Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Usmrkaný den

04. 02. 2006
18
0
2428
Autor
pekylau

                                                        

Usmrkaný den

 

       Máme rýmu.

       Máme rýmu a život se rázem dostává do zcela jiné dimenze. Takové správné usmrknutí posune člověka hned o kousek dál. Svět se postupně proměňuje v hromady zmačkaných kapesníků, vypotřebovaných kuchyňských rolí a veškerá činnost je v jediném okamžiku propojena s dostatečnou zásobou toaletních potřeb. Člověk se však  zároveň dostává do téměř neřešitelného osobního konfliktu.

       Je rýma nemoc?

       Néé!!

       Ani ta pravá horečková, nafouklohlavová, vodovodní,? ?

       Ne, ne, ne ! A ještě jednou ne !

No dobrá. Nejsme tedy nemocní. Zkusme si však takto nenemocní jet třeba jen pár stanic veřejným doprvním prostředkem.  Myslím, že každý si již někdy prožil pocit malomocného, od kterého se ostatní spolucestujicí nápadněji, či nenápadněji odvrací a slyšel více, či méně tlumené poznámky o nezodpovědnosti a bezohlednosti. Jenže co naplat. Jsme jednoznačně zdrávi, socialistické hospodaření nenávratně za námi a  tak se pracovat zkrátka  musí.  Opatrně popotáhnout, dýchat z hluboka a netrpělivě počítat stanice k příštímu vysmrkání. Úleva se dostavuje až za prvním osamělým stromem v nedalekém parku. Odlehčeni vyrážíme na další cestu ufrkaným dnem.

        Kancelář. 

       Světlá, moderní, lehce bzučící, plná pracovního ruchu a nikdy, nikdy před tím tak tichá, jako při prvním, druhém, desátém vysmrkání. I jindy  nekonečných osm hodin se dnes stává ještě nekonečnějšími,  nemilosrdně odpočítávanými intervaly, zaplňujícího se čichového orgánu. A když už  s pocitem absolutního vyvrhele přemýšlíme, jak skoncovat se životem, ozve se z protějšího rohu  potlačované -  pšík. Jedno, druhé, třetí. Nevíme, jestli se máme propadnout hanbou, nebo skákat radostí. Než se však stačíme vypořádat se špatným svědomím  bacilonosiče, kontruje s výrazným zaprskáním kolega přímo za námi. A zprava frk, zleva pšík,... .

       ne jako úplní zatracenci nastupujeme do odpolední tramvaje. Támhle kýchnutí, tuhle smrknutí. Ztrácíme poslední zábrany, vytahujeme kapesník a přidáváme se s jistým zadostiučiněním k tomu nachlazenému konzertu. Pšík, prsk, frk, ? .

       Je večer.

       S velkou, ale podstatně lehčí hlavou, vcházíme do operní síně.  Jak uklidňující. Již během tiché předehry  pšík,  prsk a když sám dirigent vytáhne kapesník, spadne napětí i z těch nejvíce  nachlazených  v potemnělém hledišti. Pšík, prsk, frk, ? . Nové a nové techniky taktního vysmrkání, kapek do nosu a ultralehkých kapesníků, které by svou pevností obstály při padákových testech. Kdo nesmrká s námi, smrká proti nám.

 

         A potom příjde jaro.

         Utichnou tramvaje, pracoviště i koncertní síně. Vše je najednou tižší a jasnější, nezamlžené slzami z očí a bůhví z jakých to ještě dalších otvorů. Tižší a jasnější. Ptám se však, je i lepší? Neztrácíme v těchto chvílích  velkou část civilizačních zábran, jak to jinak dokážeme pouze při revolucích,  živelných pohromách, či jiných katastrofách? Nezmizí, to tak vzácné mezilidské propojení, které přináší jen a jen společně prožívané utrpení?  

 

No co naplat.

Snad zas napřesrok.


pekylau
16. 04. 2006
Dát tip
Děkuji vám všem za komentář.

froxx
15. 04. 2006
Dát tip
..vykutáleně vtipně výstižný;)

vesuvanka
11. 04. 2006
Dát tip
moc hezky napsané... TIP

geminida
03. 04. 2006
Dát tip
me hodne blizke, nejen proto, ze s sebou musim vecne nosit kapesniky. kdybych psala pozitivni veci, nejak takhle by to vypadalo. je mi to ptoste blizke i stylem, skladanim myslenek. souhlasim, ze misty spis na fejeton. ale misty je i zivot na fejeton.

pekylau
13. 03. 2006
Dát tip
Děkuji všem trochu se zpožděním, ale až nyní jsem tu objevil i druhou stránku....avíza mi zatím nechodí... . Jirkovi Sáhnul jsi mi do svědomí. Nevěděl jsem, že mohu svoji ´´mladickou nerozvážnost´´ pozměnit technicky tak jednoduše....no vida a už je z toho oficialní fejeton. Děkuji ti za odborné hodnocení.

a2a2a
06. 03. 2006
Dát tip
Jirko, ono je to vlastně fejeton, napadlo mne, a pak si teprve přečetl tvé přiznání v prologu. Nemaskuj, fejetonistů je zde velmi málo a s formou povídky to má pramálo společného. A protože jsi se spletl záměrně a nepochopitelně ( to, že nemáš rád fejetony), hodnotím to jako fejeton. Jazyk volený správně, lehce, svižně. Nechybí jakési resumé, je tak akorát dlouhý, snad jediná výhrada - bůhví z jakých to ještě dalších otvorů - mi přijde k ostatnímu kultivovanému a lehce komornímu textu, ale i jinak, tak trochu hrubá, poněvadž těch otvorů jsme si okamžitě vědomi. Možná také, že ve fejetonu není obsaženo nic, co by třeba obsahem či vtipem bylo nové či více nápadité. Ale dobře vím, jak je to těžké a jak smysl fejetonu spíše spočívá v poukázání, pranýřování nějakého nešvaru a to s určitou nadsázkou a to jsi vrchovatě splnil. Tip ovšem dávám. Jednak, fejeónů je zde málo, není to tak úplně jednoduché dodržet jeho formu a obojí se ti až na zmíněné drobné spíše subjektivní poznámky podařilo.

wedle_vazy
08. 02. 2006
Dát tip
*

Lakrov
06. 02. 2006
Dát tip
Přimělo mě to zamyslet se, k jaké civilizaci asi patřim já, když nechodím do opery, jezdím do práce na kole a smrkám 'na rusa' :-) Nejspíš ke stejné. TiP (z donucení :-) )

Fehu
06. 02. 2006
Dát tip
libi

pekylau
06. 02. 2006
Dát tip
Moc potěšlo, ...že líbilo a pobavilo. Dík Lakrov - ke stejné, ke stejné. Vzpomenout si, tak jsem tam toho ´´rusa´´ taky někam šoupnul. [i když.. to je hrozný slovo]

chicoria
05. 02. 2006
Dát tip
Pobavilo*

Incognito
04. 02. 2006
Dát tip
Jojo, taky bych řekla, že je to fejeton a musím dodat, že výbornej!!! Pobavil! ;-) *

fungus2
04. 02. 2006
Dát tip
Dobře se to četlo.**

Markel
04. 02. 2006
Dát tip
moc a moc, vtipné, lehké, čtivé, moc dobré - T

Aagaatka
04. 02. 2006
Dát tip
zajimavy napad. slzamY bych opravila..

pekylau
04. 02. 2006
Dát tip
Děkuji vám všem za zastavení. Aagaatka - - to jsem to ale debyyyl... .Dík

lenka4
04. 02. 2006
Dát tip
Opravdu pěkné, moc se mi dílo líbí. Člověk by řekl, že je to pomalu psané o něm.

pekylau
04. 02. 2006
Dát tip
Přeji brzké uzdravení... . D.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru