Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večerní úvahy nad partií šachů...

Výběr: Stanislav_Vašina
26. 02. 2001
14
0
5068

...

Hráli šachy... Vypadalo to zatím nerozhodně.Černý a bílý král, zakuti ve zbrojích z střelců, veží a pěšáků, hrdě stáli na hrací ploše, nezdolní, neohrožení.Oba se měřili neviditelnými pohledy.Jeden z těch pohledů byl plný lásky, druhý pak přetékal zlobou a záští.Jeden z hráčů se sehnul, aby se podrbal na noze.Druhý této výhody ihned využil, bleskově přehodil pár figurek a nasadil výraz naprosté nevinnosti.První obrátil zrak zpět na stůl, v jeho očích zahořely plamínky poznání, přesto, a nebo možná proto, táhl, ač věděl, že je to už zbytečné... " Jsi na tahu," pravil. Druhý kývl, zbrkle pohnul veží a suše se uchechtl :" Šach mat." " Proč musíš být tak podlý, pořád podvádět..." " Image." " Cože ???" " Hele, kdybych takovej nebyl, měli by ze mne akorát srandu, musím být ten, jakse to sakra...hmm...exemplární případ," na rtech se mu objevil lehký úsměv. Jeho druh, oblečen v bílou splývavou řízu, vyprskl smíchy. " Čemu se u všech rohatejch tak pitomě šklebíš ?" " Tobě přeci." " Nechápu." " Pochopíš, dnes, zítra, za rok, tisíc let, máme na to celou věčnost." " Nejsem nadšený z toho, že ji strávím s Tebou." " Vím." " Vím, že víš," zasmál se," pověz mi, proč jsme to udělali tak, jak jsem to udělali ?" " Proč ?" " Co proč ?" " Proč se na to ptáš ?!" " Jeden důvod je, že Tě chci vidět rozčíleného, druhý...v poslední době na to často myslím..." Chvíli mlčeli... " Všechno to začalo člověkem," řekl smutně první. " Blbej nápad, ty lidi." " Ne nebyl blbej, jenom neuváženej, zbrklej, rychlej, nepromyšlenej..." " Aby se Ti nezapletl jazyk." Oslovený se začervenal a sklopil oči :" Chyba." " Tvoje." " Moje...je to zvláštní, ale poprvé Ti přiznávám, že jsem se spletl..." " Hmmm," přitakal druhý. Ticho...jen chvilku... " Byl jsem nezkušený, ale to není omluva," bíle oděnný se zachmuřil," ten pocit energie a moci jí uvolnit.Strhl mne proud pokušení.Výsledek vidíš sám." " Nádherně kecáš bráško." Oba se zasmáli... " Co s tím budeme dělat...to, že jsi přiznal chybu je hezký, ale oni nás nepotřebují, berou naše jména nadarmo, šílenci se prohlašují za naše syny, církve se dohadují mezi sebou navzájem.Pěkně nám to shnilo," vrhl obviňující pohled na svého druha naproti. " Nepopírám." " Skvělý, že nepopíráš má slova.Pokrok vzhledem k nám." Cynismus dělá zázraky... Když se přestali prát, usadili se zpět do poholdných křesel.První si rukávem utíral krvácející nos a nebesky bílý šat měnil barvu na krvavě rudou. " Teče Ti červená." " Chmmm, jseš surovec." Vyměnili si zářivé úsměvy... " Slyšel jsem, že kancléř Gabriel se pohádal s Belialem ..." " To je pravda, pěkně si vjeli do *vlasů*, jako teď my, akorát, že Belial Gabrielovi zlomil ruku, kdežto já Ti jen rozbil ciferník." " O co se hádali ?" " Mělo to co dělat s papežem...zajímá nás to ještě ?" " Ne, nezajímá." " Myslel jsem si to." " Napadlo Tě něco ?" " Jo." " Zase ?" " Jo." " Společně ?" " Jo bráško...společně." Satan objal Boha kolem ramen a svorně vykročili... Nastala apokalypsa... ZASE...
hurvinek
05. 12. 2002
Dát tip
seregil, protože mi to adminování moc nejde a navíc jsem měl pak zatraceně dlouho poradu po ktere jsem byl zralý na panáka

hurvinek
04. 12. 2002
Dát tip
bomba.....

Seregil
04. 12. 2002
Dát tip
hurvinku proč jsem tě musil předběhnout ve vkládání do klubíku? Simone: Teď se vyjádřím hlouběji. Věčný boj Boha se Satanem, nebo vpodstatě jejich souznění při utváření běhu světa?

Seregil : uprimne...ani jedno,ani druhe jde spis o pojeti a prevedeni me nalady,kterou jsem tehdy mel, do psane podoby, pricemz se v tom objevily hlavne nazory na svet a tehdejsi deni (ty se moc nezmenily,mam na mysli nazory) + snaha vyrovnat se s pojmem Buh a Satan...jelikoz jsem v te dobe nedokazal presne vyjadrit,co si pod nimi predstavuju,pouzil jsem mirneho humoru,ironie,mozna i nadsazky a vzniklo tohle dilko, o nemz si stale myslim jen to nejlepsi (a to neni sebechvala,protoze tady na pismaku si lze precist spoustu mych nepodarenych veci)

Seregil
04. 12. 2002
Dát tip
Možná jsem to nepřečetl pořádně.... Tu ironii i nadsázku jsem tam postřehl, to ano...

Marwin
29. 06. 2002
Dát tip
Připomíná mi to jednu písničku: Bůh a Ďábel karty hrál, hra to byla poctivá, karet zbejvá už jen pár...

zip
26. 06. 2002
Dát tip
líbí. zkus si přečíst mou Smrt a její věrné :) tip!

Seregil
12. 04. 2002
Dát tip
Tak tohle je hodně vostrý...

Storyteller
29. 01. 2002
Dát tip
Rozhodne stojí za prečítanie... T

Drui
09. 06. 2001
Dát tip
Prostě se mi chce řvát co seš to za chlapa! A jak to že si všechny tyhle svoje povídky už dávno nesebral a nehodil do ňákýho nakladatelství! Určitě bych si tě koupil! A co vůbec sakra ještě děláš mezi amatérskejma autorama!!! Tip

Deltex
09. 06. 2001
Dát tip
Chm, tak to Ti Simi musim chte nechte dat TIPA a jako HROM! Skvěle sepsaný! Měj se fajn.

Kandelabr
18. 05. 2001
Dát tip
povídka se mi líbila, je fakt že téma je trošku profláknuté, ale zpracovals ho hezky, aneb co se stane když si dva kluci hrají :-) Cthulhu: to snad nemyslíš vážně??? jakým tématům se chceš vyhýbat??? a proč???každý ať si píše o čem chce, pokud tím šokuje je to jen dobře. tvůj postoj nechápu...

Cthulhu
06. 03. 2001
Dát tip
No, přiznám se, že nejsem příliš nadšen. Pointu jsem vytušil trochu moc brzy a vlastně mě ani nijak zvlášť nenadchla. Fantastika se na můj vkus příliš často věnuje netradičnímu pojetí křesťanství a jeho jednotlivých prvků. Nejsem věřící, ale myslím, že jsou hranice, které by se při psaní neměly překračovat a témata, kterým bychom se měli vyhýbat. To je ovšem jen můj soukromý názor. Jinak je samozřejmě povídka, jak se u tebe pomalu stává zvykem, na velmi slušné řemeslné úrovni.

zdna
03. 03. 2001
Dát tip
rikas naladovka, no kazdopadne ty dialogy jsou misty genialni.

Dvoukvitek
02. 03. 2001
Dát tip
Tenhle styl psaní se mi líbí :) Hlavně motiv TĚCH dvou, hledících zhůry na jejich vlastní výtvor, co se jim pomalu vymyká z rukou... Sám si občas říkám kdy jim asi dojde trpělivost ;)

Ahasver
02. 03. 2001
Dát tip
NUMERO UNO

Gillderan
02. 03. 2001
Dát tip
Asi bych měl říct : Filosofický směr povídky...setkání dvou Priorit...u šachů...velmi, VELMI typické a už i párkrát použité...nicméně v tvém podání velmi, VELMI dobré...zase. Líbí se mi některé úseky...párkrát jsem si i zasmál...mírně. Zvláště při zářivých úsměvěch po rvače.... prostě zase TIP, ale moc na to nespoléhej a příště trochu originálněji !!!!

Lori
02. 03. 2001
Dát tip
Teda teď nevím, co napsat. Jo, mně se to líbí. Asi nejvíc ze všeho. Mám ráda pointu... tak TIP. Musím o tom ještě přemýšlet.

Faramiris
01. 03. 2001
Dát tip
ehm.. tedy i já snad? simi, Tvé pojetí Boha a Satana - nemohu říci, že by nebylo zajímavé, i když je jisté, že mé "přesvědčení" tím svým způsobem trpí.. nicméně právě tímto překvapujícím pojetím jsi mi dal šach mat :) krátké a přesto velmi oslovující.. vede k zamyšlení.. nad světem.. dobou.. a tímto pochmurným ránem.. ;) w.

Mahoney
01. 03. 2001
Dát tip
zkrátit, zkrátit, zkrátit... od třetiny je pointa zřejmá, a to je špatně...

nic se zkracovat nebude...

btw...pointa, respektive o koho jde, se dala uhádnout už hned na začátku...nějak mi tady o to nešlo...je to jen náladovka...

StvN
01. 03. 2001
Dát tip
Nevim co říct, nijak mě to nezasáhlo. Jakobych to ani nečet. To bude asi tim, že je to už snad třetí povídka na tohle téma a i když každou psal někdo jinej, všechny se tváří moc podobně a nijak vyjímečně.

Grendel
27. 02. 2001
Dát tip
vau ;) tohle si musím nechat uležet...

Ansuz
27. 02. 2001
Dát tip
Zajímavej námět. Šachy, Satan, Bůh... Hmmm. Není to špatný. Ehm. Má to v sobě myšlenk. Hmmm. TIP

Verita
27. 02. 2001
Dát tip
wow. téma je sice trochu zprofanované, ale ty jsi ho skvěle zpracoval

Ageran
27. 02. 2001
Dát tip
Šach Mat............. :-))))))))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru