Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zdánlivá velikost Slunce

15. 02. 2006
1
0
1760
Autor
Marty73

Probudil se za svítání. Oholili mu pečlivě vlasy i vousy, celého vykoupali nejdříve v horké a potom ve studené vodě. Při ranní očistě ho doprovázeli vymýtači, kteří kolem něj bez přestání rozprašovali kadidlo. Poté byl oblečen do slavnostního roucha a od pomocníků obdržel veškeré insignie svého úřadu.

 

Přes svůj vysoký věk kráčel chodbou semináře k cíli své cesty ráznými kroky. Sir Francis, jeho zástupce, musel vedle něho téměř běžet na svých krátkých tlustých nohou. Zadýchaně ho doprovázel až k východu na tribunu. Biskup se naposledy rozhlédl po svých věrných a byl uveden před zástupy věřících.

 

Zahájil své vystoupení požehnáním. Obřad započal jako vždy před tím. Hned ve svém prvním poučení zmínil svou oblíbenou legendu o Zvěstovateli. Z počáteční strnulosti se velmi rychle vymanil a jeho silný hlas se zesílen rozléhal nad milionovým davem obyvatel planety S-Het.

 

?Nemohu než opakovat, co všichni víte již od samého dětství. Zvěstovatelova metoda byla božsky jednoduchá a účinná. Vždy přistál na obydlené planetě a navázal kontakt s místním obyvatelstvem. Komunikoval přes Translátor, přístroj, se kterým se dorozuměl v celém vesmíru.

 

Vzpomeňte dvanácté evangelium popisující Jeho návštěvu planety Dzet.?

 

V  zlověstném tichu shromážděného davu nalistoval příslušnou pasáž a citátem pokračoval.

 

?,Po velmi krátké konverzaci se počáteční nadšení domorodců z vesmírné návštěvy vytratilo a rozhořčení Dzetští vznesli soud.

 

Na to byl ovšem Zvěstovatel připraven. ,Rozbijte džbán a uvidíte víno,´ pronesl a odletěl zvěstovat svou očistnou kocovinu na jiné světy.

 

Obyvatelé planety Dzet brzy začali umírat na červenku. Přežila pouze hrstka nejodolnějších a zrodila se legenda o Rozlévači vína, který potrestal malověrné.´

 

Tolik dvanácté evangelium.?

 

Dlaněmi se opřel o pažení tribuny a jeho hlas se burácivě rozléhal nad hlavami přítomných, když pokračoval.

 

?Obdobné legendy vznikaly na všech planetách, které Zvěstovatel navštívil. Proto máme všichni ve vesmíru tolik společného, a i díky tomu dnes žijeme v harmonické ekumenii. ,Každý má ty své a přitom ve stejného boha věříme,´ jak pravil apoštol Luytenský. Oběť nebyla zbytečná.?

 

Zavrávoral a na chvíli přerušil svou litanii. Prudce oddechoval a opíral se zády o hrazení pod lóží soudců. Dav před ním neklidně vřel potlačovanou nenávistí. Nenechal se však zastrašit, znovu popadl dech a pokračoval.

 

?Pyšníme se tím, že ve své víře jsme si všichni rovni, v celém nezměrném vesmíru. Povaha hříchu nebyla nikdy tak jasně definovaná, nástroje ctnosti nebyly nikdy tak propracované a účinné.

 

Možná si někteří odvážnější z vás kladou prostou otázku. Co bude dál? A já musím znovu důrazně opakovat, že přes zdánlivou dokonalost systému víry nakonec přijde okamžik, který nám odhalí skutečnou povahu Boha a Pravdy.?

 

Ve svém přesvědčení dokázal být velmi statečný a vytrvalý. Tisíciletý řád Rozlévačů vína byl otevřeně obviněn z kacířství. Biskup tušil, že stojí tváří v tvář poslední bitvě dlouhé války. Nic ovšem nezviklalo jeho přesvědčení. Věděl, že oběť nebude zbytečná. Teď hlavu neskloní.

 

V té chvíli hluk rozvášněných věřících, kteří se užuž vrhali na pažení tribuny, přehlušilo rachocení přistávající vesmírné lodi.

Nevěřícně a přitom s nadějí zvedl hlavu k nebesům.

 

Snad čirou náhodou na vedlejším posvátném palouku po mnoha a mnoha letech znovu přistál Zvěstovatel.

Zvěstovatel pochopil, že přiletěl dost nevhod. Věřící obsah jeho slov opět minul a ti velmi rozezleni zneuctěním posvátného palouku bušili na trup lodi, a to i přesto, že stěny byly ještě celé žhavé od přistávacího manévru. Popáleniny dav ještě více rozvášnily. Zvěstovatel v rychlosti vyhodnotil situaci a bez větší lítosti se na své nekonečné cestě vydal k dalším světům.

 

Dav na biskupovi vykonal, co považoval ve své deziluzi za nezbytné. Ten zemřel šťastný. Nedlouho potom začali místní obyvatelé houfně umírat na kulhavku.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru