Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Někdo je šťasten bez příčiny

08. 02. 2006
27
36
6285
Autor
Ostrich

Někdo je šťasten

                                   bez příčiny

Někdo je jako

                                   smutek sám

Někdo jen sčítá

                                   cizí viny

Někdo je sebou

                                   přivírán

 

Čím méně vím,

                                   tím lehčejžiju

Podoben štěstím

                                   zvířeti

Točím se v sladkém

                                   deliriu

Když ale závoj

                                   odletí

 


36 názorů

Ostrich
03. 11. 2015
Dát tip

No snad - protože co je uzavřené? 

 


Sinka
03. 11. 2015
Dát tip

Hezky ladí... po pár básničkách mám dojem tvého zalíbení v zastřeně otevřených koncích  :-)


Silene
11. 08. 2014
Dát tip

Tak hodně (řečeného) za tak málo vět... A ta moje je tam také, jak jinak. Naprosto maximálně trefené pocity.

Jen bych to jako obyčejně asi takhle nedovedla polapit.

Forma je skvělá; takové trochu rozšíbnuté MD/D.

Fakt se ti povedla, dobře, žes ji pro nás zapsal...


Ostrich
26. 10. 2013
Dát tip

Každý máme právo na vlastní asociace, je dobré si o tom napsat, dík :o)

(Mne zas napadlo, že jsi z Irska, protože tam se díky bramborám zakutáleným z lodí poražené španělské Armady narodilo po pár letech mnohem víc lidí, než předtím z obilí ..... a pak.. ale to už by bylo smutné)


Někdo žije kopretinou, někdo je zas na růže.. Ač jsem se snažil, asociacím jsem se neubránil, tudíž mi báseň vyzněla možná poněkud úsměvněji, než autor zamýšlel. I tak se líbila, nechávám tip. k.b.l.

..jasně..rozumím ti úplně přesně..s těma palačinkama jsi to skoulel moc hezky:)) ..neboj..stojím nohama na zemi:)) ..teda..občas lítám..sním..bez toho by však ta země byla moc tvdá..no ne?:))

Ostrich
15. 11. 2011
Dát tip
Jasně že není, to ani náhodou, nemůže být. Jenom bych řekl, že je potřeba vědět, že lidský život nejsou JEN emoce. Jak to jen namalovat, aby to mu bylo rozumět... hm... tak si představ dvě spirály, které se točí proti sobě... spirály jako nekonečné palačinky, které se rodí z velikého oceánu těsta.. Jedna palačinka jsou kladné emoce a druhá spirála jsou záporné emoce, točí se proti sobě - a nahoře na obou dvou palačinkách najednou poskakuje a balancuje cosi, co si říká JÁ a má tak trochu rozum. Udržet se tam dá děsnou práci, palačinky rostou nepravidelně, škubou sebou jak při zemětřesení - ale to JÁ stát jinde než na těch palačinkách nemůže, protože jimi zároveň je - ale je ještě něčím jiným, než jimi :o)

bez emocí nic není, aspoň pro mně teda:)

Ostrich
15. 11. 2011
Dát tip
1) Co bude, bude, až to bude. 2)Žádné štěstí ani neštěstí není celý život a na celý život, jaksi z vlastní podstaty. Leckdy je obtížné nebýt především emocí, (necítit se být především emocí)... ale myslím, že to stojí za zkoušení.

Jsem tak šťastná tak šťastná až na mě to štěstí padá jako nějaký déšť nebo co až mi z něj puká hrudník jak se tam to štěstí nedokáže vměstnat a vrtí se jak blbá poslouchám furt dokola tu písničku Fallig slowly a jsem tak šťastná až brečím jako želva (to je ale blbé přirovnání) a mám v sobě dva čerstvé brufeny aby mi z toho štěstí nepraskla hlava ale pořád ho cítím jsem nesmyslně šťastná a trochu brečím a píšu takové milé krásné básničky a pod tím vším doutná strach co zas bude až na mě přestane pršet to štěstí co bude sakra odháním ty hnusné masařky ne bude tu napořád to únavné štěstí ráda si tak lžu je to úleva lhát si a věřit jim vlastním lžím

Ostrich
06. 06. 2011
Dát tip
Vůně: vlastně díky - taky si myslím, že otázka na konci je moc dobrá věc. Píšu teď něco jiného, co sem asi nepatří, básničky byly jen taková přípravka a semtam i odlesky - ale i když to jsou výklady, snažím se tam vpravovat do každého konce otázky... protože bílá místa jsou vlastně prostorem k růstu... Moc mi to nejde, těžko hledám čas - tak jsem vděčný za každé povzbuzení :-) Takjinak: ano, slabému se svět hroutí, silnému roste. Jenže - jak to poznat, před závojem ... kdo jsi a co se stane?

Ostrich
05. 06. 2011
Dát tip
za každým závojem je přece vanutí neznáma bolest zranitelné nahoty radost z doteku bližšího o milimetr jaké chceš jiné pokračování?

Ostrich
24. 03. 2011
Dát tip
tak jest....

Ostrich
12. 03. 2011
Dát tip
Aneb je tolik druhů štěstí, kolik závojů nevědomosti se nám podaří odhodit :-)

Ostrich
20. 11. 2010
Dát tip
však to nikdy nekončí, když se umíš proměnit. Možná... dokud jsi schopná vidět mlhu...v sobě...jde to. Prostě si uvědomit, že nikdy to, co si myslíš, co vidíš...není celé. Jenže najít sám pro sebe pro každou svou proměnu novou řeč... přeložit si do ní celou svou minulost ...a pak navíc najít její průnik s běžnou řečí.... abys mohla být sebou i pro jiné....to se málokdy povede. Proměny tě oddělí...

Ostrich
20. 11. 2010
Dát tip
Když závoj odletí? Buď jsi smutná nebo si honem utkáš nový starý nebo se proměníš a jedeš další level:-)

Manuamanua
27. 06. 2010
Dát tip
Odlehčená i ztěžklá, taky fajn.

Ostrich
24. 03. 2010
Dát tip
To jsem rád. Od toho tu je:-)

avox
23. 03. 2010
Dát tip
přišla mi vhod, zrovna dnes :-) */

Ostrich
21. 03. 2010
Dát tip
Jasně že můžem! Od toho tu přece taky z globálního pohledu jsme, ne? Na druhou stranu...nepřipadá ti zvláštní, jak stabilní jsou třeba tělní plány větších zvířat? Víc jak čtyři nohy od jisté doby nemá smysl - proč asi? Aneb některé formy jsou dány prostorem. Třeba pravidelný čtyřstěn. Nenajdeš žádnou jinou formu uspořádání 4 bodů, kde by mezi nimi byla každý s každým stejná vzdálenost. Jen ten pravidelný čtyřstěn, jinak to prostě nejde - můžeš vynalézat jak chceš:-)

Dragora
21. 03. 2010
Dát tip
Ano, ale přesto myslím, že můžeme občas nějakou novou formu najít :-)

Ostrich
21. 03. 2010
Dát tip
Formy jsou kolem nás, málokdy je vynalézáme, jen používáme - asi jako gesta, tak jak píše Kundera:-)

Dragora
21. 03. 2010
Dát tip
Naprosto dokonalý a vyhovuje to mému rozpoložení :-) Neúmyslně je má předposlední a poslední podobná formou...Jsem ráda, že jsem se dostala i k tvým dílům. T

Perla Sch.
01. 01. 2010
Dát tip
A doufám, že jsi šťastný!

Perla Sch.
01. 01. 2010
Dát tip
Napsal jsi to zajímavě, fakt. V jednoduchosti je krása.

Petrusha
08. 02. 2006
Dát tip
tak ... ? čo bude ďalej ?

Háber
08. 02. 2006
Dát tip
...a čo ak je človek tým všetkým naraz? ˇano, Ty o tom hovoríš, Ty ním si... super*

_Rebelka11
08. 02. 2006
Dát tip
... nejdříve jsem chtěla říct, když jsem četla ten název, že bych toho někoho chtěla vidět :o)), ale jinak se mi to docela dost líbí, *

Eidam
08. 02. 2006
Dát tip
mmmmmmmm .....zajímavé.

blbjenka
08. 02. 2006
Dát tip
pjekné, ó, strýčku :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru