Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

detroit.. mustang, ročník 79..

11. 07. 2006
22
8
7409
Autor
Rabb

.
.
.

Pátek
Ráno seděl Joe u jídelního stolu, popíjel kávu a četl si noviny. Susan, jeho žena, v tu dobu, stejně jako každý jiný den, nastupovala na dopolední šichtu v blízkém supermarketu a krátce před polednem se vracela domů. Očima bez zájmu pročítal tučné titulky a propracovával se k poslední straně, na které na něj čekal povedený vtip. Na třetí straně nějaký redaktor, jenž se s chutí vyžíval v nechutnostech, napsal článek o muži, který v opuštěném skladišti zakopal vlastního syna, poté přijel domů, lehl si do vany a kuchyňským nožem si podřízl žíly; svět je plný hnusných grázlů, pomyslel si. Zbývaly posední dvě strany, když si v pravém dolním rohu povšimnul malého inzerátu se zněním: PRODÁM MUSTANGA V DOBRÉM STAVU, ROČNÍK 79. NÍZKÁ CENA. Nízká cena, prolítlo mu hlavou. Inzerát z novin vytrhl a vytočil uvedené číslo.
  Ve sluchátku zazněl vyzváněcí tón a po chvíli se na druhé straně ozval starý muž; podle hlasu mu nemohlo být méně než šedesát. "Ano?"
  "Dobrý den, tady Joe Bishop. Dovolal jsem se k panu Brownovi?" Zeptal se Joe.
  "Jo, co chcete?" Řekl pan Brown nevlídně, jakoby čekal na nepřítele.
  "No víte, pane Browne, v novinách jsem narazil na inzerát, ve kterém se uvádí, že prodáváte auto a..."
  "Máte o něj zájem?" Přerušil jej muž.
  "Ano, mám. Doufám, že jste ho ještě neprodal."
  "Skvělé," zaradoval se a pokračoval, "ne neprodal, stále mi stojí v garáži a zbytečně zabírá místo."
  "Takže je pořád na prodej?"
  "Ale jistě, jste první zájemce."
  "A kdy bych se na něj mohl přijet podívat?"
  "Klidně můžete hned." Řekl muž s neutuchající radostí.
  "Fajn." Řekl Joe rozveselen dobrou zprávou.
  Pan Brown nadiktoval přesnou adresu, rozloučil se a zavěsil. Joe neváhal ani minutu, nasedl do starého Citroenu a vydal se na cestu. Zaparkoval před malým rodinným domkem s krásným zeleným trávníkem. Ujistil se, zda našel tu správnou adresu, vystoupil z auta a zazvonil u domovních dveří.
  Otevřel mu starý muž s rozrůstající se pleší, po stranách hlavy mu trčely zbytky neupravených šedých vlasů.
  "Dobrý den, pane Browne, já jsem..."
  "Bishop, Joe Bishop, že?" Přerušil jej nevrlý stařík.
  "Ano, mohl bych vidět to auto?"
  "Zajisté, rovnu k obchodu, že?" Joe se jen pousmál a souhlasně přikývl.
   Stařík jej zavedl do garáže a rozsvítil elektrickou žárovku zavěšenou uprostřed místnosti.
  Joe nevěřil vlastním očím. Mustang vypadal jako ze snu. Myslel, že uvidí omlácený kus šrotu, ale před ním stál výstavní kousek, za který by se nemusel stydět kdejaký sběratel. Okamžitě se do auta zamiloval. "Kolik za něj chcete?" Vyhrkl Joe najednou bez přemýšlení, aniž by z auta spustil oči.
  "Sto dolarů by mělo stačit."
  "Cože? Tak málo za takovou káru?" Divil se, ale stále zíral.
  "Chcete ho nebo ne?"
  "Já to beru." Řekl nadšeně a z peněženky vytáhl pět dvacetidolarovek.
  "Chcete si s ním hned odjet?" Zeptal se nečekaně Brown, když si peníze strkal do zadní kapsy.
  "Můžu?" Divil se Joe znovu.
  "Proč ne, už je stejně vaše."
  "Tak jo." Neváhal s odpovědí.
  "Nasedněte, klíčky jsou v zapalování."
  Joe se nenechal přemlouvat. Protáhl se kolem zdi, nasedl dovnitř, otočil klíčkem a auto se probudilo k životu. Stáhl okýnko a přes hlučný motor zakřičel: "Pro to auto před vaším domem se vrátím co nejdřív."
  Stařec přikývl.
  Joe vyjel s Mustangem před garáž, ale najednou zastavil. Znovu stáhl okýnko, vystrčil hlavu a se zájmem se zeptal: "Proč jste vlastně to auto chtěl prodat?"
  Stařec přešel k okýnku, naklonil se k němu a povídal: "Bylo to přání mé ženy, byl jsem proti, ale před týdnem nešťastnou náhodou spadla ze schodů a zlomila si vaz. Proto jsem napsal ten inzerát." Stařec sklopil pohled a začal si ukazováčkem objíždět kolem snubního prstenu.
  "Promiňte." Omlouval se Joe.
  "To je v pořádku, už jsem se s tím smířil." Řekl smutně.
  Poté se rozloučili a Joe odjel domů ve svém novém autě.
Zastavil před domem. Vypnul burácející motor, krátce zatroubil a čekal až Susan vyjde na verandu a spatří, v čem přijel domů. Pes paní Bondové, jejich sousedky, začal zuřivě štěkat. Joe toho čokla nesnášel. Nedokázal zavřít klapačku ani přes den, natož přes noc.
  Joe zůstal sedět uvnitř. Poslouchal nový hit od U2 a nosem nasával sladkou vůni osvěžovače ve tvaru stromečku. Čekal.
  Za pár vteřin vyšla z domu vysoká žena s dlouhými vlasy staženými do gumičky a s rostoucím bříškem a rozhlédla se okolo. Hned si všimla svého muže sedícího za volantem neznámého auta.
  Joe vystoupil z vozu a přešel k ní. "Ahoj Susan. No není krásný?" Řekl a ukázal směrem k Mustangu.
  "Muselo stát majlant, proč jsi mi neřekl, že kupuješ nové auto?"
  "Ale drahoušku, rozhodl jsem se, že ho koupím dnes ráno, zrovna když jsi byla v práci." Joeovi celý poslední měsíc vrtalo hlavou, jak je možné, že ji majitel supermarketu nechal pracovat za kasou i přes to, že se blížil termín porodu. Susan na tuto otázku neměla odpověď, nechtěla se ptát šéfa a ohrozit tak místo v práci.
  "Kolik stálo? Zrovna v tuhle chvíli potřebujeme všechny peníze, co se nám podaří ušetřit." Ptala se znovu mírně rozzlobeně, jakoby neslyšela, co právě řekl.
  "Sto dolarů."
  "A kde je naše starý auto, to nám nestačilo to? Proč jsi za něj vyhazoval peníze?"
  "To starý přivezu zítra. Sama víš, že poslední dobou nechtělo startovat a co když nenastartuje, když to na tebe přijde. Takhle máme jistotu." Řekl suverénně a objal ji.
  Susan se začala uklidňovat. Pochopila, že má pravdu.
"Večeře!" Zavolala Susan na Joea schovaného od dvou hodin odpoledne v garáži.
  "Teď nemám čas! Ještě tady něco musím dodělat!" Ozvalo se jako odpověď.
  Susan nic nenamítala, nenapadlo ji podívat se, co tam tak důležitého dělá, a pustila se pomalu do jídla, zatímco druhá večeře pomalu stydla. Během deseti minut dojedla, studenou večeři vyhodila do koše, umyla špinavé nádobí, vyčistila si zuby a ulehla do postele a kolem desáté usnula u rozečtené Christiny Stephena Kinga.
  Joe si k ní do postele, poprvé za tu dobu, co byli manželé, nelehl. Do dvou hodin ráno se rýpal v motoru, utahoval povolené matičky, kontroloval každičkou součást a celičké auto poctivě vyleštil. Našel si novou lásku. Nakonec si sedl za volant a rušený nepřetržitým štěkotem se poddal přicházejícímu spánku.
  Koupí toho zpropadeného auta se Joe odcizil vlastní ženě. Změnil se. Našel si novou zálibu, novou lásku a v jeho srdci se zrodila pro něj doposud skrytá vlastnost – nenávist.
 

Sobota
Ráno se Joe rozlámaný probudil se zajímavým nápadem. Otevřel garážová vrata, nastartoval a vjel do nového slunného dne. Z reproduktorů starého autorádia zněly hity osmdesátých let.
  O pár bloků dál zastavil asi dvě stě metrů od obchodu se sportovním náčiním, vypnul motor a vešel dovnitř.
  Malý zvoneček nad dveřmi ohlásil nového zákazníka. Přešel k pultu, za kterým stál tlustý muž se silnými brýlemi nasazenými na velkém nosu a s kšiltovkou Yankees. Hlasitě odfukoval. "Co to bude, pane?"
  "Máte baseballový pálky?" Zeptal se prodavače bez většího zájmu.
  "Zajisté. Támhle si můžete vybrat." Řekl a pokynul  za Joeova záda.
  Joe beze slova přistoupil k vysokému regálu s tenisovými pálkami, basketbalovými míči a jiným vybavením pro různé sporty. Na spodním regálu ležely vystavené basebalové pálky, jednu vzal a vrátil se k pultu.
  "Jak vidím, váš syn má dnes narozeniny, co?" Zeptal se prodavač s pitomým šklebem.
  Joe mlčel.
  "Bude to-" Větu nedořekl. Joe se dřevěnou basebalkou prudce rozmáchl a udeřil prodavače z pravé strany do hlavy. Ozvalo se hlasité prasknutí lícní kosti a prodavač se bezvládně sesunul k zemi. S Joem to ani nehnulo, líbilo se mu to. Ponechával si stále stejný kamenný výraz  Prošel kolem pultu a o život prosícího tlusťocha zasypal tuctem těžkých ran. Při třinácté ráně se pálka v půli zlomila a on ji upustil na zem. Přistoupil znovu k regálu se sportovním náčiním a tentokrát si vybral pálku hliníkovou. Potěžkal si ji v rukou a šíleně se usmál. Vyšel z obchodu ven, přešel k autu, láskyplně pohladil rudou karoserii a sedl za volant svého miláčka.
  Bez nastartování zůstal sedět, dokud se kolem šesté večer s pronikavým houkáním neobjevil policejní vůz, který přivolal nějaký malý kluk, co si do obchodu přišel koupit sběratelské kartičky hokejistů.
  Po příjezdu domů zaparkoval v garáži, ze sedadla vzal basebalku, přelezl nízký laťkový plot dělící pozemek rodiny Bishopových a pozemek paní Bondové a umlátil toho zasranýho psa.
  Na zadní sedadlo odložil zakrvácenou pálku. "Za chvíli jsem zpět," řekl do prázdna a odešel do domu.
   
Za tři dny našla policie Susan Bishopovou, jak leží mrtvá v louži krve a ruku natahuje po šňůře telefonu. Podle policistů byl devítiměsíční plod ihned mrtev a Susan na důsledky rozsáhlého zranění dlouhé hodiny umírala ve velkých bolestech poté, co jí její manžel do břicha vrazil dlouhý šroubovák. Joea Bishopa našli mrtvého v nastartovaném mustangu. Udusil se výfukovými plyny.
  V aukci, která se týden po tragédii konala v blízké aukční síni, se rudý mustang, ročník 79, vydražil za sto dolarů.

Kupcem byl jistý pan Brown.

.
.
.


8 názorů

Rabb
31. 08. 2008
Dát tip
gradace není potřeba.. pointa tam je, proto nená potřeba vysvětlování.. a vážně je to honem honem ukončené, protože už nebyla chuť to rozepisovat.. ale i tak to má všechno, co potřebuje.. nějaký ten příběh, pointu/halabala tajemný konec. já jakožto autor jsem spokojený.. ..měj hezké ráno, den i noc.,

Dr_Lecter
30. 08. 2008
Dát tip
Je to dost nevyvážené. Prvních 9/10 je pozvolných a pak je najednou závěr. Žádná gradace děje, žádné vysvětlení, pointa se jaksi vytratila. Jako bys to už ke konci chtěl mít rychle za sebou. Fráze "umlátil toho zasranýho psa" je úplně mimo.

palino8
21. 11. 2007
Dát tip
UA: to bola otázka pre mňa? tak snáď nie :) Rabb: super vecička*

waw, ten záver bol úchvatný...,myslím tú poslednú vetu...ja som tušila, že tá kára bude zlá...ale hento...waw...ďakujem za prekvapenie...vravím, Borges...jeho štýl...ja tak tento štýl milujem:D * a avi (aj keď ma nebudeš mať rád, však to nespravíš, však?:D )

Rabb
25. 11. 2006
Dát tip
a

To se mi líbí. I jak si zaobalil příběh vymahač dluhů do článku v novinách. Trefně si rozepsal určitý pasáže příběhu. Zaslouží si tip.. A ty ? Můj obdiv..

Rabb
20. 08. 2006
Dát tip
áále.. zase tak moc to nehroť!! :-) taky ho rád čtu, nečtu totiž žádnýho jinýho autora (kromě E.A. Poeho). Tak se přidej do méh FanKlubu SK!! :-)

Jojo, seš frája! Miluju S.Kinga, teď asi začnu milovat i tebe :)

Rabb
10. 08. 2006
Dát tip
Hannah, to byl účel, aby ti to Kinga připomínalo.. :-)

dobrá povídka.... hodně mi to připomíná S.Kinga

Rabb
11. 07. 2006
Dát tip
tak mne ztrestej..

...poviedka je napisana slusne...to bez debaty... ...ale su veci na ktore som dost alergicky...naprikld velmi nechapem snahu hrozne vela aurtorov zasadzovat dej do ameriky... ...najma ak sam to prosztredie nepoznas... ...a potom ked niekto ano...tak to pre neho musi vyzniet strasne smiesne... ...poste to pre mna straca autenticitu... ...co sa tyka poviedky napisana slusne...i ked v podstate dost priehladna... ...taky styl verte-neverte.... ...ale mne je to fuk... ....celkovo sa teda priklanam k neutralu...neohurilo ani neurazilo...also so..

Rabb
15. 06. 2006
Dát tip
jj.. jsem strašně zlej.. ..růžová je jen převlek!! Muhuhahaha.. :-)

martinez
15. 06. 2006
Dát tip
huh, Rabbíku - ta růžová tě ale maskuje... :o))

Eillís
31. 05. 2006
Dát tip
eeeh, drsné, to jsem tento...nečekala...cítím se být lesní včelou :) Není to "my cup of tea", ale je to dobré...

tristes
25. 04. 2006
Dát tip
psycho je to.. takové docela drsné a zas ten konec.. sem přemýšlela jak to provedeš a fajn :o) víc ti toho nenapíšu, sem..unavená :o) *

Barman
26. 03. 2006
Dát tip
Hodně dobrá povídka, Taková přirozená a nenásilná, ačkoliv násilí tam je hafec*

hašigora
18. 03. 2006
Dát tip
nezklamal jsi (opet:o) libio libilo libilo:o) T. (a moc pekna narazka na vymahace:o)

Rabb
15. 02. 2006
Dát tip
Danko, vztah mezi manželkou a Joem není v příběhu příliš důležitý.. slouží jen jako prostředek pro závěr povídky.. mělo vyznít z textu, že to auto je na vině, a že v tom má skrytě prsty pan Brown.. ..Narážka na Kinga byla oprávněná.. je to můj oblíbený autor.. ..jen tak mimochodem: napsal knihu Christina o autu, které žilo vlastním životem.. A je pravda, že ke konci mne opustilo to prvotní okouzlení příběhem, ale nakonej jsem to dotáhl do konce.. :-) Maximo, jsem rád, že se k povídkám vracíš. Z pohádky na dobré usínání jste přešli na horor?? :-))

Andulka
15. 02. 2006
Dát tip
az na dve malickosti...:-) on by ho s nim nenechal hned odjet, protoze kdyby se neco stalo, ma problem s pojistovnou. Takze hned by sli prepsat titul....:-) Dalsi malickost....100 dolaru neni vubec nic, a zena by skakala radosti, ze dostal auto zadarmo a urcite by mu nevycitala, ze stalo moc...:-))) Ok. Podle me je to vcelku schopna povidka, ktera by po vychytani mohla byt povidkou skvelou...:-) Mam na mysli to, ze zacatek je pomaly (to je fajn, proti tomu nemam nic).....ale pak jak se ten muz meni....to si odbyl jednou vetou a pak rychlej zaver.... Kdyz poctive dopises tu druhou polovinu jako ve stylu te poloviny prvni - trosku se tam obsahove opakujes (Dorian Grey, nebo Premena od Kafky) - ale myslim, ze to by nevadilo...tak mas dokonalou povidku...:-)*** N

zelva
10. 02. 2006
Dát tip
že prý si tomožu přečíst před spaním haha trošku moc brutální, ale je fakt že takový konec nemože nikdo předpokládat, teda ale že zabije aj tu manželku a svoje nenarozené mimušku je teda dost drsné ale jako dílku musím dát tip...moc pěkně zpracované pěkně se to čte

Rabb
10. 02. 2006
Dát tip
Zelvo, nechtěl jsem nic prozrazovat.. ..teď neusneš, co?? :-)) Děkuju..

zelva
10. 02. 2006
Dát tip
no sice sem spát nemohla, ale kvůli tvojí povídce to určitě nebylo :-)))

Chucky
10. 02. 2006
Dát tip
2Rabb: jsem rad ze jsem se nespletl:-) vzpomel jsem si na to, kdyz jsem asi v pulce povidky zjistil, ze vim jak to dopadne. ale tahle povidka je opravdu propracovanejsi, lepsi... libi se mi vic. btw. zachovalej mustang 69 v urcity vybave je auto kvuli kterymu by americkej milovnik starejch aut zabijel;-) t.

Často se může nevědomá složka externalizovat a objevit se z vnějšku, což je známo jako projekce.

Rabb
09. 02. 2006
Dát tip
A co tím chtěl básník říct?

Eidam
09. 02. 2006
Dát tip
nic von kecá vo hovnech. nikdo mu nerozumí ...... teď tu moc povídek nebylo takže tahle potěšila *

Rabb
09. 02. 2006
Dát tip
Eidame, a je dobrá??

Rodiče mohou jistě dítěti imponovat velkými slovy a může se zdát, že dokonce věříme, že se tím dítě vychovává? :o)))

Eidam
09. 02. 2006
Dát tip
jasně ....nejvíc Joe Byshop :))) asi překlep :))

Eidam
09. 02. 2006
Dát tip
ty to nechápeš mustang to je rarita......něco jako čskej pařez :))

Rabb
09. 02. 2006
Dát tip
Eidame, co to meleš?? :-))

Eidam
09. 02. 2006
Dát tip
něco jak ten : potřebuju sněhu. :))) ne ....dobře ....stačí :)). promiň.

Rabb
09. 02. 2006
Dát tip
:-))

Eidam
09. 02. 2006
Dát tip
Ano!!!!!!!!! povídka se mi líbí!!!!!!!!! :)))))))))))))

Chucky
09. 02. 2006
Dát tip
Nemuzu si pomoct, mam pocit ze uz jsem to nekdy cetl, rozhodne jsem cetl povidku o Mustangu 79... vim to jiste, protoze uz tehdy mi prislo divny proc je ta povidka o Mustangu 79, kdyz ten slavnej Mustang byl z roku 1968-9. Ale jinak povidka dobra*

Eva_S
09. 02. 2006
Dát tip
dobrý....možná trochu přehnaný, ale fajn....i dobře napsaný.... jom....dyby tak někdo prodával spartaka....:))

Rabb
09. 02. 2006
Dát tip
Danko, zkus si povídku přečíst znovu, mám dojem, že je to napsané dostatečně zřetelně.. pokud i přes to nepochopíš, rád ti povídku vysvětlím ve zprávě.. he.. Chunky.. možné, že jsi povídku o Mustangu 79 četl opravdu je.. už jednou jsem o něm jednu napsal, ale tohle je trochu rozpracovanější verze.. snad se líbila víc.. ..abych se přiznal, tak ani nevím, že nějakej slavnej mustang 68-69 byl.. prostě jsem střelil určitý číslo, aby to vypadalo na veterána.. Evčo, nevím, proč by to mělo být přehnaný.. pokud se použije fantazie, tak je možný všechno.. ..a vlastně; možný v tomhle světě je naprosto všechno. :-) Děkuju za přečtení..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru