Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

o čem sní tanečnice

04. 04. 2006
2
0
2219
Autor
karmen

jen takový pokus,chystám se to změnit,ale bohužel nevím jak tak kdybyste mi poradili byla bych ráda.tak tohle je první varianta

Nahá leží na posteli oděná měsíčním světlem Nevinná po zádech stéká pramen vlasů k nohám štíhlým. Leží na prostěradle kdysi bílým. Tělo obestřené mlhou slunných rán, Uvolněné kdo by se jí bál? V okně záclona v teplém větru se chvěje, Jako osikový list Za ní do noci hledí anděl co nad duší drží stráž, Nahá uprostřed noci Sama zasažena mocí Odhalená pronikavému pohledu Nádherná ve spánku Připomíná tu malou nevinnou holčičku s vlasy v copánku, Kterou již dávno není Pouze ve svém nitru Ve svém snu co za bílého dne se mění V prostopášnou hříšnici Barovou tanečnici Užívající si obdivného pohledu mnoha mužů, Ve světě planých jabloní a slibů, Co bude dál? Kdo by se zítřku bál Když teď je noc?
Čumák
06. 04. 2006
Dát tip
nemam co dodat. jako a2

a2a2a
05. 04. 2006
Dát tip
Katko, Ta báseň asi, jak ji rozumím, mluví o barové tanečnici a ptá se v pozadí, do jaké míry má její činnost význam pro ni samotnou, jak se vypořádá se zájmem mužů a co pak, až zestárne. Toto je dobré, nosné téma a pohledem ženy může být i citlivě vnímáno. Chyby spatřuji v tom, že : 1) dvě třetiny textu je popisných, jak je ta tanečnice hezká a nevinná a pak teprve dochází k jakémusi vývoji. To by nevadilo, ten poměr 2:1, ale těch popisných vět je zbytečně přespříliš. 2) báseň má několik otřepaných výrazů - stékající pramen vlasů, slunná rána,anděl drží stráž, vlasy v copánku, plané jabloně. Předností básně je: 1) nápad a šance to téma citlivěji pojat Zkus se k ní vrátit po nějakém čase, změnit ty klišovité výrazy více běžnými, civilními, zestručnit popisnou část, někdy stačí k charakteristice i dva řádky a působí silněji, než takto rozmělněný popis.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru