Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ve 22 hodin a 6 minut v Praze

27. 03. 2006
5
3
2549
Autor
hašigora

četli jste Spokojenou?:o)

Bylo asi deset večer. Po tmavé, slabě žlutě osvícené ulici kráčela Práchalová v černém (jak jinak) kabátě a s nezbytnou krátkou startkou v rudých rtech. Courala se, ale vzpřímeně a s výrazem přemýšlení ve tváři. Batoh na zádech,otrhaný, s řetězy a popsaný hesly, byl už na pohled lehký. Aby ne, vždyť v něm byl akorát sešit s obyč tužkou, cigára a dvě stovky za nudnou brigádu. Trčela u výlezu z metra s pitomejma letákama na levnější volání od jedné mobilní společnosti celý odpoledne a dostala za to mizerný dvě kila. Aspoň něco. Teď šla, no šla, spíš se šourala domů, kam se jí viditelně nechtělo. Měla lítostivou náladu. Chtěla se odstěhovat. Stereotyp a strach ji ubíjel ze všech stran a bála se dalšího rána, ač to zní jako klišé. Myslela i na drogy, ale nechtěla, aby z ní ve dvaceti byla zfetovaná prostitutka bez vyhlídek a navíc věděla, že jí stejně nepomůžou, tak je ani nezkoušela. Sebevražda ji taky napadala, ale až jako konečné východisko, které se černá až tam, někde na konci Tunelu naděje. Teď ne, nechce zemřít mladá, ale určitě ví, že je to lepší než v sedmdesáti zemřít sama a opuštěná, jenom s rakovinou v těle. Zemřít pro svůj názor. Bylo by to lepší, ujišťovala se, ale zároveň o sobě pochybovala, jestli by to dokázala. Nejspíš ne. Bohudík. Přicházela k domovním dveřím. Odhodila nedopalek a z pravé kapsy kabátu vytáhla kroužek se čtyřmi klíči bez přívěsků. Vzala mezi prsty ten druhý nejmenší, fialový, klíč. Zasunula ho do zámku, otočila a celou svou vahou se opřela o hnědé, staré a pograffitované dveře. Zavrzaly a vpustily ji do nepřívětivého intra domu. Vzduch páchnul obsahem dávno nevynesených popelnic a ani se nesnažila rozsvítit. I kdyby domovník vyměnil týden prasklou žárovku, nejspíš by ty plyny tady vyhodily dům do povětří. Vyšlapala dvě patra žulových schodů a další klíč, tentokrát vybrala větší stříbrný, popaměti zastrčila do spodního zámku u obyčejných dveří vpravo. Vešla do typického činžovního 3+1 a zabouchla dveře. Stiskla vypínač a tím rozžhavila žárovku visící ze stropu na drátech. Svlíkla kabát, batoh hodila do pokoje a šla do koupelny. Otevřela lékárničku, propletla ruku mezi prázdnou lahví rumu a ibalginem šestistovkou, vzala rohypnol a zase jí automaticky zavřela. V pokoji si lehla na matraci a protáčela platíčkem prášků v prstech. Ležela tak minutu nebo dvě, nakonec položila léky na zem vedle matrace a tiše zírala na strop, na žlutou mapu tvořící se jí přímo nad hlavou.


3 názory

JiKo
24. 07. 2007
Dát tip
prodám, koupíš? :))

hašigora
24. 07. 2007
Dát tip
asi mas pravdu...ale na tuto musim mit cas...klid...a chut... a to ted nemam...:o( ale diky:o)

JiKo
24. 07. 2007
Dát tip
mňo... pekylau to vystihl za mě.. Už u té první sem si říkal, že to jsou skorem zápisky z deníku. Anebo jako moje sbírečka "Drobné příběhy o ničem" - to hovoří samo za sebe :-) Píšeš dobře stylově, dávkuješ napětí, udržuješ pozornost čtenáře... ale chce to jít dál.. troufnout si na povídku, s námětem o něčem a o někom, hrát si s příběhem, tvarovat postavy. Takovýchhle o Práchalové můžeš napsat tisíc z fleku, ale zůstane jen u cvičení, protože budou všechny zatraceně stejné

hašigora
04. 08. 2006
Dát tip
don´t call me baby...:o) muzes mit, ja je mam vobcas taky... diky za vsechny kritiky:o) nemam ted moc casu, jedu k tatovi a tam neni net, tak si vsechny tvoje dila prectu asi az v zari:o( ale urcite prectu:o)

volga
02. 08. 2006
Dát tip
hele, je to skvělý, ale mám obavy o tvé duševní zdraví, bejby.

hašigora
03. 04. 2006
Dát tip
to je to. lidi tak navenek nepusobi... stejne diky:o) jo a prezila:o)

pekylau
03. 04. 2006
Dát tip
Kategorie je pro mne nepodstatná. Přišlo mi to jako začátek nějaké povídky. [proto ten otazník] Hlavní hrdinka [nejsem si jistý ani po druhém přečtení jestli přežila] nepůsobila celou dobu jako někdo, kdo by chtěl skoncovat se životěm.

Mr.Pidluke
29. 03. 2006
Dát tip
Ja zapomel...pitomec

hašigora
29. 03. 2006
Dát tip
diky diky diky vsem vsem vsem:o)peky:tak do ceho jsem to mela zaradit?:o) samotny se mi ta kategorie fakt blbe vybirala, ale nevedela jsem jakou...:o) tak treba tuhle:o)

pekylau
29. 03. 2006
Dát tip
Nálada vystižená bezvadně. Jako začátek to beru. t Kde je ale ta povídka?

Mr.Pidluke
28. 03. 2006
Dát tip
Bože, všude beznaděj a těžký vzduch...je to,je to tragické a ubíjející...* věřím,že se tak cítíš,plakal jsem...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru