Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O zkratkách

09. 04. 2006
3
2
1969
Autor
Zbyhoň

Někdy je zkratka ta nejkratší cesta z bodu A do bodu B. Někdy je to cesta nejdelší.

   V jakýchsi prastarých novinách jsem narazil na děsivý řetěz zkratek: „ÚR ČS ROH ÚV NF ČSSR upozornila na nedostatky...“ Zde bychom mohli směle užít okřídlené úsloví: „Zkratka byla sice delší, zato však méně pohodlná.“

   Navíc občas zkratky mění rychleji, než to stihnete vzít na vědomí, a rády vám pak ukrátí cestu v lepším případě k nedorozumění, v horším k trapasu. Řeklo by se – a co se na nich může tak rychle změnit? Jenže jednoho krásného dne ona jasná zkratka náhle nepozorovaně změní svůj význam – a vám se nikdo neobtěžuje to oznámit.

   Tak například generace našich babiček měla svoje LSD: Lidová spotřební družstva. Generace našich rodičů už měla LSD úplně jinačí.

   Nedávno jsem potkal na školní nástěnce inzerát „Prodám zánovní SNB s příslušenstvím“. Nejprve jsem se dobrou čtvrtminutu snažil rozřešit otázku, kdože z žactva se mi snaží prodat zachovalého esenbáka s pendrekem a plácačkou, načež jsem, pochopiv, že jde o pouhý nepříliš ojetý snowboard, dostal silné nutkání odložit se již v svém útlém věku do kontejneru na železný šrot.

   Co se týče zkratek, obzvlášť plodnými bývají naše hodiny biologie. Z koutku třídy, kde sedávají počítačoví maniaci, se pravidelně ozývá spokojené mručení, kdykoli se na tabuli objeví nadpis „cévní soustava“, neboť pouhá zkratka CS jim dokáže způsobit příjemné lechtání v žaludku. Na druhé straně třídy sedí mladý a radikální neonacista – ten se spokojeně uchechtává dvakrát častěji a poslouchaje výklad o svalové soustavě a smyslovém systému si vesele kreslí do sešitu dvojité blesky.

   Za protektorátu zase muselo být tvrdým oříškem profesorům češtiny i všem pravověrným vlastencům zvyknout si, že po staletém zbožňování iniciál jména Karel Hynek Mácha se najednou daleko častěji za iniciálami K. H. počalo objevovat úderné a ne právě české jméno Frank.

   Doba se zrychluje a zkratky se množí. Zcela speciálním fenoménem jsou nyní zkratky používané při internetové komunikaci. Dlouho mi nebylo dáno pochopit, proč se najednou všichni tak zajímají o tenis a jakousi Women Tennis Federation. Až pak jsem zjistil, že jsem opět jednou zaspal dobu a aktualizaci zkratky. To když se někdo konečně obtěžoval napsat pár písmenek navíc a zkratku WTF rozepsat na náležité „WHAT THE FUCK?!?“


2 názory

SvedomiVeku
17. 06. 2006
Dát tip
Už vím, proč se nechlubíš se svými literárními díly a potají pod rouškou anonymity je trousíš na Písmákovi...

Vaud
09. 04. 2006
Dát tip
Téma dobrý, ale ještě by to chtělo nějaké zkratky přihodit ;-)) Posílám tip ;-)

Zbyňo víc si ho hoň

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru