Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V bludišti tupých rohů

Výběr: jenyk, Fouckault
03. 05. 2006
5
0
3222
Autor
Micro

Uf, sice ta kategorie moc neodpovídá, ale jinou - vhodnější - jsem jaksi nenašel...

Zamrzla jsi do ledu svých životů a všem těm trnům šeptáš tichým tónem ukolébavky šípkových princů. Bludiště tupých rohů a děravých stropů lapají dechy po tvých stínech a ty křičí mučidly radosti svého zrcadla. Přestávám počítat zrnka prachu vykoupaná v poušti. Dýchám skrz roušky a všechen kyslík si říká pomíjivý. Radost z agónií přestává být výsadou – stává se houpačkou a kolotočem kolem tvého i mého krku. Hladíš motýlí křídla za rozbřesku a kolem tebe je armáda ulit vyžraných mravenci. Mramorové sloupy podpírají mraveniště a válečníkům podávají pocty králů. Zapadáš do země a poslední záhyby tvých prstů letí k nebi…

 

   Mozaika křišťálových kapek rozehrála představení na pozadí rozlehlých světů. Vpíjíš se temnými lány mraků do šmouh vlnících se stébel. Rozprostíráš se ledovými paprsky dávících se nadějí a na západě stejně tak jako na východě přiléhá tma.

 

   Opona v křečích padá do prázdna a němí posluchači bez rukou tleskají. Oči jim zapadají do mrtvých sálů svých životů a divadla hoří v základech. Řev draků na předměstí přivolává naději, ale naděje utonula v představách a snech pozemských duší. Byvše omráčeni kamennými síněmi svých předků, s otevřeným chřtánem přemýšlíme vznešeněji. Kamenné podstavce rostou vzhůru a stropy sousedící s nebi uvadají na zápraží pýchy.

 

   Generace po generaci kovají v ledu podobizny podobizen svých odrazů a sebe sama. V návalu nadšení přehlížejí tropické pásy a topí se až po pás ve svých skořápkách. Je to neutichající melodie kolovrátků s předeny řezajícími pohyby času, plynoucího deštěm následovníků svých vzorů.


StvN
05. 05. 2006
Dát tip
Dobře.

Micro
05. 05. 2006
Dát tip
Neřekl, řekl jsi "Asi jsem čtenář primárního kódu.". No pokud někdo píše kritiku, obvykle ji neschovává do nějakých skrytých významů, takže teda potom asi tím čtenářem jsem, jdu se zastřelit... :) Ano, tímhle názorem jsi dost řekl o svém vkusu. Popravdě jsme přesně čekal od tebe tenhle názor, protože vim, co čteš a co píšeš. Jsi prostě typickým čtenářem primárních kódů, těch nejprimárnější, taky ve vší úctě. A proto vidíš podobný věci takhle. A vyvracet ti tohle nebudu, protože je to prostě názor, neni to fakt, a názor ti vyvracet nebudu, protože to nejde, když jsi tím, čím jsi... Jinak se na to dívat nedovedeš a vlastně to ani neumíš číst. Tak to je. Čteš to totiž jako primární kód. A řikat, co by řekl Bílek, je naprosto směšný a neopodstatitelný... "osvícení čtenáři si hrají na něco, co nejsou" proboha co sem taháš tohle? Já si na nic nehraju a oni taky ne, napsal jsem obraz s vizemi a názory a ty ho prostě neumíš číst (někdo třeba ano - tím neříkám číst tak, jak jsem ho napsal, ale tak, aby jim to něco dalo nebo aby v tom něco viděli), neumíš ho přijmout, jiní ano, a proto tvrdit to, co tvrdíš ty, to je na mě moc... nemůžeš to vztahovat k obecnému, je to pouza na hranici tvý osoby... dál se mi to nechce rozmazávat, tady se neshodnem, každej jsme na jinym pólu. Nemá to smysl, nikam to nevede. Tečka.

StvN
05. 05. 2006
Dát tip
Neřekl jsem, že jsem čtenář primárního kódu a nebudu ti vysvětlovat, co jsem těmi dvěma větami, těmi dvěma narážkami myslel. Měl bys to pochopit sám a pokud ne, pak jsi čtenář primárního kódu ty a neumíš si dát věci do souvislostí:) ve vší úctě. Primárním kódem napsáno - tohle dílo je slátanina, blbost, - osvícení čtenáři si hrají na něco, co nejsou, Bílek by se smál. Neber to jako urážku. Je to jen další názor.............

Micro
05. 05. 2006
Dát tip
No potom je každý dílo od každýho autora jen každý další a nestojí za pozornost. Bez výjimky. Na tvoji otázku jsem jinak odpovědět nedokázal, jak asi můžu vědět, co by si o tom zrovna on myslel?! Jediný, co můžu napsat, je: myslel by si o tom vlastní názor. Víc ti nejsem schopnej říct, nejsem jeho dvojník a neznám ho natolik, abych věděl, co se mu líbí/nelíbí, co a jak interpretuje atp. Nihilismus?! Ale prosim tě! Jenom mě nebaví tvuj přístup. Nejsi schopnej dívat se trochu dál. Nebo mi to tak aspoň přijde. Když napíšeš větu "Asi jsem čtenář primárního kódu.", nemůžu odovědět jinak, protože prímární kód jsou jen slova a věty a jazyk a nic víc. A tady o tohle moc nejde, a když o to jde, tak v obrazovym pojetí, a i z tohohle hlediska to bylo psaný - potom zase moc nechápu, kde je problém... Taky jsem to myslel tak, že čtenář primárního kódu ve tvém pojetí prostě tohle číst neumí - a tohle nemyslim špatně, ale prostě to neni jeho žánr. (Jeden muj kámoš by napsal to samý jako ty, taky čte jen primární kódy.)

StvN
05. 05. 2006
Dát tip
Jen další názor? - ! Pak je tohle jen další dílo - a nestojí za pozornost. Tenhle přístup, kterej se ti zalíbil, je sebedestruktivní, to ti musí být jasné. Neříká se tomu nihilismus?

Micro
05. 05. 2006
Dát tip
Díky, toho si cenim :)

Micro
04. 05. 2006
Dát tip
Dík

Micro
04. 05. 2006
Dát tip
Dík

Micro
04. 05. 2006
Dát tip
S: Nevim. A neni to jedno? Byl by to jen další názor. A tohle opravdu není psané pro čtenáře primárního kódu. Z: dík...

Zbora
04. 05. 2006
Dát tip
t

StvN
04. 05. 2006
Dát tip
Asi jsem čtenář primárního kódu. Co by na to řekl Bílek?

Micro
04. 05. 2006
Dát tip
Už to tak vypadá... :)

Norsko
04. 05. 2006
Dát tip
to je česky? krásné ptydepe...:-)

Micro
03. 05. 2006
Dát tip
:)

Horavin
03. 05. 2006
Dát tip
Omlouvám se za to ypsilon na nesprávném místě, ale díky těm podprahovým obrazům jsem se zasnil a na chvíli odplul někam úplně jinam, kde mi bylo náramně dobře. .)

Micro
03. 05. 2006
Dát tip
Díky :)

Horavin
03. 05. 2006
Dát tip
Bez prvního tři odstavce jsou (pro mne) neskutečně dokonalé a překrásné. Neumím logicky myšlenkově zdůvodnit. Připadají my jako snové obrazy přímo z podvědomí, jaké nelze vymyslet. TiP!

Micro
03. 05. 2006
Dát tip
J: ok :)

Micro
03. 05. 2006
Dát tip
F: Taky díky... :) Nejvíc jsem rád za tuhle větu "velmi husté expresivní předivo s propletencem výzamů", to jsem přesně chtěl :)... Toho Eca si možná přečtu, je možný, že ho máme dokonce povinnýho... Co se týče té primitovnosti, máš pravdu, a máš i pravdu v tom, proč jsem to dělal...

Micro
03. 05. 2006
Dát tip
Ty jo, dík :) PS: Co je to Dg.? :)

Fouckault
03. 05. 2006
Dát tip
zrovna čtu jednu esej od Eca "Borges a moje obava z vlivu" krerá je o intertextové komunikaci napříč literárními dějinami.. je o tom jak knihy spolu navzájem hovoří.. všude se line šepot vlivů a nedohledatené inspirace.. tento text mi sedl.. zvláště druhá půle je významově to co chci slyšet. (draky a šípkové keře jsem si odmyslel:) ke struktuře asi tak.. velmi husté expresivní předivo s propletencem výzamů .. osobně by se mi ho líbilo na některých místech naředit nějakou atmosferickou lyrikou "reálnějšího" základu aby se text dal konzumovat lehčeji a byl schůdněji přístupný (pro čtenáře primárního kódu) ale nebudu tě tlačit do postmodernistické škatulky.. vlastně takto vyznívá druhý odstavec - posílil bych jeho vliv do redakce s tebou!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru