Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šedivá

03. 04. 2006
2
0
1839
Autor
Jolana19

No, i tímhle se dá trávit Silvestr

Barva šedivá či šedá, je to vůbec barva, tahle zvláštnost, snad ano objevila jsem ji v učebnici pro děti.  Zvláštní stav, šedivý, ani světlo ani tma. Není vidět skoro na krok, jen nejasné kontury, obrysy v dáli,  ale není to krásná šedivá, ta mlžná stříbrná co se vznáší na horách, co lehce spadá dolů se sněhovými vločkami a nakonec ji prozáří světlo a je vidět nádherný bílý sníh a stromy zabalené do nadýchaných kožichů. Je to špinavá šedivá, ta z města, šedivá ušmudlaná od aut a kouře z komínů. Šedivá jako břečka na silnici, jako všechna špína města. Šedivá prý neexistuje, prý je jen bílá nebo černá, tak proč mám šedivé myšlenky, šedivou náladu a šedivý smutek. Ne černý, ne bílý, ale šedivý. Jakoby tma pomalu přicházela, ale ještě nemůže blíž, ještě nemá nárok, ještě mám anděla, který roztáhne křídla a bílým světlem mě chrání před tmou. A anděl má bílá křídla, snad chvíli ještě vydrží, než bude muset odletět, než tma ušpiní jeho křídla a ty ztěžknou pod městskou špínou, pod nánosem balastu a lží. Šedivou nechci. Šedivá to je strach, bezmoc, uniformita, nudnost. Šedivá je barva zbabělců, slabochů a nerozhodných. Šedivý člověk splývá s šedivou zdí, s okolím, není vidět, je jen šedivý. Nemá vlastní barvy, jen se přizpůsobuje ostatním a vstřebává jejich barvy a názory, jak pijavice co nasaje cizí krev a pak se jí ještě chlubí. Já mám ráda barvy všechny a mám je v sobě, schovaný moc dobře a až anděl odletí si odpočinout a smýt šedivou špínu z perutí a tma přiblíží se příliš blízko, skoro na dosah ruky, tak jí začnu házet barvy pod nohy, aby ji zdržely a změnily její podobu, aby ji rozptýlily na droboučké částice, aby z ní zbyly jen černé perličky, malinkaté korálky, které navléknu na šňůrku a pověsím na krk. Budou moc těžké, budou ostré jako řezané sklo, budou se zarývat do krku až odřou kůži do krve. Vždyť je to tma a ta nenosí nic dobrého, aspoň mně ne, aspoň dnes ne.

 


Jolana19
06. 04. 2006
Dát tip
díky, tolik blahosklonosti jsem ani nečekala Čumáku Autore: barev je plno, máme je v sobě všichni,jen tu paletu vytáhnout a začít malovat :)

Čumák
06. 04. 2006
Dát tip
mnooo, to se mi moc nelíbí. je to ale očividně výlev, tak Ti to odpustim :o)))

keď ti budú odierať krk, tak sa zmení celé pozadie...nebude to len čierna, biela, šedá...ale tiež červená...*

Jolana19
03. 04. 2006
Dát tip
Svět potřebuje šedivé lidi, to jsou Tvoje slova, svět je potřebuje nebo je potřebujeme proto abychom snáze vynikli? Jistě kdybychom všichni byli výjimeční nakonec bychom byli zas šediví, ale každý jsme originál ve svém vlastním světě a každý rozumíme něčemu jinému. Nezlob se, to raději křiklavý orginál, který neublíží neý tupé šedivé stvoření, které bez vlastního názoru mechanicky udělá co mu kdo přikáže. Ale to už se dostávám někam kam se mi dnes ani nechce. Díky za názor nebyl šedivý i to je dost :))

rudko
03. 04. 2006
Dát tip
dobre, ale keby mali vsetci nazori bolo by ich tu privela, tiez nemam rad "sedivych" ludi, ale aj priemer treba, a byt sedivim je jednoduchsie pre vacsinu, tym vlastne nechavaju viacej prilezitosti, kriklavym ,blbost, nevadi (neobklopujem sa sedivymi ludmi)

Jolana19
03. 04. 2006
Dát tip
Nemusí to být křiklavé a řvavé, myslím tím i lidi a jejich povahy. Jde o to že šediví, lidé bez názorů, bez vlastních zájmů k čemu jsou, k čemu jsou podle Tebe, na co je potřebuješ. Opravdu tě zaujme někdo kdo bude jen tupě kývat hlavou na každou hloupost co řekneš, kdo nemá svůj názor, třeba se vyvíjí, ale má ho. Jistě svět potřebuje všechny barvy, ale já se rozhodně necítím jako nudné šedivé stvoření bez názoru, proto jsem ke konci použila přirovnání "začnu jí barvy házet pod nohy". Šlo o stav zoufalství a deprese po smrti blízkého člověka, navazovala báseň Andělé, to je moje bílá barva. Ostatní barvy jsou povahové vlastnosti a schopnost člověka zažít žít znovu.

rudko
03. 04. 2006
Dát tip
nesuhlasim, tu ide o priemer, keby bolo vsetko kriklave a malo sedej seda by bola super a vynimocna, a tu je to naopak, tak to je a vyhovuje to, svet potrebuje sedych ludi, takisto ako sedu lebo cierna a biela na vyjadrenie ani zdaleka nepostacuje, dokonca ani v pripade hodnotenia pravdy a klamstva, neoslovilo....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru