Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tenčí, než vrstva čerstvého ledu

13. 02. 2006
8
0
4197
Autor
Kandelabr

Sníh se na přístav snesl tiše, jako prostěradlo přes mrtvého. Led uzavíral lodě do neúprosného sevření, vymačkával z nich se skřípěním duši, zakusoval se, drtil a ony jen tiše sténaly. Rozespalí námořníci s hlasitým nadáváním vylézali z jejich útrob, o s čerstvý led zvonily nocí sekery. Téměř všechny lodě postupně ožívaly hlasy, světla luceren se plaše choulila a často zmírala, dlouhé neklidné stíny klouzaly po ledu, láhev s pálenkou bylo těžké udržet ve zkřehlých prstech, ve vlasech mrznul první sníh. Mráz štípal a pálil. Kdosi vykřikl. Jedna z lodí, která zůstala v ledovém sevření pomalu klesala, lačně hltala ledovou vodu, ztrácela se, mizela pod led. Běželi k ní a ti odvážnější šplhali s lucernami na tichou palubu, třpytící se čerstvým sněhem a házeli dolů na led vše, co se dalo zachránit, nahlédli do podpalubí, kde už na ně zírala černota nezvané ledové vody.

 

Kdosi vběhl do krčmy a křičel o ledu a potápějící se lodi a všichni, komu pálenka příliš nezatemnila mysl, vyběhli do mrazivé noci. Když kapitán doběhl ke své zmírající lodi, byla paluba již téměř s úrovní hladiny. Zíral do černé nenasytné díry, lidé ho drželi, už se nedalo nic dělat. Paluba zmizela a stěžně ubývalo, byl odkrajován ledovou vodou, kdosi strčil kapitánovi do ruky láhev s pálenkou, ledová voda bublala a na hladině se objevovaly prkna, soudky a krabice, kapitán je tahal ven a zmáčel se od hlavy k patě.

 

Seděl na krabici mokrého koření, sníh ho pomalu zasypával a díval se do prázdna.

Skoro jako bych nikdy nebyl, chtěl říct nahlas, ale už cítil, že od toho, aby byl se svou lodí, jej dělí jen tenká hranice.

Tenčí, než vrstva čerstvého ledu, který potáhl černavou vodu.
pekylau
19. 02. 2006
Dát tip
Nejdriv jsem mel ´´nepovidkovy´´ pocit, potom jsem si rikal, jestli je to prakticky vubec.... ...cert to vem. Nakonec se mi to ale cele moc libilo. Tip

Nicollette
17. 02. 2006
Dát tip
o námořnících vždycky *

katugiro
16. 02. 2006
Dát tip
hm, nesedí mi tak úplně, už ten zničehonic zamrzající hluboký přístav - a oni tam nechali lodě, hned to sešrotuje koráb... a jeden překlep a jedna hrubka, tss tss, jsem od Tebe zvyklý na jiný standard :) (u třetího souvětí od konce si nejsem jistý, jestli není stylisticky taky špatně, kvůli změně podmětu)

alina
15. 02. 2006
Dát tip
*

Witch
14. 02. 2006
Dát tip
kam na to chodíš? krásný *

Android
14. 02. 2006
Dát tip
Kápo to moc žral. :-) Fajn...

Vespa
13. 02. 2006
Dát tip
beze slov

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru