Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Princip dvanáctky

Výběr: vesuvanka
11. 02. 2006
18
13
4823
Autor
Vaud

         Bylo mi asi 17, když jsem z donucení musel na brigádu. Jako na potvoru to byla brigáda v  zahrádkářské kolonii. Ne že bych nějak tíhnul k jiným brigádám či k čemukoliv připomínajícímu manuální práci. Ba naopak. Chovám však dlouholetou konstantní nepřízeň ke všem zeleninomilcům, kompostářům a okopávačům záhumenků, čili tento způsob trávení léta zdá se mi být poněkud naprd.

 

          Dobrovolník na brigádu se v naší rodině vybíral podle principu ?starý může, mladý musí?, takže jsem šel já. Prý prací rukama získám motivaci pro další studium. A opravdu to funguje! Ještě to nepolevilo. Podařilo se ve mně vypěstovat (ostatně to je asi jediný pěstitelský úspěch) podmíněný reflex. Na slovo ?zahrádka? otevřu učebnici a dlouho se do ní upřeně dívám.

 

          S několika špekovitými pseudozemědělci jsme se ten den vrtali v hnoji na jakémsi společném záhumenku a vydávali konsensuální radostně chrochtavé zvuky nad potěšením ze společné práce. Tedy až na mě  - černou ovci (v tomto případě spíš krátkodobě bílé prase, protože mě i moje bílé adidasky hnůj zaskočil). I přes intenzivní zápach rolníci spolehlivě vycítili mou nelibost k plantážím a pochybným radostem z to plynoucím. Dávali mi patřičně najevo, že mezi ně nepatřím a já doufal, že ani nikdy patřit nebudu.  Někdy kolem poledního jsem se dožil držkové s rohlíkem (a trochou hnoje, protože netekla voda).   

 

         V místním kulturním středisku (nevím v čem přesně spočíval přívlastek kulturní)  jsem seděl v koutku a poslouchal zasloužilé malopěstitele, jak si vyprávějí veselé historky.  Asi jste si nevšimnuli, ale v historkách jsem dobrej. No, vím, že to může znít trochu neskromně, ale nenechám se zahanbit od nějakého pesticidožrouta. Probíraly se výmluvy všeho druhu. Ve výmluvách zrovna nevynikám, ale jedna cizí mě fakt dostala do kolen. Jen jsem litoval, že jsem na ni nepřišel sám. Náš matikář z gymplu vyhlásil, že omluví z hodiny jen člověka, který bude mít opravdu originální výmluvu. Blížil se konec roku, takže to byla výzva. Spolužák Krsák (posléze reparát z matematiky) přišel až na konci písemky. Zato s báječnou omluvou, která zabrala. Prý se tak intenzivně učil celou noc matiku, že vysílením usnul ráno v autobuse číslo dvanáct a probudil se až ve skladištní oblasti za městem.

 

Poté, co jsem historku dovyprávěl, devět sousedních hnojobijců  přestalo žvýkat držkovku a tupě na mě civěli.  Nikdo se ani náhodou nezasmál.

 

"Dvanáctka nejede do skladištní oblasti", pomalu a velmi odměřeně pravil nejstarší.

"Tak šestnáctka, ale ten spolužák..." zkoušel jsem to zachránit.

"Šestnáctka tam taky nejede!"

 

Tak jsem se nestal zahrádkářem. A přitom stačilo jen málo. Kupodivu si na tuhle příhodu vzpomenu celkem často. Je trochu  o netoleranci druhých, ale kvůli tomu není tak zajímavá.  Pro mě zde vzniklo ještě něco, čemu říkám ?princip dvanáctky?. Například vymyslíte geniální projekt za několik miliónů  a nějaký tupohlav s vámi následně povede sáhodlouhou marginální korespondenci o tom, jak je třeba správně nastupovat do autobusu, jak si lege artis  cvakat jízdenku, že do skladištní oblasti je to jiné pásmo než do města a tudíž dvojnásobek.  Pokud budete vědět, že existuje ?princip dvanáctky? a prudiví bezmozci,  tak vás něco podobného nevytočí. Neupadnete do deprese, nebudete si myslet, že to tady všechno stojí za Globální Village prdel a udržíte spotřebu Veltlínského zeleného v celostátním průměru.  

 

Jo,  a tu historku jsem raději už nikomu nevyprávěl. Dodnes jsem si nezjistil, jaké autobusy jedou do skladištní oblasti.

 


13 názorů

Vaud
17. 04. 2010
Dát tip
:-))

Augustus
17. 04. 2010
Dát tip
Tohle musím ohodnotit TIPem, přestože jsem náruživý chovatel a vícemén i zahrádkář!:)

Vaud
25. 03. 2009
Dát tip
ja se mijim hlavne se zahradkarema :-))

Diana
25. 03. 2009
Dát tip
Ta pointa je fakt povedená. Velmi názorně předvedeno, jak se lidé míjí pochopením. Stalo se mi něco podobného. kamarád vypravoval anekdotu: V tramvaji se snaží chlapík oslovit hezkou dívku, ta však nemá evidentně zájem. On: "Tak kampak slečno?" Ona: "Do šití" ON: "Vy jste švadlenka?" Ona: Ne! Já neumím vyslovit er s háčkem!" Všichni jsme se zasmáli, ale jeden člověk zamračeně podotknul: "Co to je za blbý fór! - Řvadlenka!" Zase bezva čtení :-)))***********

Vaud
18. 03. 2009
Dát tip
ja jsem se jednou jako maly ztratil v Africe na pousti a vypravel jsem to nekde, jak jsme s kamosema nemohli najit cestu zpatky mezi dunama a nemeli jsme s sebou vodu... a uprostred vypraveni Te nekdo prerusi: To ja ti clovece loni v Bulharsku mel taky zizu, vid mamo...

Princip je stále platný! Včera mi jeden šťoural napsal do kritiky k povídce Fobie, kde měla tetička strach ze zásahu meteoritem: "Povědomost o dopadu meteoritu na dinosaury se datuje od konce devadesátých let, v době o které píšete se o dopadu meteoritů na dinosaury diskutovalo jen mezi vyvrheli, mezi pochybnými vědeckofantastickými spisovateli povídek, prostě mezi lidmi na okraji společnosti. Tedy v ABC mladých techniků a přírodědců nikoliv. V té době prostě vyhynuli. Tedy podle mých vzpomínek." Zjevně nepochopil, že je to pouze poněkud rozvedená anekdota.

Vaud
17. 03. 2009
Dát tip
kámoš si jednou koupil parádní Alfu Romeo a přijel s ní na sraz ze školy ale protože se mu do ní nevešel sud s pivem, tak mu jí všichni pomluvili...

Možná, že tato historka někomu nepřijde tak humorná, protože je krutě pravdivá. Mě už analytik také nerozhodí. Spíš mě znervozňuje člověk, který se sice směje, avšak na jiném místě než jsem očekával.

hm, aj ja by som chcela mať taký reflex na záhraku či čokoľvek iné;)

Nedlloyd
13. 02. 2007
Dát tip
Village prdel...LOL

Dero
04. 02. 2007
Dát tip
*

Terpsichore
06. 03. 2006
Dát tip
Tradičně výborná - t* & :-) PS: akorá t si tam oprav ten překlep - probírali se výmluvy.. ;-)

Vaud
21. 02. 2006
Dát tip
Yeziiinko, MKbabyfejetonista se tetelí, když přijde na něco, co je pořád na očích, co všichni známe a nikdo si toho nevšimnul nebo to zatím nepojmenoval. Montrealer - ano, jde o slavný Hradec Králové ;-) Díky moc všem za návštěvu!!

Yeziiinka
20. 02. 2006
Dát tip
Perfektní. A je to přesně tak - šedesát procent přínosných nápadů, vtipů či bonmotů - jsou-li například řečeny jednou větou - zahyne na fakt, že se poblíž najde jedinec schopný pohotově odhalit a udeřit na nesprávnost něčeho, co je v oné větě předmětem, částicí nebo spojkou... Mě se tenhle fejeton líbí velmice, protože dává jméno téhle univerzální a zatím nepojmenované pravdě! :) *** A nejmenuje se ta polívka takhle náhodou "držťková"?

katugiro
16. 02. 2006
Dát tip
no, máš lepší fejetony... nějak to nemá dost šťávy

sidonia
16. 02. 2006
Dát tip
princip dvanactky... hm... ten ja rada... pokud je rec o pivu:)))))) libi se mi *t

Montrealer
15. 02. 2006
Dát tip
Výkonu zemědělského povolání jsem se také pokud možno vyhýbal, nenacházejíc v něm žádného potěšení. Ale na chmel jsem musel 4-x. Skladištní oblast... není to v Hradci Královém ? *

Milly
13. 02. 2006
Dát tip
Na zahrádce pracuju moc ráda- když už se tam dostanu, tak se mi nikdy nechce s prací končit.. :-) (+ líbí se mi, jak píšeš). Historka byla dobrá, jen jsem hned nepochopila, kde se tam vzala.... (než mi došlo, žes ji měl ty......- já napřed myslela, že tu, co Tě dostala do kolen, vyprávěl 1 ztěch zahrádkářů)

podezdívka
13. 02. 2006
Dát tip
Já spotřebu Vetlínského zeleného držím hluboko pod celostátním průměrem, protože princip dvanáctky jsem pochopil už dávno :-))) *

vesuvanka
12. 02. 2006
Dát tip
výborné a výstižné - princip dvanáctky funguje.... TIP a V

sirka
12. 02. 2006
Dát tip
jiny fejeton, nez ktery od tebe znam. Neni to ten nejlepsi, ale je docela dobrej

jaza
12. 02. 2006
Dát tip
ta historka zas tak dobrá nebyla)))) ale zbytek, jo**

Markel
12. 02. 2006
Dát tip
Taky nechápu zahrádkáře a taky mám problém. Vykládám historky, pro mne vesele vtipné, stylem smutný muž, jsem nepochopena a co víc, cítím z pohledů posluchačů nepochopení ba i politování, tak jsem ubrala a vtipkuji tímto způsobem jen s lidmi, co mne znají a můj latentní humor chápou a někdy i ocení :-)), tvoje povídání bylo moc fajn - T

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
já a zahrádka to nejde dohromady, vyhýbám se jak jen možu...tip

Vaud
11. 02. 2006
Dát tip
zelvi díkes, docela jsem potřeboval, aby mi někdo napsal něco milého ;-)

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
já bych potřebovala panáka, ale milá slova k tomu by taky nemosela být špatná:-)))

MKbaby
11. 02. 2006
Dát tip
Blbci jsou všude. Konečně tomu dal někdo jméno - ode dneška tedy Princip dvanáctky :) *tip

Eidam
11. 02. 2006
Dát tip
nech mi čas do zítra..... jsem na koule.... ...dnes čtu jenom to co vidím ... to jest velikost písma 64.... ....díky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru