Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První regál

09. 03. 2006
15
1
2113
Autor
pekylau

Už ho to opravdu unavovalo. Poslouchat donekonečna to nahnilé rajče, vyprávějící o dalekých jižních krajích, modré obloze a vůbec všechny ty světácké pindy někoho, kdo projel půl Evropy na nákladáku. A k tomu ještě ta blbá plechovka od coly, která se všemu tak připitoměle pohihnávala. To už bylo fakt k zbláznění. Přitom se měl ještě nedávno skoro jako v pohádce. Byl v prvním regále. Ano, slyšíte dobře, v prvním regále. Vrchol papírové reinkarnace. Ne ve druhém, určeném ke kopírování, k potupnému protažení studenou mašinou a k označkování nějakou neosobní tištěninou. A už vůbec ne ve třetím, mezi těmi navoněnými rolemi. No fuj. V prvním. Dopisovém. Byli vybraná jednotka, určená k popsání lidskou rukou, lidskými myšlenkami. Zlaté orámování, v každém rohu monogram, no prostě krása. Těch nádherných slov, která bráškové roznášeli v umělecky ozdobených obálkách do celého světa. A potom, jednou v podvečer přišel na řadu i on. Rozkošnicky se uvelebil na dřevěném stole, ale sotva stačil slastně zavřít oči, bylo po všem. ´´Má drahá. Musím se vám dnes k něčemu... ,´´ pak nemilosrdně zmuchlán a hozen do koše. Konec všem nadějím. Z koše do pytle a z pytle do popelnice. Ještě že tu alespoň nebylo moc plno. I když ta výřečnost jižního plodu chvílemi vydala za celý dav mlčenlivých. Celkem apaticky, možná i s pocitem ulehčení, že se dostane z téhle nemožné společnosti si začal uvědomovat jakési zemětřesení, stejnoměrné drncání a nasypání do obrovského pomalého mixéru. Všechny sny o recyklaci, o nové šanci v papírovém světě se definitivně rozplývaly. Ušpiněný, zneuctěný lidskými odpady všeho druhu, skoro až nedočkavě sledoval blížící se plápolavé světlo na konci tunelu. Taže kam to asi příště bude? Do prvního, do druhého, nebo do nějakého úplně jiného regálu?


1 názor

zvedavec
22. 04. 2019
Dát tip

napísané pre labužníkov


Baziliška
14. 06. 2006
Dát tip
:-))

pekylau
11. 05. 2006
Dát tip
Díky vám za zastavení a komentáře.

Andulka
08. 05. 2006
Dát tip
TOhle je skvele...:-)))Neni to zrovna oddechovy cteni u ktereho muze jeden vypnout, a tak tomu pomohlo, ze si to umel vlozit do nekolika malo odstavcu, coz dodalo slozitosti jednoduchost...:-)TIP

infinite
24. 04. 2006
Dát tip
škoda, že na ten krásnej papír toho ten člověk nenapsal víc..ještě jsme se něco mohli dozvědět ;-) Znáš Švédský stůl od Drábka?? Divadelní hra, jednohubky, krémová špička a porcovaný losos si vypráví a čekají, až je někdo sežere. líbilo *

pekylau
16. 04. 2006
Dát tip
froxx - - ´´práce k nakousnutí´´...to opravdu potěšilo. I ´´Vzdálenému hlasu moře´´ děkuji.

Udělalo mito radost,,,líbí se mi to... :))

froxx
15. 04. 2006
Dát tip
..myslim, že si umíš skvěle vyhrát s myšlenkou. je to dobře napsaný. takový labužnický;) připadá mi to jako "práce k nakousnutí", doslova. člověk by si měl takovouhle hezkou práci minimálně jednou za den přečíst. působí to na mě hrozně pozitivně. je to pěkný, líbí se mi to:)

sidonia
13. 04. 2006
Dát tip
:)

vesuvanka
11. 04. 2006
Dát tip
zajímavý nápad a pěkně zpracovaný... TIP

pekylau
28. 03. 2006
Dát tip
Už jsem chtěl začít nabízet dva anonymní tipy za jeden, jakýko-li komentář. Děkuji vám. Lakrov – Myslím, že jedno druhé nevylučuje. Těch veledůležitých malých notesů a ožužlaných tužek nastrkaných po kapsách vynálezem ´´psaní na sklo´´ určitě moc neubylo . Jolbach – No, měl to být opravdu jakýsi pokus o naznačení dalšího začátku. Ted si ale myslím, že to čtenáře jako prolog spíš dost vyděsilo.... .

jolbah
28. 03. 2006
Dát tip
To, že je celý text napsán jako prolog a pod názvem už následuje jen prázdné místo je omyl, nebo záměr? Tuším, že to druhé. Líbí se mi (nejen kvůli tomu nápadu s prologem). Tip.

Lakrov
28. 03. 2006
Dát tip
Takový jemný protiklad všech těch uřvaných reklam, ve kteých jsou všem možným (nejčastěji potravinářským) výrobkům vkládány lidské myšlenky. O to krásnější, že zde jsou ty potravinářské výrobky (či pozůstatky po nich) na druhé straně barikády; kladným hrdinou je jeden z nosičů myšlenky. Jeden z těch jednoduchých nosičů, který je bez velkých změn používán nejméně dva tisíce let. A ještě dlouho bude, přestože jej teď por zjednodušení ponecháváme stranou a bavíme se psaním na sklo (to je jen takové cvičení, nenečisto; nebo je naopak nanečisto používán papír, protože je duši bližší, než klávesnice,a sklo&dráty jsou jen prostředkem pro snažší rozšíření? - Asi jak pro koho). Tohle se mi líbí: ...označkování nějakou neosobní tištěninou... ...vybraná jednotka, určená k popsání lidskou rukou, lidskými myšlenkami... ...Vrchol papírové reinkarnace... A on to nikdo nečte. Ono to tu nikoho z těch hrajících si na písmáky nezajímá! Mordyjé, to se mi to nějak vymklo; kritika delší než vlastní článek :-) TiP.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru