Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Panenka

31. 03. 2006
5
0
2088
Autor
kramny

"Jé mamííí, díky. Ta je vážně kláááásnááá.“ „A jaké jí dáš jméno Leničko?“ „Třebá, třebá Bětuška Bětulinka.“ „Tak dobře, hezky se o ní starej, ať se Bětušce vede dobře.“

Lenička odběhla do pokojíku s malou panenkou v ruce a s rozradostněným výrazem v tváři. Opřela Bětušku o knížky co měla na stole, vytáhla ze skříňky dřevěnou postýlku, polštářky, peřinu a malého plyšového zajíčka. Hrála si celé odpoledne se svojí novou hračkou, a když jí maminka volala k večeři, nesla s sebou i svoji Bětušku Bětulinku.
„Mamí a kde bude sedět Bětuška? Vždyť tady nemá židli?“
„No tak jí tady polož na stůl, ať se na nás dívá.“
S tím se ale Lenička nesmířila. Přinesla malou dřevěnou krabičku, vložila do ní svoji panenku a až pak se spokojeně dala do jídla. Po večeři nakrmila i Bětušku, a když jí uložila do malé postýlky, začala přednášet pohádku o princezně a zlém drakovi.
Lenička rostla jako z vody a s ní i její panenka. Oblékala jí do nejrůznějších šatiček, pletly jí s maminkou miniaturní svetýrky, až přišel čas pořídit jí ženicha. Lenička rozhodla, že je Bětušce Bětulince právě 25 let a že se musí každou chvíli vdát.
Jak hledali společně s maminkou toho pravého, Lenička začala chodit do školy. Neměla na Bětušku tolik času jako dříve, ale zrovna v den svých sedmých narozenin se pro ni objevil ženich. Dostala ho tentokrát od svého tatínka a kdyby tatínek nemusel do práce, děkovala by mu dodnes. Pak se konala velká svatba, za svědka šel zajíček s liškou. Byla to krásná veselice. Lenička připravila imaginární hostinu, ke svatebnímu stolu zasedli i maminka s tatínkem a Bětuška Bětulinka tak konečně našla toho pravého. O rok později, to už bylo Leničce osm, se narodilo malé děťátko. Bětuška se o něj společně s manželem Jindřichem starala a zase to bylo velké pozdvižení.
Dny ubíhaly, Lenička začala dostávat stále více a více úkolů ve škole a někdy se za celý den ke své malé rodince nedostala. Bylo jí to líto, ale nedalo se nic dělat. Maminka chtěla, aby se Lenička učila co možná nejvíce a nosila domů jen samé hezké známky.
Ve třetí třídě se přihlásila do kroužku na pletení, ve čtvrté na keramiku a teď v páté třídě se začala věnovat plavání.
I Bětuška stárla. Šaty které měla na sobě byly již vyšisované od slunce, její obličej pokrývaly bílé rýhy a i vlásky již nezářily lesklou blonďatou barvou jako dříve. Čas od času svoji panenku ze skříňky vyndala, ale za malou chvíli ji už dávala nazpátek.
Jednoho dne přišla Lenička z plavání a povšimla si své Bětušky v horní polici za skleněnou výplní vitríny. Dívaly se na sebe, když Lenku napadlo, že Bětuška umírá. Manžel Jindřich byl kdesi zašantročený ve skříni a malé děťátko se válelo za postelí, aniž by o tom Lenka věděla. Vyndala Bětušku Bětulinku, podívala se do jejích slzami zakalených očí a vložila jí do staré mamiččiny klenotnice. Vešel se tam i maličký polštář, přikrývka a plyšový zajíček. Chvíli ještě koukala na dřevěnou krabičku, ale pak se usmála a současně se zaklapnutím skleněných dvířek vitríny si uvědomila, že už není ta malá holka co si hraje s panenkami.
Flavia
01. 04. 2006
Dát tip
Jo, taky to tak cítím jako Kaderas

fungus2
31. 03. 2006
Dát tip
Výborné**

Kaderas
31. 03. 2006
Dát tip
Je to hezky napsané, to ano, ale přesto mi tam něco chybí. Něco většího, ale to je asi můj osobní dojem....

Je to tak hezky a citlivě napsané... Tak prostě a přitom výstižně, tip

Vihar
31. 03. 2006
Dát tip
StvN - to je výslech napříč kritikama? :o)

StvN
31. 03. 2006
Dát tip
Ty máš dceru? Dílo popisuje docela příjemným, avšak "normálním" způsobem obecně známou věc, a proto mi přijde tuctové.

Vihar
31. 03. 2006
Dát tip
hrozný je nahrazovat přemírou hraček nedostatek citů.. kupovat si věcma city lidí. (ale zkuste nedat manželce k výročí nějaký ten šperčíček...ale pusu nečekejte ani z vděčnosti, natožpak..) i když vydírat citově je ještě horší, zvlášť když se jedná o citové vydírání rodičů ve vztahu k třeba již dávno odrostlým dětem, v té předlouhé chvíli, kdy se v plískanici života staví na vlastní nohy. hrozný je, když láskyplná věrnost přeroste do útrpné závislosti A pořád lepší střídat hračky, později šaty, než milence :o) teda pro ty hračky/partnery ale láska je nejsobečtější cit na světě

Vihar
31. 03. 2006
Dát tip
...Před čtrnácti dny jsem své jedenapůlroční dceři Lucii koupil její první panenku - porcelánovou zelenoočku v secesních šatičkách. Je vysoká skoro jako ona sama.. Vlekla jí v dlouhé úzké krabici už z obchodu, a nechtěla pustit. Po vybalení si od ní vypůjčila její tmavě zelený klobouček se pštrosími péry a šla si ho vyzkoušet před svoje zrcadlo...

Lakrov
31. 03. 2006
Dát tip
Vihar: nezávisle na sobě, se sotva dvouminutovým odstupem. Jak kdybycho se dohodli. Ale nedohodli.

Lakrov
31. 03. 2006
Dát tip
Děti rostou a potřebují každou chvíli nové hračky. To je milé. Horší je, že i my, dospělí, potřebujeme stále častěji obměnit předměty, kterými se obklopujeme.I když si odmyslím ekonomickou stránku (a dopad na ekologii), mám pocit, že se tím nahrazováním starých věcí (často funkčních) za nové o něco okrádáme. Neumím jen pojmenovat, o co. Dcerka s námi chodila několik let pravidelně do bazénu. Potápěč bez praxe je nebezpečný minimálně sám sobě, ale pro ni to byla hrozná nuda, když si neměla s kým povídat. Brala se sebou panenku, učila ji svlékat, oblékat, sprchovat, plavat, jen potápět se panenka nemohla, protože hmota, ze které byla vyrobenn měla značně pozitivní vztlak. Jednou jsme ji přistihli, jak tělícko panenky, po odmontování hlavičky, plní olověnými broky. Pak mohla začít učit panenku potápět. Předpokládám, že něco podobného už vymyslel někdo před ní (a firma Matell to jistě zařadila do výrobního programu), ale mě se na tom líbila ta věrnost jedné hračce. Nejsou ty děti někdy lepší, než my? (A omlouvám se za délku příspěvku, který je stejně o ničem)

Vihar
31. 03. 2006
Dát tip
a dál? Je to úžasně čistý, čekal jsem ke konci, kdy se objeví první skvrna a jizvy.. ale takhle je to hezké, pro tu připomínku čistoty dětského světa i dušinky.. člověk si říká, je to tak prostinké účelově?

sidonia
31. 03. 2006
Dát tip
ja nevim, co na to napsat absolutne netusim, co by se sem tak molho hodit no fakt:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru