Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Blesk

01. 04. 2006
4
1
1161
Autor
Ž-A-B-K-A

BLESK

 

 

 

Blesk jak divoký kůň

 

Vzduchem hnal

 

Do stromu udeřil

 

Kdo dítě znal

 

To dítko schovalo se před krupobitím

 

Již konec s jeho kratičkým světa býtím

 

Leželo pod tím vysokým stromem

 

Tělíčko schoulené strašlivým bolem

 

 

 

Kdo dítě znal

 

Kdo jej pochoval

 

Dnes pod stromem malý křížek jest

 

A dítě na nejdelší z lidských cest

 

Ny matky to dítě mělo

 

Ny matky ,ny otce svého

 

Samo, samotno v světě širokém

 

Bloudilo dny krok za krokem

 

 

 

Kdo dítě znal

 

To nikdo nepoví již

 

Kdo vsadil k hrobu kříž

 

Jen tráva si šeptá o noci

 

A o tom co dítko v bouři prožilo si

 

Zastavíš-li její píseň uslyšíš

 

A pohledem na hrob

 

Divnou bolest vzkřísíš

 

 

 

Kdo dítě znal

 

To nikdo neví

 

A Bůh zaplať tomu jenž ho pochoval

 

Ať najde místa v nebi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1 názor

domin.go
02. 02. 2007
Dát tip
jak už tady někdo říkal,myslím že tam sou zbytečný rýmy a občasný logický mezery jako "blesk jako divoký kůň vzduchem hnal" - tady by musel bejt předmět (co hnal), nebo "vzduchem se hnal"... jinak - je to takový...příde mi že sme se to učili letos v češtině:)) nějaký 19.století;) kříž,hrob - klišé jak vrata,ale k celkové náladě se hodí a nepůsobí rušivě,spíš to podtrhuje jako celek sečteno & podtrženo: myslím že to není špatný,ale tenhle typ poezie asi neumím ocenit:))

Ke konci to až moc natahuješ(pro mě), al elíbí se mi to. t.i.p for You

Ž-A-B-K-A
22. 04. 2006
Dát tip
Mám ráda, když dílo vytváří kolem člověka nostalgickou atmosféru, navozuje přemýšlení o životě, cílech a dnešním světě. Myslím si, že v tomhle ohledu mi archaismy pomáhají. A co se týče rýmů, tak tam mě asi opravdu tlačí pata. Nějak mě to v nich napadá, ale někdy je to až na škodu, mít všechno zrýmovaný.

archaismy taky moc nemusím, teda alespoň tyhle (připomínají mi jiráska a NO). Ale do tohoto dílka se myslím moc hodí. Opravdu se mi líbí, začal sem ho číst a pak mě vtáhlo, což se moc nestává.... svojí atmosférou a sdělením mě zaujalo. Jinak, já si nemyslím, že by dílo nutně mělo být co nejkratší a nejúspornější... je to jen jeden z možných způsobů psaní, ale neřekl bych, že ten nejlepší. Tak to dělali třeba komunisti, že do díla nedali nic víc, než bylo potřeba, čili v tom nebyla hloubka. No a jest a cest mi nevadilo. A z hlediska češtiny tam myslím problém není... Držím palce tipus dávám

Baltazar
07. 04. 2006
Dát tip
dobré je "kdo dítě znal"...zkrátit!!! nehnat se zbytečně do rýmů, v tomhle případě to často kazí...rýmů jako "krupobitím - býtím, jest- cest" se vyvaruj...

Oldjerry
05. 04. 2006
Dát tip
No já s češtinou potíže nemám a archaizmy se mi docela zamlouvají. Spíš se mi zdá trochu ten příběh vykonstruovaný, jakoby ve snaze z tématu dostat více řádek. Chtělo by to sevřenější projev, který daleko více dodává dramatičnosti pointy, než trošku zbytečné rozpatlávání. Jinými slovy : dané téma zpracuj co nejúsporněji, jen tak, aby stručností neztratilo smysl. Bude to lepší, čím dál víc - však uvidíš.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru