Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Špatný den

25. 02. 2001
5
0
4031
Autor
Dvoukvitek

Utíká a ostré větvičky ho šlehají do tváře. Z několika šrámů mu po obličeji stékají pramínky krve. Děs zračící se v jeho unavených očích vypovídá o jakési nepopsatelné hrůze kterou prožil a vlasy které měl ještě včera černé jako havraní peří jsou teď jako padlý sníh. V ruce svírá jílec svého v půli zlomeného meče a utíká. Na okamžik se zastavil aby popadl dech. Opřel se o mohutný kmen stromu a sípavě zalapal po několika doušcích ledového vzduchu. Les kolem tonul v až nadpřirozeném tichu, které přehlušoval pouze jeho zrychlený dech a tlukot jeho srdce. Náhle několik stop kdesi za ním zapraskala suchá větvička. Ten zvuk doprovodilo temné zavrčení při kterém tuhla krev v žilách. Prudce se otočil a v temnotě mezi stromy zahlédl mihnout se obrovský černý stín. Na krátký okamžik spatřil znovu ty dva rudé žhnoucí body – dvě oči jejichž pohled v něm vyvolával nepředstavitelnou hrůzu, hrůzu ze smrti. Zmobilizoval všechny své poslední síly a dal se opět do zoufalého běhu. Zaslechl za sebou vzteklé zavrčení a cítil že se jeho náskok každým okamžikem zmenšuje. Povedlo se mu však udělat jen pár desítek kroků když klopýtl o kořen nějakého stromu. Ve chvíli, kdy padal k zemi, zahlédl ještě temnou siluetu děsivě vyhlížejícího stvoření uprostřed rozhodujícího skoku. Uvědomil si že zemře. Zemře jako všichni ostatní muži z jeho lovecké družiny. Ještě než dopadl na promrzlou zem pokrytou tlejícím jehličím, bleskla mu hlavou myšlenka, že už od rána je celej tenhle den pěkně na hovno...
leenai
26. 08. 2004
Dát tip
konec vyvolal úsměv, povídka strach tak to má být :)

Hezký .... nechtěl bych tak skončit , ale je to život , že ? ;)

Bylo by to celkem dobrý, kdyby to byl úryvek něčeho, nebo kus většího celku. Takhle to neříká vlastně skoro nic. Jenom jak někdo utíká a umře. Pointa jasná od začátku celý tohle dílko je jenom delší popis.

Lysandra
12. 05. 2003
Dát tip
Atmosféra je k tomu skvělá, pobavila mě polsední věta. Ale stejně mám pocit, že tomu něco chybí...nějaká jiskra, která by to celé oživila.

Norek
26. 06. 2002
Dát tip
je to průměr, ale ten závěr mi pobavil

Mě se to líbí.Podle mne jde o bezprostřední dojem a já jsem se po přečtení určitě necítil vesele.

Android
19. 01. 2002
Dát tip
Beru atmosféru, beru popis, ale vcelku je to o ničem.... . Kdyby tomu předcházel nějaký příběh, asi bych jásal:-)

Reistlin
04. 01. 2002
Dát tip
Taková trochu depkařina ne?

Zahradník
28. 12. 2001
Dát tip
Hele, já bych mu tu věc ... co na konci tak expresivně jmenuješ ... třeba položil pod tvář, když padá ... aby si tu smůlu sakra vychutnal, ne? Ten kontrast v závěru skutečně šokuje (Cimrman mu říkal "šrapnel"), ale takového tvrzení těsně před skonem je schopen pouze člověk, který se otočí v okamžiku, kdy je zbytečné už utíkat, a ten meč píchne zatraceně rozhodně do toho před sebou a ne sobě do břicha, když padá do ... no, sám dobře víš do čeho. Ten tvůj by vyděšeně vřeštěl: "Proč já?"

Dvoukvitek
11. 03. 2001
Dát tip
Tak jo, taky něco řeknu.... vim, že je to jedna z prvních věcí, kterou jsem dal dohromady a tak to ani nemůže bejt dokonalý... ....ale : to Javert - nevím, ale to časování se mi fakt zdá v pohodě... Padlý sníh a havraní peří - četl's "Pád do Maelströmu" od E.A. Poa? Určitě si to přečti... A ty tmavý siluety a jehličí - možná na tom něco je, ale snažil sem se navodit atmosféru... Řekl bych že to částečně vyšlo ne? to Simon :) Taky si myslim že to zase tak špatný nejni! ( já měl se sebekritikou vždycky problémy :) Ale od tebe je ta "průměrná šeď" docela poklona. tak to asi tolik....

Skleboun
10. 03. 2001
Dát tip
nejak mi unikl ten obsah... prijde mi to spis jako zpracovani nejake nocni mury, kdy te honi zly zvire nebo vyrez z nejake knizky, kde neznam zacatek ani konec. S vecnymi poznamkami Javerta souhlasim :)) Nechces nekdy zkusit napsat neco nefantasy? na svete je hodne temat na vyber...

Grendel
10. 03. 2001
Dát tip
Líbí se mi to, ale je fakt že ty Javertovy poznánky dávají smysl, nadruhou stranu si myslím, že tahle povídka má ohromný spád a konec no ten mne připlácl, já sice tušil, že ten maník bude mít špatný den, ale koncovka se ti vyvedla. Časové přechody jsou podle mne v pohodě.... máš talent ;)

Deltex
09. 03. 2001
Dát tip
Částečně souhlasím s Javertem a Simonthem. Je to takové nezajímavé - až bych řekl všední - jednoduše řečeno - takovýhle povídek je na světě miliony:-) Promiň! Měj se krásně!

Menahen
08. 03. 2001
Dát tip
Pche, mě se to líbilo, připomíná mi to jednu píseň od Lou reeda Such a perfect day..nebo nějak tak:)

ruby
25. 02. 2001
Dát tip
jo tak tohle je lepsi....cela povidka jako legenda a ten konec vyfiknutej pekne celej jadrnosti..to neni marny

Mara
25. 02. 2001
Dát tip
Tahle druhá se mi líbí o dost víc, taková udernější!

Katerina
25. 02. 2001
Dát tip
Tak tohle se mi obcas zdavalo, ze jsem pronasledovana nejakym vychrtlym vlkem v zasnezenem lese, nikdy jsem ty prisere neutekla... byl to vzdycky des...!!!

Javert
25. 02. 2001
Dát tip
Je to docela špatně napsané. 1. Nepřirozený přechod od přítomného k minulému času. 2. Klišoidní "havraní peří" a "padlý sníh", navíc během pár desítek hodin, no no. 3. Několik stop za ním je velké zvíře a on ještě udělá pár desítek kroků. To zvíře, to byl asi velký ježek, ne? Honil tě nekdy třeba jenom pes? 4. Padá a zahlédne temnou siluetu, také dost nereálné. 5. Tlející jehličí na promrzlé zemi, no toto. 6. Chybějící čárky mezi větami značně znepřehledňují text.

souhlas s věcnými poznámkami Javerta...ale s prominutím,Tvá první věta Javerte je poněkud silná...jak je vidět u ohlasů výše,není to zase až tak ŠPATNĚ napsané...příště raději pečlivěji vol slova...vyplatí se to... k povídce...průměrná šeď,takové věci jsem četl, stále na ně narážím a asi narážet budu i v budoucnu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru