začátku zvýšeně pomrkávají po pozornosti i bránici čtenáře, ale časem rychle blednou. Stejně je ale tento fejeton nabitý dobrými vtípky (Škoda Felace, nadsamec tučňáka, Turnaj čtař můstků etc.) a úvahami natolik, že věkem své kouzlo neztrácí. Znovu lituji toho, že nemohu dát vícenež TIP!

Diana
24. 03. 2009
Dát tip
Zase bazvadné, zábavné, nápadité, zasmála jsem se. T********

"Například u běhů na lyží nemají v pokrytí  některých závodnic dodnes jasno ani vševědoucí média." Po této větě už jsem smíchy neviděl.

Vaud
26. 10. 2008
Dát tip
To uvidíme v klubu :-)

Vaud
26. 10. 2008
Dát tip
V každém z nás dříme kousek Járy da Cimrmana :-)

Vaud
26. 10. 2008
Dát tip
Rozkucháš dýni? Žeby vegetariánská pitva? Kolegyně?

Vaud
26. 10. 2008
Dát tip
Ok - týden bez internetu - to budeš asi trpět v přírodě :-))

Vaud
26. 10. 2008
Dát tip
tak spěchej :-)

Vaud
26. 10. 2008
Dát tip
já tu zas tak dlouho nejsem a posněžený bahno bych asi nefotil :-) jsem rád, za další čtenářku já nebudu nic novýho psát, aby jsi stihla dočíst to starý :-)

Vaud
26. 10. 2008
Dát tip
snad Tě přesvědčím, že některý moje dílka stojí za zastavení a očítání :-)) díky!! ale na tu pořádnou zimu se těším taky - tady sněžilo jednou před mnoha lety a hned to roztálo - fotka se sněhem v Barceloně vyhrála nějakou soutěž, protože to skoro nikdo nestihl vyfotit :-)

Milly
02. 11. 2007
Dát tip
*poprskanej monitor* -V-

hoši od toho? :DDDd ale naozaj ma dostalo toto: Turnaj čtyř můstků bych tipoval na nějakou zubařskou soutěž. hehe...to je z môjho (možno) budúceho fachu;) * a avi

Dero
04. 02. 2007
Dát tip
"Turnaj čtyř můstků bych tipoval na nějakou zubařskou soutěž." "Nejhorší je prý srážka s blbcem. Na svahu je to komplikováno tím, že každý kdo vás sejme je v danou chvíli blbec." Tohle jsou vynikající hlášky. Bez diskuse. *

poliana
24. 03. 2006
Dát tip
Dobrý, Tebe prostě můžu. Tip

a2a2a
11. 03. 2006
Dát tip
Michale, další, pro které tě rád čtu. Straka pokryl Špačka, lety přehluší lety na lyžích, hoši do toho - od toho, prostě fajn. Možná to nevíš, ale já mimo nějakého Vauda absolutně nečtu nikde humorné texty, snad kromě krátkých anekdot. Tip

Terpsichore
06. 03. 2006
Dát tip
:-))) t*

Goldstein
04. 03. 2006
Dát tip
Je sqělý, že se dá čemu zasmát. Mě se to líbilo a nemám výhrad. t

Toto_Oné
14. 02. 2006
Dát tip
Michale, nemůžu bejt špiónem, páč bych se hned první den proflákl.....no, zřídil jsem si alternick. Na ftákoviny a tak....

Alojs
13. 02. 2006
Dát tip
do pohody.. nic násilného, čtivě napsáno... ale přijde mi, že už jsi napsal mnohem lepší fejetónky. Ale na pár místech jsem se zasmál. jinak k té hlubší kritice - chybí ti tam dost čárek v souvětích - hlavně na začátku. Dál už jsem to tak neregistroval, tak nevím.

Vaud
13. 02. 2006
Dát tip
Bigu dík ;-) co je to za nick? Alojs - čárky, no jo. Po vzoru Angličanů s nimi šetřím.

Nickyx
12. 02. 2006
Dát tip
řyť jak cip :))) *

Vaud
12. 02. 2006
Dát tip
hi hi ;-) dík

Toto_Oné
12. 02. 2006
Dát tip
Inu, jako dycky. Tedy velmi dobře. TvonBG

wedle_vazy
11. 02. 2006
Dát tip
...a píšeš to nejlepčí

Vaud
11. 02. 2006
Dát tip
w_v ;-))) díky !!

MKbaby
11. 02. 2006
Dát tip
Máš stejnej náhled na sport jako já. Já ovšem nejraději pěstuji gaučing. A ne pasivně, ale aktivně. Tj. nečumím, kdo ten gaučing provozuje, a neskanduji "Karle, do toho!", ale sám sebou na ten gauč praštím :) Mně to možná inspirovalo k další zběsilosti... *tip jako vždy! :)

Sarrah
10. 02. 2006
Dát tip
Supéééééér píšeš Vaude...jen co je pravda...jsem de docela zasmála po ránu.....Dííííík*** TIP

Pacer
10. 02. 2006
Dát tip
*

wedle_vazy
10. 02. 2006
Dát tip
:)**

overflow
10. 02. 2006
Dát tip
skvělý:)) vidím, že jsem dost olympijsky nevzdělaná *

(závorka)
10. 02. 2006
Dát tip
jo!! (líbí) T - a to tak, že moc (fakt)

Lotoska
10. 02. 2006
Dát tip
jednoznačně zatipuji... to když věřím v hokeji, že někdo vyhraje, vrazím tam jedničku (tři bodíky) :-) * famózní, dík za počtení ...

Eidam
10. 02. 2006
Dát tip
tady máš lidovou zábavu :))) velký tip mistře *

pozorovatel
10. 02. 2006
Dát tip
největší sranda je s hokejistou Ptáčkem... to pak má Záruba trochu potíže není lehký říct, že si Beránek hlídá Ptáčka ale jak je možný, že máš tak dobře zarovnaný text??:))

Veronika11v
10. 02. 2006
Dát tip
t

Vaud
10. 02. 2006
Dát tip
přátelé, díky moc za návštěvy a čtení !!

Sarrah
10. 02. 2006
Dát tip
Ty jsi veselá kopa, což? Míváš depky? :o)) Za kladnou odpověď předem děkuji...:o))

Vaud
10. 02. 2006
Dát tip
depky mám furt, tak píšu něco veselýho, abych se jich zbavil ;-)

Vaud
06. 02. 2006
Dát tip
já jsem spíš taková lidská rolba ;-)) ale teď mám nové kurvinkové lyže, které jedou samy díky za návštěvy

Kytiii
05. 02. 2006
Dát tip
hezky napsané... akorát jsem se vrátila ze Špindlu, kde, musím přiznat, podobné pluhaře nevidíme rádi... bo my - adrenalinu chtiví carveři - milujeme upravený svah, který je ovšem pod náporem plužičů, smíkačů a lachtanů (snowboarďáci, co neumí říznout oblouk, ale jen to tam šoupaj prdelí) do desíti hodin dopoledne plný muld a na led vydřených míst... jízda se tak stává nezáživnou s účelem se nezrakvit a z potěšení je rázem boj o přežití... a to nemluvím o tom, jak je tato výše zmíněná skupina nevyzpytatelná... člověk jede (zakleknut v ukázkovém oblouku - lyže je ovládaná lyžařem, nikoli že by lyže ovládaly lyžaře), zdálky spatří člena nebezpečné skupiny, který rychlostí půl kilometru v hodině (paže rozpaženy, v očích smrt) točí jeden oblouk na pravé straně sjezdovky a druhý až zase na levém okraji... človk bohužel nesprávně předpokládá, že tímto cik-cak stylem pojede dále, když mu tam člen nebezpečné skupiny prdne kyčel a zatočí v nejméně vhodný okamžik, kdy se vy (ohleduplný a pozorný řidič) kolem něj snažíte nepozorovaně prosvištět, takže to skončí volným pádem (letem) deset metrů daleko, dvě salta (každé s dvěma až třemi vruty) a lyže s hůlkami zůstaly kdesi bez ladu a skladu pohozeny na svahu... členu nebezpečné skupiny se nic (většinou) nestane a nám (zvyklým) naštěstí také ne... ale náhoda je blbec... Vyzývám všechny členy nebezpečné skupiny, aby si našli jinou zábavu, nebo alespoň jinou sjezdovku (třeba hotelový krypl plac je vhodný pro začátečníky - i chronické začátečníky...)... Děkuji... Autorovi tip

katugiro
05. 02. 2006
Dát tip
Moc díky za avi, Kytiii, vždycky jsem si přál vědět, jak jsi skvělá lyžařka :)

Milly
05. 02. 2006
Dát tip
:-))) a že všichni, co neuměj perfektně lyžovat, maj radši dělat něco jinýho místo toho, aby se to učili.... A vy , co to tak umíte, choďte na černou, tam začátečníci snad nejsou.

Yeziiinka
05. 02. 2006
Dát tip
Madam Kytii promine, ale na českých, rakouských, italských a švýcarských svazích, jak jsem si zatím stačila všimnout, trapně chybí rozřazovací apellplac, revizoři z FTVS a měřič délky oblouku, takže to zatím vypadá, že hory jsou snad nedejbože pro všechny! Aspoň, že budoucí adrenalinu-chtivý-carver až do chvíle, než se z něj stane adrenalinu-chtivý-carver, pobývá zajisté o zimní dovolené na "hotelovém krypl place". My, nebezpečné skupiny, totiž podobné nedodělané a-ch-c nevidíme na svahu rády.

jeen
03. 02. 2006
Dát tip
:-))) Rum! Zasílám tip a díky za tip na zimní nápoj, tenhle jsem ještě nekonzumoval. Skol!

sirka
03. 02. 2006
Dát tip
začátek a konec super, střed bych ještě upravila/proškrtala. Ale jinak genialni vec:) nej

Yeziiinka
31. 01. 2006
Dát tip
No rozkošné je to... Já teda lyžuju moc ráda (a neplést s "umím" nebo "vypadám u toho důstojně"), ale do Tvého foayétónu jsem se vžila snadno... Lyže Hot Dog by dle mého soudu dnes měly minimálně sběratelskou hodnotu vážně vysokou. ***!

Milly
30. 01. 2006
Dát tip
Já se nejvíc zasmála při zmínkách o mezidruhovém páření... :-)) Jinak co se týče obsahu, tak já naopak vloni nemohla sledovat v TV slalom, protože jsem závodníkům záviděla, že oni si lyžujou a já nemůžu............ :o) -t-

podezdívka
30. 01. 2006
Dát tip
Tvá dílka nezklamou a vždy pobaví :-) *t

cherubinka
30. 01. 2006
Dát tip
lyže jsou má noční můra. Konec mě pobavil nejvíc.*

Elyn
29. 01. 2006
Dát tip
:)) *

Markel
29. 01. 2006
Dát tip
:-))))) :-))))) - T

Vaud
29. 01. 2006
Dát tip
Elyn, Markel - díky za návštěvu a smajlíky ;-))

jaza
29. 01. 2006
Dát tip
ano, taky si dám***

katugiro
29. 01. 2006
Dát tip
nasmáto, dík :)) *

sidonia
28. 01. 2006
Dát tip
prostredek prumer /na to, ze je to "od tebe"/ zacatek a konec se povedl.. hlavne teda zacatek, hehe:)) jako vzdy se ti to povedlo *t

Vaud
28. 01. 2006
Dát tip
Sid díkes ;-) zkusím to ještě teda upravit až mě něco napadne ;-)

sidonia
28. 01. 2006
Dát tip
neupravuj, dyt je to prece dobry:)

vesuvanka
28. 01. 2006
Dát tip
Skvěle jsem se pobavila a s prvním odstavcem plně souhlasím :-))) .... TIP a V

Vaud
28. 01. 2006
Dát tip
neboj ;-) jenom ten prostředek, aby tam nebylo moc "zabíhavého myšlení"

sidonia
28. 01. 2006
Dát tip
jedinej hot dog mi trvalo, nez sem pochopila.. nenapadl me horkej pes, ale parek v rohliku.. ... taxem premyslela, jakej to jako muze bejt styl lyzovani.. "lyzujes jako parek v rohliku...":)

Vaud
28. 01. 2006
Dát tip
vesuvanko - díky moc !! Jsem rád, že tu mám spřízněnou letní duši sid - ony se ty čudné lyže takhle fakt jmenovaly a byly velikosti lyží na skok na obřím můstku a navíc strašně těžký... ale lyžuju jako párek v rohlíku u na Blizzardech nebo Rosignolách ;-))

sidonia
28. 01. 2006
Dát tip
jooo to na me muzes hazet jakykoli slova a ja ti odkejvu, ze sou to znacky lyzi... tvuj prvni odstavec mi totiz mluvi z duse, takze fakt netusim, ze existujou lyze ruzne dlouhe ci tezke.. cili jako velikostne diferenciovane... hehe....blizard.. to se mi libi, to zni pekne.. to musi bejt urcite moooooc krasny lyze.... melu nesmysly:) dneska sme meli rodinnou oslavu, deda narozky, taxem jen tak naznakove polechtala chutovy bunky a ted uz valim do knajpy dat telu co si zada... takze... pis dal, moc se tesim na dalsi dilo... ahoj, vrele pozdravy a tak, sidka*

Vaud
28. 01. 2006
Dát tip
mně vlezl do kakaa nějaký brouk, tak vymýšlím jiný teplý nápoj na večer ;-) hezkou sobotní ;-)

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
toš to je zas moje krevní skupina...superně sem se pobavila...mě sa zas nejvíc líbil prostředek....ale samo že aj celé dílo je super...nejvíc sem se zasmála u Škoda Felace....to asi nebude překlep co, ale nějak nevím co s tím má felace společného, ale raději přestanu rýpat...eště bych se zas dozvěděla nějakou hrůzu...tip

Vaud
28. 01. 2006
Dát tip
hi hi, ta škodovka se anglicky vyslovuje skoro stejně Felicia jako Felatio ;-)

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
no nic¨...toš to musím být zábavné se učit cizí jazyky, že :-))) s mojí spolubydlící na koleji sme sa asi tři hodiny řezaly a furt vymýšlely různé předpony a přípony ke slovu hledat tedy my sme si to přeložily do polštiny, kde se to řekne šukat...a byly sme úplně hotové...no jo hlavně, že sme na výšce:-))) to mě napadlo já ti pošlu něco mailem pro zasmání, ale nevím estli ti to mám poslat na ten cos mi psal, který končí na com nebo na nějaký jiný

Vaud
28. 01. 2006
Dát tip
klidně na ten ;-)) rád si počtu

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
toš už bys ho tam měl mět:-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru