Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Boj o čest mého Alíka

09. 02. 2006
10
17
5581
Autor
Jakubisko

Tak tuhle kravinku sem napsal vlastně z povinnosti do školy, ale podle nadšených reakcí mého okolí je to snad docela sranda, tak si to užijte, můj sci-fi thriller právě začíná... a berte to s nadhledem prosím. :)

Jmenuji se Šťavel, Franta Šťavel a rád bych vám vyprávěl svůj příběh.

Všechno začalo jednoho krásného slunného podvečera, v jedné malé, bezvýznamné, ale přesto malebné vísce na jihu Čech, kde stojí moje shnilá, červy prolezlá, ale přesto roztomilá chatka. Toho osudného podvečera jsem šel se svým 7-letým pitbulem Alíkem na procházku do lesa. Zajímavé je, že ač je to pitbul s bojovým výcvikem, tak kromě několika nyní hospitalizovaných dětí z pískoviště nikdy nikoho nepokousal. Nepovažuji tudíž za nutné ho mít na vodítku. Bohužel však zrovna ve chvíli, kdy jsem si o pařez otíral omylem vyšláplé srnčí bobky, tak se mi Alík ztratil ze zorného pole. Byl jsem zmatený, vždyť Alík se nikdy nezaběhl! Volal jsem, pískal jsem, tleskal jsem, hledal jsem, dupal jsem, plakal jsem, ale Alík stále nikde. Najednou mě ale zaujalo cosi, co vyčuhovalo zpoza kopce. Vyšlapal jsem tedy stráň a naskytl se mi hrůzostrašný pohled. Přede mnou se do výše tyčil odporný, velký, slizký a zavalitý mimozemšťan, který voněl asi jako staré ponožky, co jsem včera našel za skříní. Pochopitelně jsem se hned strašně lekl, ale co jsem spatřil na druhý pohled, mě vyděsilo ještě víc. Ten mimozemšťan si totiž právě pochutnával na mém Alíkovi! Z pohledu na zelenou příšeru jak okusuje žebírka mého pejska se mi udělalo - jemně řečeno - nevolno a s jekotem jsem doběhl na konec lesa, kde jsem se svalil na zem a rozbil si hlavu o památník československých legionářů, až jsem upadl do bezvědomí.

Vzbudil jsem se až ráno, když mě podezřívavě očichíval místní medvěd brtník. Bylo mi strašně špatně, točila se mi hlava a jen zteží jsem si uvědomoval souvislosti. Pak se mi však náhle rozjasnila paměť. "Alíku!" Vykřikl jsem, až se okna v panelácích rozsvěcela. Byl jsem na pokraji sil, ale musel jsem něco dělat, zvedl jsem se ze země, popadl březovou větev a šel jsem na zteč za ufounem.

I když jsem měl zlomené oba kotníky, několikanásobnou frakturu lebky a přetržený lýtkový sval, tak mi pulzovalo hlavou jediné: "Musím Alíka pomstít!"
Když jsem dorazil na místo činu, mimozemšťan tam stále byl a spokojeně odpočíval, opřený o strom. Stál jsem před ním, oddechoval jsem a při pohledu na ohryzané zbytky Alíka se mě stále více zmocňoval vztek. Chtěl jsem ho vzbudit, chtěl jsem aby viděl svůj konec, a tak jsem zařval bojový pokřik, jaký jsem viděl v jednom americkém filmu a rozběhl se na něj. Upřelo se na mě všech 5 jeho vyjevených očí a já věděl, že teď je ten pravý moment překvapení. Zrovna v okamžiku kdy jsem dělal smrtící výpad svou březovou větví se však něco stalo. Až po chvíli mi došlo co to je - z mých kecek od vietnamců se odloupla podrážka, o kterou jsem okamžitě zakopl a padal přímo k nohám té zelené příšery, ani netušíc, zda byl můj výpad přesný, či ne. Obluda začala zničehonic hekat a podivně se kroutit a to už mi došlo, že se mi výpad asi povedl. Chtěl jsem uhnout, ale už jsem na to neměl dost sil. Ufoun mě zavalil do dusivé, zelenočerné tmy.

Umřel jsem, ale s hřejivým pocitem na srdci, že jsem umřel jako hrdina.

17 názorů

Kočkodan
24. 08. 2011
Dát tip
Je to hochu vtipné (i když mi jako milovníku psíků bylo Alíka moc líto).

Kočkodan
24. 08. 2011
Dát tip
Jakubisko, snad moji následnou kritiku psychicky ustojíš, buď statečný – humorné, pobavil jsi mne.

Kočkodan
24. 08. 2011
Dát tip
Jakubisko, snad moji následnou kritiku psychicky ustojíš, buď statečný – humorné, pobavil jsi mne.

Kočkodan
24. 08. 2011
Dát tip
Jakubisko, snad moji následnou kritiku psychicky ustojíš, buď statečný – humorné, pobavil jsi mne.

Jakubisko
13. 09. 2008
Dát tip
Nooo děkuju za radu, ač 2 a půl roku opožděnou :o))) ale vezmu si ji k srdci...no i když...spíš ne :o))) ale děkuju

Narriel
13. 09. 2008
Dát tip
Na začátku je věta jako od Macourka, od poloviny se to koncepčně ztrácí... Nevím, osobně nějak nezaujalo, nicméně náběh na kvalitní komično tam bezesporu je. Piš, piš a piš, a bude líp... A Alíkovi budiž země lehká ;).

kyergy
20. 07. 2008
Dát tip
úplně úžasná povídka:) nejvíc jsem se nasmála:D a ponaučení?! nekupovat kecky u vietnamců:D:D:D

Jakubisko
24. 12. 2007
Dát tip
tak je nečti :D

mnu...nechytám se :) jo, a trochu mě začínaj štvát tvoje prology :)

Jakubisko
30. 07. 2007
Dát tip
jee díky :)) no zas tak skvělou asi ne, je to jediná dobrá povídka kterou sem napsal...ale i tak díky :))

Jakubisko
04. 04. 2007
Dát tip
No nečtu Kulhánka, ani nevim pořádně kdo to je...:))) A do Nočního klubu nechci, leč dík za pozvání :))) Zdar a dík!

FunThomas
04. 04. 2007
Dát tip
nečteš náááhodou Kulhánka? (místy to vážně zavání Kulhánkem.. :-) - jak už bylo řečeno..) ... a jestli jo, nechceš do Nočního klubu? =) Nazdar! Pan Postrach.

Jakubisko
19. 12. 2006
Dát tip
=o)) nevadí...jako když sem to psal v těch 6 ráno před školou, tak sem byl fakt rád, že vzniklo aspoň tohle...:o)))

Celebrian
19. 12. 2006
Dát tip
mno...pro mě asi celkově nic moc, ale teda část u které jsem se zasmála tam byla "Z pohledu na zelenou příšeru jak okusuje žebírka mého pejska se mi udělalo - jemně řečeno - nevolno a s jekotem jsem doběhl na konec lesa, kde jsem se svalil na zem a rozbil si hlavu o památník československých legionářů" :o))))

Jakubisko
07. 12. 2006
Dát tip
supr, dík :o)) a omlouvám se za ten formát...teď už by to mělo jít opravit, tak jdu na to :)

Jakubisko
16. 09. 2006
Dát tip
díky, jsem rád že sem pobavil :o)))

Anyz
16. 09. 2006
Dát tip
jejda to si teda neco vymyslel :D je to fajn a nektery mista sou super Až po chvíli mi došlo co to je - z mých kecek od vietnamců se odloupla podrážka, o kterou jsem okamžitě zakopl a padal přímo k nohám té zelené příšery, ani netušíc, zda byl můj výpad přesný, či ne. uplne jako takovy nepredvidatelny jako ta podrazka a podobny veci pekny *

Jakubisko
15. 09. 2006
Dát tip
dee-dead: wow, to mě těší, děkuju :o))) ditechi: prozaický vrchol, no lol :)))))) thx

dee-dead
15. 09. 2006
Dát tip
Od srdce jsem se zasmála:))) Je to výborné;) *

Jakubisko
11. 09. 2006
Dát tip
To je ok...je to taková hovadinka :)

Kaira
11. 09. 2006
Dát tip
Asi to nebude špatný, ale dostala jsem se zhruba do půlky, nejsem asi na tenhle žánr zrovna naladěná :-)

Jakubisko
29. 08. 2006
Dát tip
Omlouvám se za tu úpravu, ale Písmáček mi to nějak zvoral a nechci to kvůli těm odstavcům publikovat znova...

Jakubisko
17. 05. 2006
Dát tip
A mimochodem......plácání prázdných slov vedle sebe praktikuji i u všech svých básní....jen to asi vypadá fakt hezky, když se pořád tak rozplýváš....ale moc to nechápu :))))))

Jakubisko
17. 05. 2006
Dát tip
No jo no...se ti řekne "dej tam náplň", když jde o to uspokojit naší paní profesorku a navíc jsem to psal asi v 5:30......:)))))

Nehledám v tom hloubku, ale aspoň nějakou náplň, ne jen plácání slov vedle sebe, abych se co odstavec měla zasmát... :o)

Jakubisko
16. 05. 2006
Dát tip
Ploché? Tobě připadalo že mi šlo o to, aby to bylo hluboké? :))) No ale i tak díky, že sis na Alíčka našla konečně chvilku....:))))

No....jak to jemně říci :)) Lehce ploché, a bohužel mi to nesedí druhem humoru, ani zpracováním...PROMIŇ Btw. Někdo musí být přece přísný, když tě všichni rozmazlují... :)) Ne, ale fakt, tohle je hrůza. :)))))))))))

kapybary
28. 04. 2006
Dát tip
I když jsem měl zlomené oba kotníky, několikanásobnou frakturu lebky a přetržený lýtkový sval, tak mi pulzovalo hlavou jediné: "Musím Alíka pomstít!" - výborný!!:)

Jakubisko
24. 04. 2006
Dát tip
Heh...to může bejt zajímavýý...nechceš to sem hodit? :)

Mr.Pidluke
24. 04. 2006
Dát tip
Promin to sem si neuvedomil...jednou jsem psal do skoly o utrpeni v koncenracnim tabore(jako pribeh)a mooc se to nelibilo!!§ barokni profesorka:¬)

Jakubisko
24. 04. 2006
Dát tip
Alík v ufoústech? :DDDD Tak to pozor, my máme citlivou barokní paní profesorku, na tu nemůžu tak zhurta :DDDD a já děkuji až poskakuji :)))

Mr.Pidluke
24. 04. 2006
Dát tip
Neco mi to pripomelo,myslim,ze ja(kazdy) taky nekdy neco takovyho napsal.Ne mozna tak dokonale.Je na tom hodne videt ta skolni povinnost.Ocenil bych podrobnejsi popis Alika v ufoustech:o))) Ale co nebudu to protahovat,libilo a je!!§ tipuji az poskakuji

Jakubisko
17. 04. 2006
Dát tip
No však jsem tu příšerku ke konci vyselektoval...pomocí své smrtelné březové zbraně :))) děkuju za komentář, který mi přišel obsáhlejší než samotné dílo :)))))) a dobrou noc :))

froxx
17. 04. 2006
Dát tip
..mám určité předsudky, co se sci-fi týče a i zde bych je praktikovala- formou vyselektování zelené příšery:) Ale.. Je půl druhý v noci a já právě přečetla příjemnou povídku, která mi víc než sedla, pěkné;) S hřejivým pocitem, že "dobro zvítězilo", ty zemřelý hrdino, se jdu s klidem oddat do krajiny snů (ha! ornans:). Místy užit dobrý humor. šprýmaře nezapřeš:)

Jakubisko
12. 04. 2006
Dát tip
lol...tak tomu říkám konstruktivní kritika...;) :)))))))

Na to nemám sílu....ale někdy si to přečtu...snad :)))

Jakubisko
10. 04. 2006
Dát tip
:DDDDDDDDDDDDDDDDD tak vidíš, spojení s bobikem mě ani nedošlo... hezky :D jo a díx

Čumák
10. 04. 2006
Dát tip
alika a bobika. nejtragictejsi postavy moderni doby. ja se asi rozplacu... uuu :o) vkusny to bylo. *

Jakubisko
10. 04. 2006
Dát tip
Wow, to sem rád že si na Alíčka taky někdo vzpomněl ;)) děkujiii

Natali_A
10. 04. 2006
Dát tip
:D no TýjÓjÓ!! je to vážně paráda:o) skvělé, muheh, dostalo mě to :o) spousta věcí tam je fakt dokonalá a heeej, tohle je něco:o)

TierraZ
01. 04. 2006
Dát tip
Na některých místech mi to připomělo styl alá Kulhánek

Sad_Angel
18. 02. 2006
Dát tip
Sci-fi, není to můj oblíbený žánr, ale tohle mě vcelku zaujalo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru