Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Surrealismus v úvaze

01. 02. 2006
3
1
2860
Autor
Semeno

Rozpracováno. Toto není konečná verze. Motivem jsou Snílci.

 

 

Asociální averze vůči obecnému mínění. Sen jako surreálno, vychází ze slepého pohledu do slunce. Agónie vetřelce bez flexibilní kreativity loajálnosti je zastřena absurdní emancipací.

 

Kletí rozpuklého dubu. Kletí vody klystýru. Záchvěv zlosti nesmrtelných. V hodinách čpících, jestli pachem, tedy vdechy, odstranili stíny květiny z váz, zatáhly závěsy. Ony stíny v přítmí do vody rozprostřely zbytky jídel a výkalů. Větráky napětím z očekávaného samy si nastavily stupeň holomrazu. Fialové zděšení rtů, když dýchaly ledová vlákna směrem křesadla. Jiskra. Plameny.

            Červené a oranžové světlo těžce se plazilo po stěnách a ve svých výběžcích otiskovalo laskavost Přísedících. Přísedící. Kol ohně postavy. Stíny zakončeny hmotností mnoha nešetrných hektolitrů. Nesnáze v představě. Zdali je nová nící odslepena?

            V písni žhnou. Upřímní. Bez věřitelů se snad rozprostřou do sebe. Blázni! O kolik vzorců posmrtné marnosti přišli v dnešní zácloně smrtelné teploty? O mnoho. Dní bez jarmarků zvracivého chtíče.

            "Rozumějte. " křičí. Jest křičeno. "Vzhledem!!!"  "Ale pokušení?"  "Zrůdnost nepoužitelnosti!" "Hebkost? A oranžová. "

            Vzrušené hlasy stenů žádosti odpovídají jásotu nebezpečí. Cizím jazykem bez slov si koukat do očí. Protáhnout ve shrbeném těle mohutnou nohu střeva. " Podržet si snad? Říkali venku, když pršelo. " Ve světle patiny mnohostránkové bolesti rána, otevřeli brvy. " Jsme mnozí, " pokračovali, " a tedy zvládneme za zvuku hlučné soulože podepřít věhlas radostí!"

            Paprikované filmy přikusovali k prostoru dopoledne bez otázek o veličině akčnosti afektu. Světlo nabralo rozporu v písni o červené tmě a tleskot nohou zněl dětinsky.

            Bordelmamá byl vždy rád středem samoty. „Vždy rád“ vynechával v každé větě. Za každým otevřením dveřních pantů zatleskal svůj smutek. Často také tleskaly jeho rozteklé kalhoty. Bez brýlí fanaticky vytíral podlahu. Opakovaně dnes svlékl Malíčkem prostředníček, aby si mohla obrazovku prohlížet prsty nohou. Seškrábala tedy nehty obal příběhu a oslintala celé! kostými hercům, kteří s ní seděli na jedné židli.

            „Pár facek na splátky!“ roznesl na kopytech čvachtající ticho Sedmý z deseti. Byl starý, na mnohokrát zesměšněný, tolik oblíben. „Nechceme zůstat přeci na věky zdrávi.“

            V jarních měsících nezapsali MládenciProÚřady nižádné výkyvy v prostředí městských ulic pro překročení norem morálky. Štěrbinou jen dalo se proudící oblačno z žaluzií odsát vnímáním.

            „Nemysleli jsme kdysi dávno na pár mnohostranností.“ promluvili po smrti ti, kteří tehdy tkaničkami o bot rozsapali smrtelnost Přísedících a navlékli je jehlou do zástupu stehů pro život dalších polštářů.

 

Přísedících znamení se rozmyslelo éterem nové hudby a pokračuje. Co znamená pro vaše rodiče, že nikdy neskončí?

 


1 názor

Tinnitus
11. 02. 2008
Dát tip
"Bordelmamá byl vždy rád středem samoty. ?Vždy rád? vynechával v každé větě. Za každým otevřením dveřních pantů zatleskal svůj smutek. Často také tleskaly jeho rozteklé kalhoty." ... Todle je podle mýho nejlepčí. Starej dobrej surreal humor! Řikám JO! Z většiny ale do kolen spíš nejdu. A přijde mi to víc dada než surrea. A úvaha teda vůbec. To sorry. Možná trochu vycizelovat? To samo nebudeš chtít, páč to chceš mít takhle. Tak nevim. Ale jak řikám. Některý části jsou epochál.

Henriet
13. 02. 2006
Dát tip
Já to vlastně musela přečíst víckrát, abych to pochytala. Ale líbí se mi to. Je to pro mě něco úplně novýho. *

Semeno
10. 02. 2006
Dát tip

to je pravda, že je to neskutečně pomalý a pečlivý některý obraty mě fascinovaly některý mě mrzely, protože když je věta složená ze samejch cizích slov, sama se sežere, i když je jí rozumět některý se mě nadchly do celku mi to ale vůbec nejde zabalit a označit. přitom z kousků se dá žít.

Semeno
02. 02. 2006
Dát tip
Pozorovateli, .. nemám slov. Je mi fakt špatně,.. nebudu se s tebou zabývat. Jo, samozřejmě že je chyba v názvu, hned to opravim, bůh ví kolik chyb je v textu, už jsem to po sobě nečetlo. Neměla jsem včera čas. A dneska se mi ta hloupá nemoc dostala i do svalů, začínám mít křeče v nohou, o nepoužitelně bolavé dýchací soustavě nemluvě. Tudíž to přepracování přijde asi později. Ale myšlenkama jsem stále uvnitř, .. No, a kdybyste někdo chtěl proniknout o něco hlouběji , tak jsem si teď koupila Snílky na DVD, .. a protože ta myšlenka (ne úvahová- závěr, ..ale myšlenka k úvaze) je ze snílků. Štěpáne, Děkuju že jsi mě za tu pomalost neodřekl,.. dospívám k pomalosti, inklinuju k tíze pomalých kroků,..totiž. Jo, a Lukáši, ještě se nauč rozmýšlet než něco plácneš a kdybys myslel i na ty druhý, tak taky lepší, protože ten největší žvást jakejs ještě nečet, tak tuhle větu miluju, protože právě v ní je obsaženo. Jde o to, že mohu surreálně uvažovat. A mimochodem, co je na tom úvaha? Mám z toho jedničku za úvahu. A přitom ještě není hotová. Děkuju Vám oboum za váš zájem, za kritiky. Přeji krásný den, a dalších mnoho dní sem

pozorovatel
02. 02. 2006
Dát tip
"A mimochodem, co je na tom úvaha?" to se ptáš mě? podle mě ta věta je žvást se slovama ze slovníku... vidim tam přehnanou snahu o jakýsi intelektuálno.. neřekl bych kdybys chtěla vyjádřit nějakou složitou myšlenku..ale tohle? tam neni ani surrealismus těžko hodnotit surrealistickou úvahu, protože tam vlastně můžeš napsat cokoliv.. a nevim, jak se dá "surrealisticky uvažovat"... spíš bych chápal, jak se dá surrealisticky vnímat a že z toho máš jedičku za úvahu znamená co?:))) kdybych to měl nějak nazvat, tak "paskvilem", do kterýho se nejspíš nedostanu ale to poznáš z kritik dalších čtenářů...jak tak koukám, tak štěpán k tomu vlastně taky nic nenapsal

pozorovatel
02. 02. 2006
Dát tip
snílky jsem neviděl musim je vidět, abych porozumněl?

Semeno
02. 02. 2006
Dát tip
odkládám odpověď. Je ti něco, že to nestojí za snahu?

pozorovatel
02. 02. 2006
Dát tip
já napsal, že mi to nestojí za snahu? a ty Snílky jsem asi viděl... odehrává se to ve Francii a jsou pořád svlečený?

Semeno
02. 02. 2006
Dát tip
nemusels to napsat. hm. a nelíbilo se ti to viď.

pozorovatel
02. 02. 2006
Dát tip
hele, nemyslíš si ty náhodou, že ti tu píšu negativně i z jinýho důvodu, než že se mi to nelíbí?

pozorovatel
02. 02. 2006
Dát tip
já to taky nenapsal:)) film se mi líbil... hráli dobře

Semeno
02. 02. 2006
Dát tip
hm, hráli. s napsal, že to číst nebudeš, tak jak můžeš vědět, líbí/nelíbí jinej důvod? nazvat to paskvilem. Máš štěstí, že jseš vtipnej, jinak bych tě neměla ráda, anesměl bys přijít dívat se na filmy :o))

pozorovatel
02. 02. 2006
Dát tip
"a pak už tu surrealistickou povídku nečtu..." nedočetl jsem to, přišlo mi to pořád dokola, tak jsem přeskakoval.. a on to neni paskvil? :) jednou jsem napsal fakt úžasnou úvahu..tehdy jsem dost čelt havla a používal všechny slova slovníku a pak jsem to přečet učitelce a ta čuměla, dostal jsem taky jedničku, ale větší píčovinu jsem v životě nenapsal:)))) ale jako parodie to bylo dobrý.. přečti si to za pět let a řekni mi, jestli se ti to líbí:))) já to tak dělám (a nelíbí se mi teda nic...ale...no...hehe)

Semeno
02. 02. 2006
Dát tip
Mě se líbí všechna má díla, a že k velmi starým mohu mít výhrady přehluší souvislost s mým věkem, a tím pádem potom nejsou žádné výhrady. A novější miluju všechna. To znamená v horizontu tedy asi pěti let, .. starší už mám snad jenom svou knížku z druhé třídy, kterou jsem vyrobila, pak vymyslela název a o čem bude, a dovnitř jsem napsala: " napiš si sám"

Semeno
02. 02. 2006
Dát tip
a

pozorovatel
02. 02. 2006
Dát tip
aha

StvN
01. 02. 2006
Dát tip
Tohle je snad nejpomalejší věc, jakou jsem kdy četl. Každý slovo, každičký, se musí velice pomalu vstřebávat. Dobrý. moudrej sice nejsem, ale ani jsem nezhloupl. Rozhodně stojí za vidění.

pozorovatel
01. 02. 2006
Dát tip
v názvu neni chyba? Sen jako surreálno, vychází ze slepého pohledu do slunce. - nepřeháníš trochu?.)) nestačí říct "z podvědomí do vědomí" i když to vědomí je dost zkreslené, až paradoxní, ..chaotický Agónie vetřelce bez flexibilní kreativity loajálnosti je zastřena absurdní emancipací. - větší žvást jsem už dlouho nečet:))) myslim si, že tomu rozumim...ale základní a nejdůležitější prvek úvahy je "předat informaci čtenáři - to znamená co nejvýmluvněji a nejpochopitelněji" timhle na mě chceš udělat dojem intelektuála?:))) tady surrealismus nevidim a pak už tu surrealistickou povídku nečtu... co je na tom úvaha?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru