Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tence kreslená mapa nového světa

06. 03. 2006
13
4
5141
Autor
Kandelabr

Led pod nohama praskal a po hladkém chladivém povrchu se rozbíhali tencí pavouci prasklin. Pevnina byla daleko a nezáleželo na tom, byl tu nový kontinent, zakusoval se do země svým štípavým chladem, shora se nechával hladit ledovým větrem, zdola jej drásaly zčernalé nehty utopenců.

Jak krásná by byla mapa nového světa, pečlivě vykreslena ostrou špičkou pera, precizní šrafou miniaturních údolí, nepostřehnutelných horských masivů, neviditelných jezer a ztracených měst. Konečně je možné najít místo, kde země končí, propadá se do temnoty, která zemi pomalu ukusuje. A krása je v poznání, že mezi zemí a nekonečnou temnotou není žádný rozdíl, země je jenom jiné skupenství nicoty a temně se šklebící otvor může být tou nejjasnější cestou ke světlu.

Praskliny běží tiše a se sluncem přichází konec. Svět se propadá do tmy a je příjemné, jako návrat domů z dlouhé cesty

4 názory

kjkszpj2
20. 11. 2009
Dát tip
inspirativní...tip

jo je to vážně kousek tohle se mi moc líbí...*

vrgulnik
16. 05. 2007
Dát tip
moc hezký

Rabb
06. 12. 2006
Dát tip
aj! obdivuhodný popis..***

tymoly
04. 08. 2006
Dát tip
nádherné. "A krása je v poznání, že mezi zemí a nekonečnou temnotou není žádný rozdíl, země je jenom jiné skupenství nicoty a temně se šklebící otvor může být tou nejjasnější cestou ke světlu." tady s tím vnitřně souhlasím měj se.

Rabb
04. 04. 2006
Dát tip
opravdu hezky napsané.. má to své koouzlo.. ..ale je tam to škaredé "ale".

pekylau
07. 03. 2006
Dát tip
´´...země je jenom skupenství nicoty a temně se šklebící otvor tou nejjasnější cestou ke světlu...´´ Mám rád věci, které se odhalují až po druhém, třetím,...a i po sté je stále ještě co odhalovat. Jsou tam nádherná slovní propojení a seřazená pod sebe by zaručeně uspěla i v kategorii básní... ...a už dost. Prostě se mi to líbí.

aldebaran
07. 03. 2006
Dát tip
Je to dobře napsané. Líbí se mi tvoje slovní obraty. Je z nich cítit neuvěřitelná lehkost. Jenom škoda, že tahle miniatura není součástí nějakého delšího textu! Snad někdy příště.

Sympaticky text... cital sa velmi lahko, hodnotim styl, aj obsah.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru