Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdyby mohla mluvit...

03. 05. 2006
22
6
6176

Možná jen můj marný pokus...

Příroda je nejhezčí na podzim, aspoň se to tak říká. Ano, toto období má opravdu v sobě jisté kouzlo. Z dálky vidím, jak pár posledních zažloutlých listů pomalu, jakoby s nadhledem, opadává ze staré lípy. Staleté lípy. Na jejich prasklinách, které rýhují masitý kmen jsou vepsané dějiny, vzpomínky. Kdo ví, co všechno zažila, vytrpěla. Řezání malou kudličkou do svého těla od kluků - malých raubířů, kteří si porovnávali, čí nůž je ostřejší. Trhání jejího oděvu, když si malé holky hrály na víly a její listí používaly jako vhodnou rekvizitu. Kolik rozchodů se odehrálo pod touto korunou. Kdyby mohla mluvit…

            Bylo mi 7 let, když jsem ho tam poprvé spatřila. Seděl na lavičce sám a přesto bylo celé okolí v jeho blízkosti naplněno něčím zvláštním, něčím velkým. Jako když po kruté zimě vysvitne první jarní slunce. Ještě nijak nepálí,ale přesto vás zahřeje a takové to bylo i s panem Františkem. Jako malá sedmiletá holka jsem neměla tolik odvahy k tomu, abych ho oslovila. Stála jsem kousek od něho a svýma ještě naivníma očima na ňej hleděla. Už na první pohled, šlo poznat, že je na tomto světě už nějaký ten pátek, ale přesto nepůsobil zchátralým dojmem. Seděl vzpřímeně, ruce sepjaté, jen občas pohnul hlavou. Pečlivě vyžehlený oblek jen uceloval dojem. Až mnohem později jsem si všimla jeho neobvyklých očí. Nebyly vůbec propadlé ani vybledlé, jak by se na jeho věk slušilo. Nebyly ani plné jiskry mládí, byly prostě jiné. Byly plné lásky, pochopení, útěchy. Byly to oči od Boha.

            Po chvíli zvedl hlavu, jakoby věděl, že ho tajně pozoruji a svým tichým a uklidňujícím hlasem, který mají skoro všichni staří lidé řekl: „Vždycky jsem si myslel, že ta lípa hlídá zakopaný poklad. Všichni se mi smáli, ale já to jednou zjistím a ukážu jim. Věříš mi?“ A takové to bylo s Františkem pořád. Setkávali jsem se pak denně. Pokaždé, jak mi skončila škola, běžela jsem do parku, abych ho spatřila Buď četl noviny, drobil ptákům chleba, pokuřoval svou dýmku, nebo prostě jen tak seděl s očima upřenýma na tu mohutnou lípu a čekal. Věděl, že přijdu, den co den. Milovala jsem být v jeho přítomnosti. Vyprávěl mi o svém mládí, o válce, o jeho prvních pokusech s cigaretou, o tom, co vyváděl, když byl malý kluk a já s pusou otevřenou dokořán hltala každé jeho další slovo.

Rok se s rokem sešel a já si už podávala přihlášku na střední školu. Poslechla jsem Františka a šla si za svým snem. Dneska mi poštou přišly výsledky – byla jsem přijata na svou vytouženou školu, na konzervatoř. Už se těším až mu to povím, až uvidím záblesk v jeho očích, jak je na mě pyšný vždycky, když se mi něco podaří. Musím si pospíšit s obědem, abych byla v parku co nejdřív. Už z dálky ale vidím, že naše oblíbená lavička je prázdná. Říkali jsme ji ostrov – ostrov iluzí. Dnes by se spíš hodil název pustý ostrov. Nikdo na ni neseděl, ani František ne. Za celých 9 let, co ho znám, se nezpozdil, vždycky už tam na mě čekal a vyhlížel mě. Dneska ne. Park byl prázdný, Sedla jsem si na lavičku a přemýšlela. Po chvíli jsem se zahleděla do lípy tak, jak to on dělával. Dnes to nebyla ta lípa, kterou znám – majestátní a dominantní, dnes byla skleslá, jakoby jí někdo ublížil. Podívala jsem se pozorněji, za ty roky bych ji namalovala i zpaměti. Ano, nemýlila jsem se, na jejím prastarém kmeni se rýsovala čerstvá prasklina, z které ještě teď po jejích okrajích stékala smůla. Po pravidelných intervalech odkapávala na uschlou trávu. Kap – kap – kap, jak slzy nářků.

            Kdyby mohla mluvit…   

 


6 názorů

Děkuji Ti. Pokud mohu "doporučit" něco z mého díla, tak je to rozhodně Za skly na šich duší, Rozladěný klavír a nebo Jak je snadné (s)milování.. Tyhle díla mám nejraději :)

A.H.
09. 10. 2009
Dát tip
Když píšeš "o lípě, pod kterou se krývá pohlad", připomnělo mi to pohádkovou hru Lucerna od A. Jiráska. Dílo máš psané pěkným jazykem. *t*

No jo, jsi prostě koumák :oD

Ostružina
19. 01. 2007
Dát tip
Já věděla hned na začátku, že to skončí blbě :o( Ale pořád jsem věřila, že budeš přemýšlet jinak ;o) Mno a vono né :oD

Zase jedno z pěkných dílek,ke kterým se já asi nikdy nedostanu:)). Strašně pěkně se to čte i když je trochu smutné no a co víc k tomu napsat ani nevím mam dojmy stejné jako většina z nás co to četla,tak se nebudu opakovat a souhlasím se všemi:))

Baziliška
30. 06. 2006
Dát tip
jen jednu drobnou poznámku...z lípy nikdy smůla nepoteče, protože lípa smůlu prostě nemá (štastný to strom;-)...je dobré, psát o něčem, co člověk důvěrně zná... poněkud naivní, ale ujde

Ivo Koivo
12. 05. 2006
Dát tip
promiň, už Tě nemůžu číst, nevypadá to pěkně, když chlap slzí...

Natali_A
11. 05. 2006
Dát tip
snad už se do nějaké slušné kritiky dokopu.. tak tady ji máte slečno, ale moc slušná není. souhlasím s mr.pidlukem, je to svěží. působivé, hezký příběh o zklamání, bolestivý. chválím Tě, ale to ani nemusím. udělají to všichni ostatní za mě. Slečno, už mi chybí Vaše básně. jinak je to moc působivé.a zase s úklonou odcházím.

Děkuji, vážně :))

Saša Deda
10. 05. 2006
Dát tip
peknucke, vazne*

Bossman
09. 05. 2006
Dát tip
Je to hezký a milý. za atmosku urcite ***

Čumáčku.... :)))) Ty víš...děkuji

Čumák
07. 05. 2006
Dát tip
je to krásný. dýchá z toho dobrá člověčina v Tobě *

Anyz
07. 05. 2006
Dát tip
:o) tak to sem rada tetel se tetel

Taju a tetelím se blahem :))

Anyz
07. 05. 2006
Dát tip
ano opet opet opet zaslouzis si tu chvalu

Háber: Děkuji... Anyz: Opět? Hmm...tolik chvály na mou hlavu :)) Děkuji, moc...

Anyz
07. 05. 2006
Dát tip
nadherne tip opet skvely napad

Háber
07. 05. 2006
Dát tip
pekné t

Jee, ty se mé zlat..... :)) Děkuji...

Mr.Pidluke
07. 05. 2006
Dát tip
Jsem do toho pekne spadl...zapomel jsem,ze mam hlad jako... listy a nadhled....jo! Ta lipa pana Frantiska snedla...slinta:¬) promin,ze to tak znevazuju,ale rad se snazim hledat na skvostech ryhy...nerovnosti... ...sakra! nic jsem nenasel,nic tu neni. Hop a Tip!!§ jo a pis dalsi a delsi,uplne to dycha svezesti...jeeeee

Milly
04. 05. 2006
Dát tip
bylo by to hezký, kdyby to nebylo tak předvídatelný a jako stokrát vyprávěná pohádka- ale zas dobře, když si to lidi přečtou, třeba je to k něčemu pohne.. .-)

Děkuju všem...

Petrusha
04. 05. 2006
Dát tip
atmoška moc fajn, ale strašne blbo sa toto preumelkované písmo číta :( dosť to ruší

vesuvanka
04. 05. 2006
Dát tip
moc hezké, poeticky napsané... TIP

Oldjerry
03. 05. 2006
Dát tip
:)))))))) už jsem hodnej

Ale, ale, Františku, víš, že ti nesvědčí, když se rozčiluješ :)))))) No tak, mysli na svoje zdraví. :))))))))

Oldjerry
03. 05. 2006
Dát tip
Když je aspoň podle mých kriterií na místě, tak... Umím být i protivnej. Kateřino... (Kateřina je moje všestranná neteř. VŠUmprum, malba, grafika, sklo, keramika... tedy žádná invektiva)

Ale právěže verše jsou JÁ... až poznáš, uvidíš :)) Děkuji za moc milou kritiku Františku...

Oldjerry
03. 05. 2006
Dát tip
Zase dobrá, co dobrá - výborná. Tvé povídky mne zasahují daleko více, než verše, ale je fakt, že mi pomáhají tu tvou poezii lépe chápat, nakonec i tebe samou. Moc hezká, s hlubokou pointou, tak to má být. Není to sice taková ortodoxní povídka, ale co záleží na kategorizaci ? Prd - hlavně že je to sdělné dílo a má perfektní myšlenkovou osu. Zařekl jsem se, že nebudu dávat tipy zadara... ale

Norsko
03. 05. 2006
Dát tip
líbí, že ?

Ale kulový :))

Norsko
03. 05. 2006
Dát tip
...no, já to poslední půlhodinu říkám všude..., zkus jít v mých stopách .-)

To mě opravdu rozesmálo...možná to tam dám jako dodatek :))))

Norsko
03. 05. 2006
Dát tip
...řekla by ti kulový..., ale já říkám tip *

No...i tak se to dá říct :)

Abych pravdu řekla, tak nevím...vůbec :)) Ale díky za típek

Hnědou....jednoznačně. Takové ty, v kterých se můžeš utopit, jestli víš, co myslím...no prostě nádherné :)) Děkuji moc za tvou kritiku, moc mě potěšila i ten tvůj kompliment.

Nickyx
03. 05. 2006
Dát tip
jo, s niikým se nehádám, šak víš :) *

aquapolo
03. 05. 2006
Dát tip
zajímalo by mě jakou měl barvu očí..... hlásku, Tvoji tvorbu moc ráda čtu, tohle je smutně prokreslený krásný příběh. *

:)) Jsi milý...

Horavin
03. 05. 2006
Dát tip
No to si piš, že udělalo! Dyk sem napsal: Krásný! a u toho * (tip) ...a jak jsem se raději teď ještě pro jistotu přesvědčil, dát nezapomněl. :)

Vše již napraveno :)) Děkuji, udělalo mi to radost, doufám, že i tobě :))

Horavin
03. 05. 2006
Dát tip
Oprav: Dnes to nebyla ta lípA. Krásný! *

Jakubisko
03. 05. 2006
Dát tip
Však já to tak beru...:) Jak jsem řekl, fajnové počtení, nic filozofického v tom nehledám....a i kdyby tam třeba něco bylo, tak se mi to v tom hledat nechce :DDDD

O to tady šlo...Už, když jsem to psala, věděla jsem, že tam mám pár klišé větiček...ale přesto mě to nějak uklidňovalo, mysticky :)) Neber to, jako můj pokus o nějaké velké-pompézní dílo, prostě jen tak...Pro radost :))

Jakubisko
03. 05. 2006
Dát tip
Ale jo...má to kouzlo :) sice nic moc originálního... ale atmosféra je více než příjemná...takže jsem si fajnově početl. :)*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru