Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kočky

01. 04. 2006
5
0
2228
Autor
Jolana19

Napsala jsem co mě napadlo při vyslovení slova Kočky, poslala sestře k přečtení, řekla je dobrý se na ně někdy vzpomenout. Kámoška řekla sice nemám kočky ráda, ale není to špatný. Poslala příteli, dodnes neodpověděl, jak ho znám hledá všechny alegorie v tom co přečetl. Proto úvaha

Kočky, zvláštní tvorové, prý magičtí, prý čertovo zvíře a taky čarodějnic. Snad s devíti životy, přežijí prý cokoliv. Nevěrné a toulavé, hrdé, prostě svoje. Mám je ráda ta chlupatá stvoření. Mám ráda všechna zvířata, nejen kočky taky psy. Jsou věrní, ochotní a poslechnou na slovo, teda kromě Jacka, který se prostě vymyká z průměru.

 

        Za to kočky, zkus je ochočit, donutit je k něčemu, musí se jim hodně chtít, musí mít chuť si hrát. Jinak se porvou o život a o své já. Vzpomínám na všechny co jsem poznala, od hravých koťat, co poskakovala v nadšení za papírkem uvázaným na provázku, slečny kočky, kvůli kterým byl dvůr plný cizích kocourů, maminy kočky, co přinesly ukázat svá mláďata, dovolily divným dvounožcům si je pohladit, a učily chytat myšky, po staré Mindy co se už jen vyhřívaly na sluníčku a u kamen, vděčné za misku s mlékem a trochu mletého masa, jo zoubky, oči a rychlost jim nejsou dány navěky.

 

        Nevzpomínám si už na jména, to vážně ne, ale vím, že byla kočka, byla bílá a dělala si co chtěla a byl pes, velký černý, jak noc a ti dva se měli docela rádi, porušili rčení, že kočka se psem se nesnesou. Snesli a dobře, nejdřív si u kamen, v kterých plápolal teplý oheň, lehl pes a stočil se do kolečka a pak ladně do kruhu vstoupila kočka a vyplnila svým tělem střed toho kruhu. Splynuli spolu v magické oko a dovolili okolí, aby je obcházelo, protože zcela zabrali podlahu v místnosti jen pro sebe, byla to jejich chvíle a okolí to respektovalo.

 

        Další byla krásná, mazlivá čičina, tulila se ke každému, nechala se hladit, každý ji podrbal za ušima a obdivoval ji, proč ne byla nádherná. Jednoho dne, jak už to chodí, se vedle ní objevila koťata. Ani si jich nevšimla, proč taky, neprosila o ně, nežádala o to starat se. Koťata křičela hladem a zimou, marně, tuhle mámu to nezajímalo, žila už zase svým životem, provokativně se procházela před zástupem toužících kocourů.

 

        O dva dny pozděj se obyčejné plaché kočce, té která se nikdy nenechala pohladit, narodila její koťata. No jak to mohlo dopadnout, starala se o všechny. A pohladit se nechávala výjimečně a jen od někoho. Říkali jsme jim Máma a Teta, která byla která, kdo ví.  

 

       Měli jsme kočku, která se strašně ráda mazlila, moc o to pohlazení stála, hned jak přišel její oblíbený člověk, přiběhla k němu, otřela se o nohu, nechala se zvednout a položit do klína. Toužila po ruce, která by ji chtěla pohladit a ona by se nechala hladit. Jednou, podruhé a po třetím pohlazení tu ruku, tu o kterou tolik stála, kousla a poškrábala. Dostala po čumáku a zkusil to s ní znovu. Opět po třetím pohlazení visela zakouslá do dlaně. Bojovala, pořád jenom bojovala, i když byla s někým koho měla ráda, i když byla v bezpečí, pořád jenom bojovala, možná neustálý pocit z toho co přijde, co se zase stane, ten v ní vyvolal tu neustálou potřebu bojovat a být ten první kdo zaútočí. Neuměla přijmout pohlazení, takže nakonec ten dvounožec měl na klíně kočku co mu ohryzovala ruku. Měl ji rád a ona to nikdy nepřehnala, nekousala do krve a drápky si jeho ruku přidržovala, aby jí nakonec neutekla. Zvláštní vztah. Kdo by chtěl kočku zakousnutou do dlaně.

 

        Zažila jsem návrat kočky domů. Orvané pomlácené zbité, někde se servala a aby toho nebylo málo chytila se do pasti. Ukousala si nohu a vrátila se. Přežila, jistě že,  vždyť to byla kočka a ty přece přežijí cokoliv. Maj to v popisu práce, přežít a vrátit se domů, do tepla.

 

        Všechny tyto kočky skutečně existovaly a prošly mým životem. Zvláštní, že kočky, kocouři zřejmě běhali po venku a lovili další kočky. Občas jsem je mohla pohladit, občas nalít misku s mlékem, občas se jen tak otřely o mou nohu. Měly různé barvy, byly různě velké, každá měla jinak hustou srst, ale jedno měly společné. Ony dovolily mně, abych je mohla pohladit, vždyť to byly nevěrné, toulavé, hrdé a zelenooké kočky. I když, někdy jsem měla pocit, že ty oči jsou žluté jako síra a že koček bylo víc černých, než v jiných barvách a že když na mě koukly, tak pohlédly až na dno duše. Že prostě věděly, kdo jsem a jestli jim ublížím nebo ne. Možná to s tím peklem bude pravda, možná existuje a je to ráj pro kočky, je tam teplo a to ony milují.

 

I pro ty, které přejelo auto, jako všechny moje kočky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Čumák
06. 04. 2006
Dát tip
HAHAHAHAHAHAHAHAAHAAH :o)

Jolana19
06. 04. 2006
Dát tip
díky, díky díky, Čumáku ty už můj oblíbený seš, ani sem se nezeptala,jestli můžu,ještě bys mi to mohl zakázat :))

Čumák
06. 04. 2006
Dát tip
tak tohle je krásný. moc. asi budeš můj oblíbený autor :o))))) velkej tip *

S mačkami mám aj ja skúsenosti...a tiež niektoré ich vlastnosti milujem...krásny opis*

Jolana19
02. 04. 2006
Dát tip
díky Bossi, od tebe si toho cením dvojnásob

Bossman
02. 04. 2006
Dát tip
Jo.. že nemam rad kocky vis, ale todle se mi líbilo *

Jolana19
02. 04. 2006
Dát tip
Díky za Macíka, má velice zvláštní oči :)

vesuvanka
01. 04. 2006
Dát tip
Přečetla jsem si se zájmem, mám kočky moc ráda :-))) TIP a macík :-)))

vesuvanka
01. 04. 2006
Dát tip
Přečetla jsem si se zájmem, mám kočky moc ráda :-))) TIP a macík :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru