Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dvojí tvář

07. 05. 2006
2
0
2057
Autor
Makrelka
 


Mám dvojí tvář, tu jednu

tu ostatní každý den vidí

tvář veselou, co chce se smát,

tvář rozzářenejch mladejch lidí


Mám tvář, co ukrývám

tvář plnou bolesti

tvář zasmušilou, zoufalou,

plnou zlosti a krutosti


Tvář co na první pohled

nikdo nevidí

tvář plnou zrůdnosti

tvář odvrácenou od lidí


Tvář plnou štěstí, dobra

přátelskou a usměvavou

dívejte se zdálky na úsměvy

na úsměvy co zblízka zklamou


Mám dvojí tvář

jednu čistou a nevinnou

druhou falešnou, plnou nenávisti

v níž zlomky štěstí

nenávratně zahynou.


Horavin
07. 05. 2006
Dát tip
Dal jsem avizovaný tip, prosím neber moji kritiku jako výtku. Kdybych nevěřil, že ti přinese užitek, nezabýval bych se jí.

Horavin
07. 05. 2006
Dát tip
Mám dvojí tvář, jednu, kterou všichni kolem vidí... pak dál je to dobrý (vyhýbej se ukazovacím zájmenům ten, ta, to) A na konci poslední dva verše skus sjednotit do jednoho řádku: v níž zlomky štěstí nenávratně hynou. (místo zahynou) .-) ____________________________________________ Ať mi všichni prominou, i když je tato básnička velmi dobrá, chybí mi v ní přesah nad rámec racionální reflexe. Táhne a stahuje autora i čtenáře k zemi či pod zem, oba vyčerpává pravdami již známými. Je třeba něco podniknout a napřed se pěkně nadechnout. Hlavně zhluboka dýchat...

Weruss
07. 05. 2006
Dát tip
Hezká, forma odpovídá obsahu a líbí se mi. Netuším, zda se jedná o sebereflexi, jsem si jistý, že se nejedná o "sofistickou", tedy klamnou, sebereflexi. Nemyslím si, že by se jednalo o "filozofický" pohled, spíše autor použil hlavu a melodicky popsal skutečnost. Hezké.

Horavin
07. 05. 2006
Dát tip
Zkus povolit přísně sofistickou sebereflexi, nech se unášet nějakou poetickou vlnou. Filosofický pohled spíš poetiku ubíjí. Jinak dobrý .-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru